Активный чат
Виталий Бала
31
15 июня 2017, 14:00

Виталий Бала

Директор Агентства моделирования ситуаций
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Чому на сьогоднішній "прямій лінії з росіянами" Путін, цитуючи Лермонтова, переплутав "голубі мундири" жандармів і європейських "голубих"? Він не знає класика чи це обмовка по Фрейду?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Я не дивився трансляцію і не збирався її дивитися. Адже я сьогодні у редакції "Главреда". Тому коментувати те, що не бачив і не чув, вважаю недоречним.
вопрос:
root

root

Как вы относитесь к переименованию проспектов и улиц названы именами настоящих героев. Именами фашистов? Недавнее переименование Ватутина в шухевича...
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Я не вважаю Ватутіна героєм, а Шухевича — фашистом. По одній простій причині: у Росії зараз нас усіх називають "фашистами". Як правильно колись казали, "майбутні фашисти будуть називати інших фашистами".
вопрос:
root

root

Не пора ли прекращать братоубийственную войну в Новороссии(признавать ДНР и ЛНР),вывод войск ВСУ с территории республик и налаживание мирной жизни с ними?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Таке враження, що питання ставилося після перегляду чергової порції російської пропаганди на російському ТБ. Можна подумати, що ми маємо виводити свої війська зі своєї території, бо військово-політичні іноземні бази, які називають себе «ЛНР» і «ДНР», ніби є суб’єктами міждержавних стосунків. Насправді вже давно час усвідомити, що Росія як країна-агресор спочатку окупувала і анексувала Крим, а зараз за допомогою своїх військових, найманців, як російських, так і місцевих, окупувала частину Донбасу. І до того часу, як вона звільнить ці території, говорити про припинення війни між Росією і Україною нема сенсу.
вопрос:
root

root

Насколько, по-вашему, действенным инструментом для сдерживания агрессии РФ против Украины являются санкции? Почему с их помощью не удается заставить Путина оставить в покое Украину?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Санкції діють. Як би російські правителі не заявляли з пафосом про зворотне, кожна реакція на продовження або введення додаткових санкцій з боку Росії говорить сама про себе. Але санкції є тільки складовою із комплексу заходів, які необхідно здійснювати для примусу Росії до миру. Одним із важливих чинників має бути сильна вмотивована озброєна високотехнологічною зброєю українська армія. Тільки тоді, коли Росія буде розуміти, наскільки велику ціну вона може заплатити за військові дії проти України, можна буде говорити про варіант, коли вона від нас відчепиться.
вопрос:
root

root

Здравствуйте. С чем может быть связано то, что Путин, ранее заявлявший, что украинцы и русские «один народ», заговорил вдруг теперь о «народах-родственниках»?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Цікаве питання. Я не думаю, що є велика різниця, бо Путін все рівно вважає, що ми є, як він сказав, "практично єдиним народом". Тут проблема набагато глибша, і я не виключаю, що дефініція "народи-родичі" — це підготовка до гіршого варіанту російської ситуації з історичним минулим. Маю на увазі крадіжку ними української історії, української релігії і спроби позиціонувати себе як спадкоємців Київської Русі. Фактично без слов’ян-українців говорити про росіян як окремий народ смішно. Без Київської Русі, на яку претендує сьогодні Росія, росіян як таких не було б, і вони це прекрасно розуміють, бо вони є нащадками, на мою думку, за виключенням території Новгорода колишнього Володимиро-Суздальського князівства, Золотої Орди.
вопрос:
root

root

Як ви оцінюєте тонкий гумор нашого МЗС, яке запросило російських дипломатів на джазовий концерт, присвячений деокупації Криму? Чи доречно це?:)
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Вважаю, доречно.
Почуття гумору, на мою думку, є одним із найважливіших засобів розповсюдження необхідної інформації. І, взагалі, людина без почуття гумору — просто зануда. :)
вопрос:
root

root

Существуют,хотя бы теоретически,модели решения экономических проблем Украины,и почему их держат в секрете от правительства и депутатов(навеяно бюджетной резолюцией)?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Щоб вирішити будь-яку проблему, в першу чергу, необхідно хотіти її вирішити. В другу чергу, необхідно знати, як її вирішити. І в третю чергу, що є найважливіше, необхідно мати людей, які здатні це зробити. Все це в Україні є. Чому це не роблять? Пояснити, навіть із точки зору здорового глузду, дуже важко. Це при тому, що система, яка зараз існує і преференціями якої більшість політиків користується, не хоче таких дій.
вопрос:
root

root

Що заважає закінчити російсько-українську війну вже зараз? Невже тільки амбіції Путіна? Хто в РФ найбільше зацікавлений у продовженні бойових дій і реалізації найбільш радикальних сценаріїв щодо України?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
На мою думку, це питання виживання сьогоднішньої Росії, фактично останньої імперії у світі. Як я сказав уже вище, тут питання історичної ідентичності, культури, віри і претензії на "собєратєля славянскіх зємєль".
вопрос:
root

root

Чи вичерпав себе "Мінськ", на ваш погляд? Які ще задачі здатен вирішувати цей формат? Наскільки реально за його допомогою повністю врегулювати конфлікт на сході?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
"Мінськ" себе не вичерпав і не вичерпає до того моменту, поки учасники "нормандського формату", а, можливо, і більше коло країн, не домовляться про створення нового майданчика, на якому буде прийнято рішення примусу до миру Російської Федерації.
вопрос:
root

root

Пане Віталію, чи вигідно зараз Кремлю проводити більш широкі наступальні операції на Донбасі? Яка ймовірність ескалації конфлікту найближчим часом?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Питання непросте. Як я зазначив, це питання виживання Росії. Тому рішення про активізацію військових дій на Донбасі буде залежати від розуміння Кремлем, допоможе це їм чи ні. На мою думку, ми повинні дбати про те, щоб ми могли адекватно відповісти на найгірший розвиток ситуації. А для цього необхідно здійснювати швидкі зміни в Україні, збудувати сильну економіки, без якої не може бути сильної армії.
вопрос:
root

root

В этом году был создан интеграционный комитет Россия-Донбасс. Почему не заметна деятельность этого комитета? И нужен ли вообще России Донбасс в ее составе?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Росія використовує Донбас як засіб тиску на Україну і шантажу міжнародної спільноти для вирішення своїх задач у контексті виключного права впливу на країни колишнього Радянського Союзу. Поки існує РФ у нинішньому стані, вона завжди буде загрожувати Україні. Але , в першу чергу, ми повинні перестати вважати питання Росії головними у нашому внутрішньому житті.
А стосовно комітету, він особисто мене не цікавить. І раджу Вам менше цікавитися Росією. Чим менше ми будемо цікавитися Росією, тим скоріше станемо успішними.
вопрос:
root

root

Наскільки Росія сьогодні, скажімо так, договороспроможна? Тобто чи готова вона домовлятися щодо врегулювання ситуації на Донбасі? Якщо так, то по яких саме питаннях? Адже, наприклад, по Криму вона вперто повторює і наполягає, що Крим - російський, і крапка. Дякую за відповідь.
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Наскільки я розумію, варіант договору з Росією сьогодні — це визнання її інтересів в Україні. Мова йде про російський Крим, особливий статус Донбасу, федеративний устрій, російську мову як державну або офіційну. Це, на мою думку, неприйнятно, бо призведе у майбутньому до нашого нерадісного минулого.
вопрос:
root

root

Не так давно виповнилося 25 років конфлікту в Придністровї, який швидко перейшов у заморожену фазу. Чи може Донбас спіткати та ж доля, і що конфлікт залишиться на десятки років?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Боюся, що у нас не буде варіанту "замороженого конфлікту". Пострілювати будуть завжди, а це означає, що будуть жертви серед військових і мирних жителів. Тому необхідно вирішувати питання не перемир’я, а примусу Росії до миру.
вопрос:
root

root

Військова розвідка США нещодавно спрогнозувала, що війна на Донбасі продовжиться і в 2018 році, і що "Мінськ" навряд чи повністю буде виконаний. Чи погоджуєтеся ви з такою оцінкою? У чому ви бачите вихід із ситуації та шляхи, які б дозволили закінчити війну якомога швидше?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
"Мінськ" не вирішить питання миру. Після "Мінська" ми маємо ситуацію, яку я визначаю як "мир і війна водночас". Нам необхідно знайти і вийти на інший вищий рівень переговорного процесу, який призведе до миру.
вопрос:
root

root

способна ли россия на майдан и протесты (если судить по последней акции)?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
На мою думку, виходячи з історії Російської імперії, це, скоріше за все, може бути бунт.
вопрос:
root

root

как вы считаете, кто может прийти на смену путину в россии? или он там будет править пожизненно? и есть ли там запрос на другого, более демократичного лидера? ведь судя по опросам рейтинги других кандидатов и близко не догоняют рейтинги путина....
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Не залежно від того, хто буде новим правителем РФ, жоден із них не матиме бажання повернути Крим. А це означає, що сподіватися "дружнього керівника" Росії, нема сенсу.
вопрос:
root

root

В Укравтодорі запропонували максимально допустиму швидкість руху на дорогах у населених пунктах знизити з 60 до 50 кілометрів за годину. Ви, напевно, автомобіліст. Бачите сенс у цьому?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Не бачу я логіки. Пояснення, що пішохід, збитий на швидкості 50 км/год, має більше шансів вижити, — це не серйозно. Треба дотримуватися правил, впроваджувати культуру водіння.
вопрос:
root

root

Виталий! Готово ли, по-вашему, украинское общество получить право на владение оружием и защиту себя с его помощью?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Я є прихильником права громадян на володіння зброєю. Але це має бути комплексне рішення. 1) Жорсткий контроль, бо фактично при наявності більше мільйона одиниць незареєстрованої зброї дасть можливість цю зброю інвентаризувати. 2) Варто подумати над обов’язковим курсом навчання володінню зброєю, і тільки після його закінчення давати дозвіл на володіння зброєю. 3) Я вважаю, що це має бути у контексті захисту не тільки родини, але країни від агресора. Тобто має бути патріотична складова у володінні зброєю.
вопрос:
root

root

Віталію, як може діяти Росія у відповідь на те, що україна закріпили в законі свій курс на НАТО? Адже РФ завжди дуже хворобливо реагувала на будь-яке зближення України та Альянсу... дякую за відповідь.
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
А ви хіба не бачите і не чуєте, як агітатори у Росії, що називають себе експертами, журналістами, політиками, закликають Україну до позаблокового статусу та нейтралітету? Ми уже мали нейтралітет. Мінус Крим, мінус частина Донбасу. Це — не наш шлях.
вопрос:
root

root

Доброго дня! Віталію, як ви думаєте, наскільки ймовірний імпічмент Трампа? Чи піде Америка на такий крок? Чи, може, він сам піде у відставку? Дякую за відповідь.
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Всі розмови про можливий імпічмент Трампа, на мою думку, нагадують відомий вислів "чутки про мою смерть були трохи перебільшені". Поки що зарано про це говорити.
вопрос:
root

root

Почему как только Украина получила безвиз с Евросоюзом, аналогичный режим с нашей страной начали вводить и другие страны? Даже Япония об этом заговорила...
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Так це ж добре. Я взагалі вважаю, що можливість для українців вільно пересуватися світом — один із головних запобіжників повернення України до "Російської імперії". Це по-перше. А, по-друге, це стимул для самореалізації кожного громадянина країни. Сподіваюся, що Японія, яка почала розглядати варіант безвізу, не буде останньою країною.
вопрос:
root

root

Что на практике даст Украине законодательно закрепление курса внешней политики на вступление в НАТО? Это каким-то образом приближает нас к вступлению?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Це чіткий сигнал для наших партнерів на Заході і громадян України. На мою думку, Україна може вступити до НАТО скоріше, ніж до ЄС. Більше того, я вважаю, що тут головне — процес, а не результат. Запровадження стандартів НАТО у ЗСУ, тісна співпраця, не тільки у військовій сфері, посилюють Україну загалом.
вопрос:
root

root

Георгий Тука утверждает, что Россия меняет этнический состав Крыма, заселяя его военными. Ранее и другие говорили об этом. На ваш взгляд, зачем это делает Россия, чего таким образом пытается добиться?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Стосовно етнічного складу в Криму, Росія це робить не вперше. Після виселення кримських татар у 1944 році кількісний склад росіян у Криму від близько 50% збільшився до 75%. Так, як вони вважають, зможуть у випадку нового референдуму підтвердити належність Криму до Росії. І з точки зору національних інтересів Росії, вони все роблять технологічно правильно.
вопрос:
root

root

Як гадаєте, чому в Росії затримали Навального - залякування опозиції чи, навпаки, додають йому рейтингів, аби потім висунути на виборах президента як конкурента Путіну, який точно програє чинному президенту? Дякую.
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Ви самі відповіли на своє питання. На мою думку, все це дійсно виглядає як політтехнологічний проект демонстрації на майбутніх президентських виборах їх уявної демократії та конкуренції, щоб не було звинувачень у диктатурі Путіна.
вопрос:
root

root

Як відомо, нещодавно Турчинов заявив про те, що Україні слід закінчити АТО і перейти до нового формату захисту України від російської гібридної війни. Як ви вважаєте, що це може бути за формат? Оголошення війни? Чи щось принципово нове? Якщо так, то які моменти він повіинен враховувати? Дякую.
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Я не бачу на сьогоднішній день, в який спосіб можна реалізувати заяву пана Турчинова. Він все правильно сказав — цього хоче більшість громадян країни, але це потрібно було робити три роки тому. Взагалі, у політиці все необхідно робити вчасно. В іншому випадку проблема переросте у кризу, і вирішити її вчорашніми засобами буде вже неможливо. Трохи вище я висловив свою думку стосовно того, в який спосіб можливо прийти до миру в Україні.
вопрос:
root

root

Чого можна чекати від зустрічі Порошенка з Трампом наступного тижня? І наскільки принциповий той момент, що Трамп зустрічається з українським президентом перед зустріччю з Путіним?
вопрос:
root

root

На вашу думку, якщо змоделювати розвиток ринку електрокарів, як це може вплинути ринок вуглеводів?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Я не є фахівцем у цій сфері. І було би смішно і непрофесійно, якби я почав щось коментувати.
вопрос:
root

root

На вашу думку, що насправді коїться навколо Катару і до цого це може призвести?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Ви знову зачіпає тему нафти та газу. Хоча тут ще й питання міжнародного тероризму.
вопрос:
root

root

Доброго дня. За останні три роки багато українських підприємств повідкривали свої виробництва у Казахстані, Білопусі, Турції. Яка вірогідність того, що те, що заборонено продавати напряму до росії, буде продаватися через, наприклад, Казахстан чи Білорусь? А те, що буде вироблятися ніби-то у Турції, насправді буде вироблятися на окупованій території? Як от наприклад є підозра, що саме так зчинив холдинг DEZEGA. Чи як "дуже несподівано" ДТЕК наростив видобування антрациту на своїх російських шахтах... Україна збираеться з цим щось робити?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Все залежить від бажання і контролю відповідних спеціальних служб. Сподіваюся, що вони не дадуть можливість розвитку ситуації у подібному напрямку.
вопрос:
root

root

Як ви оцінюєте рішення Трампа щодо виходу з Транстихоокеанської угоди? Це змусить Китай більше відкрити свої ринок для Америки, який вони не дуже поспішають відкривати? Чи може змусить американські компанії повернути своє виробництво назад, до штатів? Взагалі, як це може вплинути на розвиток Китаю?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Трамп обіцяв під час виборів повернути робочі місця американцям. Навіть його заява про вихід з Паризької кліматичної угоди ґрунтується на тому, що в разі її виконання Америка втратить 2,7 мільйонів робочих місць.
вопрос:
root

root

Доброго дня. То як ви вважаєте, тепер, вже опісля президентських виборів у Франції, Ле Пен буде заборонений в’їзд до України чи ні?
ответ:
Виталий Бала
Виталий Бала
Це компетенція СБУ.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять