"Кіборг" Бєс: через перемир'я гине багато хлопців, хоча вже давно можна було перемогти

9 декабря 2014, 16:45обновлено 3 августа 2018, 01:10
"Коли не вистачало їжі, можна було міняти полонених сепаратистів на тушонку – вони на це охоче погоджуються", – каже член "Правого сектору".

Антон Окороков ("Бєс")

На сайті "Главред" відбувся чат із членом "Правого сектору", захисником донецького аеропорту Антоном Окороковим (позивний "Бєс"), який до початку війни на Донбасі був звукорежисером телеканалу "1+1". Спілкуючись із читачами, "кіборг" розповів, чого бракує захисникам аеропорту, чому у Нацгвардії слід забрати техніку і передати їм, чи потрібно з ворогом вести переговори, з його точки зору, чому розчарований діями вищого командування, як бійці, котрі перебувають на передовій, ставляться до київської влади, а також на скільки років затягнеться війна на сході, за його оцінками.

Чому робота ворожих снайперів веселить відважного "кіборга"? Для завершення якої справи він має намір повернутися на Донбас і продовжити боротьбу? Чому розчаровуватися у провіднику "Правого сектору" Яроші немає підстав? А також які плани щодо Красної площі має одразу по завершенню війни? Про це та інше – у стенограмі чату з Антоном Окороковим ("Бєсом").

видео дня

y-grek:Чи доводилося віч-на-віч стикатися з тими, хто "по той бік барикад"? Це були наші українці-сепаратисти, росіяни, чеченці? Кого там найбільше?

Антон Окороков ("Бєс"): Усіх потроху. "Моторолі" – привіт: скоро я до тебе доберуся.

Dinka:Пам'ятаєте свої відчуття в перші дні на війні, під час перших обстрілів? І чи плануєте ви ще повертатися на передову?

Антон Окороков ("Бєс"): Відчуття неймовірні – неначе я потрапив на концерт АС/DC. Відчуття гордості мене переповнювало. Захищати свою країну – це неймовірно!

Так, звісно, збираюся повернутися. Треба ж завершити справу і догромити загін "Мотороли".

Dinka:Чи змінила війна якісь ваші повсякденні звички?

Антон Окороков ("Бєс"): Так, змінила. Обережніше став ходити по вулицях, бо і в тилу є сепаратисти, і не хочеться зачепити мирне населення, знищуючи їх. Слава Україні!

Антон Окороков ("Бєс")

Pilgrim:Як би ви оцінили на сьогодні силу противника? Чи має Україна достатньо сил, техніки, зброї, ресурсів, щоб дати відсіч і перемогти? Дякую за відповідь.

Антон Окороков ("Бєс"): Україна має достатньо техніки і сили, щоб перемогти. Але всю техніку потрібно передати в правильні руки.

Inga:Антоне, дякую, що захищаєте нас і нашу землю! Як вам видається, війна на Донбасі – надовго? Вірите у відновлення миру в регіоні найближчими роками?

Антон Окороков ("Бєс"): У найближчі два-три роки.

Prokop:Чем ви занимались до войны, кто по образованию? Планируете возвращаться к своей прежней работе, когда все закончится?

Антон Окороков ("Бєс"): Працював звукорежисером на телеканалі "1+1". Як закінчиться війна, знову планую займатися звукорежисурою.

Prokop:Не боитесь ли вы раскрывать свое имя, фамилию, показывать лицо? Вам не угрожают?

Антон Окороков ("Бєс"): Буває, що погрожують. Але хай вороги бачать моє обличчя і бояться. Слава Україні!

Petro:Антон, що думаєте про Яроша як провідника? Дехто у добровольчих батальйонах розчаровувався у своїх комбатах, а ви не розчарувалися у Яроші, не пошкодували, що долучилися саме до"Правого сектору"?

Антон Окороков ("Бєс"): Не пошкодував, оскільки наш провідник майже завжди біля хлопців на сході. Тож розчаровуватися в такому командирі нема підстав. Він навіть сьогодні відмовився йти до Верховної Ради і перебуває на сході.

polit_ua:Як думаєте, наскільки ймовірне поновлення активних боїв на Донбасі найближчим часом?

Антон Окороков ("Бєс"): Думаю, до весни активних дій не буде. Будуть тільки локальні.

Антон Окороков ("Бєс")

Dinka:Будь ласка, розкажіть трохи про "побут" "кіборгів", аби можна було відчути тим, хто не бачив того на власні очі, з чим щодня стикалися ви, щоб хоч трохи зрозуміти ваші відчуття, емоції... Якщо постійні обстріли – як тоді вдається хоч трохи поспати, відновити сили; якщо проблематично доставити харчі бійцям в аеропорт – як виходили з ситуації, якщо волонтери не могли прорватися; як загалом можна було пересуватися, якщо там працюють снайпери тощо...

Антон Окороков ("Бєс"): Коли захищаєш свою країну, не думаєш про побут. А коли не вистачало їжі, то можна було поміняти полонених сепаратистів на тушонку – вони на це охоче погоджуються. Я, наприклад, сплю під обстріли "Градів" – нормально. А робота ворожих снайперів мене просто веселить – нехай навчаться стріляти. Слава Україні!

Dinka:Як вдавалося долати почуття страху? Дякую за вашу мужність, витримку, боротьбу!

Антон Окороков ("Бєс"): Оскільки наше діло праве, то страху нема. Ми захищаємо свою територію.

Dinka:Чи правда, що хлопці своїй зброї дають жіночі імена?

Антон Окороков ("Бєс"): Так. Це древня традиція воїнів. У мене був автомат Даша і гранатомет Єнот.

polit_ua:Антоне, якщо у Мінську знову домовляться про якесь перемир'я, то чи буде воно відрізнятися від попереднього так званого перемир'я, як вам здається? Чи можна і чи варто домовлятися про щось із днрівцями і лнрівцями?

Антон Окороков ("Бєс"): Я вважаю, що ворог, який окуповує нашу територію, не має права на якісь домовленості з нашою країною. А домовленості з ворогом – це прямо показує, що наш Президент трошки веде антиукраїнську діяльність і не налаштований на розбудову самостійної української держави – за що ми боремося.

Антон Окороков ("Бєс")

kud_ia:Як ця війна змінила ваше ставлення до смерті, до життя?

Антон Окороков ("Бєс"): Оскільки для воїна померти в бою – честь, то смерті ми давно не боїмося. А життя – воно прекрасне.

kud_ia:Чого вам найбільше не вистачало, коли ви захищали донецький аеропорт? І з суто побутових речей, і з суто людських звичайних бажань, і у психологчному сенсі...

Антон Окороков ("Бєс"): Гарної музики і лате.

kud_ia:Антоне, що перше зробите, коли скінчиться війна?

Антон Окороков ("Бєс"): Станцюю на Красній площі.

Arkadij:Хтось із "кіборгів" розповідав, що в перші дні після повернення з донецького аеропорту у мирні міста їм дуже важко переключитися і призвичаїтися до спокійних умов, що звикаєш до тамтешнього адреналіну. А як у ваз із цим? Складно повертатися у до мирного життя "звідти"?

Антон Окороков ("Бєс"): Так, дуже важко. Але тут також вистачає багато побратимів, які допомагають вийти з того стану.

Arkadij:Слава Україні!!! Чи реально витримати що одній, що іншій стороні в умовах таких локальних боїв у окопах, на блокпостах тощо протягом усієї зими, у сніг, мороз? Чи ні та, ні інша сторона не чекатиме так довго й за найліпшої нагоди спробує наблизити розв'язку, незважаючи на те, що там собі планує найвище командування?

Антон Окороков ("Бєс"): Не знаю за сепаратистів, а нашим хлопцям неважко. Хотілося б поскоріше вигнати ворога з нашого краю – десь аж до Китаю.

semen_senia:Есть ли возможность очистить раз и надолго донецкий аэропорт от противника, и что для этого необходимо? И, на ваш взгляд, все ли необходимое делает для этого высшее командование?

Антон Окороков ("Бєс"): Не знаю, що робить вище командування, але народ і хлопці роблять для цього все, що від них залежить. Буває так, що можна діяти, і є для цього все, але – нема наказу.

Антон Окороков ("Бєс")

semen_senia:Антон, какие надежды вы возлагаете на комбатов и военных в парламенте? Верите в то, что военным на передовой от того станет хоть чуточку легче? И верите ли в то, что они не скатятся на уровень обычных политиков-популистов?

Антон Окороков ("Бєс"): Сподіваюся, вони не скотяться до рівня політиків-популістів, бо інакше ми прийдемо і прострелимо їм усім коліна. А хлопцям, думаю, стане трошки легше, коли військові, які були на фронті, будуть у парламенті.

Pavlo:1. Що рядові бійці думають і говорять про київську владу, як налаштовані по відношенню до неї? 2. Як гадаєте, розмови про третій Майдан – реальна перспектива чи просто спекуляції? 3. Що думаєте про нинішній вінницький майдан?

Антон Окороков ("Бєс"): 1. Ніяк не налаштовані, бо таке відчуття, що влада нічим не займається. Якщо буде потрібно для перемоги зробити третій Майдан, то він буде.

2. На даний момент треба перемогти окупанта, а потім можна говорити про владу і третій Майдан.

3. Народ має право на висловлення своєї думки, і влада має до неї прислухатися. Але я вважаю, що сили зараз потрібно спрямовувати не на майдани, а на боротьбу із зовнішнім окупантом.

Katarina:Чи брали ви участь у подіях на Майдані?

Антон Окороков ("Бєс"): Так, я брав участь. Від початку і до кінця.

Katarina:Як ваші рідні та друзі сприйняли ваше рішення вирушити на війну на сході?

Антон Окороков ("Бєс"): Ніяк – вони не знали, що я вже там. А зараз хвилюються, але загалом ставляться позитивно.

Антон Окороков ("Бєс")

Katarina:Звідки таке псевдо –"Бєс"?

Антон Окороков ("Бєс"): Запитайте у провідника.

polit_ua:Ви стикалися з тим, що журналісти шкодять, подаючи інформацію про якісь події на Донбасі, тим, щомимохітьрозкривають противнику або розташування, або подальші плани, або щось інше?

Антон Окороков ("Бєс"): Так, стикався. Один із телеканалів "запоров" мені операцію, розповівши про полонених сепаратистів раніше, аніж це було потрібно. Сподіваюся, це вони роблять ненавмисно.

polit_ua:Наскільки ви і ваші побратими у війську наразі забезпечені всім необхідним; скільки з цього насправді дає Міноборони, скільки – волонтери, скільки – за власний рахунок? У чому зараз найбільша потреба?

Антон Окороков ("Бєс"): Оскільки у нас добровольчий батальйон, Міністерство оборони нам не допомагає. Нас забезпечують повністю або волонтери, або хлопці купують необхідне за власні гроші. А найбільша потреба... Треба трошки більше тепловізорів і "Градів" віддати "Правому сектору". І ще передати техніку, яка зараз належить Нацгвардії, нашому батальйону, бо Нацгвардія використовує її не для оборони нашої держави, а для охорони політиків. Слава нації!

Limpo:Ви вважаєте правильним те, що в Україні досі офіційно не оголошено, що те, що відбувається на сході – це війна (а досі у нас АТО)? Чи потрібне введення військового стану?

Антон Окороков ("Бєс"): Так, введення військового стану потрібно для того, щоб використовувати важке озброєння проти окупантів. Це не робиться тому, що, крім зовнішнього ворога, у нас ще багато внутрішніх ворогів всередині країни. Але найближчим часом ПС виправить цю ситуацію і вижене і зовнішніх, і внутрішніх ворогів за межі нашої держави.

Антон Окороков ("Бєс")

Limpo:Чи давно ви вже у зоні бойових дій? Як змінилося ваше ставлення й у чому до цієї війни від її початку?

Антон Окороков ("Бєс"): У зоні бойових дій – від самого початку. Розчарований у діях найвищого командування через перемир'я, через яке гине багато хлопців, коли вже давно можна було здобути перемогу. Таке відчуття, що командування підігрує Російській Федерації.

Limpo:Антоне, по-вашому, чи виправдані жертви та втрати, якими доводиться платити за втримання донецького аеропорту? Чи вартий він того і чому?

Антон Окороков ("Бєс"): Так, вартий. Тому що це – плацдарм для наступу українського війська на катів-мо**алів, які прийшли і оскверняють наші землі. Слава Україні!

Andrey Khadyka:Осознает ли"Правый сектор", что независимость какой бы то ни было страны,в первую очередь,означает независимость её денежной системы от мировой, то есть контроль народа (или хотя бы правительства) над Центробанком?

Антон Окороков ("Бєс"): Так.

Tagira Tagiratagira:Украина – красивая богатая страна. Вот только Западу вы нужны как колониальная территория. Посмотрите, что случилось с Латвией. Не знаете? 40% территории скупили западные владельцы, 30% населения уехало из Латвии. Образование и медицина – в плачевном состоянии. Коммунальные платежи составляют 50-60% дохода. Вся промышленность остановлена! Вот за такою свободу вы проливаете кровь?! А запрет русского языка? Как в Латвии унижают русских языковыми комиссиями и увольняют за это с работы? Поверьте, вы очень разочаруетесь в своих идеалах!

Антон Окороков ("Бєс"): Передусім, ми боремося за Українську самостійну соборну державу, незалежну від Європи та Росії. А російську мову в Україні ніхто не утискає. Навпаки, українофоби утискають нашу рідну українську мову. Це було явно видно, коли зробили парад у Донецьку на День Перемоги.

Sergei Piskarev:Антон,скажите,вы бы сопротивлялись,если бы вас заставляли поклоняться другим героям, забыть свой язык?Или молча повиновались бы?

Антон Окороков ("Бєс"): Так. До останньої краплі крові. Воля або смерть. Слава Україні!

Антон Окороков ("Бєс")

Sergei Piskarev:Антон, скажите, Россия специально сбила "Боинг", чтобы против неё ввели санкции? И засветила все плёнки со спутника США, где видно, кто сбил "Боинг", чтобы нас не подозревали. Слава Украине!

Антон Окороков ("Бєс"): Оскільки Російською Федерацією править людина з явною шизофренією, то зрозуміти логіку дій, яка призвела до збиття літака, дуже непросто. Всі знають, що Стрєлков – це агент Путіна...

Dinka:Слава Україні! Антоне, скажіть, будь ласка, що ви думаєте про перспективи переговорів у Мінську, які Порошенко анонсував на 9 грудня? Ви вірите, що дипломати та переговірники у змозі шляхом діалогу припинити кровопролиття, чи все вирішити може тільки сила?

Антон Окороков ("Бєс"): Я б не вів переговори з окупантами і продовжував би наступ у Донецькій і Луганській областях і не домовлявся би з різними шизофреніками. Шляхом переговорів розв'язати конфлікт неможливо – це тільки відтягування часу і надання ворогу переваги стріляти по українських військових без відповіді.

Pangelina:"Правий сектор"не пройшов до Ради. Але рано чи пізно це станеться. Які цілі тоді б, на вашу думку, ставилися"Правим сектором"у своїй роботі?

Антон Окороков ("Бєс"): Закінчення Революції Гідності і розбудова Української самостійної держави.

Pangelina:Щоб ви хотіли зараз сказати міністру оборони Полтораку? Ви відчуваєте якісь зміни?

Антон Окороков ("Бєс"): Поки що змін я не відчуваю.

Шановний пане міністр, запрошую Вас взяти участь у боях у донецькому аеропорту, якщо Ви – справді такий воїн, яким намагаєтесь здаватися.

Антон Окороков ("Бєс")

Pangelina:Дякуємо,що ви є. І що ви живі. Це хочеться сказати всьому"Правому сектору".

Антон Окороков ("Бєс"): І Вам дякую за підтримку.

Numerico:Согласны ли Вы с утверждением,что движение "Правый сектор" идеологически является частным случаем "христианского фалангизма", подобно франкистскому движению в Испании и фалангистам Ливана?

Антон Окороков ("Бєс"): "Правий сектор" – це унікальне явище в житті України. Ми не є фашистами. Ми – українські націоналісти. Це – дві різні речі. Україна – понад усе!

Надія Майна

Фото Владислава Мусієнка

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять