Активный чат
Вячеслав Кредисов
25
19 августа 2014, 13:00

Вячеслав Кредисов

Экс-заместитель министра обороны, Заслуженный экономист Украины
вопрос:
root

root

що далі буде з гривнею та курсом, якщо війна у нас триватиме?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Економісти не ворожать кавовій гущі. Але вплив військової операції на курс – надзвичайний. Якщо довго триватиме війна, гривня може теж падати. І навпаки, якщо протягом цього року все скінчиться, то, думаю, з гривнею все буде добре.
вопрос:
root

root

Здравствуйте Вячеслав Анатольевич. 24 августа 1991 года Украина получила одни из самых мощных вооруженных сил на континенте, даже без учета ядерного оружия. Ни для кого в нашей стране сегодня не секрет, что все годы независимости военно-политическое руководство прилагало максимум усилий что бы уничтожить армию. И Вы будучи заместителем министра обороны Украины в том числе. Так как разграбить и разрушить в мирное время то что страна получила невозможно за то время, что был у власти Янукович. Вы имеете опыт "посещения" СИЗО. Не боитесь люстрации?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Не думаю, що можна казати, що всі, хто працювали в уряді – казнокради. За період моєї роботи з Гриценком літаки почали літати, вояки стріляти, ми суттєво збільшили фінансування армії, побудували рекордну кількість житла для військових тощо. Тож люстрації я не боюся. Я відкритий для суспільства.
вопрос:
root

root

Вячеслав, насколько сегодня обеспечены наши военные, находящие в зоне АТО, всем необходимым (от оружия, защиты и до элементарных бытовых вещей)? Сохраняется ли та плачевная ситуация, которая была еще пару месяцев назад, когда только силами знакомых и родственников тех, кто оказался на войне, а также волонтеров наших военных обеспечивали и бронежилетами, и касками, и даже (самое простое) носками, стельками, моющими средствами и т.д.?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Я обіймав посаду заступника міністра оборони у 2005-2006 роках, здебільшого займався питаннями економіки та фінансування Збройних Сил України. Тому про те, що відбувається зараз, можу говорити тільки в цілому.
Існує суттєва відмінність між фінансуванням армії в Росії та Україні. Так, якщо взяти фінансування ЗС в цілому, то у нас воно становить 1,6 мільярдів доларів на рік, а в Росії – 80 мільярдів доларів. У нас танків – 4112, а в Росії – 15500; літаків у нас – 400, в Росії – 3082. А типова зарплата українського полковника становить 400 доларів на місяць, а в Росії – 2500 доларів; зарплата рядового контрактника у нас 150 доларів, в Росії – 670 доларів; призовники у нас отримують 5 доларів на місяць, в Росії – 70 доларів. Перекіс очевидний.
Хоча на сьогоднішній день ми не одні – нас підтримує весь світ. А для порівняння: річний бюджет міноборони Росії становить 77 мільярдів доларів на рік, а США – 612 мільярдів доларів. Тобто не все так погано – разом із нами практично весь світ.
вопрос:
root

root

Чи не перебільшують українські ЗМІ значення обмежень, що стосуються продовольства, в Росії (заборону ввозити в РФ чималий перелік продуктів)? Якщо не перебільшують, то чому так спокійно і мовчки це сприймають самі російські громадяни??
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Сьогодні у нас йде «гібридна війна», яка включає в себе інформаційну та економічну війну (різні обмеження на ввезення продукції) та безпосередньо воєнні дії. А у війні ніхто наперед не розповідає про свої плани. Про все ми дізнаємося по факту. Те сааме – в інформаційній війні: ми дізнаємося про все, коли це вже відбулося.
Всі обмеження, про які йдеться у Вашому запитанні,  діють не миттєво. Так, санкції, за різними оцінками, починають діяти тільки через місяць, а якісь – через рік. Тож дії санкцій Росія відчує протягом року.
вопрос:
root

root

Доброго дня, Вячеславе! Які цілі переслідує Росія в ниншньому конфлікті? Чому події на Донбасі настільки принципові й важливі для неї, що вона готова миритися і з ізоляцією, і з засудженням світом, і з санкціями, і з суттєвими економічними втратами?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Відбувся жахливий факт анексії Криму. Це сталося через наявність у головах очільників Росії такої думки, що демократичні зміни в Україні можуть дуже швидко перекинутися на Росію. У моєму розумінні вони діяли на випередження: аналітики Кремля злякалися, що Революція Гідності в Україні може перекинутися на терени Росії. Саме тому вони прийняли рішення сховати керівництво України у себе, анексувати Крим, а потім відволікти увагу світової спільноти на щось інше – на турбулентність на теренах Донецької і Луганської областей. Для цього були направлені найманці з Росії, які створили зону неспокою на сході України. Скоріше за все, вони мали на меті показати, що Україна є ненадійним партнером, бо в ній постійно щось відбувається: то захоплення владних установ, то протистояння між різними групами населення. І головна ціль загарбника – відволікти увагу світу з факту анексії Криму на події на Донбасі.
вопрос:
root

root

скажіть, а як насправді - україна виграла чи програла в економічному сенсі від тимчасової втрати криму?? перепрошую за не дуже коректне питання.
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Коли анексовано великий шмат території разом із 2,6 мільонами населення, жодного економічного плюсу для країни бути не може. Але, по-перше, рано чи пізно Крим знову стане українським, а, по-друге, сьогодні весь світ, мені здається, буде суттєво допомогати економіці України. Факт підписання економічної частини Угоди з ЄС є підтвердженням тому. Крім того, Революція Гідності перетворила словосполучення "національна ідея" на сенс життя і місію української нації. А це точно плюс для України.
вопрос:
root

root

В'ячеславе, яка на сьогодні ймовірність прямого повномасштабного воєнного конфлікту між Росією та Україною, вторгнення рсоійських військ на територію України?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Дуже висока. Стримати Росію можуть тільки два чинники: перший – об’єднання нації навколо наших очільників, перш за все Президента України – Верховного Головнокомандувача. Адже ніколи агресор не нападає на країну, яка є єдиною і має національний стрижень. Нападають на пасивних і слабких, які не мають своєї позиції.
Друге, що завадить повномасштабному конфлікту – однозначна і жорстка позиція світової спільноти (це ми бачимо з заяв керівництва США та ЄС, які говорять, що не може в ХХІ столітті одна країна нападати на іншу і не нести за це відповідальність; відповідальність доведеться нести, але коли і як – питання до світової спільноти).
вопрос:
root

root

Чому Росію не стримують санкції: втрати, яких вона зазнає через них, не настільки суттєві, чи досягнення мети Москвою має покрити всі збитки, чи якісь інші причини? У скільки Росії насправді обходиться ця війна? І для порівняння - у скільки обходиться вона нам? Поясніть, будь ласка.
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Росія – це замкнута країна з практично нерозвинутим інститутом демократії, де громадяни практично не мають можоливості висловлювати власну точку зору та впливати на рішення керівництва. Тож ефект від санкцій, введених світом проти Росії, які впливають і на російських громадян, і на російську економіку, замовчується.
Крім того, в Росії тільки-но  хтось висловить свою точку зору, відмінну від офіційної, кремлівської, одразу стає ізгоєм, як, наприклад, Макаревич. Тобто в Росії небезпечно вголос казати про ті речі, які суперечать позиції Кремля.
Слід згадати історію розпаду Радянського Союзу, який зайняв кілька десятиліть. Якщо Росія не змінить свою позицію щодо конфлікту в Україні, така ж історія повториться і з нею, але в більш короткий термін.
В Росії величезна кількість небагатих людей і невеличка купка мільярдерів, які тримають країну в жорсткому кулаці. За різними оцінками, за цей рік сума збитків Росії може сягнути 100 мільярдів доларів. Але Росія – це велика економіка, яка тонутиме довго, як «Титанік»: перед тим, як корбель затонув, потрібно було, щоб затонула одна частина, друга, а потім і весь він. Тобто якийсь час економіка Росії протримається на плаву.
вопрос:
root

root

Пане Кредісов, що ви думаєте про історію з російською гуманітаркою???
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Це, безумовно, російський піар. На першому місці сьогодні інформаційна війна: Росії треба було показати, що добрий сусід вирішив допомогти знедоленим шахтарям. Але, як кажуть, бійтеся данайців, що приносять дари, та безкоштовний сир – тільки в мишоловці. Тобто Росія за допомогою піару намагається змінити ставлення до себе у світі. Думаю, що їй це не вдасться. Щоб досягти цієї мети, їй потрібно буде вивести своїх бойовиків з Донбасу, припинити фінансувати терористів та повернути Україні Крим. Тоді світова спільнота знову повернеться до позитивних відносин із Росією.
вопрос:
root

root

У РНБО заявили, що українська армія уже почала підготовку до того, що АТО може затягнутися до зими. Скільки це може коштувати України, чи "потягне" вона це?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Це правильна заява. Війська мають бути готові до виконання своїх завдань за будь-якої погоди та пори року. Грошей не вистачає (бюджет нашого Міністерства оборони – невеликий), тому нещодавно було прийнято рішення про запровадження "військового податку". Нашій країні доводиться шукати різні механізми, аби знайти кошти. Українці мають бути готовими економити на всьому, і ми маємо підтримати уряд і президента щодо будь-яких їхніх ініціатив. Якщо ти не годуєш свою армію, то скоро годуватимеш чужу.
вопрос:
root

root

У ЗМІ та серед громадськості часто лунає думка, що всі цьогорічні події на Донбасі - це наслідок лише імперських амбіцій Путіна - мовляв, вся справа в одній людині. З вашої точки зору, чи настільки все просто, чи справді все є наслідком всього-навсього хворобливих амбіцій однієї особи?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Роль однієї людини в історії не слід перебільшувати, але якщо ми говоримо про не дуже демократично розвинуту країну – як Росія, то там роль однієї людини, лідера, значно більша, ніж у більш розвинутих країнах. Як свого часу рішенням генсека КПРС Горбачова була зруйнована "залізна завіса", так і зараз рішення Путіна може вплинути і на ментальність росіян, і на подальший хід події. Тобто – так, сьогодні рішення залежать від однієї людини.
вопрос:
root

root

Вітаю, пане В'ячеславе! Поділіться вашою оцінкою, скільки ще може тривати активна фаза АТО? І що - після неї, чи означатиме її завершення повернення Донбасу до мирного життя, або ж є ризик, що боротьба з сепаратистами, що діятимуть далі підпільно, затягнеться на роки? Дякую.
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
На жаль, це неможливо спрогнозувати. Але АТО може тривати ще не один місяць, суядчи з того, що пакет антикризових податкових законів був прийнятий на період до 31 грудня поточного року. Здебільшого тривалість залежить від трьох чинників: від дій нашої нації, яка має об’єднатися у протистонні агресору, від реакцій і дій світової спільноти, від рішень президента РФ Путіна.
Війна закінчиться, а от, на жаль, відновлення триватиме десятиріччями. Швидко це не відбудеться. Щороку з державного бюджету в Донецьк вкладали більше 20 мільярдів гривень, а в Луганську область – більше 12 мільярдів гривень. Скільки зруйнувала війна – зараз неможливо підрахувати. Бо те, що будувалося десятиліттями, зараз руйнується ударом однієї бомби. Тому на Донбасі економіка не скоро повернеться до нормального функціонування.
Не думаю, що сепаратисти діятимуть підпільно. Дончани і луганчани – громадяни України, тому не думаю, що вони так чинитимуть. Це нормальні працьовиті люди, які ніколи не займалися партизанськими рухами. Так можуть діяти тільки закинуті сюди російські найманці.
вопрос:
root

root

1. Почему не введено военное положение на Донбассе? Преимущества и недостатки ВП с точки зрения военных? 2. Нужно ли вводить визовый режим с Россией, отозвать аккредитацию у одиозных телеканалов? 3. Военные связи с Россией, - обслуживание стратегических ракет, поставки двигателей, запчастей? 4. Локализация террористов, недопуск их в другие области. Что делается для этого? Введен ли должный контроль за транспортом, багажем. Охрана стратегических объектов по всей стане - АЭС, плотины, мосты, транспорт, энергоузлы, крупные предприятия? Не пора ли объявить это государственной приоритетной задачей, наряду с военными действиями на Донбассе? - -
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Сьогодні нація має об’єднатися навколо Президента, і якщо він вважає, що не треба вводити воєнний стан, то ми мусимо його підтримати. Те саме стосується і візового режиму. Чому зараз вважають, що Китай єдиний і міцний? Бо типовий китаєць навіть може не вміти рахувати, але знає п’ять правил: підкоряйся "жовтому правителю", підкоряйся батькові, дружина підкоряється чоловікові, молодший підкоряється старшому, а з іншими – ти рівний. За рахунок цього нація міцна. Тож ми маємо об’єднатися навколо нашого керівництва.
вопрос:
root

root

Правильным ли шагом было введение "военного налога", на ваш взгляд? Или вы бы что-то подкорректировали в этой идее?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Вважаю, що так.
вопрос:
root

root

Г-н Кредисов, еще в июле правительство говорило, что денег на проведение АТО в августе у страны нет. Но АТО уже больше половины августа продолжается, причем успешно. Вопрос: откуда все-таки взялись средства?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Країна працює, Міністерство оборони і Мінфін постійно взаємодіють щодо редагування бюджету МО. Крім того, почав діяти податковий пакет, спрямований на підтримку дій АТО. До того ж, армію підтримують люди в тій чи іншій формі.
Тож не варто турбуватися, що не вистачить грошей – головне, аби дух був незламний. 
вопрос:
root

root

Переговори дипломатів у Берліні скінчилися нічим. Ви вважаєте, ситуацію на сході України взагалі можна врегулювати шляхом таких переговорів? Чого від них можна чекати? Чи тільки успішне завершення АТО буде запорукою миру в регіоні?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Так, будь-яка війна закінчується перемовинами. Чим швидше це станеться, тим краще.
вопрос:
root

root

Чи погоджуєтеся ви із думками тих експертів, які вважають, що з конфлікту на Донбасі може розпочатися третя світова війна?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Ні. Росія зараз одна, без підтримки, тому навіть формально не говорить, що введе війська. А світова спільнота єдина у своїй позиції. Вірю, що все закінчиться позитивно для України вже цього року.
вопрос:
root

root

В'ячеславе, як ви гадаєте, скільки років і мільйонів гривень знадобиться Україні, аби відбудувати знову Донбас, відновити інфраструктуру там? Навіть якщо бойові дії скінчаться до холодів, чи зможуть, по-вашому, мешканці Донбасу повернутися цього року додому (ті, звісно, у кого полишалися домівки)?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Якщо суто математично, то, думаю, йдеться не про десятки, а про сотні мільярдів гривень. Вірю, що люди зможуть повернутися додому, але доведеться багато в чому себе обмежувати.
вопрос:
root

root

Еще год(ы) сосед может (и будет!) подбрасывать дрова в донецкий костер. Хватит ли военных/экономических/моральных сил чтобы как-то и где-то удержаться? Ведь минимальный компромисс (по Крыму?) для части общества (и армии?) есть капитуляция...Эта группа и быстро растущее недовольство экономическими условиями снесет власть на радость соседу... Где выход?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Вихід – об’єднання нації. Якщо ми не сваритимемося між собою, то дуже швидко агресор від нас піде. Як позитивний приклад – Прибалтійські країни, де була спроба щось подібне зробити.
вопрос:
root

root

За відомостями із ЗМІ, у нас є розробка протитанкового керованого ракетного снаряду, що не поступається світовим зразкам. Але його виготовлено було аж 10 екземплярів. Наскільки я розумію, питанням його виробництва зараз ніхто не займається (сподіваюсь, я помиляюь), хоча АТО вже триває достатьо довго. Чи не так?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Український воєнно-промисловий комплекс спроможний виробляти танки, броньовані машини та комплекси ПВО. Подібна ситуація і в Росії. Конфлікт призведе до того, що виробництво військової продукції в Росії суттєво уповільниться. Величезна кількість української військової продукції постачалася в Росію (Росія закуповувала в України не менш ніж на 1 мільярд доларів на рік військової продукції), і без неї неможливо було б виробляти гвинтокрили, літаки тощо. Цей конфлікт призведе до втрат ВПК Росії. На жаль, це завдасть шкоди і нам, і нам доведеться шукати нові ринки збуту.
вопрос:
root

root

У нас легітимно обрані президент та уряд. Тоді чому ми не купуємо високоточне озброєння? Ми не маємо на це право?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Ні, ми маємо на це право. Коли я працював заступником міністра оборони, спілкувався з представниками НАТО, основна задача, яка ставилася – привести технологічні вимоги і норми ВПК України до вимог НАТО. Те саме відбувалося при підписанні економічної частини Угоди з ЄС, і тепер наше законодавство треба привести до єдиної бази.
вопрос:
root

root

Питання до вас - виявляється, моніторингова група ОБСЄ наглядає лише за вказаними КПП і не використовує БПЛА для моніторингу кордону тому, що на це не дає згоду росія, яка має певний вплив на ОБСЄ. То чому ж не залучити до цього Англію або США, які, хоча і лише на рівні поважання , але мають відношення до угоди 1994 року? Або чому ОБСЄ не може, за нашим дозволом, спостерігати прикордонну смугу з нашого боку? Чи для цього теж потрібна згода росії?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Дипломатія – це окрема наука, в якій свої правила, норми та канони. Просто так ніхто не казатиме речі, які ми говоримо на кухні. Дипломат говоритиме інакше. Механізм дипломатичної взаємодії – зовсім інакший. Тому зараз є сподівання, що дипломати таки досягнуть результатів, і терористи припинять насуватися на Донбас.
вопрос:
root

root

Чи вважаєте ви, що питання озброєння підрозділів Національної Гвардії, батальонів тероборони, ВСУ знаходиться на належному рівні? Адже, начебто, у нас законсервованою зберігається велика кількість озброєння.
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Фінасування МО та ЗСУ у нас на низькому рівні: за законом, ми можемо витрачати 3% ВПП на потреби оборони, але насправді ми ніколи стільки не витрачали. В Росії на оборону йде навіть більше, ніж 3% ВВП. Тому точно нам треба збільшувати фінансування ЗСУ.
Озброєння підрозділів Національної Гвардії та батальйонів тероборони – це окреме питання, оскільки ці структури з’явилися зовсім недавно, і раніше не передбачалося їхнє фінансування. Потрібне точне розуміння їх місця в контексті РНБО, кому вони підпорядковані, за якою формулою працюватимуть.
вопрос:
root

root

Пане Вячеслав, як ви оцінюєте економічну політику нинішнього уряду? Щоб ви зробили по-своєму?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Як я вже говорив, вважаю, що сьогодні слід підтримати уряд та його ініціативи, бо йде війна. Коли вже настане мирний час, можна буде проводити круглі столи і дискутувати. Але, до речі, я і зараз співпрацюю з урядом. Проте економічна політика уряду може бути темою окремого чату.
вопрос:
root

root

Зараз у деяких ЗМІ зустрічаються матеріали щодо "ядерного блефу" росії - збройного плутонію вона вже давно за міжнародними угодами начеб то не виробляє, гарантійний строк існуючих ядерних зарядів давно прострочений і вони можуть взагалі невибухнути і т.д. Чи це відповідає дійсності?
ответ:
Вячеслав Кредисов
Вячеслав Кредисов
Я не є фахівцем щодо ядерної зброї. Але думаю, що правильним рішенням була відмова України від ядерної зброї. Думаю, що правильною є і тенденція у світі: така зброя має рано чи пізно зникнути, бо інакше якийсь тиран може натиснути кнопку, і небесні сотні можуть перетворитися на небесні мільярди.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять