Активный чат
Андрій Кокотюха
35
6 мая 2015, 15:00

Андрій Кокотюха

Журналіст, письменник, сценарист, член Спілки кінематографістів України
вопрос:
root

root

Андрію, чи бачите ви сенс і користь від Мінстеця?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
А Бог його знає... Поки що я не бачу результатів роботи. Якщо я їх побачу, тоді можна буде оцінювати сенс, користь, шкідливість.
вопрос:
root

root

Як думаєте, скільки років знадобиться українцям, аби реабілітуватися, одужати після війни? Які процеси потім можливі у суспільстві, коли наші воїни повернуться з фронту?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Давайте спершу відсвяткуємо день нашої перемоги в цій війні. І якщо на той час згадана мною теза про заміну політичних смислів культурними хоч якось почне втілюватися в життя, суспільство відтвориться, на мою думку, впродовж 10-15 років. Повинно народитися перше покоління, котре не знало війни. Це доведено практиками відтворення після всіх війн, котрі мали місце в історії людства.
вопрос:
root

root

До чого ви прагнете у своєму творчому житті?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Бути якомога довше цікавим якійсь кількості людей.
вопрос:
root

root

Ваш улюблений фейк російських ЗМІ про події в Україні?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Звичайно, про згвалтованих донбаських пенсіонерок! Можливо, російські "ватні" пенсіонерки сприймають такі фейки з таємною чи явною заздрістю.
вопрос:
root

root

чи правильно прирівнювати радянське до російського (у сенсі культурного продукту), та відмовлятися/забороняти рівнозначно одне й інше?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Нинішнє "російське" — це неорадянське. У 1990-х роках так не було. Так не було навіть у перші роки правління Путіна. Всі в Україні лають російський серіал "Бригада", а не в курсі, що саме цей серіал був заборонений особисто Путіним для показу по федеральних каналах. Путін, як носій російської радянської ідентичності, даремно не заборонить. Заборон в епоху інтернету не існує як таких. Хочете, знайдіть собі в мережі яке-небудь "Падіння Берліну" або "Свинарка і пастух" і дивіться, ніхто вам не заборонить.
А ось відмовлятися — це корисно. Загалом ті ж самі пости, придумані для того, аби людина від чогось відмовлялася з користю для власного організму. Вважайте поступову відмову від російського радянського, а заодно й українського радянського, одним великим-великим постом.
вопрос:
root

root

чи вистачає в україні великих культурних явищ, подій, постатей, які були б здатні "на рівні", достойно представити країну в європі, світі, зробити її культурні здобутки помітними, значущими?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Звичайно, вистачає. Просто Ви їх не помічаєте в силу того, про що я сказав раніше. Новини політики завжди забивали новини культури, не залежно від того, була в Україні війна чи ні.
У нас не вистачає моральних авторитетів та справді авторитетних для всіх постатей в культурі. Проте це не означає, що їх немає — їх просто не показують по телевізору в зручний для масового глядача час. Замініть політиків діячами культури і створіть культурні дискусії, і почнуть формуватися культурні смисли, а заразом на перші місця вийдуть люди культури, котрі найкраще ці смисли формулюють.
вопрос:
root

root

Андрію, доброго дня! Які враження у вас від останнього Книжкового арсеналу? За вашими спостереженнями, чи стали українці менше читати, купувати книжки, цікавитися літературою під час війни? Дякую за відповідь.
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Черга на Книжковий арсенал говорить сама за себе. Аналогічний кайф я отримую, коли стою в черзі до кінотеатру або бачу повні зали в кінотеатрах. Мені некомфортно дивитися кіно, коли, крім мене, в залі нікого немає. І мені некомфортно бути на книжковій виставці, коли відвідувачів дуже мало. Тому нинішній Арсенал мене цілком задовільнив.
вопрос:
root

root

Пане Андрію, чи складно вам виживати на ринку вітчизняної літератури, чи відчуваєте ви сильну конкуренцію?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Вітчизняна література не має повноцінного ринку. В своєму сегменті я, на жаль, не відчуваю конкуренції. Загалом же, в популярній літературі мій конкурент за тиражами — Сімона Вілар, але вона працює для зовсім іншої аудиторії. І ось у неї конкурентів повно. Я по-білому їй заздрю.
вопрос:
root

root

Пане Андрію, за вашою оцінкою, як змінився український читач за роки незалежності країни: став більш вибагливим, розвинутим, з більш вихованим смаком чи, навпаки, байдужим та недалеким тощо?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Масовий український читач ще не сформований. От як сформується і озвучить свої вимоги, будемо говорити про зміни.
вопрос:
root

root

Чи є в сучукрліті невизнані генії? Хто вони?=)
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Звичайно, є. Найбільше їх — серед докторів та кандидатів філологічних та філософських наук.
вопрос:
root

root

Кого з російських письменників класиків ви любите і поважаєте?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Бориса Акуніна, Юлію Латиніну. Класика — окреме питання. Дивлячись, кого вважати классиками: є класика ХVIII, XIX, XX століття.
вопрос:
root

root

Чи бачили ви так розрекламований фільм «Останній москаль», якщо так, то ваша думка по нього?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Цей серіал я не бачив, але моя думка — я і не повинен його дивитися. Я не є цільовою аудиторією такого серіалу. Серіали — це взагалі не мистецтво. Це — культура, культура масова, а, значить, їх повинно бути багато, і вони мають бути різної якості. Якщо "Останній москаль" породить зо два десятки подібних проектів, хоча б один із них задовольнить ту аудиторію, яка негативно сприймає саме цей серіал.
вопрос:
root

root

Чи звертаєтеся ви за порадою чи консультацією до істориків, коли піднімаєте у своїх творах історичні теми?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Так, звичайно, звертаюся. Історична правда для мене дуже важлива. Але історики так само розуміють, що я пишу художній твір, тобто розповідаю вигадану історію. Вони стежать, аби реалії кожного конкретного часу відповідали історичній правді.
вопрос:
root

root

Андрію, доброго дня! Для кого вам пишеться легше і приємніше – для дітей чи дорослих?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Для читачів, котрі нічого не читали в своєму житті і вирішили долучитися до читання за допомогою моїх книжок.
вопрос:
root

root

Считаете ли вы правильным то, что сейчас так рьяно взялись за вопросы памятников, прежних спорных героев, запреты фильмов, культурные и религиозные вопросы, когда на первом же заседании Рады после бегства Януковича отменили закон о языках? Для чего в и так непростые времена доставать на поверхность и кроить по-новому наиболее чувствительные и болезненные для нашего общества вопросы? Не лучше бы было делать акцент на том, что объединяет?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Почнемо з закону про мови. Він був ухвалений із порушеннями, тому його скасування — цілком законна процедура, яку помилково використовують як привід для початку війни. Об’єднувати українців повинне бажання комфортного існування, а ми не можемо комфортно існувати в країні, де зберігаються символи комуністичної тоталітарної системи. Не може людина нормально розвиватися в сучасних умовах і говорити про демократію і свободу особистості, про громадянські права та вільне підприємництво, про активний культурний розвиток і навіть про здоровий спосіб життя, коли у неї з вікна видно пам’ятник Леніну — тому, хто придумав диктатуру пролетаріату і благословив масове знищення людей. Довкола цього не може бути суперечливих питань. І бажання позбавитися цього повинне об’єднувати.
вопрос:
root

root

Ваша думка, чи стануть Донбас і Крим колись по-справжньому українськими, не тільки за формою, а й за суттю? Коли і за яких умов люди на тих територіях, почнуть відчувати себе українцями?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Якщо Вас цікавить моя думка, Крим повернеться під юрисдикцію України протягом трьох найближчих років. Минулого року, поки не відбулося російське вторгнення на Донбас, я вважав, що Росія почне повернення Криму вже до кінця 2014 року, коли антимайдани на Донбасі будуть локалізовані.
Але Крим, він — кримськотатарський, і давайте визнаємо цей факт. Українці, як і росіяни, на кримській землі — лише гості. В цьому особливість Криму — в його полікультурності.
Та частина Донбасу, яка зараз окупована, в найближчі роки сформується в своєрідний аналог Північної Кореї або, в кращому разі, НДР. І коли тимчасовий кордон, котрий проходить по лінії фронту, зруйнується, як Берлінська стіна, українськість на нині окуповані території не повернеться. Чому? Тому що на території колишньої НДР навіть сьогодні дуже велика ностальгія східних німців за соціалістичною Німеччиною. І поколіннями цю ностальгію навряд чи вдасться швидко видалити.
вопрос:
root

root

Андрію, чи була прогнозованою ця війна на Донбасі для вас, можна її було передбачити з огляду на те, як з 2000-х років вперто грали політики на темах мови, релігії, історії і розбіжностях між східною та західною Україною?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Були прогнозовані різні антимайдани. Але якби не було російського вторгення, на Донбасі не було б війни. Місцеві жителі тримали б дулю в кишені, бурчали, потай молилися на Путіна, але прийняли б ту владу, яку Путін називає "хунтою".
вопрос:
root

root

Як гадаєте, чи можливі такі явища, як майдан у Росії?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
В Росії можливий тільки "русский бунт, бессмысленный и беспощадный". Український Майдан — явище цілковито осмислене. Це буржуазна революція, яку робили індивідуалісти. У нинішній Росії індивідуалізм відсутній як явище. Є тільки бажання схопити сокиру і проломити комусь голову.
вопрос:
root

root

Чи є, по-вашому, насправді на Донбасі сепаратисти? Чи просто те, що спочатку виникло, як соціальний протест, акція невдоволення, було використано і назване сепаратизмом, а далі – пішло-поїхало, і зараз – маємо, що маємо?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Так, є. Але сепаратисти не російські і не проросійські — це сепаратисти радянські. Вони хочуть повернути Радянський Союз. Насправді оголилася ситуація, котра існує в багатьох державах, наприклад, у Канаді, Італії, Іспанії, Великій Британії. Єдина різниця — на Донбасі відчутний зовнішній вплив. Проте якщо Росія перестане впливати на уми і серця жителів Донбасу, їхній радянський сепаратизм нікуди не подінеться. Ті люди, з місцевих, котрі воюють з Україною щиро, цілком відповідають слогану пролетарської революції: "С Лениным в башке и с наганом в руке".
вопрос:
root

root

Здравствуйте, Андрей. Не секрет, что СМИ во многом формируют общественное мнение и в конечном счёте менталитет. У украинцев он , к сожалению, пассивный. Мы мало требовали от власти до Евромайдана, да и сейчас не очень, в отличие от тех же европейцев. У нас даже в садоводческом или квартирном кооперативе, где казалось бы сами жильцы выбирают себе руководство, сами же потом жалуются на его, руководства, неэффективность и воровитость. Могут ли деятели культуры как-то воздействовать на создание в обществе более эффективного самосознания что ли? Ну очень хочется хоть краем глаза взглянуть на более цивилизованную Украину, где нормы морали были бы на первом месте, а не какие то , пусть даже и очень важные, материальные ценности. Ну не зря же бог давал заповеди в обоих заветах.
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Звичайно, діячі культури можуть мати вплив, якщо вони будуть інтегровані в український інформаційний простір так само щільно, як політичні діячі.
вопрос:
root

root

Наскільки розумію, зі старого кіно до 9 травня, з кіно зі змістом, максимум, що ми можемо розраховувати побачити, так це в «В бой идут одни старики». І те тільки тому, що там купа акторів наших, українських, та є відомі слова Бикова про Україну… З вашої точки зору, чи правильно це? Чи не позбавляємо ми себе якихось достойних книжок, фільмів, літературних творів, косячи все і всіх під одну гребінку, і сліпо відторгаючи усе російське чи радянське? Як не перейти межу і не втратити «гамузом» цінних культурних здобутків, та фільтрувати з розумом?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Ви неправильно розумієте. Є ще такі чудові і актуальні сьогодні радянські фільми про війну, як "Перевірка на дорогах" Олексія Германа, "Йди і дивись" Елема Климова, "Сходження" Лариси Шепітько, зрештою, "Ати-бати, йшли солдати" того ж Бикова. Список можна продовжувати. Але давайте домовимося ось про що: Радянський Союз, у якому жило і працювало багато талановитих людей, сам по собі був побудований на поширенні брехливої інформації, в тому числі про Другу світову війну. Щоб Ви розуміли, про що я говорю: не було визволення України від німців. Спершу була радянська окупація, і почалася вона від січня 1918 року. Потім російсько-радянських окупантів замінили окупанти німецько-фашистські. А потім знову повернулася комуністична окупація, яка тривала до 1991 року. Визволення означає надання прав та свобод мешканцям звільнених територій. Українці ж однаково боялися, як НКВД, так і Гестапо, а потім — КГБ. Отже, навіть найталановитіший радянський фільм про війну позбавлений правдивого українського контексту.
вопрос:
root

root

Ви доволі часто та влучно звертаєтеся до історії в літературній праці - це відповідь на запити сьогоднішнього читача, чи спроба його виховувати, чи просто робота собі в задоволення із цікавими вам темами?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
У мене в університетському дипломі написано: "Спеціальність №206 Журналістика", отже, я не педагог і не вихователь, щоб когось виховувати. З мене взагалі поганий учитель. Мені чуже моралізаторство. Я просто хочу розважити читача, тобто розказати історію, яка б його зацікавила. Якщо при цьому читач отримує для себе інформацію, якої не знав раніше, значить, моя робота не пішла даремно. Взагалі, моя мета — аби людина, котра читала написану мною книгу, витратила на це один-два повноцінних вечори.
вопрос:
root

root

Вам буває соромно за вже опубліковані твори, чи хотілося щось кардинально змінити в книзі вже після її виходу?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Соромно — ні. Соромно хай буде тому, хто краде, вбиває, гвалтує чи обдурює дітей та інвалідів з метою збагачення. Незадоволення собою є постійне, але з таким підходом одну книгу можна переписувати все своє свідоме життя. Вона написана, і все.
вопрос:
root

root

Серед величезного вашого доробку чи є книги, які писалися на замовлення? А статті?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Звичайно, у мене нема нічого, що я писав би сам для себе. Все пишеться на замовлення. Як Ви собі уявляєте написану журналістом статтю, яку йому ніхто не замовляв, і яка не потрбна читачеві? Мій головний замовник — навіть не видавці, з якими я працюю, а читачі, котрі готові купувати саме написане мною.
вопрос:
root

root

Як вважаєте, чи є в Україні таке явище як «попсові письменники»? Якщо – так, розумію, що прізвищ ви не назвете, як не проси, але особисто для вас, що є ознаками попсової української літератури?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Оскільки в Україні, як я вже говорив, не сформована власна українська, створена на українському фундаменті, масова культура, тобто "попса", рано говорити про справді "попсових письменників". Один мій знайомий колись назвав Юрія Андруховича "попсою для філологів", Оксану Забужко за аналогією називають "попсою для феміністок", Василь Шкляр — "попса для національно свідомих". Все це, звісно, досить умовно, але "попсові письменники" з’являться лише тоді, коли вони самі матимуть такі амбіції. Поки що в більшості колег амбіцій на Джеймса Джойса, Франца Кафку чи Марселя Пруста або на Віктора Пєлєвіна. І ні в кого, крім мене, нема амбіцій на Олександра Дюма, Бориса Акуніна, Майн Ріда або Стівена Кінга. Значить, поки що я — єдиний "попсовий письменник" України.
вопрос:
root

root

Андрію, як воно, бути культовим та одним із найпопулярніших письменників країни?:)
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Не знаю. Культовим себе не відчуваю. А вміст гаманця не свідчить про авансовану Вами популярність.
вопрос:
root

root

Про що мріє Андрій Кокотюха?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Щоб в Україні зародилася і зміцнилася власна індустрія виробництва кіно і телесеріалів, а також щоб налагодилося розповсюдження книжок і інтелектуального продукту взагалі. Якщо ми говоримо про втрату чи пошук українцями власної ідентичності та власного українського контексту, то, вибачте за пафос, саме масова культура і нематеріальне цю ідентичність створює і формує.
вопрос:
root

root

Ким в нашій країні бути прибутковіше – журналістом чи письменником? Яка професія вас годує?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Прибутковіше бути народним депутатом України, працівником податкової, інспектором ДАІ чи податківцем. Альтернатива цьому для мене — лише кіно і телебачення. Мене годує професія кінодраматурга, а також рідна журналістика. Якщо Оксана Забужко скаже Вам, що можна жити з продажу книжок в Україні, Ви їй не вірте. Ніхто в Україні не живе з гонорарів, отриманих від продажу книжок з їхніми прізвищами на обкладинках. Чому — я пояснив вище.
вопрос:
root

root

Андрію, наскільки ймовірно, що ви присвятите котрусь зі своїх майбутніх книжок українському сьогоденню, а саме – війні на Донбасі? Загалом, з вашої точки зору, чи потрібно увіковічню вати сучасну війну у творчості, чи мусить пройти певний час?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Українському сьогоденню я вже присвятив книгу, вона називається "Вогняна зима". У травні її вже можна шукати в українських книгарнях.
З війною на Донбасі — складніше. По-перше, вона ще не скінчилася. По-друге, на фронті, на відміну від Майдану, я жодного разу не був. Писати ж художній твір за мотивами чужих репортажів не вважаю для себе прийнятним, поки йде війна. Щойно вона скінчиться, з’явиться і перша художня проза. Я пишу багато про Другу світову війну, на якій теж не був. Але, як говорив Володимир Висоцький про свої військові пісні, це — не ретроспекції, а асоціації. Колись будуть художні асоціації і на тему цієї війни. Хоча видавці вже вимагають, задумки є, але прямо війни вони не стосуються.
Зрештою, для чого Вам зараз художні книжки про війну на Донбасі? Дивіться телевізор чи читайте репортажі у ЗМІ.
вопрос:
root

root

Чому вирішили працювати зараз у жанрі ретродетективу? Як читач сприйняв «Адвоката із Личаківської»?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Перед ретродетективом я вже з 2012 року писав романи, котрі можна назвати історичними. Тому ретророман — це різновид історичного. Є різниця, і вона полягає в тому, що герої ретророману діють у декораціях обраної епохи, і автор за допомогою героїв та сюжету відтворює часи і звичаї. Це все одно, що визирнути у вікно і побачити будь-яке місто, тільки сто років тому.
А детектив і далі вважаю одним із двох стовпів нормального книжкового ринку. Другий стовп — це любовний роман. Зараз європейський тренд — саме ретродетективи. Тому нічого нового, крім українського контексту, в ретророманах я нашому читачеві не пропоную.
Про те, як сприйняв читач перший роман циклу, згаданий Вами, говорити рано. Бо початковий тираж — лише чотири тисячі, а це не відповідає вимогам масової літератури. Чому так, я пояснив раніше.
Але є показовий факт: мої ретроромани — зараз єдині детективи українською мовою, котрі продаються в Києві на залізничному вокзалі. За примірник просять 80 гривень, і продавці говорять, пасажири купують щодня. Значить, є інтерес.
вопрос:
root

root

Напевно, ви є одним із найбільш плодючих письменників України, як інколи говорять, книжок вами написано більше, ніж вам років. У чому секрет такого «швидко писання», адже паралельно виходять і ваші статті та колонки в пресі? Як самі оцінюєте, чи не гіршає якість від швидкості? За показниками Донцової женетеся?))
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Якість — поняття дуже суб’єктивне. Для когось авторська література, позбавлена дії та зіткана з потоку свідомості — література високої якості. А для когось, і таких більше, висока якість — це романи Стівена Кінга та Дена Брауна.
Я встигаю далеко не все, бо Господь Бог створив світ, відвівши добі лише 24 години, а не хоча б 36. А так би я встигав більше. Просто існує така лженаука, як самоорганізація.
Показники Донцової для мене — це не кількість написаних книжок, а кількість проданих копій кожної книжки. Донцову видають не тому, що вона багато пише, а тому, що вона добре продається. В Україні поки що нема налагодженого книжкового розповсюдження, аби бачити свою книгу в кожному привокзальному кіоску України, як всюди лежать книги Донцової або російські бойовики про спецназ.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

В обществе все больше начинает укрепляться мысль о каком-то "де-жа-вю", об отсутствии реформ, продолжении "договорняков" во власти, кумовства, продажности СМИ и пр. Яркой иллюстрацией этого явились "откровения Фирташа" по поводу его роли в выборах Президента. Каким Вы видите результат этого процесса: новый Майдан, раскол Украины и ликвидация государственности?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Жоден із запропонованих Вами результатів. Уже наступного дня після так званих "откровений Фирташа", котрі по суті своїй є елементом інформаційної війни та провокацією, в інформаційний простір викинули купу інших новин. Слова взагалі нічого не значать. Висновки треба робити після того, як буде реакція на слова Фірташа, і в залежності від того, якою вона буде.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Розкажіть про якийсь момент з життя, що запам'ятався назавжди.
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Випадкова зустріч з актором Бориславом Брондуковим. Немолодий, хворий чоловік мирно прогулювався парком. Я його впізнав, але пройшов мимо, бо не маю звички набридати людям, тим більше, незнайомим. Але в компанії, в якій я був тоді, знайшовся один, хто так не думав і потягнув усіх знайомитися і пити з Брондуковим. Коли актор ввічливо відмовив, цей знайомий почав кричати: "Бач, зірка не може з людьми випити!". Ті випадкові люди, котрі були присутні при цій сцені, цілком справедливо обізвали останніми словами не лише мого знайомого ідіота, але й усіх нас. Мені досі соромно за те, що повівся на дурну ідею і, сам того не бажаючи, порушив особистий простір достойної людини. З того часу на подібні провокації не ведуся і нікому не раджу.
Відомі люди мають право на те, аби їх не впізнавали і на бажали з ними випити.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Як Ви ставитеся до "Клуба семейного досуга"з Харкова?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Дивне питання. Яку Ви хотіли б почути відповідь? «Клуб сімейного дозвілля» — одне з десяти видавництв в Україні, котре видає українську художню літературу російською та українською мовами, а також пропонує актуальну іноземну белетристику, так само в перекладі на дві згадані мови. Видавництво оперативно реагує на читацькі потреби і за багато років чи не єдине, котре в змозі продати більше, ніж дві тисячі книжок українського автора. Мені шкода, що таких видавництв у нас мало. А книги, які вони видають, можуть або подобатися, або не подобатися. Смаки — це дуже індивідуально.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

по Бузине, который поливал грязью Украину, украинцев, Т.Шевченко и верно служил интересам агрессора, какие мысли, чувства? земля очищается?
ответ:
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Жодних думок, жодних відчуттів. Правильно буде сказати, що Олесь Бузина не цікавив мене й тоді, коли він був живим, не викликав жодних емоцій — ані позитивних, ані негативних. Я не радію з насильницької смерті будь-якої людини, якщо це не хтось значимий зі знаком "мінус" на кшталт Чаушеску або Муссоліні. Смерть або загибель людей, котрі за життя не були потрібні навіть самим собі, світ не очищає і не змінює.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять