Володимир Яворівський: Янукович буде військовополоненим, якого використає Путін

6 марта 2014, 13:20обновлено 3 августа 2018, 01:05
3688
Політик переконаний, що Крим залишиться у складі України.

Володимир Яворівський

На сайті "Главред" відбувся чат із народним депутатом від "Батьківщини" Володимиром Яворівським. Спілкуючись із читачами, він висловив упевненість, що Крим залишиться у складі України, а вторгнення Росії не торкнеться інших областей нашої держави, розповів, чому Майдан повинен стояти і далі, як він оцінює склад нового уряду, яким бачить майбутнє Януковича, а також пояснив, чому українців називають "бандерівцями" й "націоналістами", тільки-но вони заговорять про любов до Батьківщини.

Подаємо стенограму чату з Володимиром Яворівським.

видео дня

Omega:Допоки, по-вашому, потрібно стояти Майдану?

Володимир Яворівський: Майдан має змінити свій масштаб, структуру, але ні в якому випадку – ідеологію. Майдан повинен постійно нависати над владою, іноді зупиняти її від непродуманих кроків, а іноді й підганяти. Але розходитися – в жодному разі. Він повинен залишатися, як представницький орган українського народу, рівний Верховній Раді. Крім, звичайно, законодавчої функції.

Omega:Пане Яворівський, як вам склад нового уряду, і чи вважаєте ви правильним, що туди потрапили люди, які, можливо, не мають належного управлінського досвіду, але добре проявили себе за останні три місяці на Майдані?

Володимир Яворівський: Нагадаю, що це уряд на чотири-п'ять місяців, називайте його як хочете – тимчасовим, технічним або ще інакше. Але він мав бути таким, який би задовольнив, бодай почасти, і Майдан, і українське суспільство. Шкода, що в ньому мало представників сходу і півдня країни. Те що, скажімо, Андрій Парубій, комендант Майдану, став секретарем РНБО, здається, ніхто не заперечує. Управлінський досвід за наявності розуму і патріотизму нажити дуже легко. Можливо, навіть добре, що сюди прийшли люди без "досвіду" команди Януковича. Я маю претензії до ряду персоналій в уряді. Щось буде виправлятися "на марші", але сьогодні розводити дискусії навколо цього питання – не продуктивно.

Cfyz:Во многих странах мира в ВС есть традиция: за проявленное воинское усердие и мужество государством, постановлением правительства или парламента, издается соответствующий указ, и военнослужащие награждаются специальной медалью за участие в данных событиях. Пока я услышал только голос Ирины Геращенко, довольно мужественной и смелой женщины, приравнять военнослужащих Украины, проходящих службу в Крыму, к участникам боевых действий. Как вы считаете, ввести такую традицию и в ВС Украинынаграждать наших воинов, чтобы они чувствовали, что общество и народ ценят их мужество и преданность своему воинскому долгу? Вы можете быть инициатором этого дела? И быстрее, не растягивайте на месяцы. Дорога ложка к обеду.

Володимир Яворівський: Підтримую Вас цілковито. То більше, що саме в ці дні народжується справжня нова, по-справжньому українська патріотична армія. Це довели наші вояки у ці дні в Криму. Я горжуся ними. І це при тому, що команда Януковича відкрито працювала на знищення української армії, і я про це говорив з трибуни Верховної Ради не один раз. Янукович обіцяв "почути кожного", але він виявився глухонімим, і це його й згубило і зробило з нього вигнанця. Я за те, щоб хлопці з кримських підрозділів (та й не лише кримських) за мужність і стійкість мали б відзнаки, перші бойові відзнаки української армії. Крім нагород, можна придумати і спеціальну форму при демобілізації. Народ мусить знати своїх перших справжніх героїв, а не липових "героїв" Януковича.

Володимир Яворівський

zoi_5:Владимир Александрович, 1) мировое сообщество осудило агрессию России и пообещало помочь; на ваш взгляд, в каком виде должна быть эта помощь – политическое давление на Москву, экономические санкции, финансовая поддержка Украины, поддержка Украины силой и т.д.? 2) Как в нынешних условиях Украине, противостоя России, не переусердствовать и полностью "не упасть в объятия" Западу, став полностью зависимой от него? 3) Каков, по вашему прогнозу, будет результат референдума в Крыму? Спасибо.

Володимир Яворівський: 1) Я був вражений одностайною, а головне – рішучою підтримкою України фактично всім світом. І це подіяло: Путін уже думає, як йому вилізти з цієї халепи, яка завдала Росії великих політичних, геополітичних та економічних поразок. Думаю, що варто продовжувати політичний тиск на Москву (вже фактично зірвано сочинський саміт), Росія відчуває економічну ізоляцію з боку багатьох країн. Зрештою, такого рішучого випаду проти Путіна з боку Обами багато хто просто не чекав. Отож, при нагоді дякую усім нашим прихильникам і оборонцям.

Головний вихід наш – у швидкому підписанні Угоди з Євросоюзом, а також вступі до НАТО. Я переконаний, що авантюра Путіна, можливо, мала б більший успіх, якби перед цим не було Євромайдану. Багато хто в світі вперше довідався про Україну, як про вільнолюбний, мирний і патріотичний народ. Через те і підтримка під час спроби окупації Криму була такою одностайною.

2) Переконаний, що в західному товаристві такі "обійми" неможливі. Через те маєте рацію: нам треба нормально тримати голову, навіть у європейському співтоваристві.

3) Якщо референдум відбудеться під пильним наглядом спостерігачів із центру, заходу України та спостерігачів з Європи, якщо ми залагодимо неможливість фальсифікацій, я переконаний, що кримчаки проголосують за єдність з Україною.

Сам референдум надуманий, він не має під собою жодної законодавчої підпори. Окрема територія України не має права на політичні референдуми. Та й проголосила його нелегітимна влада.

polit_ua:Пане Яворівський, як нова влада планує налагоджувати комунікацію та взаєморозуміння зі Сходом і Півднем, як буде "зшивати" країну докупи?

Володимир Яворівський: Моє глибоке переконання, що Україну починають краяти, принаймні намагаються це робити, бездарні політики, котрі не мають жодної нової сильної конструктивної ідеї, і тому витягують проблему федералізації або "мовного питання". Україна не є сьогодні розколотою у своїй кореневій системі. Це чинять або політичні туристи, проплачені Росією, або професійні провокатори, або просто продажні душі. Кримчани зараз готуються до курортного сезону, їм потрібно за чотири-п'ять місяців заробити собі на весь рік на прожиття себе і родини. Ділитися чи воювати в основі своїй ніхто не хоче. Але, звичайно, потрібно зробити певні кроки для того, щоб голоси провокаторів потонули.

Konn:Як гадаєте, люди дуже задоволені першими кроками опозиції після того, як їй надали владу? Сподіваюся, "трійка" та депутати від цих сил не забувають, що люди не розходяться, барикади стоять, і шини є?

Володимир Яворівський: Я почасти вже відповів на це запитання. Люди ще не мають результату функціонування нового Кабінету Міністрів, та й навряд чи вони можливі за тиждень. Найголовніше, що люди це розуміють, що влада діє відкрито, що її намагання стабілізувати ситуацію в економіці, політичному житті, міжнародних стосунках є відкритими і зрозумілими. Наявність Євромайдану посилює цю відповідальність. Я хочу вірити, що фатальної помилки 2004 року вже не буде. Головне, що це розуміють представники нової влади. Так, шин в Україні вистачає...

Mid45:Що, по-вашому, чекає на Януковича?

Володимир Яворівський: Уже зрозуміло, що його чекає неслава і ганьба. Це найганебніший і найгірший президент, на щастя, вже колишній, України. Його чекає забуття. Зараз у нього роль втікача, а далі – військовополоненого, якого Путін, можливо, ще раз використає і викине геть. Як сьогодні стверджують наближені до Януковича, його переслідувала манія бути вбитим. Може бути й таке... І вб'ють його або свої, емігранти, або російська розвідка, коли це буде їм потрібно. Тобто його "мрія" може збутися і в такий спосіб.

Mid45:Як ви оцінюєте ймовірність того, що Росія претендуватиме не тільки на територію Криму, а ще й на певні області?

Володимир Яворівський: Я переконаний, що до цього не дійде. Оскільки Путін розуміє, що соціальної бази для цього не існує ні в Донецьку, ні в Луганську, ні в Одесі, ні в Харкові, і навіть в Криму.

Odessit:Я інколи думав, що януковичі будуть правити вічно в Україні. Слава Богу, що він сам втік! Але краще було б його затримати і судити. Президент мав би бути на своєму посту до смерті. Чому він втік? Хто його так налякав?

Володимир Яворівський: Багато хто в Україні думав, що Янукович проламає собі дорогу на другий президентський термін. Хоча на Майдані часто лунала фраза: замість другого терміну – третя "ходка". І він, і його оточення не думали про завтрашній день. Вони були пов'язані спільними величезними крадіжками, а іноді й пролитою кров'ю на Донеччині на початку 90-х років. Найближче його оточення сьогодні стверджує, що в нього була "в'ялотекуча шизофренія" (Тарас Чорновіл), що "не можна доручати правління країною людині, яка двічі сиділа в тюрмі" (Ганна Герман). Взагалі, кажуть, що він був переляканою людиною і лише імітував "жесть". Через те втік, зрозумівши, що буде ось-ось заарештований, і що кара буде неминучою після стількох смертей, які він благословив.

Я не можу зрозуміти, як наші силовики (маю на увазі Авакова, Наливайченка та інших) не спромоглися заарештувати його в Криму, коли він, як загнаний звір, метався по кримській території. Хіба не зрозуміло було, що він драпатиме через Чорноморський флот Росії?

Володимир Яворівський

Odessit:Як Вам Медведчук?

Володимир Яворівський: Сьогодні Медведчук мені ніяк. А ще вчора був страшним: така посада – кум Путіна і його "антиукраїнський вибір". Сьогодні він десь зник, принаймні з політичної арени. Я двічі на чолі Майдану їздив під його лігво в районі Шевченківської площі Києва. І після цього він оголосив війну Автомайдану. Як бачите, з тріском програв її.

Odessit:Що з Лукаш?

Володимир Яворівський: Моя версія, що вона "ублажає" Віктора Федоровича десь у Підмосков'ї, лікує його душевні рани і психічний стан.

Odessit:Де зараз Олена Бондаренко, яка просто всіх дістала своїм хамством на телеекранах?

Володимир Яворівський: Заспокойтеся, якщо вона і появиться на телеекранах, то вже буде без хамства, без зухвальства і без ролі політичної Касандри. Я проти того, щоб судити людину за політичні погляди, але переконаний, що на неї знайдуться матеріали для того, щоб побачити її на екранах телевізорів, але в "арифметику".

Odessit:Всі бачили, що Янукович призначав чужинців в СБУ, Міноборони. Чому всі мовчали? Мені здається, що Росія років 20 готувала агента впливу Януковича, щоб прибрати до себе Україну! Вам так не здається?

Володимир Яворівський: Можливо, не 20. Але в Росії на Януковича є пакет компромату: і про те, що він був стукачем у тюрмі (чи можете собі уявити, що двічі засуджений бандит через два роки виїздить за кордон на автомобільні змагання. В ті часи це можливо? Ніколи!), і його судові справи, і документи про фіктивне зняття з нього судимостей і т.д. Його на цьому гачку тримав Путін. Янукович був антиукраїнською людиною, людиною напівосвіченою. Я кілька разів повторював з трибуни ВР, що він має вищу освіту, але не має середньої. Зрештою, згадайте його примітивні ляпи. Отож, зрозуміло, що багатьох ключових, а особливо силових міністрів він призначав з голосу Путіна. Через те – розвалена армія, СБУ, скомпрометована судова система, а про кума Пшонку і говорити нічого. Справді, через Януковича Путін збирався упокорити Україну і фатально помилився. Я переконаний, що у травні-червні ми матимемо патріотичного справедливого мудрого президента. Хто ним стане – залежить від вас.

Odessit:Пане Володимире, мені дуже подобалася Ваша передача "20 хвилин з Володимиром Яворівським" на Першому каналі національного радіо. Може, треба її відновити?

Володимир Яворівський: Вдячний Вам за запитання. Сьогодні пишу заяву на ім'я Яценюка про те, щоб відновити на посаді генерального директора Національного радіо України Віктора Набруска, який відновить мою передачу на Першому каналі у той самий час і під тією ж самою назвою.

Skeptik:Объясните, пожалуйста, чем руководствовались, когда назначали губернаторами олигархов? Вы считаете, это правильным шагом? Почему?

Володимир Яворівський: Це не була забаганка Яценюка і Турчинова. У зв'язку з подіями на Донеччині, у Дніпропетровську це була необхідність поставити впливових у бізнесі Коломойського і Таруту. Нагадаю, що вони призначені фактично на чотири-п'ять місяців. І, як бачимо сьогодні, вже нормалізується ситуація в Донецьку, Дніпропетровську, а також у Харкові, Одесі, Луганську. Я переконаний, що вони самі не захочуть керувати областями після президентських виборів. Прийдуть нові люди, патріотичні, проукраїнські, професійні і дипломатичні. А олігархи нехай виконають свій обов'язок перед Україною у цей період.

Володимир Яворівський

Kalyna:Чому вийшло так, що фактично вся влада зараз зосередилася в руках "Батьківщини": в.о. президента – ваш, прем'єр – ваш?

Володимир Яворівський: Я наголошую, що ця влада тимчасова, і не треба зважати, кого більше, кого менше. Головне – витягувати Україну з цього жахливого болота, в якому вона опинилася.

Kalyna:Чим, по-вашому, скінчиться історія з Кримом, він залишиться у складі України?

Володимир Яворівський: Переконаний, що залишиться у складі України. Тривалий час, а фактично майже всі 23 роки незалежності, Крим був покинутий напризволяще. Треба використати кримськотатарський чинник (600 тисяч татар), український чинник (мільйон українців) і російський (1 мільйон 200 росіян). Крим має стати міжнародним курортом - модерним, дешевим, зручним. Не лише для східних європейців. І тоді всі політичні пристрасті погаснуть.

Kalyna:Пане Володимире, навіщо одне із перших питань після того, як зібралася оновлена Рада, з новим розподілом сил, було "мовне питання"? Навіщо було провокувати людей, які цього не сприймають? Невже на той момент не було більш важливих проблем?

Володимир Яворівський: Дійсно, це було гарячковите рішення, то більше, що закон Колесніченка-Ківалова мертвонароджений. Турчинов не підписав відміну, а комісія, до якої входжу і я, працює над новим мовним законом без будь-якої політичної кон'юнктури. Народжується нова Україна, і з нею має народитися новий мовний закон.

Nagadamys:Почему правительство Украины, по просьбам трудящихся Крыма, не назначит общенациональный референдум по вопросу неделимости Украины. И вторым вопросом, не вынесет вопрос о вступлении в НАТО.Всё это можно совместить с президентскими выборами. Сообщите, пожалуйста, своё мнение по этим вопросам.

Володимир Яворівський: Вважаю, що потреби у референдумі про неподільність України сьогодні немає. Ми не повинні нервово реагувати на дії малочисельних провокаторів, підтримуваних Росією. Їх треба якомога швидше видворити з нашої землі. Вважаю, що не варто виносити на референдум питання вступу до НАТО. Сьогодні це може легко і безконфліктно вирішити представницький орган українського народу – Верховна Рада, маючи нині нову коаліцію у складі 240 нардепів, які стоять на проукраїнській патріотичній платформі.

Novoross:Цена газа, добываемого из недр Украины, составляет 67 долларов за 1000 кубометров. Объёма добываемого газа хватит всему населению Украины для отопления квартир и на газовые конфорки в кухне. Раньше этот газ по дешёвке отдавали украинским олигархам для получения ими сверхприбыли. Граждане Украины расплачивались за газ, поставленный из России по цене 460 долларов за кубометр. "Новое народное правительство" ничего не сказало по поводу распределения народного достояния – газа из недр Украины. Вопрос: видимо, будет действовать старая схема дешёвый газ олигархам, а новому правительству "откат"?

Володимир Яворівський: Ваша підозра має під собою ґрунт. Так робилося впродовж всіх років незалежності. Хоч опозиція, до якої належав і я, не раз ставила це питання. 20 мільярдів кубометрів власного газу добуває Україна. Його майже цілком вистачає для населення, бюджетних організацій (лікарень, шкіл і т.д.). Олігархи, крупні підприємці повинні купувати газ на ринку, бажано за світовими цінами, адже вони продають метал, добрива тощо за світовими цінами. Переконаний, що в уряду просто не дотягнулися руки до розв'язання цієї проблеми. Якщо, не приведи Боже, у когось в уряді засверблять руки на "відкат", Майдан дасть по цих руках бейсбольною битою.

Cfyz:Задаю вам три вопроса и прошу дать три конкретных ответа. 1. На Майдане оппозиционные лидеры заявили, что из числа активистов Майдана будет создан анткоррупционный комитет, и члены этого комитета будут в штате каждого министерства, и без их визирования ни один документ не будет приниматься. Когда это будет сделано? Вы обещали! 2. Вы позиционируете себя как революционер, как писатель. Ранее говорилиинженер человеческих душ. Вот вы так настойчиво стоите за украинский язык как один государственный. Я русский, свободно знаю украинский, стоял под Украинским домом за сохранение украинского языка. Хочешь узнать народ выучи язык. Но какова судьба русского? Может быть, вы сделаете революционный шаг и сделаете русский вторым государственным? Или вы видитедругую версиюиспользования русского языка в официальной жизни украинского государства? После произошедших событийне будет лиунижения русского языка? Действительно ли Тягнибок такой радикал? История ВОВ святое место в жизни многих семей. Уже 21 век, в Европе все простили друг друга."Свобода" не собирается снять радикализм по отношениюко всему русскому. Конечно, тяжело об этом говорить после стольких смертей. 3. Как вы думаете, Тимошенко должна привселюдно извиниться перед народомза то, что у власти был Янукович? Она водила с ним хороводы по созданию широкой коалиции. Он президент, она премьер-министр. За что и сидела. Надо ли ей покаяться?

Володимир Яворівський: 1. Цілковито підтримую цю думку. Ви знаєте про те, що Тетяна Чорновол призначена головою антикорупційної служби. Ця служба буде нарощувати свою силу. В який саме спосіб? Чекаємо відповіді від Тетяни. Суспільство їй довіряє.

2. Моя відповідь дуже проста, незалежно від того, сподобається вона Вам чи ні. В Україні повинна бути одна-єдина державна мова на всій території. Дивіться 10 статтю Конституції. Я вже багато років домагаюся: наведіть мені яскравий приклад приниження російської мови в Україні. Будь ласка, якщо у Вас є такий приклад, наведіть мені його. У мене дружина росіянка, але є українською актрисою, і дітей навчила прекрасної української мови. Зараз вчить онуків.

Через те в новому законі, над яким ми зараз працюємо, буде передбачено конституційну норму державності української мови, але ВІЛЬНОГО розвитку інших мов в Україні. Нагадаю, що Європейська мовна хартія (у її оригіналі) вимагає збереження тих мов, яким загрожує зникнення. Російська мова процвітає на велетенському просторі РФ, на пострадянському просторі. Отож, ніхто в Україні російську мову принижувати не збирається. Просто нагадаю Вам, що саме поведінка Росії, окупація Криму, заява Путіна про те, що війну з фашизмом Росія могла виграти без України, торгові війни та багато чого іншого одвертають людей від російської мови. Але ми розуміємо, що йдеться не про російський народ. Ідеальний варіант – коли кожен українець знатиме кілька мов, в тому числі й російську.

3. Ні, ні в якому разі. За це повинен вибачитися Ющенко. Майте ж совість, публічно заявляти такі дурниці про якісь там "хороводи". Так, я був свідком цього епізоду, навіть його учасником. Ми категорично на засіданні фракції виступили проти цього зближення. Юлія просто винесла цю тему на обговорення, і ми прийняли негативну ухвалу. Про це довідався Янукович і того ж дня зробив заяву на території Печерської лаври, нібито він не хоче цього зближення. То за що вибачатися і каятися Юлії? Не лукавте, Ви знаєте, за що вона сиділа. За те, що вона єдиний реальний опонент Януковича в Україні.

Володимир Яворівський

Cfyz:Знаете, что такое пропаганда и агитация? Как писатель, должны знать. Вот все ваши оппозиционные партииэтой важной работой не занимаются. Вы далее центра Крещатика и Грушевскогоникуда не ездите, с людьми работать не умеете, люди не понимают процессов, происходящих в Украине. В результате этого отсутствует поддержка восточных и южных регионов. Почему так происходит? Партии под лидера предполагают отрыв от народа, покажем картинку с лидером , чуть повесим лапшинарод поведется, мы в парламенте, и жизнь прекрасна.Что вы думаете об этом, и будут ли изменения в вашей работе? Есть ли возможность встретиться с вами и обсудить некоторые вопросы?

Володимир Яворівський: Цілковито підтримую Ваше гостре зауваження. Десятки разів, виступаючи на засіданнях фракції "Батьківщина", я говорив: ми повинні групами виїздити в ту чи іншу область, побувати в кожному районному центрі, великому селі. Всі погоджувалися з цим. Одначе весь час наступали якісь важливі події, і ці заходи зривалися. Даремно і помилково.

Щодо мене особисто, то я за останні кілька місяців двічі побував у Вінниці, у Хмельницькому, у Луганську, тричі в Кіровограді. Якщо не буде сесії до кінця тижня, виїду до Криму. Ваша думка слушна і я Вам за неї вдячний.

dim-dim:1. Наскільки велика загроза, що нинішній конфлікт переросте у фазу збройного протистояння? 2. Наскільки коректно говорити про сьогоднішні події в Україні, вживаючи слово "війна" (яке нерідко вживають зараз ЗМІ)?

Володимир Яворівський: 1. Здається, я почасти відповів на це запитання. Я вірю в здоровий глузд Путіна і в конструктивну позицію наших західних партнерів.

2. Заборонити вживати це слово ніхто не має права. То більше, що захоплюються цілі військові частини, трощиться військове обладнання, російські морпіхи з автоматами напереваги гуляють у містах Криму, перекривають під'їзди до військових частин, де фактично тримаються в оточенні вояки, котрі не зраджують Батьківщину. Є ознаки війни, безперечно, є. Одначе в суті своїй, це не війна, тому що з нашого боку не пролунало жодного пострілу. З російського – лише в повітря. Через те це, швидше, військова авантюра Путіна, спроба залякати Україну, вважаючи її безсилою. Але виявилося, що це не так. І слава Богу!

Dinka:Володимире Олександровичу, чому склалося так, що прояви патріотичних почуттів у будь-яких народів і держав є тим, що викликає повагу, є абсолютно нормальним, а коли українець говорить про любов до Батьківщини, його одразу ж називають "бандерівцем" чи "фашистом", чи чимось подібним?

Володимир Яворівський: Братове! На наших очах після Євромайдану і навіть після кримських подій у крові, у сльозах, у великих муках і стражданнях народжується абсолютно нова Україна, якої ще кілька місяців тому ніхто не міг передбачити. Це була сонна країна, сіра і невиразна, яка не була суб'єктом, а лише об'єктом світової політики. У ній правила донецька орда безбатченків, для яких це була не країна, а територія, з якої можна було витискати останні соки. І раптом Євромайдан, раптом нечуваний героїзм майданівців з усієї без винятку України, перемога Майдану, ганебна втеча Януковича і його челяді. Патріотизм наших вояків, які отримують мізерну заробітну плату, які досі не мають української військової форми, які не мають сучасного озброєння, яких обкрадають пацюки-генерали, раптом проявляють такий високий патріотизм і вірність Україні.

Так, нас називають "бандерівцями", "націоналістами", а дехто й навіть "фашистами" – це все від безсилля, від ненависті до нас. Я вже не кажу про елементарне незнання нашої історії. Переконаний, що найближчим часом за нормального функціонування нової української влади, за, нехай і повільного, але вирішення економічних, соціальних і політичних проблем нам буде байдуже, як нас називають наші вороги. Ми знатимемо єдине: ми – українці. Всі ми українці в політичному, а не тільки в етнічному сенсі цього слова. Так, ми українці, це наша земля, це наша правдива історія (а не та,

Фото Владислава Мусієнка

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять