Активный чат
Роман Левицкий
30
25 июля 2017, 11:00

Роман Левицкий

Директор Киевского государственного областного центра пластической хирургии, пластический хирург вышей категории
вопрос:
root

root

Що робити, якщо пластичне втручання необхідне (покращить зовнішній вигляд), але до чортиків боїшся лягати під ніж? Що Ви порадите?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Я пораджу перебороти свій страх. Звичайно, слід розуміти, що будь-яке оперативне втручання - це ризик: ризик і самого втручання, і анестезії. Перед операцією потрібно пройти всі рекомендовані лікарем обстеження, надати повну інформацію про свій стан здоров'я, перенесені оперативні втручання, алергії, спосіб життя та інше. Це дозволить мінімізувати можливі ризики.
вопрос:
root

root

Г-н Левицкий, делаются ли пластические операции детям? Если да, то в каких случаях?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Так, ми виконуємо пластичні операції і дітям у тому числі. Наприклад, отопластика (усунення клаповухості) нами виконується з шести років, щоб уникнути виникнення можливих комплексів із приводу своєї зовнішності (щоб дитину не дражнили "чебурашкою" :))
вопрос:
root

root

Доктор, скажите, когда, в каких случаях в самом деле необходимо увеличить или изменять форму груди?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Слід зазначити, що естетична хірургія має відносні покази. Це не метод вирішення життєвих проблем. Тому бажання збільшити або змінити форму молочних залоз виходить від самої пацієнтки. У медицині є діагноз - мікромастія - це груди дуже маленького розміру. Звичайно, це може викликати ряд комплексів у дівчини. Вона буде соромитися роздягнутися і, як наслідок, можуть виникнути труднощі у створенні сім'ї. Правду кажучи, після збільшення розміру грудей імплантами кількість молока після пологів не збільшиться. :) Те ж саме стосується і зміни форми молочних залоз - якщо є тубулярна деформація грудей або значна відвислість, це також може викликати ряд психологічних проблем. Хірургічна корекція в даному випадку допоможе це побороти. В ряді випадків зменшення молочних залоз є необхідним внаслідок надмірного навантаження на хребет або у зв'язку з ймовірними труднощами при виконанні своїх професійних обов'язків. У мене була пацієнтка - професійний тілоохоронець, яка пішла на операцію зменшення молочних залоз з професійних міркувань. Також можу пригадати одну циркову гімнастку, яка також погодилася зменшити груди. Окремо стоїть реконструктивно-відновлювальна хірургія після мастектомій (онкозахворювання).
вопрос:
root

root

Романе, що би ви передусім змінили в українській медицині в рамках медичної реформи? Дякую за відповідь.
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Потрібно розвивати страхову медицину та ввести спеціальність пластичного хірурга.
вопрос:
root

root

Не секрет, что сейчас легко нарваться на непрофессиональных врачей, а хорошего специалиста днем с огнем не сыщешь. А как в пластической хирургии — как найти действительно хорошего хирурга, как отличить специалиста от шарлатана или недоучки?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Перш за все слід звернути увагу на освіту. Вона повинна бути базовою, не менше двох років клінічної ординатури з пластичної хірургії. Поясню. В пластичній хірургії результат оцінюється через рік, і тому пацієнт повинен бути під наглядом хірурга не менше року. Також важливий досвід роботи, кількість виконаних оперативних втручань та відсоток ускладнень, які, на жаль, є у всіх без винятку. Хірург, який говорить, що в нього ніколи не було ускладнень, або говорить неправду, або мало оперує.
вопрос:
root

root

Если сравнивать развитие пластической хирургии в нашей стране и в западных странах, мы сейчас на каком уровне?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Як хірург, який пропрацював більше року в одній із провідних клінік пластичної хірургії західної Німеччини "Proaesthetic", можу сказати - весь спектр пластичних операцій, що виконуються в Європі, доступний і у нас у клініці.
вопрос:
root

root

Почему сегодня раненых на востоке отравляют на сложные операции за рубеж, разве нельзя проводить их в отечественных клиниках? В чем здесь проблема? В Украине, наверняка, и дешевле было бы...
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Є ряд операцій, які вимагають серйозного технічного та медикаментозного забезпечення, відповідного рівня оснащення клініки. На жаль, ми в дечому не дотягуємо до рівня провідних закордонних клінік. Прооперувати пацієнта - це одне, а виходити його після операції - зовсім інше.
вопрос:
root

root

Кого из отечественных звезд или политиков считаете "жертвами пластической хирургии"? Например, когда смотришь на Сергея Зверева, Проклову, Донателлу Версаче, Ирину Билык, или Герман, понимаешь, то что в процессе трансформации их внешности что-то пошло не так - люди слишком увлеклись изменением своей внешности или им не повезло со специалистом?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Дехто занадто захопився змінами своєї зовнішності, а декому просто не пощастило з хірургом.
вопрос:
root

root

Каким людям абсолютно противопоказана пластическая хирургия?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Психічно хворим та людям, яким за станом здоров"я протипоказані будь-які оперативні втручання (системні захворювання та інше).
вопрос:
root

root

Когда и почему вы решили стать пластическим хирургом? Учитывая, что в Украине этому не учат, где вы получили образование, специализацию?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Пластичною хірургією я зацікавився ще в школі у випускних класах. Будучи незадоволеним формою власного носу, почав інтенсивно цікавитися даним питанням. Тоді на операцію можна було чекати два-три роки у зв"язку з малою кількістю клінік пластичної хірургії (початок 80-х років). Тому своєї черги я не дочекався, але інтерес до пластичної хірургії нікуди не зник, і вперше я потрапив в операційну до пластичного хірурга, будучи на першому курсі медичного інституту, де і провів решту вільного часу до моменту закінчення інституту та магістратури. В той час в Україні не було місць, де можна було отримати освіту з пластичної хірургії, і у 1999 році я вирушив до Санкт-Петербурга, де подав документи на вступ до клінічної ординатури на кафедру пластичної естетичної та реконструктивної хірургії СПБ Медичної академії післядипломної освіти. Конкурс складав 64 особи на місце, але мені пощастило. Там я провів два роки мого життя, спав по три-чотири години на добу, протягом доби відвідував три-чотири клініки і всюди старався чогось навчитися. Після того поїхав ще на рік до Москви, де приватно навчався спеціальності. Пізніше, в 2013 році, підтвердив свою медичну освіту в Німеччині та отримав змогу там працювати. Взагалі, я вважаю, хірург повинен вчитися до кінця свого життя.
вопрос:
root

root

Вітаю. Пане Романе, ви маєте колосальний професійний досвід, і, напевно, ваше око вже "заточене" бачити, чи піддавалася зовнішність людини "маніпуляціям" над нею пластичного хірурга. Тож, скажіть, будь ласка, як вам здається, чи дійсно Путін зловживає «уколами краси», як інколи кажуть? Чому в російського лідера так часто суттєво змінюється обличчя? До яких саме процедур, як думаєте, він звертається?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Ще за часів Януковича до мене звернувся російський опозиційний журнал "Новое время" з проханням прокоментувати зміни у зовнішності російського президента. Коли я запитав, чому вони не беруть коментар у російських спеціалістів, мені сказали: "Наші спеціалісти говорять про те, що анонімно давати коментар невигідно для бізнесу, а не анонімно - просто небезпечною. Ми подзвонили в Україну і поцікавилися, в кого можна взяти коментар з даного питання. Нам сказали, що українські також бояться давати такий коментар, але є Левицький, який нічого не боїться, тому ми дзвонимо до Вас". :)
Тепер - по суті. Грамотно виконане втручання чи то оперативно, чи то "уколи краси" не повинно виглядати як стигмати - так на нашому жаргоні ми називаємо вигляд прооперованої частини тіла. Натуральність - у пріоритеті. Звичайно, як спеціаліст, я можу побачити те, чого не видно іншим. Чи робив Путін "уколи краси" - так. Крім того, наскільки я можу судити з фото, також мала місце підтяжка шкіри обличчя та блефаропластика.
вопрос:
root

root

Японія планує використовувати штучний інтелект, щоб впоратися з нестачею медиків-діагностів. Як ви ставитеся до такої новації?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Негативно. Жодна машина не замінить лікаря з його людськими якостями, досвідом та іншим.
вопрос:
root

root

Велик ли риск осложнений после пластической операции? И что это могут быть за осложнения? И еще. На каких операциях лично Вы специализируетесь?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Ризик ускладнень після пластичних операцій завжди існує. Слід розрізняти об"єктивні загальнохірургічні ускладнення (нагноєння, некроз, розходження швів та інше) та невдоволення результатом операції. Особисто мій відсоток об"єктивних ускладнень за мою 20-річну практику - менше 0,3%. Світова статистика - 2-3%. Як і у кожного хірурга, є відсоток пацієнтів, які суб"єктивно не вдоволені результатом операції. Їх у мене 3-5%. Хорошим показником у світі рахується 7-8%.
Пластичний хірург - це вже спеціалізація. :) Добре освічений та досвідчений хірург не може собі дозволити чогось не знати та не вміти. Найбільше операцій я виконав з ендопротезування молочних залоз, ринопластики, блефаропластики, абдомінопластики.
вопрос:
root

root

Обращались ли к вам те, кто хочет сделать операцию по смене пола? Разрешено ли такое в Украине?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Зверталися. Я відмовляю таким пацієнтам.
вопрос:
root

root

Правда ли, что люди, которые прибегали к пластическим операциям, живут меньше? Как тот же Майкл Джексон, например.
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Абсолютно неправда. Випадок із Майклом Джексоном - це нещасний випадок внаслідок передозування пропофолу, засобу для анестезії.
вопрос:
root

root

Особисте питання. А ви особисто є прихильником природної жіночої краси або з підправленими більш апетитними, з чоловічої точки зору, формами, більш пухкими губами тощо?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Особисто мені подобається все гарне. Не має значення, чи це природна краса чи створена руками хірурга.
вопрос:
root

root

Романе, що, по-вашому, змушує українок (які, в принципі, і так є гарними жінками в цілому, чи не так?) лягти під скальпель пластичного хірурга? Нав’язана оточенням думка, данина моді, об’єктивна необхідність, психологічні проблеми чи щось інше? Поділіться вашим досвідом та спостереженнями.
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Перефразовуючи східну мудрість, можна сказати: ніхто не може пояснити політ орла в небі, слід змії на землі та шлях жінки до пластичного хірурга. :)
Мотивація абсолютно різна. Це все з вище вказаного та багато іншого. Є об"єктивна необхідність у виконанні оперативних втручань, коли дефект зовнішності веде до функціональних порушень, є суб"єктивні причини.
вопрос:
root

root

Пластична хірургія не стоїть на місці, щороку з'являються нові неординарні запити від клієнтів. Скажіть, будь ласка, які у Вас були найбільш "екзотичні" запити на пластику? Чи задумувались Ви про тенденції пластичної хірургії у майбутньому: як далеко зможе зайти людство бажаючи змінити свою зовнішність?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Були прохання зробити "вуха ельфа", змінити розріз очей, змінити форму кадика та багато іншого.
З розвитком клітинних технологій - дуже далеко. Аж страшно уявити. :)
вопрос:
root

root

Скажите пожалуйста, есть ли такое понятие - идеальное лицо? В смысле какие-то пропорции, которые делают его абсолютно симмтеричным и т.д.? И еще - существует ли граничное количество пластических операций, котрое можно проводить на одном и том же месте?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Існують так звані "ідеальні пропорції обличчя". Припустимо, лоб 1/3, ніс 1/3 і підборіддя з губами 1/3. Такий поділ є досить умовним. Абсолютної симетрії в живому людському обличчі немає. Будь-яке обличчя, якщо сфотографувати в цілому в анфас, розділити навпіл і зробити два дзеркальні зображення, дасть нам три різні фотографії.
Чітко визначеної граничної кількості операцій, які можна проводити на одному й тому ж місці, немає. Слід розуміти, що з кожною наступною операцією зростає ризик ймовірних ускладнень. Тому питання про доцільність проведення кожної наступної операції вирішується індивідуально з врахуванням анатомофізиологічних особливостей пацієнта.
вопрос:
root

root

Чи робите ви операції українським військовим на тих самих умовах, що й іншим, чи дешевше?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Операції українським військовим, що постраждали в АТО, виконуються безкоштовно.
вопрос:
root

root

Часто до вас звертаються воїни АТО? Які найчастіше операції їм доводиться робити?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
У зв"язку з подіями на сході - звичайно, так. Від початку воєнних дій звернулося близько 500 осіб. Це не лише солдати, а й місцеві жителі, які постраждали від бойових дій. В основному це реконструктивно-відновлювальні операції.
вопрос:
root

root

В каких случаях вы отказываете пациенту и не соглашаетесь делать операцию?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Коли я бачу, що проблема надумана, за станом здоров"я та невідповідність отриманого результату очікуванням пацієнта.
вопрос:
root

root

Как думаете, почему у нас случаются «жертвы пластических хирургов»? Хотя, скорее, не в хирургах дело, а в неумении людей остановиться вовремя, и они просто превращают себя в непонятно что. Вопрос следующий: почему доктора не отказываются в таких случаях делать операции? Или главное - заработок?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Причини - різні. Це і виникнення ускладнень у післяопераційному періоді, це і невміння та небажання вчасно зупинитися та багато іншого.
Хірург бере пацієнта на операцію, виходячи з професійних та морально-етичних міркувань.
вопрос:
root

root

1) Скільки приблизно операцій ви робите на рік? 2) Ваша особиста статистика - люди якого віку найчастіше намагаються «відкоригувати» свою зовнішність?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
1) Зараз приблизно 500-600 операцій на рік.
2) "Любви все возрасты покорны"... Для кожної вікової категорії пацієнтів є свої види пластичних операцій. Це і отопластика у дітей від шести років та підтяжки шкіри обличчя - максимальний рік 81 рік (стільки було найстаршій моїй пацієнтці).
вопрос:
root

root

Що Вас змусило повернутися в Україну жити і працювати саме в той час, коли в країні війна, коли, навпаки, звідси намагаються перебратися закордон?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Те і змусило. Багатьом людям потрібна моя допомога.
вопрос:
root

root

Пане Романе, наскільки в Україні законодавчо врегульована сфера пластичної хірургії? Наскільки пацієнт і сам лікар у даному випадку захищені законом? Особисто вам у ваші практиці яких кроків із боку держави не вистачає, аби працювати було ефективніше і спокійніше? Дякую.
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
На жаль, як такої спеціальності "пластична хірургія" в Україні не існує. Але це не означає, що пластична хірургія в Україні поза законом. Пластичні операції дозволені в Україні та включені до переліку оперативних втручань, затверджених МОЗ України. В Україні лікар, як і пацієнт, значно менш захищений, ніж за кордоном. Припустимо, у Німеччині без професійної страховки лікарем працювати не можна. У випадку виникнення хірургічної помилки або ускладнень всі юридичні та фінансові питання врегульовуються страховою компанією. Ця сфера у нас в Україні, на жаль, не охоплена.
Звичайно, введення окремої спеціальності "пластична хірургія" значно полегшить життя і пацієнту, і лікарю.
вопрос:
root

root

Здравствуйте, доктор. После пластической операции по увеличению груди, какие в жизни женщины наступают ограничения? Можно ли заниматься спортом, кормить ребенка грудью и т.д.? Спасибо.
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Після ендопротезування молочних залоз існує ряд обмежень протягом одно-тримісячного терміну. Це - заборона піднімати більше трьох кілограм, не бажано водити автомобіль, заборонено здійснювати навантаження на верхній плечовий пояс. До півроку не рекомендується вагітніти. Наявність імплантів не є протипоказом до годування грудьми. Моя дружина з імплантами вигодувала прекрасно донечку.
вопрос:
root

root

Если оценивать желания тех, кто обращается к пластическим хирургам, то можно ли проследить такое понятие как мода? Например, остается ли и сейчас мода на увеличение груди среди женщин? Что новое входит в моду и становится трендом сегодня?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Звичайно, є модні тенденції. На даний час це зменшення губ, збільшення сідниць і зменшення грудей.
вопрос:
root

root

Какие пластические операции наиболее востребованы среди мужчин?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Все, крім збільшення грудей. :)
Більш популярною, ніж у жінок, є операція з мікротрансплантації волосся.
вопрос:
root

root

Кого среди ваших пациентов больше - мужчин или женщин? И как эта тенденция изменяется?
ответ:
Роман Левицкий
Роман Левицкий
Більше жінок. Але останні три роки кількість чоловіків зросла з 10% до 20%.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять