Мільярди на вітер, або Чому Григоришин безкоштовно постачає електроенергію в ЛНР

12 мая 2016, 15:56обновлено 3 августа 2018, 01:19
"ЛЕО" відмовляється перереєстровуватися на підконтрольній Україні території.

Константин Григоришин

10 травня у Луганській облдержадміністрації за участі виконуючого обов'язки голови облдержадміністрації — керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Клименка відбулась нарада з представниками ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання", керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації та комунальних підприємств області щодо погашення заборгованості перед "ЛЕО" з боку споживачів електроенергії.

Нагадаю, в кінці квітня компанія "Луганське енергетичне об'єднання" відключила від енергопостачання ряд об'єктів соціальної сфери, освіти й охорони здоров'я на Луганщині.

Під відключення тоді потрапили: водоканал в смт Троїцьке — 2300 абонентів залишилися без води, три дитсадки, три школи, центральна районна лікарня, в смт Новопсков без водопостачання залишилися 750 абонентів, школа, дитсадок. Без електрики також залишилися приміщення НПІ "Хімтехнологія" в Сєверодонецьку, куди поселили українських військовослужбовців. Також було знеструмлене Луганське обласне телебачення, що веде мовлення на звільнені і частково на окуповані території Луганщини.

"Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО) — підприємство, що належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину, і є монополістом з постачання електроенергії в Луганській області. Воно також відповідає за постачання електроенергії на неконтрольовану територію.

У 2000-х роках засновниками "Луганського енергетичного об'єднання" були ТОВ "Компанія з управління активами "Сварог ессет менеджмент" Григоришина (75% статутного капіталу), ще 25% були порівну розподілені між ТОВ "Стратеджік інвестмент менеджмент" і ТОВ "Шер ессетс фанд". Засновниками двох останніх фірм були кіпрські "Джімена лімітед" і "Джен лімітед" відповідно.

2010 року ЗМІ повідомляли, що тільки за останні два роки з "Луганського енергетичного об'єднання" вивели понад 100 млн гривень. Наприклад, придбали у "ЛЕО" три сведлувально-кранові машини за ціною 370 тисяч гривень за одиницю, а фактична ціна не перевищує 200 тисяч.

Серед корупційних схем керівництва "ЛЕО" ЗМІ називали поставку списаного в інших областях України старого обладнання за ціною заводу-виробника для підстанції "Штеровська ГРЕС". Списання коштів йшло через ремонти ПС, ТП, КТП, оформлені господарським способом. Серед фірм підрядників ремонтної кампанії "ЛЕО" журналісти називали підрядну організацію "Аркада", на неї припала левова частка інвестиційних програм "ЛЕО". За інформацією журналістів, "Аркада" — це дружня фірма для тодішніх керівників "ЛЕО" Сидельникова та його помічника з фінансових питань Копєйкіна.

За 2009 рік інвестпрограма об'єднання зменшилася на 105 млн грн порівняно з 2008-м і склала 147 млн. У звіті про виконання івестпрограми зафіксовано її невиконання на 14 млн. Але, водночас, фактичні обсяги підприємства і постачання електричної енергії "ЛЕО" 2009-го перевищили показники, враховані при формуванні структури тарифів. Загалом, якщо на 2010 рік в НКРЕ затвердили інвестпрограму в сумі 130 млн гривень, то 45% від цієї суми вивели з "ЛЕО" підприємливі керівники. Робилося це із допомогою завищення ціни на товарно-матеріальні цінності та підрядні роботи, оплата за актами, де роботи не проводилися або приписувалися обсяги, спотворення фінансових звітів. З іншого боку борг "ЛЕО" перед "Енергоринком" за електроенергію наближався до мільярда гривень.

5 квітня 2012 року ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" уклало угоду з ТОВ "Консалтингова компанія "Увекон" на послуги з визначення справедливої вартості основних засобів та об'єктів інвестиційної нерухомості. Вартістю угоди склала 675 тис. грн. У звіті про оцінку були відображенні дані про будівлі, передавальні пристрої, основні засоби, капітальні інвестиції, машини і устаткування.

При цьому вартість послуг "Увекон" з оцінювання майна "ЛЕО", за оцінками спеціалістів, майже удвічі перевищила ціну аналогічних послуг з оцінювання майна ВАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз", яка становить 366 тис грн.

До речі, оцінювання "Луганського енергетичного об'єднання", яке належить Григоришину, виконував екс-міністр енергетики Володимир Демчишин. Про це він розповів в ефірі Громадського телебачення. Демчишин визнав, що давно знайомий з Григоришиним. Він і познайомився з ним близько 4-5 років тому, коли робив оцінку "ЛЕО".

2012 року Григоришин змінює менеджмент компанії. 1 листопада 2012-го генеральним директором "ЛЕО" був призначений Володимир Ткач, який змінив на цій посаді Олексія Беспалова, котрий став головою наглядової ради "ЛЕО".

2001-2006 рр. Ткач працював на керівних посадах в енергопостачальній компанії "Одесаобленерго", в 2006-2008 рр. — гендиректором ТОВ "ЕК Південні регіональні електромережі" (Одеса), в 2008-2011-х — заступником голови Київської райдержадміністрації в Одесі. У компанії "ЛЕО" Ткач почав працювати з березня 2012-го, а раніше обіймав посаду заступника гендиректора компанії з питань забезпечення бізнесу.

У вересні 2013-го Луганське обласне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало компанію "Луганське енергетичне об'єднання" на 100 млн грн за зловживання монопольним становищем.

Прес-служба обласного відділення АМКУ повідомила тоді, що "ЛЕО" посідає монопольне становище на ринку послуг із видачі технічних умов для приєднання електроустановок замовників до електричних мереж, і встановило такі умови, які жоден суб'єкт не зміг би встановити при існуванні будь-якої конкуренції, альтернативи на цьому ринку. За це порушення і було застосовано відповідні штрафні санкції.

2016 року в Україні значно зросли тарифи на передачу електроенергії. Лідером подорожчання виявилося "ЛЕО". По 1-му класу (доставка промисловим споживачам) тариф зріс у 3,6 разу, по 2-му класу (для населення) — майже удвічі.

Про це свідчить аналіз рішень щодо тарифів Національної комісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, станом на початок 2015 року і початок 2016-го.

Станом на квітень 2016 року "ЛЕО" накопичило борг перед ДП "Енергоринок" (оптовий продавець електроенергії) в розмірі понад 1,2 млрд грн. Більшу частину боргу становить несплата за електроенергію, поставлену на захоплені Росією території. Втім, "ЛЕО" отримує електроенергію від "Енергоринку", але не платить за неї. Крім того, "ЛЕО" відмовляється перереєстровуватися на підконтрольній Україні території.

Така позиція ДП "Енергоринок" стосовно "ЛЕО" пояснюється тим, що у жовтні 2014-го заступником директора з економіки та фінансів ДП " Енергоринок" було призначено Юрія Бойка. До призначення він працював головою правління "Чернігівобленерго", де 36,6% акцій компанії належить Григоришину, і оперативне управління в обленерго здійснюють також люди російського олігарха.

В.о. голови правління "Укренерго" (здійснює диспетчеризацію енергосистеми і передає електроенергію від електростанцій до мереж обленерго) Юрій Касич, перш ніж влаштуватися в держкомпанію "Укренерго", встиг місяць попрацювати заступником гендиректора "ЛЕО".

Не забув віддячити Григоришину і екс-міністр Демчишин.

Річ у тім, що Міненерго запропонувало провести рішенням Кабміну схему, якою не лише "пробачити" борги "ЛЕО", а й забезпечити постачання електроенергії на неконтрольовані території Луганської області на постійно-безоплатній основі, тобто за гроші українських громадян: Міністерство вийшло на уряд з пропозицією замінити приватне "ЛЕО" як постачальника електроенергії на неконтрольовані території Луганської області на державне підприємство "Регіональні електричні мережі" — РЕМ. Це при тому, що РЕМ ніколи не працювало з кінцевими абонентами, наприклад, населенням. До того ж, воно має значно більші борги перед ДП "Енергоринок".

Найцікавіше — на момент внесення пропозиції РЕМ перебувало у процедурі банкрутства й мало арештовані рахунки, тобто не могло проводити розрахунки. І міністр знав про це. Тобто пропозиція означала: "пробачити" борг приватній компанії без шансів колись його повернути і дати їй можливість отримувати через РЕМ електроенергію на неконтрольовану територію — безоплатно і без шансів на оплату. Пропозицію Міненерго в інтересах компанії, що відмовляється перереєстровуватися на українській території, уряд не ухвалив.

Як повідомляє сайт "Інформаційний опір", ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання", що належить російському олігархові Костянтину Григоришину, платить податки в казну "Луганської народної республіки". Мовляв, до назви підприємства додали абревіатуру ЛНР, тим самим "узаконили" його перед "владою" тимчасово окупованої території, і стягують з громадян, що проживають на ній, плату за електрику ... в російських рублях.

Тим часом, представники "уряду" самопроголошеної "ЛНР" заявили про те, що двоє її членів тепер входять до наглядової ради підприємства ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання". Таким чином, угруповання хоче контролювати роботу підприємства, яке належить, російському мільярдерові Костянтину Григоришину.

Сайт бойовиків "Исток" повідомляє, що представники ЛНР Махмуд Сада і Володимир Машков будуть входити у наглядову раду товариства (раду директорів). Також повідомляється, що "в.о. першого заступника генерального директора "ЛЕО" Андрій Рева за запитом представників ЛНР повинен надавати цікаву для них інформацію і сприяти їм у здійсненні контролю".

Про "якість контролю" з боку бойовиків свідчить той факт, що неконтрольовані владою України території Луганської області щомісяця отримують з об'єднаної енергосистеми України електроенергію вартістю близько 140-150 млн грн, оплачуючи лише 50 млн грн. З великих споживачів, які знаходяться на тій стороні — у "Алчевського меткомбінату" борг понад 700 млн, а з урахуванням штрафних санкцій — понад 900. Наступний великий споживач і боржник "ЛЕО" — це "ДТЕК Свердловантрацит": борг понад 400 млн грн.

Втім, спроби обмежувати електропостачання НКТ Луганській області виявилися безуспішними. "Один раз вийшло відключити шахту підприємства "Свердловантрацит" і ряд об'єктів соціально-культурного побуту (котельню і адмінбудинок). Чим це закінчилося? — Це закінчилося приходом співробітників так званого МГБ ЛНР. Запросили начальників Свердловського і Краснодонського РЕМ, провели з ними кількагодинну "бесіду", — пояснив генеральний директор "Луганського енергетичного об'єднання" Володимир Грицай.

Примітно, що в той час, як спроби обмежувати електропостачання на неконтрольованих територіях Луганської області виявилися безуспішними, на контрольованих Україною територіях Луганської області ситуація прямо протилежна.

Наприкінці квітня "ЛЕО" відключає електроенергію в одному з місць дислокації силового підрозділу в Сєверодонецьку. В будівлі колишнього інституту в Сєвєродонецьку знаходяться підрозділ спецназу, податкова служба і журналісти з обласного луганського телебачення. Грицай називає це "вимушеним заходом", тому що утворилася заборгованість за електроенергію у розмірі 1,7 млн. грн.

Нагадаю, заборгованість "ДТЕК "Свердловантрацит" становить понад 400 млн грн, але спроби її відключити закінчуються приходом співробітників МГБ ЛНР і кількагодинними "розмовами" з начальниками Свердловського і Краснодонського РЕМ. Реакція ж представників української влади на протизаконні дії "ЛЕО" щодо відключення місць дислокації силового підрозділу України за борг у 1,7 млн грн просто вражає.

Голова Луганської ОВЦА Георгій Тука ВИСЛОВЛЮЄ СТУРБОВАНІСТЬ (!) у зв'язку з відключенням електроенергії. Керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука віддає розпорядження створити план запобігання відключення стратегічних об'єктів в Луганській області від електроенергії. Чиновник попереджає, що відключення електроенергії може статися внаслідок неврегульованих аспектів в роботі "Луганського енергетичного об'єднання". "ЛЕО" не здійснило перереєстрацію на території, підконтрольній Україні, в зв'язку з чим порушило домовленості з Україною.

Разом з тим Тука вважає недоречними дії Держказначейства щодо платежів "ЛЕО".

— Як людина, яка займається областю, я вважаю дії казначейства недоречними але з точки зору формальності, мабуть вони є юридично обґрунтованими. Сьогодні вранці мені доповіли, що є вже два судових позови з позитивними рішеннями, коли господарські суб'єкти подають позови на казначейство з умовою проведення розрахунків з "ЛЕО". Є два позитивні рішення, якими дії казначейства визнані незаконними,— зазначив він.

Дивна реакція "патріота до мозку кісток" Туки стає зрозумілою, коли з'ясовується, що "Укренерго" в особі в.о. директора Юрія Касича, який перш ніж працевлаштуватися в держкомпанію "Укренерго", встиг місяць попрацювати заступником гендиректора "Луганського енергетичного об'єднання", спільно з Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією активно працює над питанням будівництва нового джерела живлення для півночі Луганської області.

"У планах закладено будівництво ще одного джерела живлення. На сьогодні це будівництво підстанції "Сіверська" на 550 кВ і будівництво ще однієї лінії приблизно 220 кВ, а це близько 20-30 км. Ці пропозиції були підтримані Луганською ОВЦА, а також скеровані до Міністерства енергетики. Вартість цього проекту — 500 млн грн, строк реалізації, якщо не буде організаційних та земельних затримок, — 9-12 місяців", — поділився планами Касич.

Схоже на те, що Туці було байдуже з ким "освоювати" бюджетні кошти — з російським олігархом Григоришиним, чия фірма не зареєстрована на підконтрольній території, чи з фірмами екс-регіонала Бориса Колесникова, як це було у випадку з планами "реконструкції" Сєверодонецького летовища.

Однак повернімося до "Луганського енергетичного об'єднання". Згідно з чинним законодавством, власники ТОВ повинні перереєструвати підприємство на території підконтрольної Україні, і далі працювати в рамках законодавчого поля нашої країни. Або заявити в українські правоохоронні органи про захоплення "Луганського енергетичного об'єднання" терористами. Цього зроблено не було і "ЛЕО" Григоришина, по суті, продовжує працювати на окупантів і платити їм податки.

Відповідь на питання — чому так відбувається, мають дати правоохоронні і спеціальні органи України.

Тим часом, Господарський суд Луганської області задовольнив позов державного підприємства "Енергоринок" і зобов'язав енергопостачальну компанію "Луганське енергетичне об'єднання" погасити заборгованість за відпущену електроенергію в розмірі 1,29 млрд грн, включаючи інфляційні нарахування. Зокрема, суд зобов'язав "ЛЕО" виплатити "Енергоринку" 1,1 млрд грн основного боргу, 159,97 млн. гривень інфляційних нарахувань, 28,51 млн грн річних (3%).

У той же час суд відмовився стягнути з "ЛЕО" 324,37 млн. грн пені та 1,14 млн. грн штрафу, посилаючись на форс-мажорні обставини, пов'язані з перебуванням компанії в зоні проведення антитерористичної операції.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять