Социолог Ирина Бекешкина: можно выиграть референдум по НАТО, но расколоть Украину

28 октября 2014, 10:50обновлено 3 августа 2018, 01:10
Вместо референдума надо активно сотрудничать с НАТО и разъяснять людям безальтернативность для Украины вступления в Альянс, – отметила социолог.

Ирина Бекешкина

На сайте "Главред" состоялся чат с директором Фонда "Демократические инициативы", социологом Ириной Бекешкиной. Она рассказала читателям, чем обусловлен такой успех "Народного фронта" на выборах, чем принципиально будет отличаться новая Верховная Рада, какие политические силы сформируют парламентское большинство и оппозицию, а также какие действия власти могут привести к третьему Майдану в Украине.

Представляем стенограмму чата с Ириной Бекешкиной.

видео дня

Odissey:Очевидно, что Порошенко сознательно сохранил мажоритарку, несмотря на клятвы на Майдане. Его цель – 300 голосов, неважно каких, и изменение Конституции. Но в каком направлении? Неужели тихой сапой он идет на Янукович-лайт? Почему он избегает введения ВП на Донбассе и создания ставки ВГК? Ради выборов во время фактической войны, они ведь ущербны по своей сути? И согласится ли сегодня вооруженный народ на сохранение системы преференций, создающей олигархию?

Ирина Бекешкина: Если бы не была сохранена мажоритарка, то ВР не допустила бы проведения досрочных выборов. Сейчас очевидно, что Порошенко не сможет единолично принимать решения, в том числе касающиеся его непосредственной компетенции. Ядро будущей коалиции очевидно – БПП и НФ. Но будет ли их сотрудничество конструктивно – зависит от того, насколько их лидеры смогут усмирить свои политические амбиции и работать на результат.

Что касается "вооруженного народа", то это очень незначительная часть народа, а правом решения в демократическом обществе обладают все граждане страны, которые реализовывают это право это на выборах. А вот если избранные народом политики не будут руководствоваться в своих действиях интересами народа, тогда, возможно, решающей силой выступит этот самый вооруженный народ. Но лучше этого не допускать.

slava_tur:Для кандидатов в депутаты следует проводить тесты на здоровье, психику, IQ. Как, по-вашему, это возможно?

Ирина Бекешкина: Вы представляете, сколько будут платить за такие тесты?

Odissey:Будет ли референдум по НАТО? Никто, кроме Юли, не ставит этот вопрос в качестве главного в своей программе, но это основной вопрос будущего Украины. Не считаете ли Вы, что есть негласная договоренность Порошенко и Путина – сохранить внеблоковый статус в обмен на приостановку прямой агрессии российской армии? Я не политаналитик, но, по моему мнению, даже первый шаг в виде референдума добавит аргументов украинской стороне. Каковы шансы на победу в референдуме у Юли сегодня, и что нужно сделать, чтобы сдвинуть этот воз?

Ирина Бекешкина: Последние социологические исследования показывают, что референдум по НАТО был бы выигран (по нашему опросу, со счетом 44/36, остальные – трудно сказать). Более того, можно предположить, что противники НАТО на выборы не пойдут, и результат референдума будет однозначно положительным. Вместе с тем, вопрос о членстве в НАТО разделяет страну: членство поддерживается абсолютным большинством в западном регионе, значительным большинством – в центре и не поддерживается на востоке и юге, не говоря уже о Донбассе. Поэтому стоит ли сейчас, когда стоит задача объединять страну, разъединять ее таким референдумом? Тем более, что в НАТО нас пока никто не зовет. Вместо референдума надо активно сотрудничать с НАТО и разъяснять людям, прежде всего, на востоке и юге, безальтернативность для Украины вступления в НАТО. И когда хотя бы относительное большинство населения востока и юга будет положительно воспринимать НАТО, можно проводить референдум.

Petro:Чи змінився по-вашому виборець за останній рік? Чим ви можете пояснити те, що безумовну перемогу в округах Донецької області здобуває "Опозиційний блок"?

Ирина Бекешкина: Виборець істотно змінився – фактично він відмовив у підтримці частині політиків, яких підтримував ще два роки тому. Виборець дуже хоче бачити нових політиків і нову політику. Яскраве свідчення того – результат "Самопомочі", яка фактично повністю складається з громадських активістів. У Донецькій області протягом багатьох років монополію тримала Партія регіонів, дещо "розбавлена" комуністами. І коли ця партія просто рухнула, виборець довго не бачив заміни. На жаль, наші демократичні партії не вміють працювати з російськомовним і російськоорієнтованим населенням. Їх "підібрав" "Опозиційний блок". Але все ж значна частина цього населення на вибори просто не пішла.

Alla Parkhomenko:Чи не думаєте ви, що саме соціологічні прогнози низького рейтингу"Народного фронту"зіграли на руку цій силі, і виборці проголосували за неї тому, що побоялися монополізації влади БПП?

Ирина Бекешкина: Я все ж думаю, що більше на користь цієї політичної сили зіграло те, що люди хотіли бачити Яценюка прем'єром. А високий соціологічний рейтинг БПП справді зіграв свою роль, оскільки люди вирішили, що у БПП і так результат високий, значить, можна проголосувати і за "Народний фронт".

Karambol:Что вы думаете о результатах выборов и людях, прошедших по мажоритарке вРаду?Видим много "папередников"почему люди за них проголосовали, или тут не обошлось без фальсификаций?

Ирина Бекешкина: Поки що ми не знаємо результатів виборів по мажоритарці, але можна передбачити, що "папередников" буде багато. Річ у тім, що більшість виборців по-різному розглядає депутатів у партійних списках і по мажоритарному округу. Більше як 50% вважають, що депутат в окрузі повинен в першу чергу вирішувати проблеми свого округу. Власне, така певна "обслуга". І якщо "папередник" справді працював на окрузі або довів, що у нього є фінансові можливості вирішувати ці фінансові проблеми, то за нього проголосують, незважаючи на всю попередню історію.

kud_ia:Явка на этих выборах составила 52,42%почему, на ваш взгляд, явка такая низкая, почему украинцы не воспользовались своим конституционным правом более активно?

Ирина Бекешкина: Якщо порівнювати з явкою на президентських виборах (яка теж не була надто високою), то це, звичайно, розчарування у політиках і політиці. Значна частина населення не побачила тих політичних сил, для яких варто у свій вихідний піти на виборчу дільницю.

Odessit:Що з Ляшком? Вплинув так сильно канал"1+1"?

Ирина Бекешкина: Не думаю, що у зниженні рейтингу Ляшка вирішальним чинником був канал "1+1". Суспільство вже у нас звикло до обливання брудом на виборах і майже на це не реагує. Просто люди стали думати, аналізувати – побачили (під впливом постійної критики), що Ляшко не пропонує реальних шляхів вирішення соціальних проблем, а фактично розмовляє гаслами і закликами. Для певної частини виборців і цього досить, але, як виявляється, ця частина виборців не така вже й велика.

Odessit:Соціологи передбачували такий успіх "Самопомочі"?

Ирина Бекешкина: Після останнього опитування, яке показало, що "Самопоміч" є прохідною, соціологи вже передбачували значне зростання результату "Самопомочі", оскільки значна частина їхніх прихильників не була готова проголосувати за них, поки вони в опитуваннях не набирали 5%. А коли вони побачили, що ця партія прохідна, вони змінили свою думку, і таких прихильників виявилося багато.

polit_ua:Добре це чи погано, якщо основний відсоток голосів на виборах здобуде не БПП, президентська політична сила, а "Народний фронт"?

Ирина Бекешкина: Всупереч прогнозам, "Народний фронт" справді здобув значно більший результат – майже такий, як БПП. З одного боку, це добре, що у майбутній ВР не буде домінуючої політичної сили. З іншого боку, є велика небезпека, що ці дві політичні сили почнуть з'ясовувати, хто з них "головний". Принаймні вже зараз і Порошенко, і Турчинов заявили, що майбутня більшість формуватиметься навколо саме їхньої політичної сили. У цьому, можливо, найбільша небезпека майбутнього парламенту.

polit_ua:У вас є відчуття, що війну на Донбасі можна припинити виключно мирним шляхом та переговорами, дипломатією, чи вже пройдена точка неповернення, коли все вирішитися може тільки силою?

Ирина Бекешкина: Силою не вирішиться точно – здається, це всі вже зрозуміли. На жаль, виключно мирним шляхом теж не вийде. Очевидно, потрібні переговори, але переговори з позиції сили, тиску і погроз.

Gallina:Що вас здивувало в попередніх результатах виборів? Які висновки ви б зробили?

Ирина Бекешкина: Найбільше здивував результат "Народного фронту". Будемо чесними, такого результату не прогнозував ніхто.

Основний висновок – на демократичних виборах можливі будь-які несподіванки.

Gallina:Чим, на вашу думку, принципово відрізнятиметься нова Рада від попередньої?

Ирина Бекешкина: Нова Рада відрізнятиметься принципово: там уже не буде приблизно рівного поділу на політиків проєвропейської та проросійської орієнтації, проросійський вектор буде представлений слабо. По-друге, буде багато нових облич – людей, які ніколи раніше взагалі не займалися політикою. Крім того, в цій ВР, в принципі, можлива не просто більшість, а конституційна більшість. Ну, і, нарешті, вперше за всю історію парламентів незалежної України в цій Раді не буде комуністів.

polit_ua:Чим ви пояснюєте таку велику підтримку Ляшка серед населення? Чому наші люди настільки охоче ведуться на "ляшків"?

Ирина Бекешкина: Велика підтримка Ляшка серед населення пояснюється тим, що він великий популіст і дає відповіді, які хоче чути населення, принаймні, не дуже освічене. Але, як показало життя, люди все ж починають думати, якщо зважати на те, що ще у липні рейтинг Ляшка був 17%, а зараз він різко впав.

polit_ua:За Януковича у парламенті звичним явищем були бійки, "яєчно-димові шоу"як гадаєте, чи збережеться це все у новому скликанні?

Ирина Бекешкина: Думаю, у новому скликанні є принаймні одна політична сила, яка буде влаштовувати різноманітні шоу, хоча б для того, щоб про неї не забували.

liga_:ПісляМайдану багато говорили, що ми тепер живемо в іншій країні, де все інакше, де змінилися на краще люди й політики... Спостерігаючи за перебігом виборчої кампанії, за тим, якими правдами і неправдами борються за голоси виборців наші кандидати, ви можете сказати, що ситуація принципово змінилася, кандидати стали більш порядними та почали усвідомлювати відповідальність, наприклад, у порівнянні з попередніми парламентськими виборами?

Ирина Бекешкина: Не може стати все інакше за один день, щоб одразу змінилися на краще і люди, і політики. Якщо за голоси виборців кандидати борються неправдами, то очевидно, що люди за них не повинні голосувати. І, справді, ми бачимо, що "пролітає" чимало таких кандидатів. Але, з іншого боку, і проходять теж. І порядність чи непорядність наших політиків залежить від того добору, який робить суспільство.

zoi_5:Як можна боротися з міфами російської пропаганди щодо сьогоднішніх події, які, так чи інакше, залишають свій слід у свідомості певної частини українськогонаселення – саме й тому вони вірять у "бандерівців", чекають і бояться "карателів" тощо? І друге. Як вам здається, чи не створює, з іншого боку, свої міфи українська сторона і ЗМІ, наскільки правдиву і невикривлену картинку ми бачимо про події на сході?

Ирина Бекешкина: З міфами російської пропаганди треба боротися правдою, не створюючи власних міфів, бо коли людина переконується, що їй збрехали, вона перестає вірити взагалі. Що з міфами російської пропаганди можна боротися, доводить, зокрема, те, що громадська думка на територіях, звільнених від терористів, істотно відрізняється від громадської думки населення, яке перебуває на територіях так званих "ДНР" (террористическая организация. - ред.) та ЛНР.

Mitia:Как вы считаете, если бы сейчас по каким-то причинам россиянам нужно было бы переизбрать президента, но Путин по каким-то причинам не мог бы баллотироваться и вообще влиять на процессы в стране, то каким бы был новый российский лидер, учитывая имперские настроения в обществе? Где гарантия, что нашими соседями не стал бы руководить еще более амбициозный человек, преследующий цель восстановления то ли империи, то ли СССР?

Ирина Бекешкина: Вы правы, проблема не в Путине – проблема в российском обществе, а Путин лишь воплощает желания, стремления большинства российского общества. Но, с другой стороны, эти ценности, цели и стремления целенаправленно формируются всеми СМИ в России. Достаточно сказать, что они сильно изменились, начиная со времени президентства Путина. Поэтому сейчас надеяться, что на смену Путину придет принципиально отличный от него президент, не стоит.

Moral:Що Ви думаєте про те, що нашим військовим, що перебувають у зоні АТО, не дали змоги голосувати? Хіба це справедливо по відношенню до тих, хто, виборюючи незалежність та цілісність України, ризикуючи щоденно своїм життям та здоров'ям, позбавлений можливості висловити свій вибір? Дякую.

Ирина Бекешкина: Я думаю, що причини були все ж у формальних підставах, а не в якихось розрахунках. Окрім того, 25 тисяч учасників АТО таки змогли проголосувати, а 15 тисяч (не ручаюся за точність цифри) – ні. З одного боку, це справді несправедливо, а з іншого – погодьтеся, не можуть проголосувати в день виборів ті, хто перебуває, скажімо, на цілодобовому чергуванні чи ще з якихось об'єктивних причин. Наскільки я розумію, не змогли проголосувати ті військові, які не мали змоги прийти на виборчі дільниці. Цілком можливо, що треба було зробити виключення і прийти до них зі скриньками, як це зрештою робиться по відношенню тих, хто фізично не може прийти на виборчі дільниці. Але, очевидно, не стали заморочуватися.

polit_ua:Як змінять парламентське життя та парламентські баталії комбати, що пройшли до ВР?

Ирина Бекешкина: Не виключаю, що вони будуть влаштовувати баталії і там.

Joker:Какие последствия для региона и страны будут иметь "выборы" на Донбассе, запланированные на начало ноября? Не станут ли они фактической легитимацией сепаратистов и террористов в качестве местной власти?

Ирина Бекешкина: Да, действительно, "выборы" на Донбассе могут стать фактической легитимацией сепаратистов и террористов в качестве местной власти. Именно поэтому и Украина, и Европа, и цивилизованный мир в целом уже заявили, что не признают эти "выборы".

Joker:Разговоры о "третьем Майдане"это реальная перспектива, чья-то технология, пустые домыслы?

Ирина Бекешкина: Будет ли третий Майдан? Зависит от того, насколько конструктивно будет работать власть. Если власть будет успешной, то Майдана не будет. Если же власть вместо конструктивной работы займется выяснением отношений между собой (как это было во времена Ющенко и Тимошенко после Оранжевой революции), или же начнет использовать власть для собственного обогащения (как это было во времена Януковича), третий Майдан может стать реальностью.

polit_ua:Пані Ірино, як ви вважаєте які політичні сили сформують коаліцію в парламенті, які – опозицію?

Ирина Бекешкина: Цілком природно, що основу майбутньої коаліції створять дві політичні сили, які заявляли, що об'єднаються – БПП і "Народний фронт". Також природно – до них має долучитися "Самопоміч", оскільки в цій політичній силі є експерти, які раніше співпрацювали з Кабміном та АП. Вже ці три політичні сили можуть скласти просту більшість. Але дуже хотілося б, щоб майбутня ВР мала конституційну більшість, і туди логічно було б увійти всім політичним силам, які проголошують європейський вектор розвитку. Об'єднавчою ідеєю цієї коаліції мало б стати просування України до вступу до ЄС.

"Опозиційний блок", природно, буде в опозиції. Навряд чи хтось об'єднається з ним, але цілком можливий перехід в опозицію ще якоїсь політичної сили, яка прийшла до ВР.

Pangelina:Росії, дійсно, вдалося буквально миттєво роз'яснити українцям,хто їхнійсправжній ворог. Менше ніж за рік відношення доРосії докорінно змінилося. Ви вірите, що українці зроблять з цього належні висновки?

Ирина Бекешкина: Думаю, що українці вже зробили належні висновки. Хоча й не всі.

Pangelina:На скільки соціологічних "профілів" можна було розподілити Україну раніше і зараз?

Ирина Бекешкина: Раніше країна досить чітко ділилася на прихильників проєвропейської і проросійської орієнтації. Зараз кількість прихильників союзу з Росією різко поменшала, але вони не зникли зовсім – зараз їх приблизно 20%. Другий профіль поділу більш складний, умовно можна поділити на тих, хто дивиться в минуле (прихильники комуністів, їх стає все менше), тих, хто очікує, що хтось забезпечить їм добре життя (це прихильники патерналізму, на жаль, їх більшість), і та частина суспільства, яка вважає, що саме вона своєю активністю може змінити і своє життя, і майбутнє країни (це активна меншість, але все-таки, на мою думку, їх стає все більше). Наскільки ця група активних набере критичної маси, і залежить майбутнє України.

Татьяна Ларина:Как можно объяснить, что при том, что все эксперты говорят о полном крахе экономики, люди голосуют за действующего премьера?

Ирина Бекешкина: Очевидно, эти люди считают, что именно действующий премьер в состоянии вывести страну из этого краха.

Odessit:Як так відбувається, що майже завжди результати екзит-полів співпадають з реальними результатами виборів?

Ирина Бекешкина: Очевидно, тому що екзит-поли робляться якісно і професійно. До того ж, подивіться, вони співпадають не лише з реальними результатами, але й між собою.

Odessit:На Вашу думку, яка в Україні національна ідея? Я думаю, що це має бути – європейська Україна. Ви згодні зі мною?

Ирина Бекешкина: Так, я згодна.

Odessit:Сьогодні в Україні є "замовні" соцопитування? Як ставитися до опитувань по телефону? Адже їх легко сфальсифікувати.

Ирина Бекешкина: Перш за все, слід зрозуміти, що всі опитування є замовними, бо хтось їх замовляє, і хтось за це платить. Я так розумію, що насправді Ви питаєте про замовні результаті. Серйозні професійні фірми на це не йдуть, тому й доводиться виставляти з такими результатами невідомо кого від імені начебто відомих соціологічних фірм.

Опитування телефоном дуже переважають у західній соціології. У нас опитування можна робити там, де майже суцільна мережа телефонізації, тобто у великих містах. Але робити це повинні професіонали. У соціологічних фірмах є відповідна апаратура, яка добирає телефонні номери випадковим чином, і це дає випадкову вибірку, причому такі опитування повинні робитися насамперед у вихідні дні та увечері.

А що стосується фальсифікацій, то сфальсифікувати можна будь-які опитування, а ще можна їх взагалі не проводити і оголосити результат.

Odessit:Вам подобається Ваша робота? Були випадки, коли намагались замовити "потрібні" результати опитування,і як Ви реагували, якщо були?

Ирина Бекешкина: Мені дуже подобається моя робота. Саме тому я нею займаюся. Випадки, коли намагалися замовити потрібні результати опитування, були, але дуже давно. Як я реагувала – цілком зрозуміло, оскільки вже давно ніхто нічого подібного не пропонував.

Sergey Marchenko:Скажите,пожалуйста, будут ли проводиться реформы в силовых ведомствах Украины реально,или они будут только анонсированы и будут проводиться виртуально? Например,Госпогранслужбу уже давно пытаются реформировать,но такую раковую опухоль,какрегиональные управления,до сих пор не убралитакого атавизма нет не только в Европе,но даже в России. И вот хотя бы из-за такой мелочи,например,каждый пограничник в Украине, а это не только 40 000 человек действующего состава,но и бывшие, а также родственники понимают:реально никаких реформ не проводится – только яркие лозунгида рокировки генералов,которые напрямую причастны к "сливу" границ Украины в той же АРК, вДонецке. Слава Богу,частьгосграницы еще осталась в Луганской области.

Ирина Бекешкина: Я не спеціаліст питань з Прикордонної служби, але можу сказати, що реформування силових відомств – це питання незалежності України. На жаль, це доводиться робити в умовах фактичної війни. Але цілком можливо, саме це й стимулює перетворення наших силових відомств – армії, Прикордонної служби – на справді сильні дієздатні структури.

Pangelina:Весною Турчинов займав фактично одночасно дві посади – в.о. президента та спікера Верховної Ради. На вашу думку, він міг би переформатувати наше Міністерство оборони згідно з сьогоднішніми викликами, якбивін був міністром оборони?

Ирина Бекешкина: Я не думаю, що навіть якби Турчинов був Господом Богом, він би щось міг одразу зробити з нашим Міноборони і армією, оскільки це структури, які деградували протягом багатьох років, і знаскоку навряд чи хтось зміг би щось радикально змінити.

Pangelina:На вашу думку, що єЖириновський дляРосії?

Ирина Бекешкина: Жириновський для Росії надзвичайно корисний для того, щоб показати, що опозиція – це клоуни. Думаю, зайве казати, що Жириновський фактично є призначеною опозицією.

Cfyz: Госдума приняла закон о запрете символики,связанной с ОУН-УПА как коллаборационистской в связи с сотрудничеством с Германией в годы войны. Как вы думаете,должналиУкраина симметрично принять такой же закон в отношении российских коллаборационистских организаций в годы Второй мировой войны, которые сотрудничали с Германией – это РОА под командованием Власова. И которые призывают убивать "укров" на Донбассе. Может, надо запретить символику, связанную с РОА?

Ирина Бекешкина: Думаю, в Украине это совершенно неактуально, поскольку я вообще не видела никакой символики, связанной с РОА. И я не думаю, что Украина должна симметрично отвечать на каждый "чих" российской Госдумы.

slava_tur:По вашему мнению, украинское общество действительно выросло после Майдана, или достаточно пообещать гречку и большинство опять выберет "Януковича"?

Ирина Бекешкина: Украинское общество действительно сильно выросло после Майдана, и большинство уже не выберет "Януковича". С "гречкой" тоже уже фактически покончено – избиратель предпочитает брать деньгами. Но надо сказать, что, по нашим данным, значительно уменьшилось количество готовых за деньги продать свой голос (притом и цена возросла, и, главное, значительно возросло общественное осуждение таких действий).

Pavel Kachura:Один из факторов успешности государства – уровень образованности правящей элиты. По моему убеждению, нами правят профаны. Чтобы управлять обществом, мало знать какую-то одну из общественных наук. Нужны широкие знания из многих граничных наук. Отсюда вытекает вопрос: надо ли вводить в систему образования подготовку политиков как специалистов? Механики имеют своё профильное образование, врачи, юристы – свое. Политиками могут быть все?

Ирина Бекешкина: Відбір політиків роблять громадяни на виборах. І якщо вони декларують в опитуваннях, що хотіли б бачити у ВР юристів і економістів, а реально обирають спортсменів та співаків, то хто ж у цьому винний. А Ви хочете фактично "відбирати" людей в політику без усіляких виборів. То де гарантія, що цих людей, які "навчалися на політиків", оберуть? Очевидно, просто слід виховувати освіченого виборця, щоб він розумів, що політик – це професія.

Pangelina:Як ви оцінюєте вплив серіалів, реаліті-шоу на моральні якості людини? Окреме питання: чи повинні ми відгороджуватись від російських медіа-програм, фільмів, серіалів і т.д.?

Ирина Бекешкина: Я б оцінила цей вплив хоч і не вирішальним (вирішальний вплив все ж має сім'я), але як значний. Саме серіали формують уявлення, що таке добре, а що таке погано. Інша річ – хто саме буде вирішувати, які серіали і як впливають на моральні якості людини. Тут може бути багато зловживань, корупції, та, по суті, це повернення цензури у ЗМІ. Таке ми вже проходили за радянських часів. Треба робити власні серіали, медіа-програми розраховані на українського глядача.

Pangelina:Наскільки можна вірити соціологічним опитуванням в Україні? Чим вони відрізняються від опитувань в західних країнах?

Ирина Бекешкина: В Україні існують справді професійні соціологічні фірми, які давно працюють на ринку і до того ж конкурують між собою. Нечесна або непрофесійна робота одразу різко знижує їхні шанси на отримання замовлень. Тому таким соціологічним фірмам варто довіряти. Достатньо подивитися, наскільки схожі результати екзит-полів у ніч виборів. Інша річ, що завжди є або просто "любителі", або ще гірше – "балакучі голови", які щось кажуть про результати соціологічних досліджень. До речі, поява саме таких "балакучих голів", які себе називають соціологами, але про яких ніхто нічого не знає, і свідчить про чесність роботи соціологічних фірм, які не погоджуються на фальсифікацію своїх результатів. За методикою роботи українські соціологічні фірми мало різняться від опитувань у західних країнах. Оскільки емпірична соціологія не існувала в Радянському Союзі і виникла, використовуючи вже наявні методи світової соціології. Єдина відмінність у методах – на Заході більше використовують телефонні опитування. Але й зараз там із цим проблеми, оскільки у часи мобільних телефонів вже не можна казати про суцільну мережу стаціонарних телефонів.

Pangelina:Що насправді рухає нашими артистами, коли вони декларують свою аполітичність?

Ирина Бекешкина: Деякі з цих артистів, до речі, і справді не цікавляться політикою. А деякі у ситуації політичних розколів хотіли б мати добрі відносини з усіма замовниками, споживачами мистецтва, незалежно від їхньої політичної орієнтації.

Pangelina:Соціальні мережі вже довели свою "боєздатність". Якою ви бачите протидію України такому впливу? Чи маєте поради нашому керівництву, як саме треба "воювати" на цьому фронті?

Ирина Бекешкина: Соціальні мережі справді довели свою боєздатність. Досить нагадати, яку мобілізуючу роль відігравали соціальні мережі під час Майдану. Чому керівництву треба воювати на цьому фронті – мені не зовсім зрозуміло. Мені здається, керівники держави повинні більш активно виходити у соціальні мережі, оскільки це чудова нагода спілкуватися насамперед з більш активною частиною суспільства.

Pangelina:Пані Ірино, на вашу думку, куди "подівся" електоратПартії регіонів?

Ирина Бекешкина: Електорат ПР у більшості своїй не дістався нікому, оскільки більша частина просто не пішла на вибори (звичайно, йдеться про ті території, які контролює Україна). Ті ж, хто пішов на вибори, забезпечили перемогу "Опозиційному блоку", віддавши йому перевагу, а не "Сильній Україні" Тігіпка.

Надежда Майная

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять