StarsМода и красотаГороскопРецептыПриметыЗдоровьеПоздравленияКино и сериалыШоуЛайфхакиСонникЖизньПраздники

Лікар Ростислав Валіхновський: не всі хвороби, що вважаються невиліковними, насправді такі

12 марта 2015, 11:56обновлено 3 августа 2018, 01:12
"Всі розмови про омолодження Президента Ющенка стовбуровими клітинами є нісенітницею. Під сказаним готовий покласти свій диплом та репутацію", – наголосив Валіхновський.

Ростислав Валіхновський

На сайті "Главред" відбувся чат із Заслуженим лікарем України, експертом популярних телевізійних шоу, зокрема, телеканалу "1+1" "Поверніть мені красу", пластичним хірургом із досвідом реконструктивної та естетичної хірургії Ростиславом Валіхновським. На рахунку лікаря Валіхновського 18 років практики та більше семи тисяч успішних операцій, а серед його пацієнтів – чимало відомих політиків, бізнесменів та "зірок" шоу-бізнесу, зокрема й колишній президент України Віктор Ющенко.

Спілкуючись із читачами, Ростислав Валіхновський розповів, чи існує насправді "змова фармацевтів", кому вигідно, щоб люди були переконані у невиліковності деяких хвороб, чи виправданою була істерія довкола пташиного та свинячого грипу в Україні, а також чому він проти евтаназії. Крім того, він розповів, наскільки популярні серед українців пластичні операції, хто і чому, як правило, готовий "вдосконалювати" себе хірургічними засобами, як воно - бути лікарем президента, а також чому поранених у зоні АТО відправляють на лікування за кордон, а не у клініки, подібні тій, що очолює Валіхновський, і наскільки дешевше було б лікуватися українським воїнам на батьківщині.

видео дня

Подаємо стенограму з Ростиславом Валіхновським.

Liam:Все ли болезни, которые считаются неизлечимыми, являются таковыми на самом деле? Или кому-то просто выгодно, чтобы массы так думали и беспрестанно покупали лекарства и так далее?

Ростислав Валіхновський: Не всі хвороби, які вважаються невиліковними, є такими насправді. Багато міфів існує довкола теми раку. Всі форми раку на першій стадії розвитку можна вилікувати. Міфом є думка людей про те, що якщо це рак, то вже не можна нічого зробити. Дуже вдало говорить статистика: 70% всіх форм раку в Японії, яка є номером один за кількістю довгожителів у світі, діагностується на першій стадії. В Росії, яка займає перше місце по онкології у світі, лише 30% випадків захворювання на рак виявляється на першій стадії. Україна посідає друге місце після Росії по онкології, тобто у нас ситуація не набагато краща.

Дійсно, фармацевтичні гіганти виводять на ринок якісні ліки поступово і з певною періодикою. Вже зараз в арсеналі фармацевтичних компаній є ефективні ліки, які пройшли стадію експериментальних досліджень і можуть бути використані, але стрімке виведення цих ліків на ринок не робиться, аби зберегти баланс фінансових сил на фондових біржах вказаних компаній.

Liam:Как Вы считаете, должна ли быть разрешена эвтаназия? Почему?

Ростислав Валіхновський: Я дотримуюся Соціальної доктрини та висновків комісії по біоетиці православної церкви, яка суворо забороняє евтаназію з двох причин. Перша – евтаназія є синонімом самогубства, яке вважається найбільшим гріхом. Друге – раннє вкорочення віку людині краде у неї шанс на одужання і на покаяння.

Ростислав Валіхновський

Liam:Как вы считаете, насколько обоснованы и имеют право на существование разговоры о наличии "заговора фармацевтов"?

Ростислав Валіхновський: Думаю, такої прямої "змови фармацевтів" немає. Але опосередковано фармацевтичний ринок працює за принципом пріоритета номер один, яким є фінансовий прибуток та надприбутки фармацевтичних холдингів-гігантів, які дуже чітко контролюють обсяги ринку, заробітку і мають дуже опортуністичне ставлення до інноваційних продуктів, які ефективніше лікують ту чи іншу хворобу, але є загрозою фінансових втрат.

Vasyl: Ростиславе, з вашої точки зору, більшість наших історик з приводу тих чи інших епідемій (то пташиний, то свиний грип, то Ебола, то ще щось) вони справді мали такий вже надзагрозливий масштаб і ризик, чи вони роздуті ЗМІ, фармацевтичними компаніями тощо, тощо? Відтоді, як в Україні почалася війна, якось люди припинили хворіти грипом масово, і Ебола кудись самоліквідувалася, хоча "йшла в Україну".:)

Ростислав Валіхновський: Дійсно, ті епідемії, які ми бачили в Україні, і які є відлунням світових епідемій – пташиний і свинячий грип, мали певний відсоток захворюваності та смертності в межах нашої держави, але ці показники не були вищими за світові статистичні дані. А істерія, яка виникла довкола одної та іншої інфекції була дещо гіперболізована і ЗМІ, і фармацевтичними компаніями. Зокрема, останні отримали надприбутки під час цих епідемій в Україні.

В державній політиці був застосований принцип надмірного реагування на профілактику та запобігання подальшому поширенню інфекцій, що, на мою думку, було правильним. Впевнений, що країни з сильнішими економіками, ніж в Україні, витратили не менші кошти на душу населення для того, щоб запобігти грізним наслідкам та ускладненням, які могли б виникнути в результаті "толерантного" ставлення до загроз.

Думаю, що зникнення лихоманки Ебола було пов'язано з тим, що у світовому масштабі ця інфекція в результаті особливостей її розвитку втратила первинну інтенсивність.

Prokop:А насколько среди наших людей популярны пластические операции? Сколько вы их приблизительно делаете в год? И второе. Не сомневаюсь, что чаще всего обращаются женщины, процент мужчин поменьше. Что украинок, итак красивых наших женщин, заставляет ложиться под скальпель хирурга (навязанное извне мнение, психологические проблемы, объективная необходимость или что-то другое)? И третье. Люди какого возраста в основном стремятся усовершенствовать природу? Благодарю за ответы.

Ростислав Валіхновський: Серед наших людей пластичні операції менш популярні, ніж в Європі та Північній Америці – у нас удвічі менша кількість операцій.

Я роблю приблизно 250-300 операцій на рік.

Так, жінки звертаються частіше, ніж чоловіки. Пропорція – 60/40. Хоча в 2014 році було 50/50.

До пластичних хірургів наших людей змушує звертатися надмірне старіння, розлучення та страх втрати роботи.

Зазвичай звертаються люди від 45 до 55 років.

Ростислав Валіхновський

Inga:А наскільки безпечні пластичні операції? Яка статистика смертей, які наступають після невдалих спроб коригувати створене природою? Дякую.

Ростислав Валіхновський: Ризик ускладнень у пластичній хірургії становить 0,3-0,5%. Статистика смертей – 0,001%.

Inga: Ростиславе, яку позицію ви займаєте в суперечці з приводу обов'язкових дитячих щеплень? Ви – за чи проти них? Чимало лікарів говорять, що ці щеплення тільки шкодять. Дякую.

Ростислав Валіхновський: Я – за дитячі щеплення. Це світова медична практика, яка дозволила зберегти мільйони життів за світову історію. Інша справа, що кожне щеплення слід робити професійно, використовувати якісні вакцини, в основному закордонних виробників, які пройшли сертифікацію та підтвердження якості і в Європі, і в Україні.

Maria:Как правильно выбрать пластического хирурга? Как искать? Приметы непрофессионального специалиста?

Ростислав Валіхновський: Критерії професійного пластичного хірурга: 1) досвід роботи не менше 15 років; 2) навчання в кращих закордонних школах; 3) фундаментальна базова спеціальність – хірургія або травматологія; 4) сертифікація в Європейській асоціації пластичних хірургів та Всеукраїнській асоціації реконструктивних та естетичних хірургів; 5) більше тисячи проведених хірургічних втручань; 6) позитивні відгуки колег та пацієнтів.

Як шукати? Думаю, шукають за відгуками пацієнтів на фоумах та блогах в інтернеті. Друге джерело – "сарафанне радіо", оффлайнові відгуки колег та знайомих. І приймати рішення потрібно обов'язково після якісної консультації та на основі суб'єктивної точки зору пацієнта.

Maria:Кого вы считаете своим учителем и вдохновителем?

Ростислав Валіхновський: Батька – Валіхновського Любомира Дмитровича, Заслуженого лікаря України, загального хірурга вищої категорії з досвідом більше 15 тисяч оперативних втручань за 45 років практики.

Maria:Пожалуйста, назовите мотивации, когда действительно надо увеличить или изменить форму груди?

Ростислав Валіхновський: Відсутня молочна залоза, і є пов'язаний із цим психологічний комплекс. Мотивація щодо зміни форми молочної залози – це 1) наявність опущення (птозу 3-4-го ступеня, тобто опущення ареоли (соскового комплексу) нижче складки під молочною залозою); 2) деформація молочної залози після онкохірургічного втручання або травми.

Elena Gashinskaya: Было время, когда вы выступали с инициативой введения в школах изучения Божьего слова. Удалось что-то сделать? Почему вы взялись за этот проект?

Ростислав Валіхновський: Дякувати Богу, вдалося запровадити курс вивчення Божого слова в недільних школах Української православної церкви Київської митрополії. Це – заслуга моїх близьких друзів із Києво-Печерської Лаври. Вважаю, що це основоположний предмет для школярів, з якого все починається.

Maria:Если сравнивать пластическую хирургию в Украине и в других странах мира, мы сейчас находимся на каком уровне?

Ростислав Валіхновський: Вважаю, що ми за результатами втручань входимо в десятку кращих шкіл. Це пояснюється значною кількістю випадків реконструктивної і пластичної хірургії та травматології, пов'язаних із подіями на Майдані та війною в Україні.

Ростислав Валіхновський

Natali Litovchenko:Расскажите о своей семье – супруге, детях? Кто ваши родители? Говорят, вы из докторской династии?

Ростислав Валіхновський: Моя дружина – лікар-інтерн, відділення жовчно-кам'яної хвороби Інституту клінічної хірургії академіка Шалімова. Донька Марія Ростиславівна, 5,5 рочків, уже теж хоче бути лікарем. Тато і мама – Любомир Дмитрович та Марія Антонівна – районні спеціалісти по хірургії та терапії протягом останніх 43 років.

Ира Дубовик:В 2006-м вы начали политическую карьеру… Не было ли мыслей ее продолжить? Не хотите стать народным депутатом?

Ростислав Валіхновський: У мене не було думок про те, щоб найближчим часом продовжити політичну кар'єру, і немає бажання стати народним депутатом. Вважаю найбільш ефективним служіння ближнім у рамках своєї основної професії.

Игорь Питецкий:Если ли у вас предложения уехать за рубеж? Вы готовы их принять? Сможете ли уехать из Украины?

Ростислав Валіхновський: Було близько десяти пропозицій виїхати за кордон. Ніколи не вважав правильним кроком еміграцію. Розглядаю тільки варіанти короткострокових поїздок за кордон, щоб покращити свій професійний досвід, а також з метою реалізації своїх медичних проектів на закордонних ринках. Вважаю, що на даний момент місце кожної професійної людини – в Україні.

Ekaterina Romanenko:Насколько мне известно, у нас в стране до сих пор нет специальности пластическая хирургия? Так ли это?

Ростислав Валіхновський: Так. На даний момент це правда, спеціальність "пластичний хірург" відсутня. Але на посаді віце-президента Асоціації українських пластичних реконструктивних та естетичних хірургів вважаю своїм головним завданням, отриманим від моїх шановних колег, зробити все, щоб ця спеціальність була легітимізована найближчим часом – протягом року.

journ_:Как у вас хватает времени на телевизионные проекты? Где мы вас увидим в ближайшее время? Сложно ли оперировать перед камерами?

Ростислав Валіхновський: Звичайно, часу вистачає. Під час телепроектів каналу "1+1", СТБ та "Україна" прооперовано близько 70 надскладних хворих, від яких усі відмовилися. Я вважаю, що найбільш соціально незахищеним пацієнтам вдалося допомогти. І за це величезна вдячність моїм телевізійним колегам. Перед камерами спочатку було важко оперувати, а згодом звик, адже людина звикає до всього.

Yuriy:Почему сегодня раненых на востоке отравляют на сложные операции за рубеж, разве нельзя проводить их в такой клинике, как ваша? В чем здесь проблема? В Украине, наверняка, и дешевле было бы?

Ростислав Валіхновський: Ми проводимо вказані втручання в нашій клініці, і це робиться не заради реклами та піару. Вартість лікування складає економію порівняно із закордонними рахунками у 70-80%. На данний момент із групою моїх друзів, народних депутатів чинного скликання, та з одним із найвідоміших волонтерських фондів України ми заклали основи масштабного проекту допомоги постраждалим на сході Україні. Деталі – згодом.

Beauty: С какими проблемами к вам обращаются мамы? Помогаете ли вы детям?

Ростислав Валіхновський: Мами звертаються в основному після пологів та кількох вагітностей, коли, на жаль, колишню красу не вдається відновити нехірургічними засобами. Для цього в нашому арсеналі використовуються методики маммопластики (пластики молочних залоз), абдоменопластики (пластики передньої черевної стінки) та ліпоаспірації, як основні методики, які дозволяють маму зробити знову молодою і привабливою.

Діткам допомагаю, але в основному як консультант та експерт у клініці Охматдит.

Beauty:Что для вас табу? Какие операции не соглашаетесь делать?

Ростислав Валіхновський: Я не погоджуюся робити операції, які стосуютьсязміни статі, а також гіперболізованих побажань пацієнтів (наприклад, молочна залоза десятого розміру, надмірно збільшені губи, вилиці тощо).

Beauty:Ростислав, как стать вашим учеником? Куда обращаться?

Ростислав Валіхновський: В рамках клініки є близько семи програм навчання для молодих хірургів, в тому числі маємо учнів з-за кордону, зокрема, зараз проходить навчання хірург із Мальти. Звертайтеся за телефоном (098) 11-11-911.

Alina Yakubenko:Ростислав, расскажите о своей команде? Вы лично формировали штат своей клиники?

Ростислав Валіхновський: Пишаюся своєю командою. Підтвердженням її компетентності вважаю кілька міжнародних контрактів у Європі та на Близькому Сході, які стали реальністю. Завдяки моїй команді та її правильному підбору, який я проводив особисто, ці проекти стануть предметом гордості вже найближчим часом.

Gennadij:Правда ли, что вы пересадили Владимиру Гришко 8 000 волос? И благодаря вашей клинике он сбросил 20 кг? А Вакарчуку не вы ли наращивали волосы?

Ростислав Валіхновський: Правда. Пишаюся дружбою з паном Володимиром. Вказані метаморфози відбулися завдяки нашій співпраці.

Ні, на жаль, не зміг стати в нагоді в цьому питанні нашій гордості – пану Святославу.

Ростислав Валіхновський

Gennadij:Какие отношения сегодня у вас с Виктором Ющенко? Когда вы в последний раз виделись?

Ростислав Валіхновський: Відносини – товариські, дружні, дуже теплі та щирі. Пишаюся нашим Президентом і як лідером держави, і як моїм пацієнтом. Останній раз бачилися півтора місяці тому.

Татьяна Щербина:Ваша мрія сьогодні?

Ростислав Валіхновський: Щоб в Україні наступив мир. А все інше, з Божою допомогою, зробимо самі.

Татьяна Щербина:Ваша думка щодо створення інституту сімейного лікаря?

Ростислав Валіхновський: На 100% підтримую доцільність якнайшвидшого створення такого інституту. Адже даний крок був основоположним у реформах основних систем охорони здоров'я в Європі.

Татьяна Щербина:Декілька років ви були радником Президента України. Що вам вдалося за цей час зробити? Що б ви зробили сьогодні, якби працювали на державній посаді?

Ростислав Валіхновський: Я був не радником, а заступником голови Державного управління справами Президента України. За цей час вдалося відкрити другий корпус клінічної лікарні Феофанія площею 27 тисяч квадратних метрів у складі основних клінічних 20 відділень з відділеннями нейрохірургії, ендоваскулярної хірургії, онкології, дерматології та ін. Клінічна лікарня Феофанія відкрила двері через відділення платних послуг для всіх громадян України. На базі поліклініки №1 Державному управлінню справами Президента України вдалося створити надпотужну науково-клінічну базу європейського рівня. За державної підтримки на базі лікарні Феофанія були реабілітовані полонені моряки з судна "Фаїна" та зроблено багато інших справ.

Якби сьогодні працював на державній посаді, я би долучився до реформ міністра Квіташвілі, якому, я впевнений, потрібна підтримка колег із закордонним управлінським досвідом.

Татьяна Щербина:Що, на вашу думку, потрібно зробити новій владі, аби легітимізувати галузь пластичної і реконструктивної хірургії?

Ростислав Валіхновський: Я хочу подякувати пані Ользі Вадимовні Богомолець, яка у комунікації з міністром Квіташвілі зробить усе, щоб галузь пластичної та реконструктивної хірургії в Україні відбулася.

BeLady Flower: Сейчас много говорят о восстановлении волос. В вашей клинике можно сделать восстановление волос? Расскажите, как это происходит? Сколько стоит?

Ростислав Валіхновський: Так, відновлення волосся вважається однією із найпопулярніших операцій для чоловіків у світі. Дана операція проводиться в нашій клініці з 1998 року. За один етап операції пересаджується вд 7 до 8 тисяч волосин, що дозволяє зняти проблему облисіння у чоловіка за одну операцію. Вартість операції починається від 1,5-2 тисяч умовних одиниць.

BeLady Flower:Вы занимались внедрением системы 112? Почему она не прижилась на Украине? Каковы плюсы системы и перспективы внедрения?

Ростислав Валіхновський: Система прижилася в Україні в чотирьох областях: Київській, Харківській, Донецькій та Львівській. І на даний момент функціонує всюди, за виключенням Донецька. В даних регіонах України система була втілена за максимально короткий проміжок часу – шість місяців, паралельно із написанням та прийняттям закону про систему 112 за часів Януковича. Сьогодні цей закон діє. Залишилося втілити дану систему в усіх інших регіонах України, адже саме зараз для України така система має надзвичайну важливість – вона допомагає спасати життя людини буквально. Перспективи втілення полягають у політичній волі керівництва держави. А команда, яка може далі втілювати цю систему в межах всієї України, збережена та існує.

Ростислав Валіхновський

BeLady Flower: Ростислав, интересно узнать ваше мнение относительно медицинского страхования в Украине? Ростислав, вы основали медицинскую клинику. Расскажите, как выживают приватные медицинские структуры в условиях кризиса?

Ростислав Валіхновський: На даний момент втілення загальнообов'язкового медичного страхування в Україні вважаю першочерговою задачею з реформування галузі в державі. Цей шлях пройшли всі країни ЄС. Приватні медичні структури в умовах кризи особливо потребують даної новації, адже є надійними партнерами страхових компаній та державних установ.

BeLady Flower:Ростислав, вы основали медицинскую клинику. Расскажите, как выживают приватные медицинские структуры в условиях кризиса?

Ростислав Валіхновський: Приватні клініки, стан яких знаю достеменно через власників компаній, знаходять нестандартні шляхи роботи в умовах економічної та воєнної кризи. В арсеналі антикризових заходів – зміна типу послуг, напрямків діяльності, цінової політики, умов співпраці з постачальниками медикаментів та розхідних матеріалів тощо.

BeLady Flower:Ростислав, у меня два вопроса: Первый: я слышала о таком понятии, как "пересадка лица"? Что это значит? Как это работает? Также расскажите о других ноу-хау в пластической хирургии? Второй: сейчас в Украине готовится реформа медицинской отрасли. Ваши мысли на этот счет? Что следует внедрить? От чего отказаться? Чей опыт учесть?

Ростислав Валіхновський: "Пересадка обличчя" вважається одним із найскладніших втручань у хірургії облич. Активний світовий досвід – п'ять років у даній проблематиці. Суть операції – в отриманні комплексу тканин обличчя у донора з наступним накладанням судинних та нервових анастомозів.

Інші ноу-хау в пластичній хірургії – виготовлення імплантантів (замінників твердих тканин тіла людини) за допомогою 3D-принтера, який використовує власні клітини пацієнта в тому числі.

Вважаю, що всі засади реформ у галузі охорони здоров'я в Україні, озвучені міністром та його командою, є надзвичайно ефективними. Єдине – почерговість їхнього втілення на практиці потребує детальної дискусії з медичною громадськістю, лікарями, медпрацівниками, пацієнтами.

Cfyz:Говорят , что Ющенко омолаживался стволовыми клетками, и что-то пошло не так. И финал процедуры вышел налицо. А вы к этой теме имели отношение?

Ростислав Валіхновський: Всі розмови про омолодження Президента стовбуровими клітинами є нісенітницею. Під сказаним готовий покласти свій диплом та репутацію. Людина, дійсно, була мучеником. Факт отруєння підтверджено близько 27 разів у десятьох провідних лабораторіях світу. Наукова стаття, в якій описані всі клінічні особливості отруєння, надрукована у виданні "Lancet", яке є номером один на ринку медичних експертних видань у світі. Особисто я та моя команда мали відношення до лікування наслідків отруєння Президента, а це близько 27 хірургічних втручань під загальною анастезією, в тому числі п'ять реконструктивних втручань на обличчі. Всі вказані методики, які були використані під керівництвом Женевської університетської клініки та керівника клініки дерматології вказаного госпіталя професора Жана Сора, мали безперечний успіх.

Ростислав Валіхновський

Smilik:У лікарів, окрім почерка, ще й специфічне почуття гумору. Чому так склалося?:) Чи це стереотипи і міфи?:)

Ростислав Валіхновський: Без почуття гумору лікар не зміг би бути лікарем. Адже хвороба і біль пацієнта – це суцільний негатив. Якщо ще лікар буде сумувати і "вішати носа" у процесі лікування, успіху не буде – ні психологічного, ні соматичного.

Smilik:Ростиславе, звісно, зі здоров'ям не жартують, але таке питання. Про лікарів, зокрема, й про хірургів розказують усілякі анекдотичні історії на кшталт забутого у пацієнті скальпеля. А в вашій практиці траплялисья якісь курйози чи кумедні історії? Які? Дякую.

Ростислав Валіхновський: Один курйоз, який я завжди згадую, пов'язаний із теорією відносності Ейнштейна. Одного разу приходить до мене пацієнт. На голові практично відсутнє волосся. Бачу, що це йому дуже дошкуляє, бачу, що головне – ми можемо йому допомогти. Я запитую: "Яка проблема Вас до нас привела?" І впевнений був, що він скаже – проблема облисіння. А пацієнт піднімає праву руку, демонстративно відгортає нею ліву вушну раковину і каже: "Мені вже роками дошкуляє невеличка папілома за лівим вухом. Вона не змінюється, але, боюся, вона буде рости. Прошу мені її видалити". Безумовно, ми вирішили вказану проблему і ще раз згадали про Альберта Ейнштейна.

Надія Майна

Фото Владислава Мусієнка

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять