Курт Волкер: дипломат, експерт, лобіст

13 июля 2017, 08:30обновлено 3 августа 2018, 01:25
Призначення Курта Волкера — подія, яку можна трактувати по-різному.

Курт Волкер призначений спеціальним представником Держдепартаменту США з питань України

Візит Рекса Тіллерсона до Києва 9 липня став важливим етапом не тільки для розвитку американсько-українських відносин, але для врегулювання конфлікту на сході України. І йдеться не про санкції, національну оборону та кібербезпеку. Найбільш показовим моментом підтримки стало призначення спеціального представника Держдепартаменту США з питань України — Курта Волкера.

Завданням Курта Волкера, колишнього постійного представника США при НАТО, стане робота спрямована на виконання Мінських угод. У Вашингтоні розраховують на те, що Волкер у Києві буде вести діалог щодо врегулювання конфлікту в Україні з представниками України та Росії і, таким чином, сприяти дипломатичному вирішенню конфлікту на сході країни. Але досі не зрозуміло, чого можна очікувати від цього призначення.

видео дня

Волкер — дипломат

Посол Курт Волкер — кар'єрний дипломат. Його вважають одним із провідних американських експертів у сфері міжнародних відносин і національної безпеки. Це дуже досвідчений фахівець по Європі і країнах Євразії, він був радником із питань зовнішньої політики в адміністраціях останніх п'яти президентів.

Окремо варто виділити, що до 2009 року він був послом США в НАТО та активно відстоював політику розширення Альянсу. Зокрема, він сприяв розширенню НАТО під час підготовки до Бухарестського саміту 2008 року. Це досить актуально для України, яка прагне поглиблення співпраці з Північноатлантичним блоком та подальшої інтеграції в євроатлантичну спільноту.

Волкер — експерт

Важливо відзначити і його чітку позицію по відношенню до російської агресії. У квітні цього року під час засідання Сенату він заявляв, що США повинні більш активно протистояти викликам та агресії Російської Федерації на пострадянському просторі. Зокрема, він зазначав, що Росія намагається дестабілізувати та зруйнувати порядок в Європі, який виник після Холодної війни, застосовуючи силу в таких країнах як Грузія, Молдова та Україна. З його слів можна спрогнозувати, що його робота в рамках "Мінська-2" буде спрямована саме на протидію російській агресії та подальшу підтримку України.

Волкер — лобіст

Актуально зазначити, що Курт Волкер — професійний лобіст. З 2011 року він працював у Вашингтонській лобістській компанії BGR Group. У 2011-2012 роках він був керуючим партнером фірми з питань міжнародних проектів. Зараз він надає компанії експертні консультації під час стратегічних міжнародних проектів. За збігом обставин, у 2017 році адміністрація президента Порошенка та BGR Group уклали контракт щодо лобіювання інтересів України в США. Виходить, що Курт Волкер уже давно глибоко знайомий з українським питанням і, швидше за все, з командою Порошенка. Варто зазначити, що на початку 2017 року Адміністрація президента Порошенка найняла саме компанію BGR Group для лобіювання інтересів України в США. Волкер добре знає Україну, був залучений до українського питання протягом останніх півтора років.

Волкер — спецпред США

Рекс Тіллерсон заявив: "Величезний досвід Курта робить його надзвичайно компетентним кандидатом для того, щоб зрушити цей конфлікт у мирному напрямку". Можна очікувати, що досвід Курта Волкера буде застосовуватися на таких майданчиках як "Мінськ-2" та "нормандська четвірка". Світові експерти часто заявляли, що без активної участі США в урегулюванні конфлікту не варто очікувати жодних змін. Тепер з'являються сподівання, що за участі Волкера, який буде представляти позицію офіційного Вашингтона, в процесі врегулювання будуть зрушення.

Призначення Курта Волкера — подія, яку можна трактувати по-різному. Дехто скаже, що це намагання США втручатися в європейські справи; інші навпаки — що це вираження підтримки та сподівання на мирне врегулювання конфлікту. Одне можна сказати напевне — його критика на адресу Росії явно свідчить про його симпатію до України. В майбутньому можна буде робити більш чіткі висновки ефективності його роботи. А зараз мені очевидно, що ця людина з різностороннім світоглядом та великим досвідом реально здатна змінити ситуацію та дати поштовх мирному вирішенню українсько-російського протистояння.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять