Активный чат
Евстратий (Зоря)
25
14 апреля 2014, 13:00

Евстратий (Зоря)

Архиепископ Черниговский и Нежинский, заместитель главы управления внешних церковных связей УПЦ ПЦУ
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

В Библии сказано о конце Света, и о втором пришествии Христа. Как Вы считаете, могут ли сегодняшние события в Украине стать предпосылкой к 3-й мировой войне, что в последствии может привести к апокалипсису? За ранее благодарен за ответ!
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Кінець світу, як ми про нього знаємо з Біблії, буде супроводжуватися найбільшим моральним падінням людства, війнами і встановленням глобального правління на чолі з антихристом. Всяке примноження зла серед людей, збільшення аморальності і бездуховності, ненависті, ворожнечі наближають нас до цього часу.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Здравствуйте, батюшка! С наступающей Вас Пасхой! Подскажите, пожалуйста, я очень сильно переживаю из-за событий в Украине. В данный момент нахожусь в Москве. Но я никак не поддерживаю политику правительства России по отношению к Украине. Ведь все происходящее со стороны РФ основано на лжи, клевете, коварстве и обмане, подкупе и др., которое никак не основывается на христианских и библейских ценностях. Ведь, как известно, на обмане и лукавстве, нельзя построить что-то прочное и доброе, которое принесет счастье. Ведь правда должна победить, так как это истина. Батюшка, подскажите, какое Ваше мнение о происходящем в Украине?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Благодарен Вам за Вашу позицию и трезвость мыслей, которая особенно ценна в том угаре лжи, что мы видим сейчас в России относительно Украины. Полностью разделяю высказанное Вами мнение и верю, что через нынешние события, хотя и тяжелые, и болезненные, происходит очищение и Украины, и в будущем самой России от лжи и неправды. Любая, даже самая темная ночь завершается рассветом, а после страданий и крестной смерти наступает воскресение. Правда победит, и поэтому победят все, кто на стороне правды. Поздравляю и Вас с приближающимся праздником!
вопрос:
root

root

Чи співпадають відношення УПЦ МП та УПЦ КП до проявів сепаратизму в Україні, чи вони також відмінні (КП підтримує патріотів, МП - тяжіє до Москви) і також сприяють розколу? Поясніть, будь ласка.
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Офіційно обидві церкви засуджують сепаратизм, але наша церква – Київський патріархат - ясно і чітко заявляє про те, що цей сепаратизм підігрівається кремлівським керівництвом. Ми засуджуємо агресію в Криму. Ми закликаємо співгромадян захищати Україну, категорично засуджуємо будь-які прояви чи заклики до сепаратизму. УПЦ МП в особі свого керівництва також заявляє про засудження сепаратизму, але на місцях робляться або дуже обтічні заяви, або навіть є приклади, коли духовенство МП прямо підтримує сепаратистів. Розділенню в суспільстві сприяє те, що УПЦ МП є структурною частиною російської церкви, і тому свої заяви та дії вимушена узгоджувати не тільки з інтересами України, але і з позицією свого вищого московського керівництва. Це є однією з причин, чому ми виступаємо за єдину помісну церкву і її незалежність від Московського патріархату – щоб церква в Україні навіть теоретично не могла бути використана як інструмент зовнішнього впливу на Україну з боку Росії.
вопрос:
root

root

Зважаючи на останні події та дії Росії по відношенню до України, як у українських православних змінилося ставлення до патріарха Кирила та ідеї "русского мира"?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Ідея "русского мира", вперше сформульована і озвучена патріархом Кирилом, стала ідеологічним підґрунтям для агресії кремлівського керівництва щодо України. Свідченням цього є використання цієї доктрини президентом РФ Путіним у своїй промові 18 березня в Кремлі. Події останніх місяців багатьом в Україні та всьому світі відкрили очі на те, про що ми в Київському патріархаті говоримо вже не один рік: доктрина "русского мира" – це лише оновлена обгортка старої російської імперської ідеї, ворожої не тільки до української державної незалежності, але й до самого буття української нації.
вопрос:
root

root

Отче, у березні неодноразово православними церквами говорилося про діалогу з відновлення їх єдності - як просувається цей діалог, чи є позитивні зрушення, та які питання стають головними "каменями спотикання"?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Хоча незабаром буде вже два місяці, як з двох сторін сформовані комісії для ведення діалогу, але сам діалог досі офіційно не розпочався. Причина цього – відсутність погодження зі сторони УПЦ МП щодо дати і змісту першої офіційної зустрічі. Неофіційно ми підтримуємо певні контакти з метою налагодження діалогу, але поки що через відсутність чіткої позиції з боку наших партнерів розпочати його так і не змогли. Сподіваємося, що ці перешкоди будуть подолані, і діалог офіційно розпочнеться. З іншого боку, ми переконані, що діалог повинен відбуватися не тільки між офіційними комісіями, але й безпосередньо між представниками обох церков. І для такого діалогу достатньо лише доброї волі його учасників. З нашого боку така воля є, і ми завжди готові зустрічатися і спілкуватися з усіма, хто бажає зустрічей і спілкування.
У зв’язку з тим, що офіційний діалог не розпочався, важко сказати, які в ньому можуть з’явитися «камені спотикання». В наших заявах ми повідомили про три ключові питання, від відповідей на які залежить подалший розвиток діалогу: підтримка незалежності і територіальної цілісності України, її європейского курсу розвитку та утворення в Україні єдиної помісної православної церкви як остаточної мети нашого діалогу. Ми чекаємо відповіді на ці наши пропозиції від наших братів.
вопрос:
root

root

зараз все частіше лунає, мовляв, хочуть відділятися й жити з росієїю - нехей ідуть та дадуть нам змогу спокійно жити по-своєму. і це на тлі постійних гасел про єдність країни. як би ви порадили реагувати на такі речі і спілкуватися з такими людьми?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Я категорично проти того, щоб на догоду зовнішнім агресорам ми власними руками ділили Україну. Суспільство ніколи не буде абсолютно однодумним і однаковим, то невже кожного разу, коли виникають різні думки чи позиції з важливих суспільних питань, ми маємо вирішувати їх шляхом розділення нашої держави? Переконаний, що всі питання ми маємо вирішувати в рамках єдиної України. Це має бути для всіх аксіомою, а не предметом дискусій чи навіть спекуляцій.
вопрос:
root

root

доброго дня. радий можливості поставити вам запитання... дуже цікаво почути вашу думку з приводу того, що нині відбувається на сході країни, до проявів сепаратизму? про кроки і наміри росії?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Я вже публічно висловлював свою позицію (її можна прочитати на моїй сторінці у Фейсбук). Коротко зазначу: боротьба відбувається не всередині України та навіть не між Україною і Росією – відбувається боротьба між європейським демократичним сучасним способом думки,життя, суспільного розвитку і тим, що коротко можна назвати "совок". Мертва радянська імперія, яка ще живе в душах і серцях багатьох у Росії і декого в Україні, бореться з незалежною сучасною Україною. І все, що ми бачимо зараз, є проявами боротьби. Переконаний, що і зовнішня агресія, і сепаратизм, і інші прояви ворожого ставлення до української держави зазнають поразки, тому що всі ці прояви мають у своїй основі неправду.
вопрос:
root

root

На Ваш погляд, наскільки доцільно було б ввести у школах уроки, присвячені вивченню Біблії чи православ'я?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
У школах ми вважаємо доцільним проведення уроків з вивчення основ християнської етики, як предмету, який кожному учню дасть базові знання про традиційні для українського народу християнські моральні, культурні, духовні цінності, а також про основи релігійних вірувань інших традиційно існуючих в Україні сповідань – ісламу та іудаїзму. Ці уроки не можуть бути наверненням до віри чи частиною церковного виховання – таке завдання ставиться перед церквою і батьками, але не перед державною школою. У державній школі учні мають отримувати базові знання про духовну традицію народу, до якого вони належать, а чи є ця традиція його власним переконанням, його вірою – кожен учень повинен вирішувати добровільно. Проте мені важко уявити сучасну культурну та всебічно розвинуту людину, яка нічого або майже нічого не знає про релігійну традицію народу, до якого вона належить і серед якого живе.
вопрос:
root

root

Вітаю. Раніше говорилося, що начебто муфтій Криму запропонував мечеті для православних відправ УПЦ КП. Поясніть, будь ласка, чи можливо і припустимо це з точки зору православної церкви - православна служба в мечеті?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Пропозиція кримських мусульман прозвучала у відповідь на побоювання щодо ймовірного позбавлення віруючих Київського патріархату в Криму можливості молитися у власних храмах. На даний час храми КП використовуються нашими віруючими, і влада Криму запевняє, що вони не будуть конфісковані. Тому потреби шукати іншого місця для молитви зараз немає. Але якщо в майбутньому храми будуть забиратися, ми будемо вимушені розглянути пропозицію кримських мусульман щодо надання місця для молитви в їх мечетях. Ми вдячні братньому кримськотатарському народу за його підтримку наших віруючих у цих складних умовах. Сподіваємося, що в Криму не буде чинитися насильство на релігійному ґрунті.
Що стосується можливості молитви для православних у мечеті, то оскільки йдеться виключно про використання приміщення, а не про проведення спільних служб чи обрядів, ніяких перешкод, з точки зору церковної традиції, я не бачу.
вопрос:
root

root

Владико, як почувається Патріарх Філарет? Друге питання. Як цьогоріч пройде святкування Великодня, в ці непрості часи? Дякую за відповіді.
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Для керівника церкви у віці 85 років Патріарх Філарет почуває себе дуже добре. І дай Бог кожному в таких літах мати подібне здоров’я, ясність розуму і працездатність. У цьому кожен може особисто пересвідчитися, відвідуючі регулярні патріарші богослужіння у Володимирському соборі та переглядаючи новини про діяльність Патріарха на нашому офіційному сайті.
Що стосується святкування Великодня, то воно відбудеться так само, як відбувалося і завжди в історії церкви. Бо Великодня радість – це те, що не може бути забране чи порушене ніякими зовнішніми подіями. Церква переживала і важчі часи свого буття, але і тоді Великдень залишався святом над святами і торжеством над торжествами.
вопрос:
root

root

КП собрал украинской армии 700 гривен. 1) Откуда у церкви такие суммы? 2) Правильно ли, что церковь поддерживает войско?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Церква на допомогу армії зібрала значно більше, ніж 700 тисяч гривень. Вказана сума – це лише пожертва Київської патріархії. А допомогу армії надають і єпархії, і парафії, і окремі віруючі нашої церкви. Кошти в церкві – від добровільних пожертв.
А підтримувати власну армію, особливо в такий непростий час – наш патріотичний обов’язок. Ми повинні не тільки духовно, але й матеріально показати нашим воїнам, які зберігають мир і незалежність України, які готові жертвувати своїм здоров’ям і навіть життям, що церква і весь український народ вдячні їм за це і підтримують їх.
вопрос:
root

root

чи правильно було розпочинати антитерористичну операцію у вербну неділю? нам цим дорікнула трійка з ростова-на-дону...
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Вторгненням у Крим було осквернено початок Великого посту. Перші сепаратистські заворушення на Сході України, інспіровані з Москви, розпочалися на Благовіщення, продовжилися у Вербну неділю і тривають зараз – у найсвятіші для православних християн дні. Навіть у цьому видно, що саме організатори та учасники цих подій насправді не шанують традицій православної віри. Тому гріх саме на тих, хто задумує і чинить зло розбрату і агресії в Україні, а не на тих, хто робить все можливе, щоб захистити нашу державу.
вопрос:
root

root

як бути з тим, що упц мп тісно пов'язана з рпц? навіть за нинішніх умов, коли україна і росії фактично у стані війни?! якого впливу на прихожан мп можна очікувати?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Найперше можна говорити про ідеологічний вплив концепції "русского мира", яка є базою для нинішніх агресивних дій Кремля проти України. Багато хто в УПЦ МП не поділяє цю концепцію, а, навпаки, відкидає і критикує її. Проте очевидно, що є й ті, хто її сприймають і підтримують. Саме тому, розуміючи, яку небезпеку адміністративне підпорядкування української церкви Москві несе особливо в цей час, ми і наполягаємо на невідкладному подоланні існуючого розділення та утворення в Україні єдиної помісної православної церкви, незалежної від будь-якого закордонного релігійного центру. Така практика є нормою для всіх православних країн. Україна не повинна бути виключенням.
вопрос:
root

root

Ваша порада: як витримати все, що відбувається в країні, та не зламатися? Зберегти здатність спокійно мислити, оцінювати ситуацію та не панікувати? Дякую!
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Можу порадити молитися і своєю молитвою надавати підтримку всякому добру і всім, хто чинить добро. Читайте Книгу псалмів, які є частиною Священого Писання і водночас є молитвою до Бога. Особливо в ці дні, мені здається, корисно читати 34 і 90 псалми.
вопрос:
root

root

Під час революційних подій Церкви Київського патріархату були чи не найактивніше залучені в ці події, висловлювали свою позицію. Як ви вважаєте, чи правильно те, що, церква, по суті, почала займати ту чи іншу політичну сторону? Дякую!
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Ми не займаємо ту чи іншу політичну сторону, бо державність, суверенітет, незалежність України – це не питання політики, а аксіома нашого буття. Ми, як церква, прагнемо робити все, щоб підтримувати в народі та державі правду, а неправду – викривати. Саме тому і в минулому, і зараз ми підтримуємо не тих чи інших політиків, а добрі і корисні дії. Зло ж, яке чиниться будь-ким, ми засуджуємо. Буття суспільства має свою моральну сторону, і церква не може стояти осторонь, так як вона є невіддільною частиною життя народу.
вопрос:
root

root

Вітаю! Чи були в Криму церкви та парафіяни УПЦ КП? Якщо так, то що і як тепер буде з ними? Дякую.
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Частково я вже відповів на Ваше питання. Наших парафій у Криму близько 20. Вони продовжують і будуть продовжувати існувати, доки в Криму будуть жити православні християни, які бажають належати до нашої церкви. Наш єпископ і священики залишаються зі своїми парафіянами і виконують свої обов’язки. А що буде в майбутньому – знає один Бог.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Христос Воскрес!Чи визнає Церква що Крим російський?Якщо він Український то як змусити і чим Ви можете допомогти щоб Крим знову став Українським?Якщо там буде партизанська війна-то як Ви ставитесь до цього?Для довідки-Крим російським став всього 100-200р.назад.
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Наша церква визнає Крим невід’ємною частиною України і про це неодноразово заявляла. Не від нас залежить, що і як треба зробити, щоб звільнити Крим від окупації. Але всі добрі починання, спрямовані на звільнення Криму, ми готові вітати.
Щодо партизанської війни, то це гіпотетичне питання, на яке не бачу сенсу відповідати, бо таких подій в Криму немає.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Я хочу задать Вам очень легкий вопрос, на к-рый Вы отвечаете много лет. Хотелось бы получить апдейт на текущий момент. Укажите, пожалуйста, кратко, богословски, канонические причины благодатности УПЦКП. Спасибо огромное.
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Благодать у церкві – дар від Бога. І вона залежить від правильності сповідання віри, звершення богослужінь, дотримання повноти церковної традиції. Наша церква сповідує ту саму православну віру, що і всі інші православні церкви, звершує богослужіння за тим самим обрядом і живе за тими самим нормами і традиціями, що й решта православних церков. Це дає нам підстави бути переконаними, що наша церква є невід’ємною частиною Єдиної Святої Соборної і Апостольскої Церкви, благодать в якій діє через Святого Духа.
вопрос:
root

root

Как атеисту прийти к Богу? С чего надо начинать, если появится такое желание?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Будь-який шлях пізнання може бути успішним і плідним лише через вивчення досвіду подібного пізнання у інших людей і через спілкування з тими, хто має більше цього досвіду. Це стосується не тільки мирських справ, але і духовного життя та віри в Бога.
вопрос:
root

root

Как Вы относитесь к тому, что МП открыто агитировал прямо в храмах за Януковича и партию регионов? Я считаю, что это недопустимо!
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Я також вважаю, що це є недопустимо. А події показали, що і користі від цього не було ані Януковичу, ані тим, хто за нього агітував у храмах.
вопрос:
root

root

Мне в своё время в университете преподавали научный атеизм. Есть такая наука или всё это компартейная идеология?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Те, що викладалося в радянський час, перебувало під впливом ідеології, і тому значною мірою було такою самою "наукою", як і "науковий комунізм". Проте атеїзм як філософське вчення, очевидно, може вивчатися з допомогою наукових методів, як і будь-яка філософія.
вопрос:
root

root

Как Вы относитесь к Русской зарубежной катакомбной церкви в Украине? С этой церковью возможно объединение?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Зарубіжна і катакомбна – це дві різні конфесії. Навіть більше – спільнот, які називають себе "катакомбною церквою", є досить багато. У зв’язку з цим важко конкретно відповісти на Ваше питання. Наскільки мені відомо, жодна з цих конфесій, як зарбужіна, так і катакомбні, не виявляють зацікавленості не те що в об’єднанні, а навіть у діалозі з нашою церквою.
вопрос:
root

root

Я атеист, но хочу чтобы в Украине была единая православная церковь, независимая от Москвы во всех отношениях. Это реально сегодня?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Я переконаний, що в Україні буде єдина помісна православна церква. Коли це станеться, важко сказати. Адже ми бачимо, як швидко зараз відбуваються зміни в Україні. Зі свого боку намагаюся робити все можливе, щоб це сталося швидше.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Отче, в умовах напівхолодної війни з Росією, взаємодія між православними церквами є вкрай важливою. чи плануються спільні заяви, або інші заходи з УПЦ МП?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
В Україні існує Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій, до якої входять серед інших і наші церкви – УПЦ КП і УПЦ МП. В рамках цієї Ради ми досить плідно співпрацюємо і за останній час зробили низку заяв, в тому числі з засудженням сепаратизму та підтримкою неподільності та суверенітету України. Сподіваюся, що так само плідно ми будемо співпрацювати й надалі.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Бог есть? Доказательства в студию. Церковь весь 20й век и 21й "модернизирует" свои каноны под науку , "осваивает интернет и др. "прелести" цивилизации. Наука открытиями вынуждает церковь к этому. Второй вопрос : Католическая церковь извиняется за прошлое и публично .Имеюю ввиду крестовые походы,инквизицию итд. А православная? Или она белая и пушистая с визинтийских времен?
ответ:
Евстратий (Зоря)
Евстратий (Зоря)
Ваше запитання, як і запитання Пилата "що є істина?", по суті, не передбачає і не очікує відповіді.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять