Ми чи нас, або Як повернути державу обличчям

16 мая 2016, 15:51обновлено 3 августа 2018, 01:19
В наш час важко повірити у те, що хтось за щось буде братися безкоштовно.

 / Пресс-служба

"Та ніхто нас не почує", "У них зовсім інше життя", "Ситий голодного не розуміє", майже саме з таких слів починався діалог на зібранні представників всі куточків України в суботу, організатором якого стала Громадська коаліція "Народна Конституція".

"Ми самі все рішимо!", "Нас не те що побачать, а нас почують!", "Ми самі візьмемо на себе відповідальність за наші рішення!", — а ось такими гаслами закінчилось це зібрання через майже 9 годин роботи.

видео дня

Що трапилось і що так кардинально змогло змінити бачення людей, яких не агітували вступати у партію за якесь винагородження, не заманювали привілеями, а просто сказали: "Якщо хочете щось змінити, ласкаво просимо до обговорення"?

У наш час важко повірити у те, що хтось за щось буде братися безкоштовно. Але винятки лише підтверджують правило. Особливо коли винятки базуються на розумінні того, що тебе вже не те що дурять, а тобі не дають жити, відбираючи не лише роботу та заслужену винагороду за довгі роки праці на країну, а й твоїх близьких. А безкінечний ланцюг обіцянок настільки повис на шиї, що вже неможливо відірвати голову від землі, щоб усвідомити хто ти є, та почути з якими проблемами стикаються щодня різні верстви населення.

Саме тому всі учасники організаційно-змістовної гри "Народна Конституція", розділені на 10 груп, щоб охватити всі соціальні верстви населення, вирішували, зможуть чи ні, за допомогою Нового Суспільного договору, як дієвого та необхідного інструменту, знаходити відповідальні рішення всіх проблемних питань.

"В тому, що сьогодні відбувається в нашій країні, на превеликій жаль та сором, винні ми самі! Ми своєю бездіяльністю, байдужістю, які вирощуємо в своєму серці і серцях наших дітей, наділи на себе обладунки зневіри, агресії, заздрості до всіх навколо і навіть до самих себе. Окрім цього, небажання змінювати щось кожного дня своїми думками та діями, призвели до того, що невдоволеність вибухнула і перетворилася у жорстокі події, які охопили нашу країну. Українці — тиха та доброзичлива нація, яку важко розхитати, а потім так же важко повернути в рівновагу. Саме Новий Суспільний договір може дати те підґрунтя, той фундамент, на якому ми разом побудуємо надійний будинок під назвою "Україна", в якому будуть мирно жити і влада, і народ, на основі взаємодопомоги, взаємопідтримки, взаємоповаги!", — наголошує Віталій Чудновський, представник Громадської коаліції "Народна Конституція".

"Всі спроби створити Конституцію України руками і волею політичних еліт не могли бути нічим іншим, аніж пактом еліт. Саме тому попередні Конституції не виконувалися і не працювали на розвиток країни.

І саме тому Нова Конституція повинна бути створена суспільством.

Це не простий процес і він вимагає самоусвідомлення себе як громадян, і створення ключових вимог суспільства щодо Конституції.

Це вимоги відносно: 1) моделі держави, яка може забезпечити розвиток України, 2) визначення гарантій ключових громадянських прав та свобод та 3) цінностей, які поділяють більшість громадян України.

Власне, це і є частинами Суспільної Угоди. Таку Суспільну Угоду ми повинні створити — і щиро сподіваюсь що зможемо!", — зазначає Вікторія Подгорна, представник Громадської коаліції "Народна Конституція".

Під час обговорення було розставлені основні акценти, які стосувалися:

— байдужості до держави та зневіра в неї;

— майже агресивної втоми від постійних конфліктів;

— відсутності гарантій, пільг, тощо;

— невпевненості у завтрашньому дні;

— втраченої владними структурами довіри перед громадянами;

— розуміння побудови зв'язків між різними соціальними групами в горизонтальній структурі держави;

— Нова Конституція повинна бути лаконічною та змістовною, та інші.

Підсумовуючи багатогодинну роботу, В'ячеслав Богуславський, представник Громадської коаліції "Народна Конституція", зазначив: "Під час нашої роботи стало зрозуміло, що Україні Новий Суспільний договір потрібен, аби змінити систему взаємовідносин у всіх аспектах її розуміння. Адже стара система, старий договір між народом та владою, вже давно не життєдіяльний. В ньому відсутня чітка мотивація, а зрозуміло, й майбутнє. А НСД — це той дієвий інструмент, який допоможе кожному відчути себе громадянином, творцем своєї країни, а й своєї долі відповідно. На жаль, можу відмітити і той факт, що свідомість українців, навіть у тих, хто займає активну громадську позицію, обмежена сподіваннями, що хтось зверху, у нашому разі — держава, вирішить їхні проблеми. І це призводить до загальної безвідповідальності, проявом якої є криваві конфліктні ситуації у нашій країні".

Аби з'ясувати достеменно та почути думки на містах, Громадська коаліція "Народна конституція" найближчим часом їде у Всеукраїнський тур по всіх містах України, де, під час відкритого діалогу, буде знаходити оптимальні кроки для вирішення гострих соціальних проблем, а також формулювати основні засади для Нової Конституції України.

Детальніше: www.national-constitution.org

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять