Чому горе-мати страшніша за горе-поліцейських

11 декабря 2016, 19:47обновлено 3 августа 2018, 01:22
Як запобігти щоденним маленьким трагедіям, як і що зробити, аби самі українці стали більш відповідальними — запитання, на яке поки нема відповіді.

Новина про двадцятирічну киянку, яка залишила двох маленьких дітей без нагляду в зачиненій квартирі, чим прирекла на смерть,склала конкуренцію не менш шокуючій новині про перестрілку поліцейських у Княжичах під Києвом. Конкуренція нездорова. Але ніхто не казав, що наше суспільство здорове. Щоденні новини лише підтверджують діагноз. Проте історія з горе-матусею все одно варта більшої уваги. Середня температура по палаті вимірюється саме подібними фактами.

Почнімо з того, що історія з так званою мамою спливла з нетрів Facebook незабаром після того, як соцмережа вибухнула черговою#зрадоюз приводу трагедії в Княжичах. Думки віртуальної спільноти розділилися. Агресивна більшість набивала мозолі на пучках пальців, вистукуючи на клавіатурах вимоги відставки голови МВС, нищівні коментарі з приводу провалу поліцейської реформи і негативні оціночні речення на адресу всієї нової поліції. Окремий сегмент наповнювали авторитетні заяви з приводу того, що реальна причина стрілянини в Княжичах — одні злодії в погонах щось не поділили з такими самими. Толерантна меншина наполегливо вимагала вважати "Княжицький інцидент" трагедією й висловлювала співчуття рідним та близьким усіх загиблих поліцейських.

Аж раптом хтось із числа згаданої меншини поширює новину про 20-річну дівицю, яка залишила своїх дітей помирати голодною смертю, і одне — немовля — таки померло через дев'ять днів. Тепер не важливо, хто запустив це першим, бо допис поширили миттєво. Вже по обіді факти були перевірені і стали темою для щоденного обговорення вже в офіційніших за соцмережі новинах. Показово, що довкола даної історії розділення думок не спостерігаємо досі. Суспільство як у Facebook, так і за його межами однозначно сприйняло вчинок горе-матусі злочином, а долю дітей — трагедією, без жодних обмовок.

видео дня

Від неї відмовився навіть цивільний чоловік, якому жінка народила третю (!) дитину. Її арештували без права вносити заставу,вона напевне буде позбавлена материнських прав. Можна сміливо прогнозувати: адвокатові не вдасться полегшити вирок горе-матері, і що чекає на цю особу за колючим дротом — краще не думати. Відомо: у жіночих колоніях до матерів, які вбивають дітей, особливо немовлят, ставляться так само, як у чоловічих — до тих, хто покараний за зґвалтування.

 / Фото: соцсети

Але показово, що сама обвинувачена не вважає себе винною. З її пояснень, двох дітей, однорічного хлопчика і дворічну дівчинку, вона не залишила в зачиненій квартирі без нагляду, а домовилася зі свекрухою. Мамою чоловіка, від якого народила цих двох дітей і з яким більше не хотіла жити. Це на ній, мовляв, лежить провина в тому, що не ходила до онуків, не годувала їх, не гляділа. І дуже важко, майже неможливо уявити, як горе-матуся бачила собі подібний процес. Тобто бабуся мусила забрати онуків до себе? Ходити й годувати немовля і дворічну дитину — чим? А потім — йти собі додому, лишаючи хлопчика, який не вміє ходити, на старшу на рік сестру, котра не навчилася говорити? Навіть якщо припустити саму можливість втілення в життя подібного плану, абсурд вилазить звідусіль.

Переходимо до глобальнішого, й від того — більш неприємного й ще менш комфортного. Історія цієї горе-матусі, на жаль, не ексклюзивна й не сенсаційна. Якщо ви готові витратити півгодини на перегляд щоденних праймових випусків теленовин, подивитесь один випуск кримінальної хроніки чи пробіжитеся по заголовках в новинних стрічках з Інтернету, переконаєтесь: через безвідповідальність батьків діти в Україні гинуть щодня. Причому вік тих, хто дав життя новій людині коливається в діапазоні 20-25 років. Ровесниці Незалежності запросто народжують у туалетах, залишаючи немовлят там же, на місці, викидають їх на смітники, продають за гроші. Коли ж злочини викриваються, так само, як і згадана горе-матуся — не відчувають своєї провини.

Вже набридло нагадувати: кількість жертв ДТП в Україні за останні півтора року значно перевищує втрати на фронті. Конкретно — в чотири рази.А безпосередньо в зоні АТО кількість небойових втрат, за статистикою, перевищує бойові.Це означає, що дисципліна та відповідальність за власні вчинки у військах залишає бажати кращого. Прикро визнавати, що на передовій підрозділ швидше може втратити воїна, який порушив дисципліну і випив, аніж героя, котрий поклав життя, виконуючи бойове завдання й часом рятуючи життя побратимів.

Поволі підходимо до непопулярного висновку. Причини наших нинішніх бід та проблем не в непрофесійній підготовці нової поліції та труднощах правоохоронної реформи. Бо трагедія, подібна до Княжицької, найближчим часом навряд чи повториться. З неї зроблять висновки, так само, як і з інших резонансних трагедій, пов'язаних із поліцейськими. Так само не варто лаяти армію за неналежну професійність. Бо ніхто в державі Росія не винен, що український солдат напився на службі й наблизив цим самим свій смертний час. І вже точно не звинуватиш ані Путіна, ані "Опозиційний блок", ані чиновника — корупціонера в тому, що 20-річна безвідповідальна дурепа зачинила маленьких дітей у квартирі, а сусіди, чуючи дитячі крики, байдуже знизували плечами й жодного разу за дев'ять (!) днів не вдарили на сполох й не викликали цю саму поліцію.

 / Фото: соцсети

Подібні тенденції й подібні люди загрожують нашій країні значно більше, аніж поліцейські, котрі через неузгодженість дій постріляли одне одного. Адже таке відбувається не щодня й стає приводом для обговорення. Це саме по собі слід вважати профілактичним заходом. А от як запобігти щоденним маленьким трагедіям та, головне, як і що зробити, аби самі українці стали відповідальнішими — питання, на яке поки нема відповіді.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять