Активный чат
Игорь Кабаненко
24
5 апреля 2016, 14:00

Игорь Кабаненко

Адмирал запаса ВМС Украины, бывший первый заместитель начальника Генерального штаба ВСУ
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Начальник Главного управления персонала Генштаба Украины генерал-лейтенант Игорь Воронченко заявил, что к захвату Крыма Россия готовилась годами, однако у ВСУ было 6 часов, чтобы поломать замысел Кремля. Насколько было реально не допустить оккупации Крыма в 2014-м?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Думаю, що реально.
вопрос:
root

root

Ваше ставлення до 1) ідеї вступу України до НАТО, 2) ініціативи щодо розриву дипломатичних відносин з РФ?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Колективна безпека в рамках НАТО — найкращий спосіб забезпечення національної безпеки нашої держави.
Розрив дипломатичних відносин з РФ — це політична констатація реальної ситуації.
вопрос:
root

root

Уже можно сбиться со счету, сколько раз украинско-российскую границу пересекали "гумконвои" из России, сколько раз перебрасывались на оккупированную часть Донбасса вооружения, техника, военные и т.д. Скажите откровенно, есть ли способы препятствовать этим "порциям помощи" террористам? Или мы можем только наблюдать за процессом, как это происходит сейчас?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Звичайно, способи протидії існують. Але рамки Мінських домовленостей обмежують їх.
вопрос:
root

root

Наскільки суттєво зменшилися апетити Кремля щодо України від початку війни?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Заяви військово-політичного керівництва Росії свідчать про те, що ці апетити не зменшилися.
вопрос:
root

root

Як ви вважаєте, чи можливі спроби розширити територію, підконтрольну ДНР та ЛНР, з боку російсько-терористичних угруповань? Якщо так, то за якими напрямками вони можуть намагатися просунутися?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Такі спроби можливі за різними напрямками. Насамперед, у районі Донецька та Маріуполя.
вопрос:
root

root

Чи є передумови вважати, що Путін може відступитися від Донбасу, лишити його у спокої? І якщо це станеться, чи буде питання Криму принциповим для Заходу, аби продовжувати санкції проти Росії та чинити тиск на Кремль?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Остання інформація, зокрема, дані, опубліковані в газеті Bild, свідчать про те, що Росія серйозно розцінює свою присутність на Донбасі і не збирається від неї відмовлятися. Скоріше за все, санкції Заходу будуть продовжені, як і політико-дипломатичні зусилля щодо припинення конфлікту.
вопрос:
root

root

Чи була в українського керівництва можливість закінчити війну на Донбасі, але її не використали? Що вважаєте найбільшими прорахунками нашої влади та командування, які стали на заваді швидкому припиненню війни?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Основними оперативно-тактичними рисами цієї війни є швидкість, маневр і підготоване середовище. Тобто загрози в рамках цього протиборства активізуються дуже швидко, впливають ефективно, особливо на початковій стадії. Саме тому важливою є початкова стадія активації "гібридних" загроз та адекватна реакція на них із метою локалізації, нейтралізації і ліквідації. Кажучи простою мовою, немає швидкої реакції — немає успіху. Відсутність швидкої і адекватної реакції на початку конфлікту в Криму і на Донбасі дала можливість розвитися кризі. В цій площині нам треба ще вивчити багато уроків.
вопрос:
root

root

Как вы считаете, за какой срок украинская армия могла бы освободить Донбасс, и под силу ли ей это сейчас?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Для відповіді на це питання треба повернутися до суті цієї "гібридної війни". Вона ведеться не лише військовою силою. Взагалі, частка відкритих військових операцій у цій війні складає близько 20-25%. Тобто більшість відбувається у прихованому форматі з застосуванням інформаційних технології, економічних, зокрема, енергетичних, акцій, політико-дипломатичних заходів, релігійних та інших. Тобто визволення Донбасу — це комплексне завдання, якщо ми дійсно хочемо це зробити. І в ньому роль і місце ЗСУ має більш точковий і вибірковий вимір, ніж масштабний у традиційному розумінні ведення збройної боротьби. Якщо питання стосувалося спроможності української армії вести наступальні дії, то такі спроможності у наших ЗСУ є.
вопрос:
root

root

Пане Ігоре, на що, по-вашому, Росія перетворює Крим? А також за яких умов і коли вона буде готова поступитися ним? Чи, як наполягає російське керівництво, питання Криму - "закрите питання"?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Крим все більше перетворюється на незатоплюваний авіаносець, тобто відбувається мілітаризація півострова.
Питання повернення Криму знаходиться у площині визначення та імплементації всебічної стратегії України щодо півострова. Принциповою умовою повернення півострова є усвідомлення його населенням неможливості виживання Криму без континентальної України.
вопрос:
root

root

Вопрос по поводу желания Румынии в Черном море создать флот НАТО вместе с Грузией и Украиной. Как вы оцениваете вероятность того, что соответствующее решение будет принято на варшавском саммите Североатлантического альянса в июле? И какие последствия это будет иметь для нас, для Украины?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Вже накопичений значний досвід спільних ініціатив ВМС країн Чорноморського басейну (відома ініціатива BlackSeaFor, яка припинила своє існування після анексії Криму). Поєднання зусиль із метою зміцнення безпеки в регіоні не викликає сумнівів щодо доцільності такого кроку. Саме такий формат і пропонується в цьому проекті, але побачимо, як він буде розвиватися.
вопрос:
root

root

Российские СМИ сообщали, что установлены факты массового дезертирства в Военно-морских силах Украины. В частности, говорилось: "В 2015 г. из частей ВМС Украины бежали 559 военнослужащих, 87 самовольно оставили службу с начала 2016 года". Правда ли это? И если так, то с чем связано такое поведение украинских моряков, есть ли в этом вина украинской власти, командования? Что побуждает людей дезертировать?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
В наведеному повідомленні російських ЗМІ присутній пропагандистський аспект і підміна понять. В арміях існують проблеми самовільних відлучок (в просторіччі "самоволка") і самовільного залишення частини (СЗЧ), і їх причини можуть бути різними. Наприклад, особисті, після вирішення яких військовослужбовець повертається. Але це не дезертирство, що є принциповим.
вопрос:
root

root

Что происходит в Новоазовске, где боевики создают свою "флотилию"? Так, Тымчук сообщал, что сепаратисты "реквизировали" шесть катеров для "флота ДНР". Также об этом сообщал Владислав Селезнев. А еще раньше говорилось, что боевики ДНР просят у ФСБ РФ катера для "военно-морского флота". Создается ли такой флот, по вашим сведениям? насколько мощным он есть\может быть? Если он в том или ином виде таки будет создан, то значит ли это, что он непременно будет задействован днровцами?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Зазначене є свідченням розгортання боротьби за морське середовище. Скоріше за все, ця боротьба буде інтенсифікуватися. З іншого боку, РФ має в цьому регіоні величезні військово-морські потужності, які за останній час суттєво нарощені.
З урахуванням контексту "гібридної війни" ефективним способом протидії може бути стратегія силового стримування та гнучкого реагування. Для її реалізації нам треба розуміти, що море — це не стіна, а дорога, в тому числі й для постачання різного роду загроз, єдиним способом захисту від яких є військово-морський потенціал України. Його треба створювати. Час, на жаль, працює проти нас.
вопрос:
root

root

Какова на сегодня вероятность атаки с моря? Способна ли Украина защитить Мариуполь в случае такой атаки?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Така ймовірність існує. Ми вже говорили про обмежені спроможності ВМС України. Звичайно, вони потребують нарощування, насамперед за рахунок створення легких сил — мультизадачного катерного угруповання для завдань саме у ближній морській зоні. Таке рішення є оптимальним через сприятливе співвідношення ефективність/вартість, і його доцільно було б прийняти. Вже вчора.
вопрос:
root

root

В марте наша разведка сообщала, что Россия перебросила из оккупированного Крыма под Мариуполь подразделения морской пехоты, что якобы это штурмовые подразделения 810 бригады вооруженных сил Федерации, базирующихся в Севастополе. Для чего это делается, каких сюрпризов можно ждать от этих "заброшенных" морпехов? Есть ли у Украины повод беспокоиться?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Звичайно, є привід для занепокоєння. Проблематика коридору суходолом на Крим залишається актуальною, адже без цього Криму буде дуже важко вижити. Звичайно, утримання в тому районі десантно-штурмового компоненту є індикатором того, що РФ не відмовилася від цього сценарію. Україна повинна бути готова, аби не допустити захоплення прибережних територій.
вопрос:
root

root

Чому ця влада не залучає до роботи таких фахівців, як ви? Чи кличуть, але ви не йдете? Дякую.
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Мабуть, це запитання не до мене. Водночас залишається, на мій погляд, погана традиція витіснення з системи людей, які хочуть і можуть її змінити. На жаль, в останній час прикладів достатньо.
вопрос:
root

root

Пане Кабаненко, дозвольте поцікавитися вашою оцінкою сучасного стану українського флоту? Розумію, що ви як фахівець у цій сфері можете багато що сказати, тож - аби не відбирати час - стисло, по основних, з вашої точки зору, моментах... З чим найбільші проблеми, з чим справи більш-менш, перспективи тощо? Дякую.
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
На жаль, ВМС України переживають не найкращі часи. Основні причини цього — залишення основного корабельного складу і морських озброєнь у Криму, брак фінансування, захоплення масштабними нездійсненими проектами та береговою складовою флоту. Найбільша проблема на сьогоднішній день — відсутність оптимальної за співвідношенням ефективність/вартість програми розвитку національного флоту, насамперед корабельного складу. Загалом, перспективи розвитку ВМС України з’являться, коли у державного істеблішменту буде розуміння важливості для України морського напрямку (насамперед, морських акваторій в рамках виключної морської економічної зони держави). Водночас без прийняття кардинальних рішень щодо формування національного військового флоту і їхнього ресурсного забезпечення ми можемо опинитися в ситуації, коли зможемо лише спостерігати за розвитком уже активованих загроз суверенітету і територіальній цілісності нашої держави з морського напрямку.
вопрос:
root

root

Игорь Васильевич, здравствуйте. скажите, каково значение события от 3 апреля - в одесский морской порт зашли два корабля Военно-морских сил Республики Турция - Salihreis и Bartin?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Добре, що така традиція заходу в українські порти турецьких кораблів після завершення щорічних навчань ВМС Туреччини відновилася. Це є свідченням політичної солідарності Туреччини з Україною в цей турбулентний час, тому що ВМС завжди виконують політико-дипломатичну функцію. З військової точки зору, візит дозволив покращити взаємодію і партнерські відносини двох флотів.
вопрос:
root

root

Как вы относитесь к идее блокады Крыма, которая ранее неоднократно обсуждалась? Осуществима ли она? Можно ли от такого шага ждать позитивных результатов? Приближает ли эта блокада, как и любая другая блокада полуострова, возвращение Крыма в Украину?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Якщо ви запитуєте про морську блокаду, то у мене немає коментарів, тому що для цього потрібно серйозне військово-морське угруповання.
вопрос:
root

root

Президент поменял командующего ВМС Украины: флот возглавил боевой генерал - генерал-лейтенант Игорь Воронченко. Что вы думаете об этом назначении?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Наскільки мені відомо, відповідного указу про призначення немає. До генерала Ігоря Воронченка ставлюся з великою повагою, як до професіонала та досвідченого військового керівника.
вопрос:
root

root

Выдающиеся полководцы времен ВОВ украинского происхождения Черняховский , Ватутин в звании ...генерал-армии...командовали фронтами, побеждали гитлеровский вермахт. Ватутин , освобождал Киев , бил Манштейна. А вот украинские генералы-армии, на каких фронтах и за какие победы получили и носят такие высокие воинские звания. Вот например...генерал-армии Хорошковский В.И. или Литвин Н.....да в принципе кого не возьми. В мире ....где более не полноценное госудапрство и его ВС ...тем более там ...маршалов и фельдмаршалов и более у них наград , ну типа КНДР , Зимбабве и прочее. Скажите .......как вы думаете почему вот такая пена ....происходит с военными в Украине. Или слово ..честь ...неприемлемо в ВС Украины?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Декілька аспектів. Генеральські звання є в різних структурах. Якщо вести мову про ЗСУ, то кількість генеральських посад у них відповідає загальносвітовим стандартам. Це питання неодноразово піднімалося і врегульовано законодавством.
Наступний аспект — хто присвоює вищі військові звання. Це повноваження президента України. Так визначено законодавством. Звичайно, це відбувається за поданням Міністерства оборони та погодженням Адміністрації президента. Так працює система.
З іншого боку, за які конкретно заслуги присвоюються військові звання і кому. Наприклад, у західних країнах існує стандарт, що перед обійманням офіцером вищої офіцерської посади він повинен пройти певні ланцюги військової служби, кажучи флотською мовою, він повинен бути командиром бойової частини корабля, потім — командиром корабля, потім — пройти службу на штабних посадах, потім — бути керівником військово-морського об’єднання, потім — керівником структурного підрозділу, начальником штабу, командувачем виду ЗС і т.д. Тобто він повинен "спинним мозком" розуміти систему, знати, як вона працює, і, звичайно, найголовніше, під час обіймання всіх цих посад він повинен бути обраний як найкращий для обіймання вищої посади. Тобто людина повинна пройти певні щаблі військової служби й на кожному з них мати серйозні професійні досягнення. На жаль, у нас часто бувають виключення з прийнятої в усьому світі системи. Звичайно, існує багато чудових людей, але таких посад немає.
вопрос:
root

root

Ми весь час чуємо, що в Україні у 2014 році практично не було боєздатних частин? Чи це стосується Криму? Чи дійсно військові частини у Криму оснащувались набагато краще, ніж всі частини на материковій Україні?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Це неправда, що в 2014 році в Україні практично не було боєздатних частин. Тоді як вони з’явилися за короткий проміжок часу? Справа в тому, що підготовка такого рівня угруповань займає роки, навіть десятиліття. Тобто твердження "практично не було" не витримує критики.
Дійсно, в Криму були боєздатні частини, з ними проводилися різнопланові навчання. Наприклад, на відновлення боєздатності ВМС України у 2012 році було використано 128 мільйонів гривень, що дало можливість довести до боєздатного стану основний корабельний склад національного флоту.
На мій погляд, питання — в іншому. Наскільки адекватним було керівництво цим угрупованням? Наскільки правильно були використані його спроможності? І чи зроблено висновки з кримських подій?
вопрос:
root

root

У ЗМІ з'явилася інформація, що рештки забагаченого урану Україна віддала у 2013 році. То це співпадіння (підписання угоди з ЄС наприкінці 2013-го та відавання решток урану у 2013-му) чи янукович зробив це згідно певного плану, узгодженного з росією? Тобто, чи міг існувати певний сценарій у росії, який передбачав щось на кшалт Майдану і тому саме до підписання угоди їй потрібно було аби Україна позбавилася збагаченого урану?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
Це була ініціатива американської сторони в рамках зменшення загрози розповсюдження зброї масового враження. Цей збагачений уран не міг бути використаний Україною, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї. Я не бачу тут прямого зв’язку з подіями на Майдані.
вопрос:
root

root

Доброго дня. Вибачте, але український народколись таки дізнається подробиці інциденту зі стрільбою бойовими між ВМС України та росії у 1992 році, про які згадував Кравчук?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
В історії ВМС України, на жаль, існує багато речей, які не відомі широкому загалу. Крім тих подій, які були на початку незалежності України, були й інші події — в Одесі в 1994 році, в Донузлаві в 1996 році. Хотів би зазначити, що в тих подіях українські військові моряки показали свої найкращі якості і не допустили ескалації напруги, перетворення ситуації на кризову. Яким чином, запитаєте Ви. Адекватною віповіддю і професійними діями на випередження. Тоді були і стрілянина, і швидкі дії по звільненню об’єктів. Взагалі, не була допущена перевага іншої сторони в силах, засобах і спроможностях, і українським військовим ставилися чіткі і зрозумілі завдання, які повноцінно виконувалися. Тут є багато речей, пов’язаних із подіями в Криму, тому що там, на мій погляд, цього не відбулося.
вопрос:
root

root

Шановний пане Ігоре! У нас багато українських моряків з двома громадянствами: українським і російським? Як це можна перевірити? Чи можна українським військовим морякам вільно їздити до Криму?
ответ:
Игорь Кабаненко
Игорь Кабаненко
На мій погляд, ця проблема існує, але вона не має глобального характеру. Звичайно, цим питанням повинні займатися спеціальні органи, зокрема, СБУ, тому що це питання оперативної інформації, оперативних заходів тощо. Щодо вільного пересування до Криму військових моряків, то, за моїми даними, командування не рекомендує їм цього робити.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять