Системное решение, или Где взять деньги на зарплаты шахтерам

17 ноября 2016, 12:50обновлено 3 августа 2018, 01:22
Ситуация становится угрожающей и ею пользуются разного рода политические проходимцы, которые подбивают людей на протесты.

Гірники

Я вже писав про перспективи розвитку вугільної галузі та про необхідність прозорості в ціноутворенні на вугілля власного видобутку. Тема має продовження.

16 листопада у Луганській області побував міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Він відвідав ВП "Шахта "Гірська" ДП "Первомайськвугілля", де зустрівся з трудовим колективом підприємства.

видео дня

На цьому підприємстві найбільша заборгованість. Шахтарі у вересні погрожували акціями протесту. Тому розмова міністра Насалика та заступника голови Луганської обласної ВЦА Володимира Гуца з шахтарями була предметною.

Міністр наголосив, що заборгованість по заробітній платі до кінця року буде погашена, а також запевнив: він зробить усе можливе, щоб підприємство ВП "Шахта Гірська" ДП Первомайськвугілля" й надалі ефективно працювало.

Але це оперативне втручання. Питання має бути розв'язане через системне рішення.

На сьогодні є проблема із встановленням для держшахт заниженої порівняно з ринковою ціни вугілля, що призводить до складнощів у роботі підприємств — дефіциту фонду заробітної плати, відсутності перспектив збільшення обсягів видобутку вугілля.

Ситуація стає загрозливою і нею користаються різного роду політичні пройдисвіти, які збурюють людей на протести. Натомість справжніми винуватцями затримок із зарплатнею є олігархічні "прокладки", які займаються збутом вугілля. Власники цих "прокладок" саме і виступають спонсорами протестів.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Кто должен шахтерам, или Почему нужно прозрачное ценообразование на уголь

Шахта "Гірська"

Щоб вийти з цієї ситуації потрібно, щоб ціну на вугілля державних шахт встановлювали за прозорою і зрозумілою формулою. Мова йде про так званий "Ротердам+".

Недавно лідер Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що єдиним способом вивести підприємства з нескінченних збитків є зміна підходу до формування державою ціни закупівлі вугілля на державних шахтах, яка сьогодні є фіксованою, тобто, встановлюється вручну

"Справедливо для формування ціни закупівлі взяти формулу "Роттердам+", вона зрозуміла, оскільки спирається на європейську ціну вугілля на біржі в Роттердамі плюс доставка до споживача. Але ця формула зараз у нас при розрахунках ціни українського вугілля не працює. Зате є "горе-експерти", які на всіх телеканалах будуть розводитися про "схеми", пов'язані з формулою "Роттердам плюс", але вугільна галузь буде знищена, якщо у нас не буде чіткої формули розрахунку вартості вугілля", — заявив Волинець.

Фактично самі шахтарі сьогодні виступають за формулу "Ротердам+", оскільки така схема дозволяє збільшити вартість вугілля, що видобувається на держшахтах і, як наслідок, дозволить наповнити фонд заробітної плати.

На заваді, як завжди, стоять "бізнес-структури", які звикли десятиліттями заробляти на непрозорості ціноутворення і дотаціях для державного вуглевидобування та обслуговучий їх персонал з числа "експертів".

фото: telegazeta.com.ua

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять