Активный чат
Ирина Зайцева
23
4 июля 2013, 14:00

Ирина Зайцева

Глава Украинского центра оценивания качества образования
вопрос:
root

root

В тестах о второй мировой войне включено понятие ВОВ ( Великая Отечественная Война ) , придуманная сталинским академиком , для того , что бы замаскировать участие СССР с сентября 1939 года в качестве союзника фашистской Германии .. Негде в цивилизованных станах такого термина как ВОВ не существует . . Почему фальсифицируете историю ?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Должна отметить, что в тестах нет ничего такого, чего бы не было в школьной программе по истории. Упрекать меня или Центр, что он фальсифицирует историю – странно. Программы разрабатываются Министерством образования. Предлагаю Вам вступить в дискуссию с Министерством по поводу концепции программы по этому предмету.
вопрос:
root

root

На що цього року найчастіше скаржилися або нарікали діти, що складали незалежне тестування?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Діти не тільки цього року, а взагалі, скаржаться на низький власний результат. Для цього передбачена процедура проведення апеляції. Тобто за бажанням вони можуть подати заяву на переглядання свого результату. Саме зараз працює апеляційна комісія, яка цим займається.
Щодо невдоволення з інших причин – були поодинокі, але повинна сказати, що таких скарг майже не надходило до Українського центру оцінювання якості освіти.
вопрос:
root

root

Пані Ірино! У мене практичне питання. Центр напевно проводить порівняльний аналіз результатів абітурієнтів у різних роках, кількості зареєстрованих тощо. Ви б не могли коротко освітити це питання конкретно щодо 2013 року. Кількість зареєстрованих на ЗНО у цьому році була меншою, чи більшою у порівнянні з минулими роками? Рівень відповідей був вищий чи нижчий? Чесно кажучи я намагаюся вирахувати шанси своєї дитини на вступ до ВУЗу на бюджет, користуючись Інформаційною системою "Конкурс" і порівнюючи вже її результат з результатами інших абітурієнтів. У неї 744 бали і вона претендує здобути освіту юриста-міжнародника. Буду Вам дуже вдячна за відповідь!
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Звичайно, Центр проводить порівняльний аналіз. Щодо кількості зареєстрованих – цього року зареєстрованих більше, ніж у 2011 році, але менше, ніж у 2012 на 6,5 тисяч абітурієнтів. Протягом трьох років у нас майже не змінюється кількість тих абітурієнтів, які не змогли впоратися з виконанням тесту на 124 бали. Тобто це приблизно 10%.
Щодо спеціальності юриста-міжнародника – тут традиційно високі бали. Хоча 744 бали – це доволі високий результат. Вважаю, що шанс отримати омріяну спеціальність у Вашої дитини є. Але все залежатиме від того, скільки охочих вступатиме на цю спеціальність. Потрібно ретельно стежити за рейтингом та реагувати відповідним чином.
вопрос:
root

root

Як, на вашу думку, змінилася ситуація із рівнем базових (шкільних) знань у студентів першого курсу після впровадження ЗНО? Чи стало більше таланових дітей вчитися в університетах завдяки такому тестуванню?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Не дуже розумію, чому Ви порівнюєте рівень базоввих знань та можливість талановитих дітей навчатися в університетах. Та абсолютно зрозуміло і підтверджено, що введення ЗНО створило більш рівні можливості для всіх абітурієнтів при вступі до вищих навчальних закладів. І ця можливість є не тільки у тих, хто навчався у мегаполісі, а й у тих, хто навчався в сільській школі наполегливо і якісно. Один із показників такого становища, про який неодноразово говорили ректори – у гуртожитках вищих навчальних закладів після введення ЗНО різко стало не вистачати місць. На мій погляд, саме це свідчить, що ЗНО вирівняло умови вступу до вищих навчальних закладів. Хоча, звичайно, є ще над чим працювати.
вопрос:
root

root

Ірино Павлівно, як ви оцінюєте зміст тестів ЗНО? Наскільки вони є складними, наскільки відповідають рівню знань, який дає середньостатистична українська школа?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Складність тесту – питання, щодо якого можна дискутувати. Але одна з основних вимог при складанні тесту з будь-якого предмету – його абсолютна відповідність програмі загальноосвітньої середньої школи. Нічого такого, чого в цій програмі немає, в тесті не може бути. А щодо простоти тесту, то він простим і не повинен бути. В тесті є завдання, які під силу тим, хто вчився на задовільні оцінки, хто вчився на добрі оцінки, і тим, хто у школі отримував тільки відмінні оцінки. Тобто завдання розв’язуюють тільки ті, хто навчався дуже і дуже наполегливо.
Якщо є міркування щодо змісту окремих завдань у тестах, звертайтеся до Українського центру – такі пропозиції ми дуже уважно розглядаємо.
вопрос:
root

root

Ірино Павлівно, іноді складається враження, що в Україні зараз робиться все, аби зруйнувати освіту і виховувати натовп, який не здатен мислити, який нічого не знає, немає принципів, бо ним легше керувати... Наскільки це враження справедливе, по-вашому? Хто ж за кілька десятків років слкаде українську еліту?!
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Іноді складається. Але все ж таки, мені здається, що зараз в освіті робиться чимало позитивного. Щодо ЗНО – наприклад, радію, коли до обговорення наших проблем долучаються вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, викладачі вишів, коли вони дають поради, іноді дуже цінні, як нам удосконалювати систему. І по ставленню молодих людей до отримання освіти бачу, що не все так погано. Хоча, звичайно, ще є що вдосконалювати. Наприклад, одна з нагальних проблем – краще було б, якби випускники вищих навчальних закладів після закінчення вишів потрапляли на кращі і більш вагомі місця у сфері виробництва. Є й багато інших проблем, та я все ж таки дивлюся оптимістично і на формування нашої еліти. Хоча ми можемо посприяти, щоб це було більш ефективно.
вопрос:
root

root

Какие негативные последствия может повлечь за собой разрешение Минобразования высшим учебным заведениям самостоятельно определять, когда им начинать учебный год?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Не слышала о таком разрешении. Думаю, что речь идет о том, что мы называем автономией вузов. В разумных пределах изменения, связанные с началом учебного года, вполне возможны. Это определяется типом вуза, его направленностью и т.д. Это все равно будет только нюансом, так как любой вуз должен проводить учебный год в определенном количестве учебных недель, в любом случае делать это до начала вступительной кампании. Поэтому если какой-то вуз сдвинет начало учебного года на две-три недели аргументировано – ничего страшного.
вопрос:
root

root

Согласны ли вы с мнением Дмитрия Табачника о том, что Украина "неудачно на начальном этапе скопировала болонскую систему"?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Согласна. Мы действительно слишком стремительно дистанцировали преподавателей и студентов, что было негативно воспринято, прежде всего, представителями гуманитарных областей. Наверное, недостаточно учли особенности национальной системы образования. Сейчас прилагаются усилия, чтобы это исправить. Но то, что болонскую систему нужно корректировать в соответствии с нашими национальными условиями, это очевидно.
вопрос:
root

root

Почему сегодня в Украине более популярны гуманитарные, а не технические специальности? И нужно ли стране столько гуманитариев, и как мотивировать детей становиться инженерами и т.п.?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Столько гуманитариев стране, конечно, не нужно. Это очевидно, и много раз об этом сказано. Для того чтобы мотивировать детей становиться не только инженерами, но и представителями тех дисциплин, которые связаны с естественными и математическими науками, нужен целый комплекс мер. Отчасти он уже реализуется. Например, в Условиях приема есть ряд особенностей, которые позволяют с меньшими сложностями поступить как раз на инженерные специальности. Сейчас создается интернат "Детская инженерная академия". Надеюсь, к началу учебного года он уже будет создан. Это разумная и последовательная пропаганда того, что для современного общества специальности, связанные с инновациями и техникой, должны быть на первом месте.
вопрос:
root

root

Ірино, чи підтримуєте ви дії міністра Табачника в галузі освіти, розділяєте його погляди, зокрема, наприклад, на історію, мовні питання?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Було б краще і корисніше відповідати, якби було зрозуміло, що саме мається на увазі.
Жодного разу за час роботи в Міносвіти та в Українському центрі я не спостерігала жодного некоректного вислову Міністра з будь-якої проблеми. А що стосується тих висловлювань, які були оприлюднені Дмитром Табачником як фахівцем-істориком, то це його право як науковця. Ще раз підкреслюю, що не можу назвати якогось випадку, коли прозвучало щось неправдиве, образливе чи некоректне.
вопрос:
root

root

Ірино Павлівно, як ви ставитеся до запровадження у школах нових дисциплін (податкової грамотності, медійної грамотності, другої іноземної тощо)? Чи не перевантажуватиме це дітей, чи зможе мати позитивний результат? А також чи забезпечені ми відповідними учителями, фахівцями з цих питань, методичними посібниками, підручниками і т.д.? Дякую за відповіді.
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Це питання, яке не дуже стосується Українського центру – це галузь загальної середньої освіти. Але з департаментом загальної середьої освіти ми співпрацюємо доволі щільно. І, як я можу спостерігати, ці новації вони запроваджують помірковано і коректно. Тобто коли такі нововведення вирішено втілювати в життя, то, звичайно, прораховуються і фахівці, і підручники. Це у мене тривоги не викликає. Мені здається, що це планомірна і доволі корисна робота.
вопрос:
root

root

Пані Ірино, як склали б тестування наші можновладці та депутати, потішили б результати?))
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Щось мені підказує, що переважна більшість була б на доволі середньому рівні, і 200-бальників ми б не дочекалися.
вопрос:
root

root

Вітаю, Ірино Павлівно. Скажіть, чому ви вирішили залишити посаду заступника міністра освіти та очолити Центр оцінювання, чим мотивувалися при цьому? І друге: як вам працюється з Табачником?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Коли працюєш у центральному апараті Міносвіти, то будь-які рішення, які приймаються, це рішення, зумовлені ефективністю роботи команди. Міністр вирішив, що я буду більш корисною саме на цій посаді. Я його аргументи вислухала і погодилася з ним.
З Дмитром Володимировичем Табачником і на посаді заступника міністра, і на посаді керівника Українського центру я працюю і з натхненням, і з задоволенням, бо, на мій погляд, міністр має найважливіші для керівника якості. Він дуже послідовна людина, дуже ерудована людина, людина, яка не боїться брати на себе відповідальність. Я це дуже ціную і вважаю, що мені пощастило працювати з таким керівником.
вопрос:
root

root

Ірино Павлівно, а як ви ставитеся до того, що вас називають діти "директоркою ЗНО"?:)))
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Абсолютно позитивно. Мені це навіть подобається. Я ж дійсно директорка установи, яка проводить ЗНО. Є такий образний прийом, коли частина називається по цілому, або навпаки. Вважаю, що це не найгірше прізвисько.
вопрос:
root

root

Наскільки виправдано та етично, по-вашому, обшукувати дітей метолошукачем перед тестуванням?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Передусім абсолютно не погоджуюся з терміном "обшукувати" –  жодного випадку обшуку однозначно не було. Як тільки ми перестанемо знаходити заборонені пристрої у деяких учасників ЗНО, одразу припинимо таку практику і будемо концептуально змінювати процедуру організації. Зараз це абсолютно виправдано і, на мій погляд, етично. Значно неетичніше йти на ЗНО та намагатися нечесним шляхом отримати вищий бал, ніж дозволяють знання.
вопрос:
root

root

Чи були цьогоріч під час тестування якісь новації, і чи виправдали вони себе, чи створили додаткові проблеми?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Вже неоднаразово говорила, що не дуже підтримую щорічне введення новацій. Цього року ми намагалися зберегти сталу процедуру тестування, вважаю, що нам це вдалося. Можливо, можна вважати новацією введення технологічної перерви – перерви під час написання тестів, яка проводиться з єдиною метою: створення для всіх рівних умов при проходженні тестування. Ця новація абсолютно себе виправдала. До речі, вона зовсім не хвилювала абітурієнтів – більше хвилювала їхніх батьків. Вважаю, дуже дробре, що ця новація закріплена законодавчо, і цього року підготовлено спільний наказ Міносвіти та МВС, який врегулював всі моменти, які стосувалися цієї не дуже простої процедури. Ми оцінюємо цей досвід абсолютно позитивно і будемо його поширювати й під час інших кампаній ЗНО.
вопрос:
root

root

Чи виживе ЗНО за нинішнього керівництва Міносвіти?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Не тільки виживе, а з кожним роком буде удосконалюватися. Я не мала жодної відмови від керівництва Міносвіти на будь-яку пропозицію від Українського центру. Це стосується і затвердження нового штатного розкладу, і інших наших ініціатив. Особисто від міністра освіти і науки Дмитра Табачника за час роботи на цій посаді маю тільки підтримку.
вопрос:
root

root

Пані Ірино, все ж таки, чи є лазівки, аби дехто (обраний, наприклад, діти можновладців, впливових людей чи багатії) міг дізнатися завдання ЗНО заздалегідь?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Таких лазівок немає. До початку тестування у будь-який день з будь-якого предмету зміст тестів вважається конфіденційною інформацією. За це несуть відповідальність і працівники Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, і представники державної служби охорони, які доставляють тестові завдання до пунктів тестування. Тому якщо зміст тестових завдань стане відомим до початку тестування, до 11 години дня, це буде надзвичайною подією, і ми будемо на це відповідно реагувати. На щастя, таких випадків до сьогодні не було і, сподіваюся, не буде.
вопрос:
root

root

Расскажите, как вы пришли на должность главы Центра оценивания качества образования, чем занимались до того, имеете ли педагогический опыт?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Хороший вопрос. На должность директора Украинского центра оценивания качества образования я пришла с должности заместителя министра образования. Это назначение Кабмина, которое произошло по представлению Министра.
Что касается педагогического опыта, то я, прежде всего, вузовский преподаватель. Прошла путь от ассистента до профессора, и в министерство пришла с должности проректора по научной работе. Есть восьмилетний опыт работы в школе, который очень ценю. Параллельно с работой в вузе я преподавала в старших классах средней школы (с 8 по 11 класс) филологические дисциплины по авторским программам. До поступления в вуз был год работы в дошкольном заведении. То есть все звенья образовательной системы мне знакомы.
вопрос:
root

root

І ще цікаво було б почути Вашу думку: у чому сучасна система української освіти програє радянський? І якщо порівняти рівень і якість знань випускників шкіл у перші роки незалежності і тепер, то якими будуть результати цього порівняння, коли вчили і вчилися краще? Дякую за відповіді.
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Нам не завадило б взяти дещо з радянської системи освіти. Наприклад, у радянській системі освіти взагалі не було навчання за контрактом, і, на мій погляд, це було дуже добре. Адже до вищого навчального закладу потрапляла людина, яка пройшла конкурс. Не секрет, що сьогодні для тих, хто вступає на контракт, умови значно лояльніші.
І ще одне – роль учителя за радянських часів була значно більш поважною, ніж зараз, і в матеріальному плані, і в інших аспектах.
Щодо порівняння – це все ж таки питання, яке потрібно вивчати, бо в перші роки незаледжності ЗНО ще не існувало. У нас є тільки дані, які можуть бути отримані з особистих справ тодішніх учнів. Їх потрібно серйозно проаналізувати, і, впевнена, такий аналіз буде дуже корисним.
вопрос:
root

root

На Ваш погляд, із року в рік як змінюється роль ЗНО? Часто експерти-освітяни нарікають, що воно все більше нівелюється - чи погоджуєтеся Ви з цим?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
По-перше, не погоджуюся з тим, що "часто експерти-освітяни нарікають". Деякі висловлювання з цього приводу є, але вони не є частими. По-друге, не можу погодитися з тим, що нівелюється роль ЗНО. Зараз можна говорити, що система ЗНО відбулася, і зараз ми працюємо над удосконаленням і організацією ЗНО, а також над змістовою частиною тестів. Тобто щороку відбуваються не дуже явні зміни, але те, що щороку є вдосконалення, можу стверджувати абсолютно впевнено.
вопрос:
root

root

Пані Ірино, доброго дня! З якими проблемами довелося зіткнутися під час цьогорічного складання ЗНО? Ваша оцінка того, як усе пройшло?
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Я б назвала дві групи проблем. Перша – ще недостатня матеріальна база для проведення ЗНО. Це стосується і комп’ютеризації навчальних закладів, де проводиться ЗНО, та деяких інших проблем. Вони поступово вирішуються і, сподіваюся, з часом будуть повністю вирішені. Друга група проблем, яка мене непокоїть більше – доволі низький рівень свідомості молодих людей, які вступають до дорослого життя. На жаль, ми доволі часто стикаємося з тим, що людина, яка проходить тестування, розраховує не стільки на свої знання, скільки на допоміжні засоби, якими можна скористатися. Кількість виявлених і запротокольованих порушень свідчить саме про це: під час основної сесії 529 осіб були позбавлені права продовжувати роботу над тестами у зв’язку з тим, що вони порушували процедуру проходження ЗНО. Я впевнена в тому, що людина, яка йде до вищого начального закладу, зобов’язана розраховувати тільки на свої знання, бо це основа того, що з нею відбуватиметься надалі.
Думаю, що оцінку того, як усе пройшло, повинні давати незацікавлені особи. Але можу сказати, що цього року ЗНО відбулося абсолютно спокійно та організовано, без будь-яких порушень. Такі висновки роблять і громадські спостерігачі, і ті, хто безпосередньо брав участь у ЗНО. Це, безумовно, сталося завдяки спільним зусиллям не тільки Українського центру та регіональних його підрозділів, а й управлінь освіти усіх рівнів – районних, міських, обласних. Я всім суб’єктам ЗНО дуже дякую.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Доброго дня! Які перспективи розвитку у ЗНО: - чи буде введена відкрита форма тестування, як у Росії, приміром? Чи йде мова про аудіювання з іноземних мов, якщо ми дійсно хочемо перевірити володіння мовою? Можливо – введення комп’ютерного тестування, але як бути із тим, що не усі школи під’єднані до інтернету? Як із нововведень можуть запрацювати вже наступного року? Скільки зараз 200 бальників, скільки з них мають найвищі бали з кількох предметів? У яких регіонах їх найбільше? Порівняйте дані з минулим роком? Дякую
ответ:
Ирина Зайцева
Ирина Зайцева
Щодо перспектив розвитку ЗНО. Напевно, Ви маєте на увазі не відкриту форму тестування, а завдання відкритого типу, які є складовою деяких тестів. Завдання відкритого типу були складовою тесту з математики до 2010 року. На жаль, цього року завдання відкритого типу були вилучені з тесту. І, на мою думку, це було кроком назад, звичайно. Один із пріоритетних напрямків Українського центру оцінювання якості освіти щодо змістової частини тестів полягає саме в поверненні таких завдань у тест із математики. Це ми сподіваємося зробити найближчим часом. Є плани щодо введенння завдань такого типу і в тести з історії. Згодна, що такі завдання дозволяють якомога краще перевірити мислення того, хто сккладає тест.
Звичайно, ми думаємо над тим, аби додати в мовні тести завдання з аудіювання, але для цього нам потрібно буде забезпечити всіх учасників ЗНО місцем за комп’ютером. Як тільки матеріальна база буде достатньою, будемо втілювати в життя всі ці нововведення.
Щодо кількості 200-бальників. Зараз оголошені результати основної сесії ЗНО цього року. Ми маємо 683 особи, які набрали 200 балів з різних предметів. З них 48 набрали по 200 балів із двох предметів, 6 – з трьох предметів.
Я не можу виділити один певний регіон, де більше 200-бальників. І це свідчить про те, що в країні всюди є талановиті учні, які, сподіваюся, будуть успішними студентами.
Щодо порівнння з минулим роком – у відсотковому вимірі ми ще не порівнювали. В абсолютних числах 683 – це менше, ніж торік, не набагато, але менше. Але таке порівняння не дуже коректне, бо ми повинні порівнювати також і кількість учасників ЗНО.
Дуже хочу подякувати Вам за таке помірковане ставлення і зацікавлення нашими проблемами, це стосується концептуального розвитку нашої системи.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять