Активный чат
Андрей Новак
30
25 декабря 2015, 14:00

Андрей Новак

Глава Комитета экономистов Украины
вопрос:
root

root

Як би ви оцінили ефект від різного роду блокад Криму? Такі заходи справді здатні наблизити повернення Криму до України?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Передусім цю блокаду, як ви помітили, здійснюють активісти, волонтери, Меджліс — всі, хто завгодно, тільки не офіційна українська влада. Зараз цю блокаду кримчани переважно оцінюють негативно по відношенню до України. Але з часом, я сподіваюся, до них дійде розуміння повної ресурсної залежності від материнської України. 
вопрос:
root

root

Андрію, доброго дня. Як ви оцінюєте дієвість санкцій як інструмент стримування агресії Росії? Її запас міцності ще дозволяє "гнути свою лінію", не зважаючи ні на що? І ще - скільки ще терпітиме власні втрати від цих санкцій Захід, спостерігаючи, як українська влада не поспішає себе хоч спробувати обмежувати? Дякую
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Міжнародні санкції проти Росії є надзвичайно ефективними. Лише за рік раніше зростаюча російська економіка стала стрімко падаючою. Виведення капіталу небаченими темпами і в небачених обсягах. Міжнародна ізоляція буде багаторічною, повернення довіри до Росії у світі не буде ще кілька десятків років. Росія зараз у набагато гіршому стані, ніж колишній СРСР наприкінці 80-х. Захід готовий нести і несе економічні втрати заради здобутків міжнародного права після Другої світової війни.
вопрос:
root

root

Как думаете, когда станут возможные нормальные равноправные партнерские экономические отношения Украины и России?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Партнерські відносини між Україною і Росією відновляться тільки після повернення до статус-кво до анексії Криму, тобто після припинення війни, виведення російських військ із Донбасу та Криму — раніше ніяк.
вопрос:
root

root

Андрію, як ви прокоментуєте цікавинку нового бюджету, на яку звернув увагу Мустафа Найєм?:) Цитую: "Ну и продолжаем скромно праздновать ЕВРО-2012 - на подготовку (!) чемпионата 136,7 тыс. грн. Из которых 86 тыс - зарплата потерявшихся во времени и пространстве работников. " :)
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
І діючий уряд вирішив ще трохи поживитися на темі підготовки до Євро-2012. Аргументувати будуть, очевидно, тим, що є ще борги і недобудовані об’єкти...
вопрос:
root

root

Доброго дня. Чи матимуть, на ваш погляд, успіх антикорупційні потуги в нашій країні? Чи є реально (!) для цього політична воля, чи все це просто видимість боротьби з корупцією, бо громадськість вимагає? Дякую.
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Поки що антикорупційні потуги виглядають лише грою для Заходу.
вопрос:
root

root

Чому ціна на нафту в світі падає, а на бензин в Україні постійно росте?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Тому що більшість газу і нафтопродуктів ми імпортуємо за валюту, а валюта у нас подорожчала майже в три рази за останні півтора роки. Тому й дорожчає бензин.
вопрос:
root

root

Які види товарів широкого споживання можуть подорожчати наступного року, які - стати дешевше?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Все буде залежати від курсу гривні та інфляційних очікувань громадян. Із запровадженням зони вільної торгівлі з ЄС можна очікувати більшої кількості європейських товарів на нашому ринку. Тому можливе незначне зниження цін на ринках побутової техніки, електроніки, комп’ютерної техніки, автомобілів, будівельних матеріалів. На ринку продовольчих товарів багато що буде залежати від погодних умов і врожайності, а через збільшення потоку турецьких продуктів можна очікувати зниження цін на цитрусові і деякі інші фрукти й овочі.
вопрос:
root

root

Коли вже на нашу багатостраждальну країну та українців чекає процвітання?! Коли припиниться зубожіння населення?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Коли змінимо нашу політичну еліту.
вопрос:
root

root

наскільки катастрофічна сьогодні для нас проблема держборгу? чи помічаєте ви, що нова влада навчилася не жити суто з кредитів, тим самим нарощуючи борг держави, аби повернути попередні запозичення?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Проблема державного боргу зараз не є критичною, бо завдяки МВФ ми отримали реструктуризацію на чотири роки зі списанням частини держборгу, але на таких умовах, що через чотири роки боргова проблема може бути ще гострішою, ніж цього року.
Чи навчився уряд жити не суто з кредитів? Судячи з бюджету на 2016 рік — ні, не навчився. Бо бюджет прийнятий із дефіцитом у майже 84 мільярди гривень, і покриватися він буде з нових боргів, яких у 2016 році уряд планує набрати на 217 мільярдів гривень.
вопрос:
root

root

як сильно вдарить по україні втрата зони вільної торгівлі з росією? і наскільки болючі наслідки це матиме для росії?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Сильніше вдарити по Україні, ніж б’є пряма військова агресія Росії, вже нічого не може. Від початку анексії Криму наш взаємний товарообіг зменшився на дві третини і зараз є мінімальним за всю історію. На російському ринку сьогодні залишилися лише ті українські товари, без яких сам російський ринок уже не може обійтися. Це, так званий, критичний український імпорт для них. Тому, так зване, антиукраїнське ембарго, яке Росія запровадила з 1 січня 2016 року, завдасть вже більшої шкоди самій Росії, ніж нашим виробникам, які переважно вже знайшли собі інші ринки збуту в Азії, на арабських, африканських та південноамериканських ринках. Росія ж, коли заборонила продукти з країн, що застосували проти неї санкції, створила проблему у вищій ціновій категорії, так званих «елітних продуктах», що не так критично для більшості російського населення. А коли вона забороняє українські продукти, вона заходить на середню й низьку цінову категорію, що вже стосується всіх росіян — це створить дефіцит продуктів і, відповідно, різке зростання цін на їхньому ринку.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Здравствуйте. Что вы думаете как экономист о системе 5.10, в плане налогообложения, которая заключается в отмене всех налогов. Но при этом будет 2 налога, а именно: социальный (10%) и налог с продаж, который будет взиматься на каждом уровне по ставке 5 %. Спасибо
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Вважаю, що це — солодка утопія.
вопрос:
root

root

Скільки років, сил та сум грошей знадобиться на відбудову зруйнованого Донбасу?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Від моменту його звільнення — не менше 10-12 років і не менше 10-12 мільярдів доларів. Але це може стати певним поштовхом до модернізації і розвитку цього промислово насиченого регіону України.
вопрос:
root

root

Пане Андрію! Інколи кажуть, що Україна вже давно могла б перемогти в цій війні, але хтось навмисно її затягує. Як ви гадаєте? Кому може бути вигідне затягування війни на Донбасі? Хто найбільше заробляє на війні, кому вона вигідна?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
На жаль, зараз ми на власному досвіді переконуємося у справедливості прислів’я: "Кому війна, а кому...". Всі, хто мають доступ до оборонного бюджету і його зростання з обох воюючих сторін, на темі війни заробляють мільярди доларів. А в нашому випадку заробляють ще й на валютних спекуляціях, псевдоволонтерських рухах, псевдогуманітарній допомозі, контрабанді і багато іншому.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

З великою повагою до Вас, Андрію, чи змогли б Ви очолити уряд України та зібрати команду менеджерів гідного рівня? Набридло слухати брєд вєлікого гудвіна Арсенія "або я, або - всім капець". Повірте, не я один бачу Вас двигуном сучасного кару, який виштовхне на узбіччя історії цей іржавий совковий дирчик, та полетить із страною у світле майбутнє!!! Воно таке близьке! Буквально за кучею металобрухту! Ви ж це знаєте!!! Нуж бо!!!
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Дякую за гарні слова і яскраві образи! Відповім іншим прислів’ям: "Ваші б слова та Богу б...".
вопрос:
root

root

Чиїм коштом має відбудовуватися Донбас, коли скінчиться війна? Які шанси, що міжнародні суди зобов’яжуть Росію це робити?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Коштом українського бюджету, коштом міжнародної цільової фінансової і матеріальної допомоги та коштом контрибуції від Росії, як країни-агресора — в чому я не сумніваюся.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Андрію, в мене до Вас два запитання. Перше. Які галузі мають бути пріоритетними для розвитку економіки України і від яких Україна має відмовитись (авіаційна промисловість, суднобудування, вугільна галузь, сільске господарство, хароча промисловість тощо) Друге. Напевне вам відомо, що як мінімум кілька груп експертів розробили свої програми виходу економіки із кризи. Наприклад, група Фірташа - Програму модернізації України, група Маломужа - Згуровського свою програму. Щось там, мабуть, робить Рада нацреформ. Як виоцінюєте всі ці програми і що, на ваш погляд, необхідно зробити Україні першочергово? Дякую
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
1. Вважаю, що підхід має бути не пріоритетність галузей, а розвиток всіх галузей. Україна має всі шанси і можливості стати своєрідним «Китаєм у центрі Європи». Ми не повинні ні від чого відмовлятися, а маємо намагатися розвивати все.
2. Згадані Вами програми — це політичні піар-замовлення, і не більше.
вопрос:
root

root

Андрію, передусім, вітаю Вас із Різдвом та Новим роком, які вже не за горами. Питання, а точніше — прохання таке: чи не могли б Ви пояснити наслідки того, що сьогодні вночі проголосувала Рада, тобто тих положень та показників, які закладені в бюджет на наступний рік? Які маєте зауваження до цього закону, які в ньому «слизькі» місця? Заздалегідь дякую!
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Наслідки того, що вночі проголосувала Рада будуть такими: продовження співпраці з МВФ і різносторонньої допомоги й підтримки Заходу, подальше падіння ВВП України, а також подальше падіння рівня життя майже всіх українців.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Цікавить Ваш підсумок по ІТ ринку за 2015 рік.
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Чи не єдиний зростаючий ринок і найбільш перспективний в Україні.
вопрос:
root

root

Андрію, вітаю. Як би ви на сьогодні оцінили економічний стан РФ, чи вистачатиме в неї економічної потужності, аби й наступного року вести війну проти України, брати участь у військовій кампанії у Сирії? Дякую.
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Росія лише цього року почала відчувати економічні наслідки агресії, яку розпочала на початку минулого року. Якщо торік Росія ще вийшла «на нуль», а точніше мала навіть невеличке зростання ВВП — на 0,6%, то цього року буде падіння ВВП близько 4,5%, падіння фізичного об’єму виробництва — близько 6%, інфляція — понад 12%, падіння експорту — близько 32%, падіння імпорту — близько 39%, падіння реальних доходів населення — близько 10%. Девальвація рубля — близько 33%, виведення капіталу — близько 300 мільярдів доларів. Якщо росіяни не припинять свою нинішню політику щодо України, Сирії, Туреччини і, можливо, ще якихось країн, то в 2016 році на них чекає падіння економіки, схоже на наше за останні два роки. А далі все залежить від їхньої політичної і бізнес-еліти, чи захоче вона і далі розраховуватися багатомільярдними втратами заради "путінського генія".
вопрос:
root

root

Как Вам стиль и способ принятия бюджета - ночью, впопыхах и второпях?) Может, потому и в экономике у нас так невесело из-за того, что подход несерьезный к принятию госбюджета?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Стиль, спосіб, а головне — базовий підхід до бюджету найбільше нагадують нічну циркову виставу, де клоуни грають ролі жонглерів, жонглюючи соціальними, освітніми, медичними кульками.
вопрос:
root

root

Что будет происходить с курсом основных валют в будущем году? Доллар по-прежнему будет расти, а гривна падать? До каких отметок может быть падение гривны?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
За долар хвилюватися не варто — з ним буде все гаразд. Гривня має всі підстави і можливості бути стабільною, бо всі три головні чинники, які формують курс у нас зараз позитивні (експортно-імпортне сальдо, платіжний баланс і реструктуризований держборг). Плюс масштабна зовнішня фінансова допомога.
Але що утне ще наш уряд чи НБУ — передбачити неможливо.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Після того, як у 1992 році Україну втягнули до МВФ, держава отримувала мільярди і мільярди долларів кредитів. Скажіть, будь ласка, куди були спрямовані всі ті мільярди, і головне - хто і як буде розраховуватися з МВФ? На наступний рік уряд планує подальшу велику приватизацію. Які можуть бути від цього наслідки для пересічних громадян, тим більше на тлі війни і територіальних втрат?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
У бюджеті на 2016 рік уряд заклав доходів від приватизації розміром 17,1 мільярдів гривень. В цьому році він теж закладав дохід від приватизації розміром 10 мільярдів гривень, а отримав — 200 мільйонів. Оскільки наступного року найімовірніше відбудеться зміна уряду, а, можливо, й дострокові парламентські чи президентські вибори, то навряд чи відбудеться "велика приватизація", а тому очікувану суму від приватизації — 17 мільярдів гривень — можна сміливо додавати до заявленого дефіциту бюджету розміром 84 мільярди гривень. А гроші МВФ мають призначення "на макроекономічну стабілізацію", що розподіляється приблизно 50/50 на поповнення золотовалютних резервів НБУ і латання бюджетних дірок.
вопрос:
root

root

Будет ли положительный эффект в экономике, если отказаться от НДС?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Не буде, бо ПДВ у нас головний бюджетоформуючий податок, який на сьогодні приносить до 50% всіх податкових надходжень до державного бюджету.
вопрос:
root

root

Скажіть, будь-ласка, як це можливо - ми вирішуємо питання повернення боргу (3 мільярди доларів) перед країною-агресором, перед країною, яка анексувала Крим?! Чому розглядається питання мораторію на повернення боргу, а не пов'язування його повренення з поверненням Криму, сплати завданних збитків за анексію Криму, сплати компенсації?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Під тиском Заходу та за його допомогою українська влада нарешті висунула умови повернення "боргу Януковича", які більш-менш пов’язані з припиненням російської агресії.
вопрос:
root

root

Есть ли в Украине ...экономика ? В европейском понимании этого процесса ..промпроизводства и товарно-денежных отношений. Или этот зачаточный рынок определяет состояние этой территории , которая называется ...Украина. И вот .....это сладкое слово ....нет не ...свобода . .....коррупция . Бальзам на душу для ...любых друзив. Где свет ....в конце ...туннеля ?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Світло в кінці тунелю є. Нам залишається лише пройти тунель.
вопрос:
root

root

То годував Донбас Україну чи ні? Чи є офіційні аналітичні матеріали щодо вкладу регіонів України у економіку України?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Донбас виробляв 12% ВВП України і 22% українського експорту. Але при цьому був найбільш дотаційним і пільговим регіоном України по лінії галузевих, соціальних і регіональних дотацій, субвенцій, пільг і допомог.
вопрос:
root

root

Уряд каже про зовнішній борг у 66 мільярдів доларів станом на грудень 2015-го. Але у деяких ЗМІ вказується борг більше 100 мільярдів за зовнішніми позиками. То чим відрізняються ці суми? Що складає кожну з цих сум?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Це маніпулювання різними категоріями і статусом боргу — державний борг, гарантований державою борг, загальний зовнішній борг країни.
вопрос:
root

root

Дуже часто у нас згадують Каху Бендукідзе, як ідеолога реформ у Грузії. Як на вашу думку, щоб Бендукідзе запропонував Україні? Який би він був - план реформ від Бендукідзе для України?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Думаю, що аналогічним до того плану, що був для Грузії.
вопрос:
root

root

Як на вашу думку, чи є коррупційна складова у необгрунтованних , завищенних таріфах на теплопостачання та ціну на газ . Може уряд Яцкнюка , відмиває таким чином бюджетні гроші від олігархів, а откат отримує в швейцарських банках ? А хто знайде ?
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Не "може", а точно відмиває.
вопрос:
root

root

Всі знають хворобу економіки України , всі знають як лікувати ....але нічого не виходить . Це вирок для держави ? Залишился для народу останній шанс ....революційна доцільність .
ответ:
Андрей Новак
Андрей Новак
Ми на власній шкірі вже двічі переконалися у правдивості інших слів: "Революцію роблять романтики, а її результатами користуються негідники". Тому думаю, революційний метод треба вже відкинути, а йти еволюційним — вибори.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять