Роман Недзельський: сьогодні недоречні концерти російських співаків у нас, хоча не всі є кобзонами

27 февраля 2015, 14:49обновлено 3 августа 2018, 01:12
"Кількість всіх концертів від початку війни на Донбасі скоротилася більше, ніж на половину", – зазначив гендиректор палацу "Україна".

Роман Недзельський

На сайті "Главред" відбувся чат із генеральним директором Національного палацу мистецтв "Україна", музикантом-інструменталістом, гітаристом Романом Недзельським. Спілкуючись із читачами, він розповів, хто більше програв від того, що в Україну зараз не їдуть із концертами російські виконавці – росіяни чи українці, як змінився попит наших громадян на розважальні заходи з початком війни на сході Донбасі, що виграла Україна від відсутності на її майданчиках гастролерів із РФ, як нестабільність курсу гривні щодо долара вплине на вартість квитків на концерти, а також чи "білу" зарплату отримують українські артисти.

Подаємо стенограму чату з Романом Недзельським.

видео дня

Kinza:Як гадаєте, вУкраїні вигідно бути співаком, артистом?Наші виконавці отримують "білі"зарплати?

Роман Недзельський: Професія музиканта, артиста – це дуже важка праця. Люди, які займаються музикою – люди жертовні. Тільки одиниці можуть досягнути визнання широкої аудиторії, а решта не завжди мають можливість працювати за своєю спеціальністю. Щоб отримати освіту музиканта, потрібно займатися щонайменше 15 років. Чи є в цьому сенс, якщо ти витрачаєш стільки часу, але не отримуєш визнання?

Чи "білі" зарплати отримують наші артисти? Здебільшого – ні. Оскільки система шоу-бізнесу в Україні не працює. Для багатьох людей шоу-бізнес – це корпоративи, на яких їх "замовляють". При цьому виконавці не знають своєї реальної аудиторії, яка готова прийти й інвестувати гривнею їхню творчість. Тому в основному люди працюють за договірну ціну і ці кошти вкладають у себе.

max32:Романе, перекажіть"95-му кварталу", що ціни на концерти повинні бути для людей!

Роман Недзельський: Згодний. Я за те, щоб люди заробляли стільки коштів, щоб не мали потреби рахувати, скільки вони витрачають на концерти улюблених "зірок".

Lurdes:Есть ли такие "звезды", с которыми вы зареклись работать и почему?

Роман Недзельський: За час свого життя я навчився не зарікатися.

Lurdes:Роман! Насколько капризны наши артисты? Когда вы организовываете с ними концерты, с какими самыми необычными и сумасшедшими требованиями от "звезды" вы сталкивались (и относительно требований к площадке, и к звуку, и к гримерке, и к быту и т.д.)?

Роман Недзельський: Я завжди знаходжу спільну мову з усіма артистами. Такі примхи більше стосувалися російських співаків.

Vopros:Будете ли вы в дальнейшем сотрудничать с Ани Лорак?

Роман Недзельський: А я не співпрацюю із Ані Лорак – я просто надавав послуги промоутерській компанії.

Роман Недзельський

Mariya52:Якими інструментами,крім гітари,ви володієте?

Роман Недзельський: Я закінчив школу для обдарованих дітей – Львівську середню спеціальну музичну школу ім. Соломії Крушельницької. Навчався по класу скрипки, і у нас також було обов'язковим фортепіано. Паралельно освоїв гітару, ударні інструменти, в духовому оркестрі грав на трубі, в армії грав на тубі.

Katt:Колись ви були головою відбору на "Євробачення",і на цей конкурс у Москву поїхала від України Світлана Лобода. Чи подобається вам зараз творчість цієї співачки, котра, здається, так і не заспівала рідною мовою? І друге питання: хочеться нарешті побачити на сцені головного концертного палацу Джамалу, Мілу Нітіч, Альошу, Ірину Розенфельд (Іріс). Може, ви їх запросите до співпраці?

Роман Недзельський: У 2009 році від України на "Євробачення" поїхала Світлана Лобода, яка перемогла на національному відборі. В той час Росію представляла молода співачка Анастасія Приходько. Пройшло не так багато часу – всього п'ять років, і сьогодні ми бачимо, де знаходиться представниця від України, і яку позицію займає представниця від Росії. Життя саме філігранно шліфує наших співаків, які не можуть бути байдужими до політичної ситуації в країні. Хоча це стосується не всіх артистів.

Насправді на сцені палацу "Україна" виступають і Міла Нітіч, і Альоша... На жаль, Іра Розенфельд переїхала на постійне місце проживання до Ізраїлю, де також займається творчістю. Це дуже талановиті співачки, більшість із них я знаю особисто і завжди буду радий запросити на головний майданчик країни.

Kinza:Як гадаєте, чи слід українським виконавцям брати участь у російських конкурсах та фестивалях на кшталт "Нової хвилі"?

Роман Недзельський: Я вважаю, що в Україні повинні існувати свої "Українські хвилі", "Базари", "Грамофони", "Шарманки", і наші виконавці не повинні бути приниженими на фестивалях і конкурсах країни-окупанта. І ми над цим готові працювати.

Vasyl:Романе, чи є можливість проводити у Палаці мистецькі виставки і кінопокази – приміром, прем'єри українських кінокартин? З повагою, Василь.

Роман Недзельський: Можливість така є, але поки що у нас не проводили виставок і кінопоказів. За винятком кінофестивалю "Молодість", який щорічно проходить у жовтні в приміщенні палацу "Україна". Ми розглядаємо можливість адаптації малої сцени Палацу до арт-холу, який би міг проводити кінопокази, літературні вечори, виставки. На сьогодні на малій сцені Палацу вже проходять театральні вистави, концерти молодих виконавців, джазові концерти, в тому числі постійно діючий джазовий фестиваль "Jazz Kolo" під керівництвом Ігоря Закуса.

Pytannya:Чи будуть проводитися якісь заходи для дітей або сімей із дітьми? Простіше кажучи, на який концерт або виставу у палаці "Україна" можна піти, узявши з собою дитину?

Роман Недзельський: Щорічно в палаці "Україна" відбуваються "ялинки", які проводить творчий колектив палацу. Цього року, за всіма рейтингами, головна "ялинка" країни взяла перше місце в Україні серед всіх "ялинок". У квітні ми відкриваємо касу на ялинку 2016 року – заздалегідь.

Роман Недзельський

Pytannya:Бойовий дух наших воїнів насході підтримує такий чудовий проект, як "Народна філармонія". Чи чули ви про нього? Може, є якась можливість, аби артисти цього проекту виступили у вас? І як узагалі ви ставитеся до такого явища, як культурне волонтерство,коли митці їздять до бійців із концертами, творчими вечорами тощо?

Роман Недзельський: Я знаю цей проект, спілкувався з організаторами "Народної філармонії" і дуже шаную Лесю Горову та її команду, яка провела велику кількість концертів у зоні АТО для наших бійців. Ми вели переговори про співпрацю, і "Народна філармонія" повинна була отримати фінансування від Міністерства культури. На жаль, з приходом нового міністра всі фінансування припинилися, і проект залишився тільки на папері. Я вважаю, що такі проекти потрібно не тільки підтримувати, а й стимулювати, щоб наші виконавці мали можливість поїхати і виступити перед нашими героями.

Victoria_:Романе, ви в минулому телевізійник. Не сумуєте за Першим Національним? І чи не хотіли б ви долучитися до створення суспільного мовника в Україні, можливо, маєте якісь поради з цього приводу?

Роман Недзельський: Хотілося б мати цивілізовані правила співпраці телебачення і телеглядача. На жаль, сьогодні медійний ринок поділений так, що не завжди думка глядача збігається з думкою власника каналу. Тому ми маємо на сьогодні таке каліцтво, як національне телебачення. Я би дуже хотів, щоб наші музиканти і наші артисти завжди були присутні на телеекранах, і щоб телебачення не спекулювало на трагічній загибелі Кузьми Скрябіна. Невже потрібно було померти, щоб в один день всі канали цілодобово показували біографію артиста, раптом знайшли всі кліпи і зранку до ночі крутили вже втрачену "зірку"? Шанувати людей потрібно за їхнього життя, а не після смерті ставляти пам'ятники.

gf_43:Как у вас организован процесс: артист сам платит за то, что вы даете возможность ему у вас выступить, или вы его находите, приглашаете, продвигаете и т.д.?

Роман Недзельський: Є дві форми роботи палацу "Україна" з артистами. Перша – менеджмент Палацу запрошує виконавця на контракт для проведення концерту, сам займається його рекламною кампанією, забезпечує технічними засобами шоу артиста, реалізовує квитки і платить артисту гонорар. Друга схема – промоутер або продюсер звертається до Палацу з пропозицією оренди залу для проведення концерту і сплачує орендну плату та всі послуги, пов'язані з організацією шоу. В такому разі Палац тільки надає послуги і не втручається у внутрішню політику організації та проведення шоу, а також не втручається у формування вартості квитка.

Національний палац не займається просуванням артиста і його "розкруткою". На головну сцену країни приходять уже сформовані виконавці, які мають свою сольну програму, своє шоу, свої декорації і свою команду.

Валентина Чепурная:В стране много молодых и очень талантливых исполнителей, но,к сожалению,их больше видим в Ютюбе в крайнем случае, слушаем по радио. Может,вы планируете делать сборные концерты,где зрители могли бы познакомиться с ними вживую?

Роман Недзельський: Такими проектами займаються телевізійні канали, які мають свої шоу: "Голос країни", "Танці з зірками", "Х-фактор", "Україна має талант", "Фабрика зірок", "Шанс". Я як генеральний директор звертався і ще раз звертаюся до всіх керівників цих телепроектів з пропозицією проведення фінальних шоу на сцені палацу "Україна". Як результат, 28 лютого буде проходити шоу "Великий весняний концерт", який проводить компанія "Таврійські ігри". Запрошуємо усіх бажаючих!

gf_43:Адворец "Украина" сейчас предоставляет российским артистам площадку для выступлений или отказываете, как объясняете им причину отказа?

Роман Недзельський: Палац "Україна" є українським майданчиком і приорітетно надає головну сцену країни українським виконавцям та колективам. Не думаю, що сьогодні доречно проводити концерти російських співаків у палаці "Україна". Хоча не всі російські виконавці є кобзонами, валеріями, лєпсами, газмановими і цигановими з порєчєнковими. Особисто я би запросив Аллу Борисівну Пугачову, Валерія Яковича Леонтьєва, Софію Михайлівну Ротару для сольних концертів. Впевнений, успіх був би дуже і дуже великий. Але нехай трошки пройде часу.

nat_:Господин Недзельський, в прошлом году Дворцу исполнилось 40 лет. Эту дату как-то отмечали? Наталья.

Роман Недзельський: 40 років ми будемо відзначати 20 квітня цього року. Спеціально ми нічого робити не будемо, оскільки маємо дуже щільний графік концертів на березень, квітень і травень. Я думаю доречно зробити цілу декаду ювілейних концертів до 40-річчя побудови нашого залу.

Роман Недзельський

Euhen:Пане Романе, аби так грати, як ви у концерті Попадюка, треба бути постійно діючим музикантом. Скільки годин на день ви граєте на гітарі і як знаходите час на музику? Євген.

Роман Недзельський: Як практикуючий хірург повинен тримати в руках скальпель, так музикант повинен тримати в руках інструмент. Я намагаюся попри щільний робочий графік брати до рук інструмент і займатися. Знаходжу час на музику між нарадами, прямими ефірами, прес-конференціями та чатами.

Pytannya:Скажіть, будь ласка, коли на сцені "України" будуть сольні концерти Софії Ротару, Оксани Білозір, Лілії Сандулеси, Алли Кудлай? А то останнім часом у вас усе співаки співають, а де ж співачки?

Роман Недзельський: Перепрошую, ми дотримуємося гендерних форматів: за цей рік нами вже проведено низку концертів, в яких брали участь Лілія Сандулеса, Алла Кудлай, Оксана Білозір, Таня Піскарьова, Надя Шестак, Ніна Матвієнко, Тіна Кароль, Ані Лорак, планується Ірина Білик. Хоча дуже хотілося б побачити на сцені Софії Михайлівну Ротару. Ми маємо багато листів та звернень щодо проведення концерту цієї співачки.

Olga__:Пане Романе, вчора були на концерті ансамблю імені Павла Вірського у вас у Палаці. Спасибі вам велике за те, що проводите такі концерти!!! Але скажіть, чому "Сухішвілі" у вас виступають аж шість разів, а наш український ансамбль, що збирає повні зали, тільки раз? Давайте повторимо! Ольга, місто Київ.

Роман Недзельський: Дякую за високу оцінку!

Відбувся ювілей – 110 років від дня народження засновника славного колективу ім. Павла Вірського, яким сьогодні керує Герой України, Українець з великої букви Мирослав Вантух. Також у концерті взяв участь чудовий аджарський національний колектив "Батумі". Концертний графік ансамблю ім. Павла Вірського настільки щільний, що я замовив дату минулого року на проведення концерту цього року. Наступний концерт плануємо робити наступного року. Весь час колектив на гастролях за кордоном, і весь світ аплодує йому стоячи.

Mariya52:Чи вплине коливання валютного курсу і те, що відбувається з гривнею, на роботу Палацу і на кількість виступів наших і зарубіжних виконавців?

Роман Недзельський: Вплине, звісно. І на вартість квитка, і на послуги Палацу, і на приїзд іноземних виконавців. В час нестабільної гривні і постійного зростання комунальних податків та сплат за експлуатацію цього великого приміщення вартість буде тільки зростати. Але заходи, які ми проводимо своїми силами, завжди є соціальними за вартістю квитків.

Mariya52:Пане Романе,єкілька запитань до вас. По-перше, чи плануються у палаці "Україна" творчі вечори відомих письменників,наприклад, Юрія Андруховича, Марії Матіос, Сергія Жадана? Дуже б хотілося, аби вони мали змогу виступати й презентувати нові книжки у вашій малій залі. По-друге, чи збираєтеся ви задіяти естрадний "молодняк" у концертах, дуже хотілося б бачити на головному майданчику країни молодих артистів також. І,по-третє, на концерти яких виконавців ви ходите самі,як глядач? Дякую.

Роман Недзельський: 1. Ми ведемо переговори з Сергієм Жаданом щодо його музичного проекту та творчого вечора. Ми співпрацюємо з Адою Роговцевою, з театром Малахова на Подолі, не проти співпрацювати з Марією Матіос, Юрієм Андруховичем, Оксаною Забужко та Ліною Костенко.

2. Готовий задіяти і задіюю "молодняк", але чи готові ви профінансувати виступ цього "молодняка" і купити на нього квиток? У всьому є комерційна складова.

3. Я відвідую всі концерти, які є в палаці "Україна". Хочу я того чи не хочу... :)

Роман Недзельський

Vopros:Какую ситуацию вы наблюдаете, насколько снизился интерес наших людей к развлекательным мероприятиям с начала военных действий на Донбассе? Потому что, наблюдая контраст между горем людей на востоке, борьбой наших военных и происходящим в городах, куда не пришла война, в последних – будто "пир во время чумы"там гибнут, а тут веселятся.

Роман Недзельський: Ми відчуваємо великий спад активності відвідуваності концертів. Загальна кількість проведення всіх концертів скоротилася більше, аніж на половину. Ця цифра говорить сама за себе.

Joker:Романе, як гадаєте, чи повинен артист, митець відкрито висловлювати свою громадянську позицію та політичні погляди? Чи за нинішніх умов йому краще бути аполітичним, аби не втрачати частину аудиторію? Дякую.

Роман Недзельський: Ця справа особиста і дуже індивідуальна. Все залежить від виховання.

Vopros:Г-н Недзельский, складывается впечатление, что раньше жизнь Дворца кипела, а сейчас затихла… Существенно ли ударило по вам отсутствие в Украине концертов российских гастролеров, которые раньше ехали сюда один за другим?

Роман Недзельський: Я би просив шановного дописувача проїхатися повз палац "Україна" і подивитися репертуар на найближчі півроку. Ще життя так не кипіло в палаці "Україна".

Чи суттєво вдарила відсутність російських гастролерів? Не суттєво, трошки. Але дискомфорту ми від цього не відчуваємо.

Simka:Роман, что бы вы хотели изменить в правилах украинского шоу-бизнеса?

Роман Недзельський: Я би хотів його спочатку побудувати, а потім хай інші міняють.

Moral:Як гадаєте, чим пояснюється примітивізм більшості музики і текстів українських поп-виконавців? Пропозиція відповідає запитам слухача, чи слухач стає настільки невибагливим і втрачає смак, бо звідусіль тільки таке й чує? Дякую за відповідь.

Роман Недзельський: Я би хотів жити в цій країні, з якої мені пише цей дописувач, де він чує зранку до вечора українську музику, яка, на його погляд, є примітивною. Якби в Україні звучало багато української музики, слухач би сам відсіяв: яка музика хороша, яка – погана. 20 років тому львівська маловідома група "Океан Ельзи" була, як п'ять євро до пива, а сьогодні ми бачимо, де є "Океан Ельзи". Таку ж саму аналогію можна провести з будь-яким іншим колективом, який є українським за назвою і за суттю.

Inga:Як вам працювалося за міністра Нищука, а як – тепер, за його наступника? Яких ініціатив та рішень профільного міністерства не вистачає, з вашої точки зору?

Роман Недзельський: На щастя, Міністерство культури не є профільним міністерством палацу "Україна" і не має жодного відношення до роботи Палацу. З міністром Нищуком у нас була дуже плідна співпраця і дуже легко було знаходити спільну мову щодо організації профільних міністерству заходів. На жаль, на сьогодні така практика обірвалася.

Роман Недзельський

Inga:Пане Романе, за вашими спостереженнями, хто більше програв від того, що до нас припинився потік російських артистів, які приїздили раніше: ми чи самі російські артисті? Наскільки для росіян був вигідний український шмат ринку, український слухач, глядач?

Роман Недзельський: Україна тільки виграла від того, що російські артисті не їдуть. По-перше, гонорари осідають в українських виконавців, по-друге, в ефірі ми починаємо спостерігати динаміку збільшення української музики і, по-третє, сьогодні ми бачимо народження нових імен. Я вважаю, що російські виконавці більше втратили від того, що позбулися українського глядача.

Olesia_Kyiv:Найперше – хочу подякувати Вам за роботу, Ви повернули, в крайньому разі мій, інтерес доПалацу як до культурного майданчика. Скажіть,будь ласка,чи планується виступ у Палаці не тільки окремих виконавців, а й хорових колективів?Дякую.

Роман Недзельський: Дякую за високу оцінку моєї роботи. Стосовно хорових колективів – гарна ідея, яка потребує дуже серйозного фінансування. Думаю, після завершення кризи ми повернемося до цього питання.

Фото Владислава Мусієнка

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять