Анатолій Гриценко: після Криму українська зброя у ворога і вбиватиме наших громадян

25 марта 2014, 12:46обновлено 3 августа 2018, 01:05
"Юлія Тимошенко своїми словами взяла на себе особисто відповідальність за ситуацію в країні і за здачу її командою Криму", – вважає політик.

Анатолій Гриценко

На сайті "Главред" відбувся чат із колишнім міністром оборони, народним депутатом Анатолієм Гриценком. Спілкуючись із читачами, він розповів, наскільки велика ймовірність наступу російських військ на південь і схід України, на кому лежить відповідальність за здачу Криму і те, що українська зброя та техніка опинилися в руках росіян, чи була насправді можливість зберегти Крим у складі України, яка сьогодні ймовірність введення воєнного стану, а також що втратила Україна з відмовою від ядерного статусу.

Подаємо стенограму чату з Анатолієм Гриценком.

видео дня

i.korban:Анатолий Степанович, когда люди привлекут к ответу предателей Украины: Тенюха, Гайдука, Турчинова, Тимошенко, Яценюка? Вы ещё немного потянете, и страны Украина не будет! Вас-то Путин точно не пощадит! Поднимайте Майдан! Поднимайте военных-патриотов! Времени нет!

Анатолій Гриценко: Тут фактично два питання. Перше – відповідальність тих посадових осіб, які могли і мали би забезпечити оборону країни, недопущення агресії. Напевно, це питання буде вирішено вже після зміни влади. Друге – щодо "піднімати Майдан". Тут складніше. Нагадую, Майдан якраз і сильний тим, що нікому піднімати його не треба. Навіть коли партійні вожді зі сцени з дня у день намагалися стримати Майдан, стояти мирно, проводити мирну акцію, мирний наступ, ніяких насильницьких дій, ніяких захоплень приміщень, Майдан не послухав, повірив у себе, пішов уперед і зніс владу Януковича за умов, коли навіть ті, хто взялися керувати Майданом, у це не вірили.

Якщо українська громада, українське суспільство, Майдан дійсно уболівають за те, що відбувається в країні, вони так само зможуть відсторонити від влади тих, хто, уже ясно, не справляється зі своїми обов'язками, порушує цінності і накази Майдану. І це буде набагато швидше і безболісніше, оскільки вже є досвід. Суспільство повинно усвідомити небезпеку, і тоді буде діяти. І тоді нікому і нікого не потрібно буде піднімати. Люди самі, розуміючи мету, усвідомивши, хто саме конкретно не відповідає цінностям і наказом Майдану, зроблять свою відповідальну справу, замість тих чиновників, які мали б це зробити згідно з їхніми обов'язками.

Alex_D20:У вас є реальні можливості впливати на ситуацію як в Україні, так і в армії? Якщо так, то чого вже досягли? Якщо ні, то що робите, щоб мати таку можливість, крім "заяв".

Анатолій Гриценко: Важко з реальними можливостями. Якби я зараз був на місці Турчинова, то, можете бути впевненими, Крим ми би не здали. На момент початку агресії в Криму при всіх проблемах була досить потужна військова присутність – угруповання чисельністю до 20 тисяч осіб зі зброєю та інфраструктурою. І на початковому етапі можна було легко нейтралізувати і тих росіян із так званої "самооборони", які захопили Верховну Раду Криму. Була реальна можливість не допустити проведення так званого референдуму. Цього зроблено не було. Я пройшов увесь шлях роботи в Міністерстві оборони і Генеральному штабі, і вдень, і вночі намагаючись допомогти у підготовці до прийняття рішень. Спілкувався безпосередньо з головою СБУ Валентином Наливайченком щодо необхідності проведення антитерористичної операції під керівництвом СБУ, вносив пропозиції безпосередньо Турчинову, що і яким чином треба робити. Все це було відкинуто. Саме тому я звертаюся до громадськості, щоб люди знали, що відбувається, що не відбувається, щоб розуміли, хто мав би діяти, і хто не діє. Крім того, зараз гуртую офіцерів, солдат, справжніх патріотів, які вже махнули рукою на владу і готуються самі відбивати агресію, якщо Путін піде далі на материк.

Jultchik:Пане Анатолію, як Ви ставитесь до вступу в НАТО? Че є це тою червоною ганчіркою для Росії, чи все ж таки членство в НАТО є гарантією безпеки? Дякую за відповідь.

Анатолій Гриценко: Опитування громадської думки показують, що після путінської воєнної агресії проти України ставлення українських громадян до НАТО змінилося кардинально – від нав'язаного радянською та російською пропагандою "агресивного воєнного блоку" до чи не єдиного за нинішніх умов можливого союзника України. Тому що не "натівський чобіт" зараз топче українську землю, а російський. Тому поглиблення співпраці з НАТО з перспективою вступу в цю організацію має бути одним із пріоритетних завдань української влади.

skl1f:Чим вигідна нинішня ситуація для пані Тимошенко? Чому вона і її однопартійці, які при владі, нічого корисного з початку конфлікту у Криму не зробили? Ви з нею начебто багато спілкуєтесь, чи є шанс, що вона почне щось робити до президентських виборів, чи вже зараз потрібно збирати новий майдан проти бездіяльності нової влади? Чи є у вас конкретні плани як можна врятувати Україну від бездіяльності нової влади? Саме головне коли ви почнете їх реалізовувати. Вони ж займаються зовсім не тим. Треба рятувати Україну, а не готуватись до виборів.

Анатолій Гриценко: Юлія Тимошенко – це не просто політик. Зараз це голова правлячої партії "Батьківщина", перший заступник якої виконує обов'язки голови парламенту і одночасно президента України, верховного головнокомандувача Збройних сил. Голова політради її партії очолює уряд. Її заступник очолює Адміністрацію президента. Ключові пости в міністерствах, як і посада секретаря РНБО – це члени партії Тимошенко. Тому на Юлії Тимошенко відповідальність особлива, я би сказав – найбільша. Як на мене, міру своєї відповідальності вона не усвідомила, або усвідомила, але діє не в інтересах української держави і народу України. Дуже хотів би помилитися в оцінках. Не тільки мене, а всю Україну насторожили слова Тимошенко, з якими вона звернулася до людей під час свого першого публічного виступу за останні два з половиною роки. Вона вважає дії своєї владної команди за весь період агресії проти України виваженими і правильними. Вона не бачить потреби у проведенні кадрових змін, зокрема, заміні неефективних і бездіяльних за нинішніх складних умов Турчинова і міністрів-силовиків. Це означає, що Юлія Тимошенко такими словами взяла на себе особисто відповідальність за ситуацію в країні і за здачу її командою Криму. І відповідальність має прізвище, я це постійно повторюю, і це прізвище тепер усім відоме.

Yuleya:Уважно завжди аналізуємо Ваші виступи і дуже хочеться запитати: на Ваш погляд, чи буде введено на території України воєнний стан з метою врегулювання ситуації, яка склалася в деяких регіонах України, а також як влада до цього ставиться, чи розглядається взагалі дане питання? Дякую.

Анатолій Гриценко: Введення воєнного стану в південних і східних регіонах, безумовно, дало б владі набагато важелів впливу на ситуацію і забезпечення контролю у південних і східних областях України. Я не впевнений, що влада прийме таке рішення.

box.kiev:Как Вы оцениваете соотношение сил российской армии вокруг наших границ и Украинской армии? Сможем ли мы отбить атаку, если такова будет иметь место? Если конфликт будет, по Вашему мнению, насколько продолжительным он будет – недели, месяцы, годы? Спасибо!

Анатолій Гриценко: Українська армія слабша, ніж російська. Українська економіка слабша, ніж російська. Це – беззаперечні факти. Але навіть слабша в економічному і воєнному відношенні держава може і повинна себе захистити. І це абсолютно реально. За однієї умови: коли трикутник з вершинами "влада", "народ" і "армія" є сильним і збалансованим. Це не я придумав – це класика воєнної стратегії. Ці ази сформульовані кілька тисячоліть тому.

Що бачимо за наших умов? "Народ" – як ніколи відповідальний, патріотично налаштований, готовий до дій, готовий захищати свою країну, покласти задля цього і здоров'я, і навіть життя. Ця вершина трикутника потужна як ніколи за останні десятиріччя. Друга вершина – "армія" – при всіх проблемах (повірте, я їх знаю) українська армія має певні бойові можливості, які, якщо їх використати ефективно, причому не "лоб-в-лоб", а асиметрично, спроможна своїми діями переконати Путіна, що Україну краще не чіпати. Третя вершина – "влада" – зараз це фактично нуль: аморфність, бездіяльність, неспроможність правильно оцінити ситуацію, прийняти правильні рішення і забезпечити їхнє виконання. Так само неспроможність ефективно і наполегливо змусити наших зарубіжних партнерів діяти реально, не лише в дипломатичній, економічній, а саме у воєнній площині. Оскільки одна вершина трикутника множиться на нуль, тоді замість трикутника маємо лише одну лінію. І за цих умов ми бачимо, до чого призводить бездіяльність і неефективність влади.

alex_sm:На самом деле возможно ли вмешательство Запада в случае военных действий со стороны России, скажем, вторжения на Восток?

Анатолій Гриценко: Зарубіжні партнери України, в першу чергу дві держави, які гарантували нам безпеку – США і Велика Британія, включаться реально і почнуть діяти лише тоді, коли чинитиме опір сама Україна. Вони не будуть надавати нам військову допомогу і захищати Україну замість нас самих.

Pavlo: Наскільки, на ваш погляд, велика сьогодні загроза, що Росія Кримом не обмежиться та претендуватиме ще й на схід чи південь України?

Анатолій Гриценко: Така загроза досить імовірна. Подальші дії Путіна і за часом, і за масштабом залежатимуть від того, наскільки рішучими будуть наміри і дії України щодо стримування подальшої агресії Путіна. Поки що він відчуває, що може йти далі.

sid57:Почему бездействует власть, почему не выводит военных из Крыма, ждет, когда они полностью разуверятся в ней?

Анатолій Гриценко: Здача і зрада – інших слів у мене немає.

Pavlo:Як ви вважаєте, чи зможе Україна колись повернути Крим?

Анатолій Гриценко: Нескоро.

Pavlo:Як ви вважаєте, чи все можливе для український військовослужбовців у Криму робить влада? Можливо, якби наші військові бачили б конкретні та своєчасні кроки їм назустріч, то менше б їх переходило на сторону Росії? Дякую.

Анатолій Гриценко: Ви дали відповідь на своє питання.

Greece:Анатолий Степанович, даже Вы, наконец, стали использовать это трендовое слово "слив", это то, чем занимались и занимаются все подряд. Но случилось это далеко не вчера, и сейчас, в момент истины, всё становится на свои места. Один из последних штрихов, что окончательно вскрыл очередную Медведчуковско-Путинскую пятую колонну – это организация Правого сектора на базе партии УНА-УНСО, которая выполнила свою задачу помощи ПР в избирательных комиссиях на выборах-2012. Поэтому одним из ключевых индикаторов причастности к локальным "сливам" и остаётся вопрос, отраженный на плакате на одном из вече: "Где вы были во время штурма?" 1. Как Вы относитесь к следующему мнению, лучше не скажешь: "Где-то в районе 20-х чисел февраля произошел торг, в результате которого был выменян Крым на Януковича. И Кремль получил от Запада какие-то железобетонные гарантии неприкосновенности, взамен на лояльность к европеизации ближайшего соседа, и, возможно еще на что-то. И все, что сейчас происходит – не более чем спектакль, который ломают перед электоратом. Может, даже подписали какие-то бумаги типа пакта Молотова-Риббентроппа XXI века. Так что, братья-хохлы и товарищи- ка**пы, вы совершенно напрасно ломаете копья в бессильной злобе, рвете глотки и втягиваете прямую кишку до упора. Вас всех опять продали и поимели мозг. Разумеется у тех, у кого он есть".

2. Не кажется ли Вам, что откровенное бездействие в вопросе Крыма имеет так же ещё одну цель – протестировать способность армии к египетскому сценарию, когда военные, имея бОльшее доверие народа, свергли Мурси? Но в нашем случае такой поворот окончательно обосновал бы захват всей страны российскими войсками. Согласны ли Вы, что наилучшей стратегией должна быть та, которая максимально сохраняет силы – как жизни, так и технику? 3. После всего этого следующий вопрос выглядит бессмысленным, по крайней мере, при этом руководстве, но всё же. Любая война заканчивается мирными переговорами, и мы к этому придём – рано или поздно. Европа – это не только Меркель. Не лучше ли было бы проведение таких прямых переговоров между Украиной и Россией дополнить более открытыми и ясными для всего мира каналами, например, провести их под эгидой Совета министров ЕС, в том числе и потому, что Россия не признает действующие власти в Киеве? Одна из целей могла бы состоять в смещении веса с посредников разного рода, особенно таких одиозных, как Медведчук. Если практически до сегодняшнего дня отдавалось предпочтение дипломатическим каналам решения вопроса, то все ли возможности и резервы использованы, на Ваш взгляд?

Анатолій Гриценко: На Ваше довге питання (власне, їх декілька) відповім стисло. Йдеться не про безпеку і втрати для нашої з Вами країни лише. І Україна, і весь світ мають усвідомити: Путін = Гітлер. Сьогоднішня агресія Путіна проти України – це лише початок. Сьогоднішня неадекватність і бездіяльність у військовому сенсі цивілізованого світу, насамперед лідерів США і Великої Британії – це теж загроза світу. Керівники ключових західних держав мають усвідомити, що від їхніх рішень сьогодні залежить безпека на планеті на наступні багато десятиліть. Вони мають усвідомити, що Путіна треба ізолювати у максимально стислі терміни, треба припинити з ним загравати і діяти рішуче, зупиняти рішуче, як рішуче зупиняли і зупинили Гітлера у минулому столітті.

VSPP:Анатолий Степанович, Вы будете баллотироваться на пост Президента Украины? Многие, в т.ч. и я, поддержали бы вашу кандидатуру.

Анатолій Гриценко: Дивлячись на те, що відбувається в країні після Майдану, внутрішнє рішення я прийняв: якщо вибори не буде зупинено або перенесено на інший термін через воєнну агресію, я братиму в них участь. Тому що не бачу серед потенційних і нині рейтингових кандидатів людини, яка б могла у цей складний час бути ефективним і відповідальним верховним головнокомандувачем Збройних сил. А згідно Конституції, президент є верховним головнокомандувачем. Тому я піду на вибори і розраховую на вашу підтримку. Але ще раз повторю: зараз головне – добре узгодженими, продуманими і скоординованими діями і нас, українців, і наших зарубіжних партнерів зупинити агресію Путіна. Це набагато важливіше, ніж виборча кампанія.

Татьяна Ларина:Анатолий Степанович, многие считают, что ваши письма к Тимошенко – это ваш предвыборный пиар. Тем более, ваш товарищ Сергей Рахманин в эфире 5 канала заявил, что Тимошенко - никто и не имеет права присутствовать на СНБО, а Вы обращаетесь к ней с призывом созвать его и назначить вас главнокомандующим! Как это понимать?

Анатолій Гриценко: Піаром не займався і не займаюся, я з іншого факультету. І в період Майдану не піарився – працював з людьми, переважно вночі, ніколи не таскав за собою камери з прес-службами. На відміну від тих, хто використовував Майдан для нарощування президентського рейтингу.

А до Тимошенко звернувся не як до Юлії Володимирівни, а як до голови правлячої партії, яка могла би і повинна була вплинути на своїх партійців-посадовців. Не вплинула. Не захотіла. Подальші звернення не мають сенсу. Далі – питання відповідальності. В тому числі й особистої відповідальності Тимошенко.

VITALIYDV:Чому Ви не висунули свою кандидатуру на посаду міністра оборони? Я вас дуже люблю и поважаю як військового. Ви повинні бути в уряді України і приймати активну участь у житті країни.

Анатолій Гриценко: Нинішня владна команда боїться мене більше, ніж Путіна з двох причин: тому що говоритиму правду в очі і тому що не дам красти.

Otzhen:Последний шанс для Украины: http://belbek62.com.ua/novosti/posledniy-shans-dlya-ukrainy.html. Некоторым эта статья может показаться провокацией или паникой. Посмотрите, проанализируйте все и решайте сами. Это просто последний крик, нам уже терять нечего. О многом, что сейчас происходит на самом деле, наши СМИ и Министерство обороны просто умалчивают. Приказов от Минобороны, Генштаба так и не поступило. Нас просто уже слили. Прошла уже информация, что после референдума 16 числа (думаю, результат этого "демократического" референдума не вызывает ни у кого сомнения) все воинские части Украины, которые не сдались, объявляются незаконными вооруженными формированиями и подлежат уничтожению. В общем, говоря простым языком, жить нам осталось два дня. Для тех, кто верен своей присяге, кто не побежит, поджав хвост под другой флаг. У нас есть связь со многими воинскими частями на территории Украины. Они сами нам звонят. В СМИ передается, что армия находится в полной боевой готовности и готова к отражению атаки. Ложь! Большинство частей не получили ни одного приказа. Мы тоже смотрим новости в интернете и, кроме матов, мало эмоций. Наше руководство в Украине просто сливают ее! Народ Украины, неужели вы этого не видите? Еще полторы недели назад наши мобильные войска были готовы хоть по пять человек проникать на территорию Крыма на помощь. Приказ сверху так и не поступил! Наши офицеры в Крыму ничего уже не могут поделать. Как бы это не звучало, но Крым уже слили. И слили по вине командования. За все время не поступило НИ ОДНОГО приказа, кроме как "оружие не применять" и "стоять на месте до конца". Каждая часть осталась сама по себе. Если сегодня ничего наверху не поменяется, завтра уже будет поздно. А потом, и будет разграблена вся Украина. Неужели вы не видите, как все приказы Министра Обороны Тенюха идут на руку только Путину? Посмотрите его заявления за последнюю неделю и проанализируйте! В Киев было подано уже с десяток планов и вариантов решения проблемы. Ни один не был рассмотрен. Их просто отложили до конца марта. Вот так вот... Подумайте все! И напоследок. Будем жить, ребята! От жён военнослужащих в Крыму. Сегодня они слили наших мужей, завтра уничтожат ваших.

Анатолій Гриценко: Розумію Вашу стурбованість, розчарування і гнів. Поділяю. Всі дні і ночі отримував дзвінки від командирів і офіцерів нашої військової частини в Криму, від їхніх дружин. Тому що номер мого телефону залишається незмінним уже 14 років, з моменту, коли купив першу мобілку. І вони знають його ще з того часу, коли я був міністром і розмістив номер в інтернеті. Всі нинішні керманичи, сівши у крісла, одразу закрилися від людей. Я був і залишаюся відкритим. Тому настрої наших військових знаю добре. На жаль, за нинішніх умов можу лише підтримати морально і дати певні практичні поради. Владних повноважень, аби віддати наказ, я не маю. Всі повноваження мають ті, хто, на жаль, чітких рішень не приймав і чітких наказів не віддавав, або віддавав із великим запізненням, коли військові частини вже захоплювалися росіянами, і Крим фактично перейшов під контроль Путіна.

Irisha:Анатолий Степанович, как Вы относитесь к тому, чтобы было внесено изменение в Конституцию Украины, а именно – Статья 70? Право голоса на выборах и референдумах имеют граждане Украины, достигшие на день их проведения восемнадцати лет. Не имеют права голоса граждане, признанные судом недееспособным. Изменение первое – не с 18 лет, а с 16-ти. Получил паспорт – имеешь право выбора. Изменение второе – только до 70 лет. Или даже до 65 лет. Ограничить возраст и с другой стороны. Почему? Уже в который раз практика выборов показывает, что именно люди в пенсионном возрасте, особенно те, у которых нет возможности попасть на выборы самому по разным причинам – длительная болезнь, далеко живет от избирательного участка или просто отсутствует агитация в полной мере. Я уже не говорю о тех, у кого проблемы с памятью или давно старческий маразм и выбор такого человека, мягко говоря, никому не нужен. Достаточно посмотреть на так называемый референдум в Крыму. Стариков привозили автобусами, приносили на руках, ездили к лежачим домой, чтобы только они проголосовали и понятно как! Зачем это все? А интервью с одной из крымчанок: "Понимаете, я из России, из Костромы"! Причем тут одно к другому? А сколько там таких, которые проголосовали за Россию. Они теперь "хоть умрут в России", а людям жить! Жить молодежи, рожать детей! Строить новую страну! Крымский Референдум – только один пример того, что такое недопустимо. Чтобы лица, находящиеся в местах лишения свободы, также не имели права на голос. Что касается военных. Необходимо уменьшить влияние армии на политическую жизнь. И т.д. Внесение изменений в статью 70 позволяет обеспечить участие граждан в выборах на достаточно высоком уровне. Вопрос второй: Все то, что происходит в Крыму, начиная с 27 февраля, кажется кошмарным сном. Очень хочется проснуться. Всем страшно, тяжело и больно. Всем. Особенно тем, кто остается на полуострове до сих пор. Сравнивать Вторую Мировую с сегодняшними событиями будет не очень правильно, но… Что касается армии. Уже все захвачено россиянами. Многие военные сдались. То есть – предали свою страну, свой народ и присягу на верность Родине. Получается, что только в кино и книгах можно увидеть поистине героев и людей в погонах, которые до последнего будут верны своей чести и своей стране. Те, кто перешел на сторону России – предатели. Они побоялись по большому счету за свою шкуру. "Нам говорят – держитесь. Мы держимся. И что дальше? "Мы вами гордимся". Ну гордитесь. И что дальше?" И это говорят офицеры!!! Похоже, что погоны им и нужны были лишь для того, чтобы дедовщину поощрять и просто ничего не делать, как это делают люди на предприятиях и полях. А во время Второй Мировой мобилок не было. И настоящие герои сами знали, что им делать в сложившихся ситуациях. Если так поступают военные, то что говорить о добровольцах. Люди не имеют военных навыков. Понятия не имеют о стратегии и тактике. Они просто пушечное мясо. Их либо убьют, либо они сдадутся. Так зачем нам это? Идти на войну с дипломами инженеров и учителей? Не считаете ли Вы, что войной должны заниматься люди в погонах? Понимаете ли Вы, что те, кто перешел на сторону русских, не дай Бог война – именно они будут убивать украинцев с двойной силой? И когда этот кошмар закончится? Спасибо.

Анатолій Гриценко: Щодо Криму свою позицію я вже висловив.

Ваші пропозиції щодо вікових обмежень або розширень не є очевидними і потребують глибокого вивчення. Як на мене, право голосувати, починаючи з 16-річного віку виглядає більш обґрунтованим. І якщо після обговорення цієї ідеї в середовищі експертів і широкому суспільстві складеться загальна позитивна думка, я готовий це підтримати. Скажу більше – сам над цим думав, навіть вносив таку пропозицію кілька років тому для загальної дискусії.

Щодо позбавлення права голосувати громадян старшого віку – це більше нагадує досить широку дискусію в мережі інтернет під гаслом "Забери паспорт у бабусі". Не впевнений, що це правильне рішення. Знаю особисто, як, мабуть, і Ви, дуже багато людей віком 70, 80 і навіть 90 років, які залишаються досить активними, свідомими і небайдужими громадянами. Тож позбавляти їх виборчого права лише за віковою ознакою? Напевно, це неправильно.

Novoross:Как Вы считаете, после освобождения Тимошенко гражданам Украины безнаказанно можно подделывать документы?

Анатолій Гриценко: Порушувати закон, в тому числі шляхом підробки документів, не має права ніхто.

Viacheslav: Учитывая действия руководства в Кремле, вооруженный конфликт между Украиной и Россией является вопросом времени. Необходимо сознательно к этому готовиться. Кроме подготовки собственно ВС, в Украине должно быть сильное политическое руководство, которое не предаст национальные интересы, за кого из кандидатов на пост президента – главнокомандующего голосовать, чтобы этот человек оказался достойным поста главнокомандующего в будущем вооруженном конфликте с РФ?

Анатолій Гриценко: Якщо будуть президентські вибори, то вибір Ви матимете. Головне – не помилитися. За нашою Конституцією президент – це насамперед верховний головнокомандувач, координатор зовнішньої політики, силовий блок держави, в тому числі і насамперед рішуча боротьба з корупцією і проведення люстрації чиновників. Із запропонованих Вам у бюлетені прізвищ оберіть людину, яка ці функції зможе виконувати ефективно буквально з першого ж дня. Ще раз – вибір у Вас буде, і маю надію, що Ви ним скористаєтеся.

Chefild:1. Чи можливе очищення політичної еліти, яка сформувалася в умовах дерибану соціалістичного майна 90-х років, в умовах відверто наглої корупції та державного бандитизму, а зараз роблять все для того, щоб залишатися і надалі поблизу золотого корита і на фінансових потоках? Чи не вважаєте ви, що політичній еліті вашої епохи пора відійти на сторінки історії, і її повинна замінити якісно нова, краща молода політична еліта? І що потрібно зробити народу України, щоб держава дала шанс новим партіям? Влада робить все для того, щоб закріпити гегемонію саме цієї старої політичної еліти – високі прохідні бар'єри, величезні грошові залоги, дорогі виборчі компанії, відверто не рівні умови для політичних партій і т.д. 2. В яку суму ви, як спеціаліст, оцінюєте реформу, реорганізацію та модернізацію армії України, щоб наша держава могла рівнятися на найкращі армії світу, і скільки для цього потрібно часу? 3. Чи не вважаєте Ви, що сьогоднішня влада повинна нести кримінальну відповідальність за злочинну бездіяльність в питаннях, які пов'язанні з втратою АР Крим, ЧФ України, саботажу затримання ключових осіб режиму Януковича та ін.? 4. Що Україні потрібно зробити для того, щоб повернути АР Крим? 5. Чи будете ви балотуватися на виборах президента?

Анатолій Гриценко: Нинішній політичний клас – це далеко не еліта. У своїй більшості це люди, розсаджені у парламентські та урядові крісла олігархами. Проведення дострокових президентських, парламентських і місцевих виборів у максимально стислі терміни дає Вам і всім нам змогу своїм відповідальним вибором і голосом на дільниці замінити політичний клас справді елітою суспільства.

І ще на одне з багатьох Ваших питань відповім. Оцінити витрати на реформу, а фактично відбудову української армії майже з нуля, зараз не зможе ніхто. Я – в тому числі. Чому? Тому що, наприклад, лише за останні кілька днів до цих розрахунків треба додати мінімум 20 мільярдів доларів на відбудову військово-морських сил, які здали, і яких українська армія більше не має, з усією необхідною інфраструктурою, озброєнням, логістикою, системою підготовки і забезпечення. Ми зараз не знаємо, яку частину наявного потенціалу нинішня влада, якщо не зробить висновків із поразки в Криму, втратить для України так само безповоротно. Якщо люди на виборах підтримають, і матиму змогу і повноваження розбудовувати нову українську армію – таку оцінку буде зроблено максимально швидко.

Krendel:Анатолий Степанович, сейчас на дворе ХХІ век, век информации. Есть возможность широко представлять различные точки зрения в СМИ. Почему, на ваш взгляд, 52% избирателей голосуют за ставленников олигархов (1% населения), 30% голосуют за миллионеров (БЮТ), 15% – за УДАР, а это тот же БЮТ, только без Лозинских и Мартыненко. И только 1,5% – за Гражданскую позицию. Хотя ваши предложения о целях развития страны, путях и методах их достижения отвечают интересам подавляющего большинства населения. Как добиться более широкой поддержки населения? Олигархи, конечно, рулят, но ведь они вначале должны оболванить население с помощью СМИ, а здесь-то и можно с ними побороться.

Анатолій Гриценко: Ви праві. Дуже важко розумним, відповідальним і моральним громадянам пробитися через вибори (місцеві, парламентські, президентські) за умов, коли поряд із ними кандидатами виступають ставленики олігархів і крупного бізнесу, за якими мільйони і мільярди, за якими практично необмежений фінансовий і мобільний ресурс. Тим не менше, суспільство змінюється, вчиться, в тому числі на помилках попередніх виборів. Сподіваюся, що за нинішніх вкрай напружених і складних умов не гроші будуть визначальним фактором. Врешті-решт, маємо відділити бізнес від влади. Бізнес – створює робочі місця, впроваджує нові технології, виробляє продукти. А влада створює умови для бізнесу і чесної конкуренції, руйнуючи монополізм і забезпечуючи дотримання Закону. Тоді в Україні буде все в порядку, і тоді Україна швидко вийде на рівень регіонального лідера. Ми маємо для того всі необхідні передумови.

Cherkassy:1) Главное качество Президента – Верховный Главнокомандующий. 2) К сожалению, избиратели поделены по территориальному признаку – 50/50. Поэтому кандидатуры Тимошенко, Яроша, Тягнибока, Яценюка и т.д. должны усмирить свои амбиции и самоотвестись. Если они действительно патриоты Украины. 3) Отдельно по Тимошенко. Судя по последнему эфиру Шустера – ее программа больше для правительства в условиях парламентско-президентской формы правления государственного устройства. 4) Верховной Раде немедленно дать оценку поведению отдельных депутатов в ТРК "Украина" путем снятия депутатской неприкосновенности на время расследования. А также: министр АПК – квота или профессионал? Наливайченко, Турчинов, экс-главы СБУ. А "чучело" сбежало? Профессионалы? Турчинов – Верховный главком – полная несостоятельность! 5) Собрать всех делегатов-представителей Правого сектора, Самообороны, Автомайдана, Союза афганцев, всех общественных организаций, вплоть до Союза художников и Партии любителей пива. Всем, кому не безразлична Украина. Для выработки единонаправленных действий и объединения вокруг национальной идеи. (Спасибо Путину, что сам, не ведая того, подтолкнул нас). Целостность государства и границ. 6)Геральдика: на государственном флаге Украины в нижнем левом углу нанести черным цветом контуры Крыма, как символ несогласия, несмирения, протеста и борьбы за незаконно аннексированную территорию Украины!

Анатолій Гриценко: Ваші оцінки і Ваші роздуми прочитав. Дякую.

79158691705:Анатолий Степанович, очень уважаю вас как офицера и просто порядочного человека. Но каково Ваше отношение к Ярошу, Тягнибоку и прочим радикалам? Парадокс ситуации в том, что они, самые ярые приверженцы целостности страны, невольно поспособствовали ее развалу. Иными словами, если бы не их агрессивная риторика, у крымчан просто не было бы повода выходить из состава страны. Их понять тоже можно, когда Тягнибок орет со сцены об уголовной ответственности за разговор на русском. Согласны ли вы со мной, а если нет, пожалуйста, выскажете свою точку зрения.

Анатолій Гриценко: Події на Майдані і події після Майдану розумним людям дали достатньо інформації, аби об'єктивно оцінити, що таке Правий сектор, і що таке партія "Свобода".

alex_001:Как вы думаете, почему сегодня так просто сдаются корабли и части, имущество так легко передается оккупантам? Почему личный состав не затапливают корабли перед сдачей? Они разве не понимают, что потом эти корабли пойдут на Одессу, тот же БДК "Ольшанский" сможет быть использован для высадки, а захваченные средства ПВО поражать и так скудную украинскую авиацию? От этого бездействия руки опускаются, донесите, пожалуйста, мысль до руководства страны. Спасибо.

Анатолій Гриценко: Керівництво держави, насамперед верховний головнокомандувач Турчинов і міністр оборони Тенюх, не віддали чіткого наказу військовим у Криму щодо виведення з ладу і знищення військової техніки та озброєння. Що це означає? Це означає, що тепер українська зброя в руках у ворога. Це означає, що Путін тепер буде використовувати українську зброю проти нас із Вами. Це означає, що тепер українська зброя вбиватиме наших громадян. Змушений ще раз повторитися: відповідальність має прізвища, безвідповідальність – так само.

Attila: Не считаете ли, что Украину в 1994 году по Меморандуму о ядерном разоружении путем фальшивых гарантий Россия, США и Британия обманули, по сути, выкрали около 4000 стратегических ядерных ракет? Через 20 лет стало понятно, что Украину никто и никогда не будет защищать от военного вторжения. И не хотели кормить свою украинскую армию, надеясь на гарантов, теперь придется кормить армию этих гарантов-российских оккупантов. Может, Украине необходимо срочно возобновить ядерный статус, пока есть обученные специалисты и офицеры служившие до 1994 года в частях с ядерным вооружением? Или, быть может, на секретных складах Министерства обороны Украины остались компоненты ракет СС-24, Х-55, которых можно модернизировать до современных требований?

Анатолій Гриценко: 20 років тому Україна не планувала віддавати свій ядерний потенціал, який був третім за потужністю у світі після США і Російської Федерації. Будемо відвертими: ядерну зброю у нас забрали, якщо не силоміць, то майже силоміць. Тоді нам пообіцяли гарантії безпеки. Три держави поставили свої підписи під Будапештським меморандумом: Росія, Америка і Велика Британія. Зараз Росія пішла проти України війною. Америка і Велика Британія дотепер не проявили готовності до рішучих дій і не гарантували безпеку нашій державі. Результат – анексія Криму. Мабуть, і у Вас немає сумніву в тому, що якби зараз Україна мала хоча б тактичну ядерну зброю, якою володіла на початку 90-х, то ніякої агресії, а, тим більше, втрати Криму не було б, і ніякої військової допомоги інших держав ми б не просили. Як будувати свій оборонний потенціал надалі? Будемо вирішувати вже в мирний час. Очевидно, що це робитиме нове керівництво країни, в тому числі новий президент – верховний головнокомандувач Збройних сил.

sokol-56:ВО "Батьківщина" на своєму офіційному сайті звинуватила Вас у зраді справи Майдану, у тому, що два тижні каталися на лижах, коли люди кров проливали тощо... Це відповідає дійсності?

Анатолій Гриценко: Згадане Вами повідомлення прес-служби партії "Батьківщина" – суцільна брехня. Я дуже хотів би, щоб не обезличена прес-служба, а голова партії Юлія Тимошенко оприлюднила за своїм підписом ту заяву. Тоді я пішов би до суду і принаймні отримав би кошти для застави у 2,5 мільйони гривень, аби отримати право участі у президентських виборах.

Injir:Почему в прессе нет анализа ситуации по юго-востоку Украины, где значительная часть населения (по ощущениям – более 40-60%), хотят быть в составе России, в основном, по причине языка и финансового благополучия (зарплаты и пенсии), а также сравнительных моделей (прогнозов) украинского и российского путей развития этих регионов? Складывается впечатление, что значительной частью населения руководит страх перед утратой источников доходов от промышленного спада, связанного с бойкотом Россией продукции, выпускаемой предприятиями этой части Украины, а также связи с родственниками, проживающими в России. Какова Ваша позиция по моим предположениям и не ошибочны ли они? Хотел бы узнать аргументированный анализ российского и украинского путей для юго-восточных областей Украины (Харьковской, Донецкой и Луганской). Очень много эмоций слышу от людей по этому поводу. Почему в этом вопросе молчат экономисты? Спасибо за ответ и за то, что Вы есть.

Анатолій Гриценко: Не можу з Вами погодитися. Досить часто преса друкує аналіз цих питань. Але тут треба розставити правильні акценти. Чимало підприємств у південних і східних регіонах, які після приватизації дісталися олігархам, використовувалися переважно для збагачення без належної модернізації, без технологічного оновлення, без заходів щодо не забруднення довкілля, без рішучих дій в напрямку енергозбереження. За "викачані" з цих підприємств надприбутки будувалися дорогі вілли, купувалися яхти, футбольні клуби, багато інших об'єктів, далеких від турботи про підприємства і тих, хто на них працюють. Наголошую, це приватний бізнес, і безвідповідальність власників цього бізнесу не повинна обмежувати стратегічний європейський вибір України. Якщо хтось неспроможний працювати у конкурентному середовищі, виробляти конкурентну продукцію, виходити з нею на міжнародні ринки і лише чекає знову доступу до бюджетних ресурсів, тіньових схем, закритих тендерів, забуваючи про власне підприємництво як таке, то краще продати ті підприємства тим, хто спроможний швидко провести їхню модернізацію, зробити прибутковими і конкурентними на міжнародних ринках.

TarasGS:Шановний Анатолію Степановичу! Дуже прошу Вас і Вашу політичну силу негайно: 1) зняти недоторканість з суддів, президента, депутатів; 2) заборонити держслужбовцям мати закордонні рахунки; 3) дозволити олігархам займати державні посади тільки після переведення всіх їхніх рахунків в Україну та продажу бізнесу. Чи підтримуєте Ви ці пропозиції і чи будете Ви їх втілювати у життя? P.S. Люди розчаровані владою, не бачать бажання щось змінювати. Кадрові призначення робляться за старими схемами. Правляча еліта керує країною так само, як і стара. Зараз немає жодних гарантій, що у державі щось зміниться. Так чому парламент не робить того, щоб зробити найпростіше, і що весь народ України прийме як докорінну зміну кадрового підбору держслужбовців?

Анатолій Гриценко: Наша політична сила – партія "Громадянська позиція", яку я очолюю, зараз представлена в парламенті аж двома депутатами. :) Це – Анатолій Гриценко і Олег Канівець. Найближчим часом до нас приєднаються ще два депутати-партійці, оскільки частина депутатів перейшла на роботу в уряд. І після цього, як бачите, ми не маємо можливості ставити і вирішувати ті питання, які Ви зазначили. Хто може їх вирішити зараз? Правляча коаліція, яку сформували "Батьківщина", УДАР і "Свобода" разом із частиною колишніх депутатів-регіоналів та позафракційних. Зараз коаліція налічує 258 депутатів, тож вони можуть приймати необхідні рішення. Адресуйте Ваші питання до лідерів коаліції. Список голів фракцій і депутатських груп – на веб-порталі Верховної Ради.

Vitaliy:Флагманський лікар 1 бригади надводних кораблів. Ми знаходимось на "Славутичі". Частина офіцерів, в тому числі і я, плануємо повертатися на материк. Подивилися чудо-виступ Тенюха на сайті ТСН. Гіршої "підтримки" не можна було придумати. Розуміємо, що матимемо справу з прокуратурою (пояснення, тощо). Знаючи (з власного досвіду), як ці хлопці працюють, ставлю питання: чи можна буде організувати незалежну юридичну підтримку командирів кораблів та з'єднань – тих посадових осіб, яким будуть задавати питання щодо безкровної здачі частин?

Анатолій Гриценко: Пане Віталію, розумію складну ситуацію, в якій опинилися Ви. Але не тільки Ви – знаю це з особистих звернень на мою адресу інших офіцерів. За умов, коли воєнно-політичне керівництво держави не зробило все від нього залежне і своїми діями та бездіяльністю фактично кинуло наших військових напризволяще, вважаю своїм обов'язком допомогти Вам у цій ситуації. Якщо станеться так, що після евакуації із Криму проти Вас будуть намагання порушити якісь карні справи або інші необґрунтовані протиправні дії, прошу вийти на зв'язок. Можете розраховувати на мою допомогу і підтримку.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять