Активный чат
Ольга Айвазовская
40
23 октября 2014, 15:00

Ольга Айвазовская

Председатель правления Гражданской сети "ОПОРА", эксперт по избирательному законодательству и политическим процессам
вопрос:
root

root

Изменилось ли ваше отношение к России и россиянам после событий в Крыму и на востоке Украины? Спасибо!
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
У мене є багато хороших знайомих росіян, які продовжують щиро вболівати за нас та підтримують, хоча їхня позиція дуже непопулярна там. Але я не маю там родичів, які отруєні телебаченням, а лише колег, які критично мислять, не черпають новини з телебачення і не хочуть жити в СРСР. Таких, на жаль, там не багато.
вопрос:
root

root

Здравствуйте, Ольга!!! Как вы считаете, если бы сейчас по каким-то причинам россиянам нужно было бы переизбрать президента, но Путин по каким-то причинам не мог бы баллотироваться и вообще влиять на процессы в стране, то каким бы был новый российский лидер, учитывая имперские настроения в обществе? Где гарантия, что нашими соседями не стал бы руководить еще более амбициозный человек, преследующий цель восстановления то ли империи, то ли СССР?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Після Путіна законним шляхом суспільство може обрати лише Путіна-2. Такі реалії. Громадяни РФ введені в оману і цілком щиро вірять, що дії їхнього лідера абсолютно правильні. Це суспільство хоче, щоб його очолював вождь. Ситуація може бути іншою лише або від страшного та різкого струсу, або ж від того, що Росії в її кордонах та вертикалі влади не стане.
вопрос:
root

root

выборы во время войны в стране в нашем случае - это была действительно крайняя необходимость? известны ли вам подсчеты, во сколько эти выборы обойдутся украине, и не лучше ли было эти деньги направить на нормальное оснащение армии и экипировку украинских военных?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Якби вибори не були оголошені, ми би втратили парламент, адже Верховна Рада стрімко деградувала, а за нової Конституції у нас зараз парламентсько-президентська республіка. Водночас, якщо поставити умовою проведення виборів перемогу у війні, то завжди буде зацікавлена і впливова сторона, яка робитиме все, щоб війна не закінчилась ніколи. Тому вибори стали кричущою необхідністю, а не розкішшю.
вопрос:
root

root

У вас є відчуття, що війну на Донбасі можна припинити виключно мирним шляхом та переговорами, дипломатією, чи вже пройдена точка неповернення, коли все вирішитися може тільки силою?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Нема одного єдиного правильного плану, бо будь-яка стратегія – комплекс заходів, до яких вдаються, коли опонент/ворог робить свій хід. Головне, щоб було розуміння цілі та значна кількість різних варіантів рішень, які всі ведуть до однієї мети. Може, трохи заплутано, але суть у тому, що лише силою, чи виключно дипломатією цей конфлікт не розв'язати.
вопрос:
root

root

Був, по-вашому, в України шанс не втратити Крим та уникнути того, що зараз відбувається в Донецьку й Луганську?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Думаю, що шансу втримати Крим у нас не було, адже ми втратили вертикаль влади і силовий сектор. Путін дуже чітко обрав момент, до якого готувався роками, і вдарив, коли держава втратила контроль. Але Донбас втримати можна було і зупинити сепаратизм, який дуже швидко переріс у тероризм. Втім, ніхто не взяв на себе політичну відповідальність за втрати, а тепер кількість жертв сягає тисяч. Це все про роль особистості в історії, якої на той момент не було.
вопрос:
root

root

если опора уже сравнивала данные по разным областям, то, скажите, какая из областей лидирует по количеству фактов подкупа избирателей или другим нарушениям? и чем вы объясняете такие показатели для данного региона?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Харківська, Одеська, Черкаська, Київська, Кіровоградська, Волинська областьі та місто Київ тощо. Вибори в цих та низці інших регіонів стали дуже конкурентними і в позитивному, і в негативному розумінні. Але також зіграло свою роль те, що деякі кандидати йдуть на ці вибори, як в останній бій. Кидаючи всі можливі ресурси на округ, щоб перемогти. Звичайно працює і відчуття безкарності. Будь-які закони працюють лише тоді, коли є невідворотність покарання за вчинення злочину.
вопрос:
root

root

Чи не є залучення комбатів, активістів, героїв Майдану до старих політичних сил спробою цих самих сил зі старими обличчями та старими підходами хоч якось продовжити собі життя та хоч деякий час протриматися при владі та заробити, а всі ці нові і поки що незаплямовані обличчя просто використовуються ними?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Частково запит суспільства спонукав партії залучати до своїх списків людей із хорошою репутацію та тих, що не мали негативного рейтингу. Але і приховати в списках корупціонерів за рахунок таких "зірочок" деяким партіям все ж вдалося. Раджу думати не лише про обличчя, а й про зміст їхніх кампанії, попередню діяльність та програми, як би це банально не звучало. Таким чином, нам буде дещо простіше не підпадати під шарм нових політиків, а раціонально мислити про партії, як сукупність людей.
вопрос:
root

root

1. Наскільки чистоплотні українські ЗМІ під час висвітлення передвиборчої кампанії? 2. Як пересічному виборцю розпізнати текст, виконаний на чиєсь політичне замовлення, і справжній викривальний об’єктивний матеріал?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
На жаль, під час цієї кампанії ЗМІ досить багато поширювали "джинси" та матеріалів, які не дають можливості відокремити значній частині виборців новини, аналітику від замовних текстів, метою яких є спонукання виборця голосувати за чи проти партій або кандидатів. Майстерність «джинсовиків» за останні роки значно зросла, тому зрозуміти, чи матеріал є правдивим, або ж маніпулятивним та заангажованим, можна лише звіряючи будь-яку інформацію в різних джерелах. Колись знайомий мені казав: довіряти не можна нікому, навіть собі. Будьте критичними – і відрізнити справжнє від навіяного буде досить легко.
вопрос:
root

root

Що дадуть Раді і чи потрібні вони там в такій кількості журналісти, комбати, активісти тощо?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Я не переконана, що журналістів, комбатів та активістів аж так багато. В Раді буде значна перевага осіб, які ближчі до бізнесу, аніж до інших секторів суспільства. Сподіваюсь на те, що новообрані молоді люди з хорошою репутацією зможуть бути ефективними політиками. Але зробити це в умовах значної переваги старих кадрів буде досить тяжко.
вопрос:
root

root

Якою ви бачите долю Донбасу у найближчі роки? Хтось з експертів прогнозує, що регіон перетвориться на новее Придністров’я, хтось – що на Сомалі, хтось – що на Чечню, проте ніхто не бачить хоча б мінімального шансу на повернення миру. А ваша думка?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Мир можливий лише тоді, коли звідти буде витіснено бойовиків. На жаль, цей конфлікт є довгограючим та не може бути вирішеним у простий спосіб. Замороження ситуації лише відтерміновує проблему, але не вирішує її. Тому гуманітарної катастрофи не уникнути, і частина громадян залишить територію назавжди, або виїхавши до Росії, або в безпечні регіони України. Але розвиток подій залежить від того, наскільки держава зможе використати час для зміцнення армії, економіки та наростити потужності, щоб у ключовий момент повернути територію собі без значних втрат.
вопрос:
root

root

Збір підписів щодо референдуму за вступ до НАТО, звичайно, завершився достатньо пізно, щоб повноцінно претендувати до включення у процес дострокових виборів до Ради. Але він є. І тому, напевне, питання про вступ до НАТО повинно бути включено до найближчих виборів. Причому, на законодавчому рівні. Як ви вважаєте?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Референдум не обов'язково проводити під час виборів і пов'язувати ці два процеси між собою. Втім, до повноцінного референдуму нам потрібно змінити закон. Чинний писався під потреби Януковича та містить ряд недемократичних норм, які не дадуть можливості повноцінно організувати референдум, результатам якого довіряло б усе суспільство. Тема, про яку ви говорите, настільки неоднозначна для країни, що коли вона виноситиметься на референдум, не повинно бути жодної претензії до процедур чи підозр щодо результатів. В іншому разі наслідки можуть прийняти не всі, і це збільшить розкол у країні.
вопрос:
root

root

Ольго, як ви ставитеся до акції TrashBucketChallenge? Чому вчать політиків такі методи, чи мають вони якийсь ефект? Наскільки це правильно – виховувати таким чином?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Будь-який самосуд може мати незворотні наслідки для суспільства, коли ми почнемо з закидання політиків до сміттєвих баків, а закінчимо розправами. Наскільки я розумію, у людей є спокуса силою карати тих, до кого не дістає Феміда, але це неправильний шлях. Ми повинні вимагати та впливати на органи правопорядку, які зобов'язані контролювати виконання законодавства та доводити справи до суду.
вопрос:
root

root

опора ведет наблюдение уже далеко не за певрыми выборами и избирательной кампанией. скажите, какой приблизительно процент случаев, когда в выявленных вами случах нарушения нарушитель должным образом понес наказание, был привлечен к ответственности? вы же только обнародуете факт нарушение, а дальше - дело за судами и соответствующими органами; так вот всегда ли они выполняют свои функции и реагируют?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Наші спостерігачі не лише фіксують порушення, але також звертаються до правоохоронних органів і судів у випадку виявлення порушень. Слід відзначити, що в останній тиждень перед виборами Міністерство внутрішніх справ активізувало свої зусилля щодо реагування на порушення. Але, на жаль, про кінцевий результат говорити зарано. ГМ «ОПОРА» буде прискіпливо слідкувати за дотриманням правоохоронними органами всіх процедур для притягнення порушників до відповідальності. В проміжних та кінцевому звіті, оприлюднених на нашому сайті, ви можете прочитати офіційну оцінку ГМ «ОПОРИ».
вопрос:
root

root

Чи всі ДВК вже сформовані і готові до виборів на Донбасі? До яких проблем мають бути готові дончани та луганчани, що планують прийти на вибори?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
З 21 виборчого округу, утвореного в Донецькій області, в 9-ти округах виборчі комісії сформовані та розпочали свою роботу . Ще в 4-х округах комісії сформовані, але по суті не функціонують. Частина округів у Луганській області також виконали своє завдання щодо формування виборчих комісій. Проте в цих комісіях постійно відбуваються масштабні заміни, що створює організаційні складнощі в забезпеченні їхньої діяльності. ГМ "ОПОРА" вимагає від ЦВК оприлюднити повну інформацію про готовність виборчих дільниць у Донецькій та Луганській області до початку голосування, оскільки саме в цих регіонах гостро відчувається брак інформації. Особливо це актуально для виборців тих районів, де населені пункти розподілені між законною владою і незаконними формуваннями.
вопрос:
root

root

Доброго дня, пані Ольго. Ви вважаєте правильним те, що Україна досі офіційно називає те, що відбувається на Донбасі, АТО, а не війною? Чому так вперто бояться визнати, що це війна? Тільки через те, щоб можна було обов*язково цьогоріч провести вибори?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Я не ставлю в пряму залежність ці питання. Якщо розмірковувати про політичні інтереси, в тому числі Президента, в контексті введення воєнного стану, слід зауважити, що протягом дії воєнного стану саме Президент, як Верховний Головнокомандувач ЗС України, стає найпотужнішою політичною фігурою. Обмеження повноважень стосується саме уряду та парламенту. У зв'язку з цим я б не ставила не прийняття рішення про введення на сьогоднішній момент військового стану в пряму залежність із проведенням позачергових парламентських виборів в Україні. Проте, на моє переконання, якщо в майбутньому Президентом та парламентом буде прийняте рішення про введення воєнного стану, це дозволить швидше налагодити стабільну життєдіяльність та правопорядок на Донбасі на підконтрольних Україні територіях.
вопрос:
root

root

Наскільки комфортно "ОПОРі" працюється за нинішньої влади, краще, ніж за Януковича? Згадуючи те, що сталося з вашим активістом (побиття), складається враження, що мало що змінилося, і об'єктивний контролер і постерігач мало кому з політиків вигідний? То виходить змінили "шило на мило", вибачте за такі слова?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Комплексного оновлення політичної еліти не відбулося. Хоча ці вибори дають нам шанс на зміну балансу сил в парламенті та очищення влади від чиновників, що були підтримкою режиму Януковича не лише в законодавчій, а й у виконавчій та судовій гілках влади. На сьогодні кримінальна справа щодо особи, яка підозрюється в побитті, відкрита. Щоправда, сам підозрюваний був виявлений не правоохоронцями, а нашими спостерігачами, проте реакція на дзвінок, щодо опізнання була. Підозрюваний затриманий, вчора проводилася очна ставка. Очевидно, нам не слід очікувати миттєвої зміни ситуації, проте позитивні зрушення є.
вопрос:
root

root

Ольго, ви одна з чи не найперших ще влітку подумали про те, що слід заздалегідь утепляти наших воїнів на Донбасі і почали збір теплих речей для них. Скажіть, будь ласка, чи продовжуєте ви цю ініціативу?
вопрос:
root

root

Ольго, ви одна з чи не найперших ще влітку подумали про те, що слід заздалегідь утепляти наших воїнів на Донбасі і почали збір теплих речей для них. Скажіть, будь ласка, чи продовжуєте ви цю ініціативу?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Так, ініціатива продовжується. Дякуємо всім за підтримку та допомогу. Були щиро вражені кількістю людей, що відгукнулися. Всі звіти про зібрані кошти та потреби ініціативи "Зігрій солдата" ви знайдете на Фейсбук сторінці ініціативи: https://www.facebook.com/zigriy.soldata?fref=ts
вопрос:
root

root

Если на Донбассе высок процент местного населения среди боевиков, если многие не хотят жизни вместе с Украиной, то, возможно, стоило "отпустить" регион в свободное плавание, чтобы они попробовали пожить собственными силами и своим умом? Или такой вариант даже не стоит обсуждать, если да - почему?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Підтверджених даних про велику частку населення, що беруть участь у бойових діях, що проводяться, на сьогодні немає. Якщо брати до уваги офіційні дані РНБО України, що передували збройному вторгненню Російської Федерації в середині серпня 2014 року, участь місцевого населення у бойових формуваннях була мізерною. Тому ми маємо говорити про необхідність посилення спроможності держави запобігати інформаційній диверсії та пропаганді зовнішнього агресора.
вопрос:
root

root

Выборы на Донбассе в начале ноября... Не закрепятся ли, таким образом, там у власти сепаратисты и террористы? Не станет ли это фактически узакониванием террористов во власти, с чем будет вынуждена считаться киевская власть?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Голосування, що може бути організоване на територіях, керованих незаконними формуваннями, не може взагалі носити назву "виборів". Водночас ми маємо усвідомлювати, що Російська Федерація поспішає провести на цій території імітацію голосування для того, щоб кримінальні угрупування, що захопили міста і райони Донбасу були переведені в статус "невизнаної влади".
вопрос:
root

root

Дарт Вейдер і компанія - це справжня політична сила чи технологія? Якщо останнє, то кому і навіщо така технологія потрібна? Та, звичайно, український політикум та праламент інколи нагадує цирк, але якщо з трибуни виступатиме, наприклад, Чубакка в повному "обмундірованіі" - хіба це не занадто?))
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Сподіваємося на мудрість та правову культуру виборців, в тому числі на їх відповідальність за зроблений вибір.
вопрос:
root

root

Про які "хвороби" суспільства свідчить те, що на межі потрапляння до нового парламенту (навіть після всіх трагічних подій!) знову КПУ?! І те, що Тігіпко та Опозиційний блок мають всі шанси знову опинится серед тих, хто вирішуватиме долю країни?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Україна взяла на себе зобов'язання дотримуватися міжнародних стандартів виборчого процесу. Оскільки правоохоронні органи на сьогодні не спромоглися надати правову оцінку діям тих суб'єктів, до яких суспільство має низку обґрунтованих вимог, вони мають право брати участь у виборах, у тому числі їм надається рівне право вимагати від держави проведення чесного розслідування і здійснення правосуддя.
вопрос:
root

root

Чим ви пояснюєте таку велику підтримку Ляшка серед населення? Чому наші люи настільки охоче ведуться на ляшків, дартів вейдерів тощо?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Міжнародні стандарти незалежного моніторингу не дозволяють застосовувати мені оціночні судження, щодо окремих кандидатів та політичних партій суб'єктів виборчого процесу. Тому пропоную Вам звернутися з цим питанням після оголошення результатів виборів.
вопрос:
root

root

Пані Ольго, як ви оцінюєте ідею розділення Донбасу у нинішньому вигляді??? Чи не є це зрадою тих, хто вважає себе громадянином України, а не ефемерної "ЛНР" чи "ДНР", хто прагне також брати участь у житті країни, в тому числі через волевиявлення на виборах???
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Як організація, що здійснює спостереження за виборами з 2006 року вважаємо недопустимим процеси імітації виборів на підконтрольних незаконним формуванням територіях, в тому числі й проведення місцевих виборів, проведення яких передбачено у Законі України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" без забезпечення належних гарантій реалізації виборчих прав всіх громадян.
вопрос:
root

root

Доброго дня, Ольга. Чим, на вашу думку, принципово відрізнятиметься нова Рада від попередньої? Дякую за відповідь.
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Сьогодні Україна отримала шанс на консолідацію в парламенті всіх продержавницьких сил, цей шанс не повинен бути згаяний. Недопустимою є ситуація, коли в українському парламенті знаходяться політичні сили, що виступають проти територіальної цілісності України. Проте неможливість якісного оновлення виборчого законодавства не дозволяє сподіватися на суттєве підвищення якості нової політичної еліти.
вопрос:
root

root

"Батьківщина" зібрала понад три мільйони підписів за проведення референдуму про вступ України в НАТО. Наскільки ймовірно, що у нас пройде такий референдум? Чи потрібен він, по-вашому? І чи на часі саме сьогодні це питання?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Вступ країни до НАТО для кожної країни включає декілька етапів. Проведенню всеукраїнського референдуму передує інтенсивний діалог (саме на цьому етапі перебуває Україна), приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО (Membership Action Plan (MAP) , подання заявки щодо членства України в НАТО. Тільки після вчинення цих дій варто вести мову про організацію всеукраїнського референдуму.
вопрос:
root

root

Чи очікуються в день виборів провокації на виборчих дільницях? В яких регіонах ризик цього найбільший? Чи вжито всіх можливих заходів, аби запобігти таким інцидентам? І окремо скажіть, чи спокійно, по-вашому, пройде голосування на тій території Донбасу, яка під контролем української влади, але поряд із неспокійними районами?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Виборцям слід бути максимально уважними на цих виборах. Оскільки є третя сторона, зацікавлена у визнанні виборів нелегітимними. Ймовірно, слід очікувати роботи диверсійних груп, як у регіонах, наближених до Донбасу, так і в Києві.
вопрос:
root

root

Вітаю. Ольго, наскільки змінився за цей рік виборець, чи є випадки продажу голосів (чи їх поменшало, чи змінилася ціна)?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Як я вже говорила, фактів, які можуть свідчити про підкуп, зафіксовано нашими спостерігачами 107 станом на сьогодні. Але за даними соціології, аж 87% громадян негативно та критично ставляться до явища підкупу, а 4% – готові продати свій голос за конкретну суму коштів. Ціна, яка пропонується сьогодні – від 50 до 500 гривень.
вопрос:
root

root

після майдану багато говорили, що ми тепер живемо в іншій країні, де все інакше, де змінилися на краще люди й політики... спостерігаючи за перебігом виборчої кампанії, за тим, якими правдами і неправдами борються за голосі виборців наші кандидати, ви можете сказати, що ситуація принципово змінилася, кандидати стали більш порядними та почали усвідомлювати відповідальність, наприклад, у порівнянні з попередніми парламентськими виборами?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Кандидати в округах використовують старий спектр порушень та маніпуляцій, але інтенсивність порівняно з 2012 роком значно знизилась. Якщо громадяни покажуть, що на них більше не дії підкуп чи тиск, то наступні вибори стануть чистішими. Це політичний ринок, на жаль: є попит – є пропозиція. Кожен повинен розуміти міру власної відповідальності 26 жовтня.
вопрос:
root

root

Які наслідки для регіону та для країни в цілому можуть мати вибори у так званих ДНР і ЛНР на початку листопада? Як гадаєте, чи піде місцеве населення голосувати?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Наслідки таких дій є однозначно негативними для України. Жодні процеси там не можна вважати законними і називати їх виборами. Втім, Російська Федерація буде дуже активно підтримувати цю ідею та називати фальшиве голосування волевиявленням.
Справжні вибори повинні бути вільними, з широким спектром інформаційних потоків, прозорими в частині процедур та результатів, зрозумілими щодо правил. Ніхто не має права впливати в незаконний спосіб, змушувати, погрожувати громадянам, щоб ті голосували за кандидатів. Організувати вибори там сьогодні неможливо.
Щодо громадян Донбасу, то їх участь там не потрібна: скільки б не прийшло голосувати, результат підготовлено заздалегідь. Крім того, терористи виношували ідею, щоб участь у виборах була не правом, а обов'язком. Важко навіть уявити, які санкції вони можуть застосувати проти тих, хто не погодиться йти голосувати.
вопрос:
root

root

За вашим прогнозом, як зміниться робота парламенту з приходом туди комбатів та героїв Майдану? Зміниться стиль ведення парламентських баталій?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Однозначно участь комбатів та громадських активістів розбавить рутину парламентської картинки. Але лише від виборців залежить, чи будуть обрані депутати компетентними, або ж вони фігуруватимуть лише в конфліктах. Парламент має дві основні функції: законотворчу та контролюючу, і я думаю, що з останньою активісти повинні впоратись на якісно новому рівні.
вопрос:
root

root

Пані Ольго! Що Ви думаєте про те, що нашим військовим, що перебувають у зоні АТО, не дали змоги голосувати? Хіба це справедливо по відношенню до тих, хто, виборюючи незалежність та цілісність України, ризикуючи щоденно своїм життям та здоров'ям, позбавлений можливості висловити свій вибір? Дякую.
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Мені прикро через те, що частина військовослужбовців не зможе проголосувати. Втім, переконана, що це є наслідком недалекоглядності всього парламенту, адже про те, що ми перебуваємо в стані війни було зрозуміло і у вересні. Сьогодні міністр оборони зробив заяву, що частина військовослужбовців підуть до суду з того приводу. Це крайня міра, але також і свідчення стійкої позиції останніх. Цей прецедент ще раз нагадує нам, що всі зміни процедур на законодавчому рівні щодо виборів вкрай важливо робити вчасно.
вопрос:
root

root

Ольго, під час нинішньої виборчої кампанії до яких хитрощів та способів підкупу найчастіше вдавалися кандидати? За якими політичними силами ви їх фіксуєте найбільше?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Наші спостерігачі зафіксували 107 фактів, які можуть свідчити про організацію підкупу. З них 93 – надання виборцям грошей, товарів, послуг та робіт, а 14 – використання благодійних фондів, що є також непрямим, завуальованим підкупом виборців. У 2012 році таких порушень було 322, і ми не мали жодного місяця, коли б їх налічувалося менше 100, тому можемо стверджувати про незначний, але прогрес. Крім цього, сьогодні стали чинними зміни до Кримінального кодексу, які передбачають покарання не лише тих, хто організовує та здійснює підкуп, а й виборцям. Сподіваюся, що це позитивно вплине на останні дні кампанії. Якщо говорити в розрізі партій та кандидатів, то можете ознайомитись з нашими даними (станом на 15 жовтня) за цим посиланням: http://oporaua.org/news/6691-pidkup-vyborciv-ta-zastosuvannja-administratyvnogo-resursu-na-pozachergovyh-vyborah-narodnyh-deputativ-ukrajiny
вопрос:
root

root

Ольго, чи є прогрес у розслідуванні інциденту побиття активіста вашої організації? Чи відомо, хто за цим стояв?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Дякую за запитання та те, що слідкуєте за такими подіями. Вчора було затримано одного з нападників, проведено очну ставку з потерпілим, вручено повістку про наступний допит. Також маємо інформацію про інших, які погрожували нашому спостерігачеві зброєю та утримували його в мікроавтобусі. Кримінальна справа відкрита та станом на зараз слідчі дії йдуть досить активно. Сподіваємось на результат.
вопрос:
root

root

Шимків - в АП стартує проект з підвищення рівня англійської мови. Це добре, коли наші політики, високопосадовці знають англійську і виглядають на рівні. Але, здається, непогано було б, щоб паралельно йшов і проект з підвищення рівня української мови і не тільки для АП, чи не так?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти - людина (народна мудрість). Дуже сподіваюся, що знання англійської буде підвищено в суспільстві та серед держапарату, адже це - запорука комунікації та доступу до величезного спектру знань, вмінь та інформації, яка сьогодні переважно обмежена російськомовним геополітичним простором. Втім, українську мову повинні знати всі держслужбовці та використовувати її в офіційному діловодстві.
вопрос:
root

root

Ваша думка щодо виборів 2010 року - наскільки вони були чесними?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Вибори президента були досить конкурентними, громадяни отримували доступ до різних точок зору та інформації різного порядку, а підрахунок голосів відповідав волевиявленню виборців. Таким чином, не визнати вибори президента 2010 року не можна. Водночас міcцеві вибори, які відбувалися теж у 2010 році, наша організація не визнала демократичними, адже, навіть на рівні законодавства, я вже мовчу про практику, порушувалися міжнародні стандарти забезпечення виборчого процесу.
вопрос:
root

root

Пані Ольга, чи є зараз обмеження щодо обіймання посад держслужбовців та обирання до Верховної Ради чи місцевих рад для громадян України і т.д., що отримали громадянство досить недавно? Чи є у держави захист від такої прихованої інтервенції? Чи є у України законодавчий захист від інтервеції через інвестиціЇ?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Для виборних посад є обмеження, яке називається цензом осілості. Так, балотуватися на посаду президента мають право громадяни, які проживають в Україні не менше 10 років, а до Верховної Ради України - 5 років. Це означає, що інтервенція в глобальних масштабах не можлива, але поодинокі прециденти є. Зокрема, коли виникає питання до кандидатів, які є публічними особами та тривалий час проживали в інших країнах, але отримали право брати участь у виборах в якості кандидата. Для посадових осіб органів влади не встановлено цензу осілості, але ними можуть бути лише громадяни України. Хоча, звісно, отримати український паспорт вони можуть не задовго до призначення.
вопрос:
root

root

Пані Ольга, може ви знаєте, як зробити в Україні зворотній зв'язок з владою, аналогічний петиціям до Конгресу у Америці?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Петиції, які зобов'язують законодавчу чи виконавчу гілку влади розглядати питання, теми і проблеми, підняті громадою чи громадянами, є однією з форм комунікації та впливу на політику. Але всі механізми, які можуть застосовуватися, залежать від рівня політики чи гілок влади, в юрисдикції яких є вирішення проблем. Якщо говорити про законодавчу гілку, то це форми обговорення законодавчих ініціатив (онлайн майданчики під законопроектами на рівні КМУ чи апарату ВРУ, комітетські та парламентські слухання), громадські слухання - на рівні місцевого самоврядування, реальні дорадчі органи, дотичні до органів виконавчої влади. Важливо, щоб будь-яка форма, яка б не використовувалася, регулювалася законодавством та передбачала чіткий механізм застосування, а також відповідальність влади за бездіяльність. Також одним із ключових питань є те, наскільки самі громадяни мають бажання та компетенцію впливати на процеси.
вопрос:
root

root

вот такой вопрос . что вы сделали в последнее время , что улучшило ...жизнь граждан Украины?
ответ:
Ольга Айвазовская
Ольга Айвазовская
Якісно виконувала свою роботу. Наші можливості не безмежні, але я переконана, що наша робота, за моїми та зовнішніми оцінками, позитивно впливає на виборчий процес. Крім того, ми не тільки здійснюємо контролюючі та моніторингові функції, але й готуємо рекомендації та лобіюємо зміни до виборчого законодавства і окремих процедур, що регулюються підзаконними актами. Не знаю, чи мають значення для вас конституційні виборчі права громадян, але їх захист є ключовим у частині реалізації пливу суспільства на формування державної політики та місцевого самоврядування.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

У Обамы нашли заболевание психики http://post4m.com/oCwrMX/u_obamy_nashli_zabolevanie_psihiki

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять