StarsМода и красотаГороскопРецептыПриметыЗдоровьеПоздравленияКино и сериалыШоуЛайфхакиСонникЖизньПраздники

Пройти Горлівку та Зайцево і стати жертвою ментів із Дзержинська

15 мая 2016, 20:15обновлено 3 августа 2018, 01:19
У ніч на Різдво боєць, патрулюючи Дзержинськ, мав нахабність заспокоювати бухих місцевих мєнтів.

Роман Ілитчук

Це — Рома Ілитчук, розвідник 17-го батальйону 57-ї окремої мотострілкової бригади ВСУ — скромний хлопець з карпатського села, один із нерозпіарених героїв цієї війни. Ті, кому доводилося працювати з Ромою, знають про його заслуги. Про походи впритул до Горлівки, про захі́д у Зайцево, про захоплений сєпарський секрет і багато іншого.

Про це екс-волонтер і журналіст Ольга Решетилова пише на своїй сторінці у Facebook.

видео дня

Зараз Рома сидить в бахмутському СІЗО. 25 квітня його несподівано закрив Артемівський міськрайонний суд за поданням слідчого артемівської поліції Косаковського і погодженням прокурора військової прокуратури Донецького гарнізону сил АТО Мозгового.

Річ у тім, що ще в ніч із 6 на 7 січня 2016 року Рома, патрулюючи Дзержинськ, мав нахабність заспокоювати бухих місцевих мєнтів.

Близько 3:30 7 січня патруль 17-го бату, в якому перебував Роман Ілитчук, під'їхав до відомого дзержинського кубла — нічного клубу "Бродвей". На той момент там уже розгорався конфлікт. У клубі були двоє айдарівців — офіцер і солдат, які проводжали волонтерів і заїхали з ними випити кави перед дорогою. Медичне освідчевання показало, що айдарівці були абсолютно тверезими (це важлива деталь).

Отже, в клубі айдарівці побачили, як якесь мурло в цивільному б'є свою дівчину головою об стіну і не зважає на спроби інших відвідувачів його зупинити. Вони втрутилися в ситуацію, почався конфлікт між мурлом і айдарівцями, на допомогу мурлу підтяглося ще з десяток його знайомих, які почали відверто вбивати військових. Зі свідчень айдарівців та інших очевидців виходить, що їх били так, що вони періодично втрачали свідомість. Найбільш агресивним серед нападників був такий собі Іван Ігнаткін.

Побачивши, що б'ють військовослужбовців, Рома спробував відтіснити натовп від них. Агресія частини явно бухого і неадекватного народу переключилася на Рому. Тоді Рома дістав пістолет і вистрілив вгору, на що ніхто не відреагував. З натовпу теж почулися постріли. Рома вистрілив ще двічі Ігнаткіну під ноги — це вже був самозахист. Після чого Ігнаткін і ще частина натовпу розбіглася в різні сторони.

Роман Ілитчук

Власне, на цьому конфлікт нібито було вичерпано. Потерпілі поїхали знімати побої, патруль поїхав далі патрулювати... А вже вдень 7 січня від слідчих Рома дізнався, що він нібито поранив Ігнаткіна у стегно, а Ігнаткін — співробітник дзержинської міліції. І вся та гоп-компанія, яка вбивала спочатку дівчину, а потім айдарівців — це місцеві мєнти (стан алкогольного сп'яніння у них на момент конфлікту був 0,8 проміле). У Роми вилучили пістолет і на нього завели кримінальну справу. Хоча Рома переконаний, що його кулі в Ігнаткіна влучити не могли.

Але основні дива зі справою розпочинаються потім. Чи не дивно, наприклад, що експерт, який проводив експертизу вилученої з тіла Ігнаткіна кулі, не може встановити, з якого пістолету вона була випущена? Або те, що на місці події зібрані 5 гільз від куль з маркуванням "LCW 12", у Роми в магазині всі кулі були з маркуванням "27002" і "27003", але експертиза все одно вважає, що кулі випущені саме з ПМу Ілитчука. Або те, що пакет для зберігання речових доказів, в якому знаходився магазин, був розкритий, і про це пише сам експерт.

Якісь свідчення зі справи вилучали, якісь додавали. Протягом усього досудового слідства, яке ще в принципі триває, слідчі з тепер уже бахмутської поліції і донецької військової прокуратури творили, що хотіли.

Але найдивніше сталося, коли 25 квітня Рома приїхав у Бахмут на черговий виклик слідчих. Йому прямим текстом запропонували дати свідчення на комбата — і справу тут же буде закрито. Ну які свідчення? Які-небудь. Можна по контрабанді. Або по торгівлі зброєю. Або ще щось придумай.

Придумувати Рома відмовився. Його відразу повезли в гуманний Артемівський суд. А далі ви вже знаєте. Зараз карпатський хлопець Рома сидить в одному СІЗО з сєпарами, яких понад рік затримував на фронті.

І ще одна маленька деталь: "папік" 25-річного Ігнаткіна — теж дзержинський мєнт. Але з міліцейською (пардон, поліцейською) династією якось не склалося. 8 травня бухий Ігнаткін-молодший, будучи за кермом автомобіля, збив дівчину. І його нарешті звільнили. А Рома продовжує сидіти.

17 травня о 9:00 в Бахмуті буде розглядатися апеляція на міру запобіжного заходу Роману Ілитчуку. Ця справа стосується не тільки Роми і не тільки 17-го бату. Це справа про ментівсько-прокуросько-суддівське свавілля, яке особливо відчувається там, на Сході, і під яке першими потрапляють якраз військовослужбовці. Свавілля, під прикриттям військової прокуратури і абсолютної байдужості Києва.

Я прошу вас про репост і увагу до цієї справи.

Бо хто-хто, а Рома на це заслуговує.

фото: Facebook Ольги Решетилової

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять