Сергій Головатий: агресію подолає лише збройний захист і знищення противника

10 июля 2014, 17:46обновлено 3 августа 2018, 01:08
"Крим може бути повернений нам після того, як усунуть Путіна", – зазначив Головатий.

Сергій Головатий

На сайті "Главред" відбувся чат із екс-міністром юстиції України, народним депутатом минулих скликань, заслуженим юристом України Сергієм Головатим. Спілкуючись із читачами, він поділився оцінкою проекту змін до Конституції, внесеного в парламент Президентом Петром Порошенком, пояснив, які положення проекту є неприйнятними, а які, взагалі, становлять загрозу розпаду України. Експерт також розповів, що доцільніше змінювати в Основному Законі за нинішніх обставин, наголошуючи, що змінами до Конституції конфлікт на Донбасі не розв'язати, і що конституційними новаціями не виграти війни. Крім того, Головатий поділився власним баченням, як слід боротися з сепаратизмом на сході України, та розповів, коли Україна зможе повернути Крим.

Подаємо стенограму чату з Сергієм Головатим.

видео дня

slava_tur:Понимаю, что Россия Крым не отдаст, но есть ли шанс у Украины начать множество судебных дел против России по Крыму – за имущество, за ущемление прав людей в Крыму, какие перспективы, и есть ли помощь, а вернее инициатива у государства для этого?

Сергій Головатий: Україна як держава має право звертатися до міжнародних судових інституйцій стосовно агресії проти неї, майна і порушення прав людей. А що стосується кримчан, то передусім йдеться про майно. Ми маємо приклади, коли не допускають осіб, які проживають у Криму (Мустафа Джемілєв, Ріфат Чубаров). Питання міжнародного захисту в рамках міжнародних інститутів – це обов'язок Української держави. Це компетенція міністра юстиції – готувати позови і подавати їх.

Pangelina:У лютому та березні у ЗМІ потрапляла інформація, що дозволити введення іноземних військ до України можуть, як мінімум, кілька юридичних інстанцій. Як це можливо? І яка ситуація з цим у нас зараз?

Сергій Головатий: Ніхто не може дозволити ввести війська до України. Якщо мався на увазі миротворчий контингент, а не іноземні війська, то це в компетенції Ради Безпеки ООН. Але одним із постійних членів Радбезу ООН є Росія, яка ніколи не погодиться на те, що миротворчий ООНівський контингент буде іншим, а не російським.

Pangelina:Парламент, за інформацією ЗМІ, досі не ратифікував Римський статут. На вашу думку, чому? І які насправді переваги дає його ратифікація?

Сергій Головатий: Ця історія триває давно. Чому зараз не ратифікували? Не знаю, чи взагалі Президент або уряд подавали на ратифікацію. Якщо подавали, то не знаю, чому не ратифікували.

Ратифікація відкриває для України можливість притягнення до кримінальної відповідальності будь-кого з посадових осіб, починаючи від Януковича і до самого низу, за кримінальні злочини, які підпадають під юрисдикцію міжнародного кримінального суду. Але проблема з ратифікацією в Україні полягає в тому, що Римський статут не може бути ратифікований, доки не будуть внесені зміни до Конституції. Для цього потрібні 300 голосів.

Сергій Головатий

Vopros:В проекте изменений к Конституции, который внес Порошенко, вновь затрагивается вопрос языков, и речь идет о каком-то специальном статусе русского языка. Что, по сути, это будет означать на деле?

Сергій Головатий: Що, по суті, це буде означати насправді – вам ніхто не скаже, навіть Порошенко. Бо ця пропозиція – нісенітниця зі смислового боку. А з юридичного боку, ця пропозиція, яка міститься у законопроекті про внесення змін до Конституції, є неприйнятною, бо статус мов в Україні визначений ст.10 Конституції. Відтак, є два статуси: статус державної мови (нею є українська), статус інших мов – мов національних менших (решта, хто не є етнічним українцем, належать до меншин). Ст.10 не передбачає спеціального статусу російської мови.

Щоб змінити Конституцію стосовно статусу якоїсь із мов, треба змінювати ст. 10 Конституції (а це перший її розділ, а, значить, обов'язково треба проводити референдум з цього питання).

Крім того, Україна ратифікувала Європейську мовну хартію. В законі "Про ратифікацію Європейської мовної хартії" міститься перелік тих мов (їх понад десять, серед яких і російська), які цим законом уже визнані Україною як регіональні чи міноритарні. Це було зроблено Верховною Радою в рамках закону. У конституційних змінах пропонується, щоб статус мові надавала сільрада, міськрада, райрада, облрада. Тоді що, українські закони не діють на території цих облрад, сільрад, райрад? Виходить, що рішення сільради вищі за Конституцію і закон?

Тепер візьмімо практичну площину. Такий регіон, як Одещина. Там є, наприклад, такі населені пункти і села, де живуть болгари. Вони приймають рішення, що в їхньому селі спеціальний статус має болгарська мова. При цьому в сусідньому селі живуть гагаузи, і вони приймаються рішення про спеціальний статус гагаузької мови, а в іншому селі – про спеціальний статус молдовської мови. А Одеська обласна рада приймає рішення, що спеціальний статус в області має російська мова. І що ж тоді людям робити, яка ж мова має спеціальний статус? Це – нонсенс і джерело міжетнічних конфліктів. Така редакція конституційних змін взагалі може призвести до розпаду України.

Візьмімо останній період кримської автономії – відповідно до конституції Криму, статус офіційних мов було визнано за російською, українською та кримськотатарською мовами. Це фактично означало, що російська мова була єдиною, що домінувала в Криму, і російська мова стала тим чинником, через який Путін збройною силою забрав Крим.

Тому ця пропозиція Президента Порошенка про право сільрад надавати спеціального статусу мовам на Донбасі, Одещині тощо може призвести до утворення Новоросії – того, до чого прагне Путін.

Надання статусу мовам – це виключно прерогатива парламенту, а місцем визначення цього має бути Конституція, а не рішення міста чи районного центру. Це – не місцева компетенція, це не те, що входить в місцеве самоврядування. Це питання держави загалом.

Сергій Головатий

Vopros:Вопрос, уже ставший из разряда вечных... Какие вы видите действенные и быстрые способы побороть коррупцию в Украине?

Сергій Головатий: Єдиний дієвий, але не швидкий (подолати корупцію швидко неможливо) – хотіти її подолати і щось робити. Це коли Президент цього захоче, ВР та Кабмін цього захочуть. Поки що вони цього не хочуть, говорять, але нічого не роблять.

polit_ua:Які, по-вашому, цілі зараз переслідує Москва у відношенні України?

Сергій Головатий: У Москви по відношенню до України є історично сталі цілі – унеможливити окреме існування України як незалежної держави. Від 1654 року цілі Москви щодо України не змінилися.

polit_ua:Наскільки можливо конституційними змінами знизити градус напруження і протистояння на Донбасі, вирішити проблему конфлікту?

Сергій Головатий: Конституційні зміни – це не інструмент подолання конфлікту на Донбасі, а точніше – російсько-української війни. Змінами до Конституції війни не виграють, і не граються у війну змінами до Конституції. Агресію можна подолати тільки збройним захистом і знищенням противника. А питання політичного життя – це питання мирного часу. І політичні проблеми треба розв'язувати у будь-який спосіб, перший із них – прийняття змін до звичайного законодавства (розширивши повноваження органів місцевого самоврядування). Досить до Бюджетного і Податкового кодексів внести зміни, щоб органи місцевого самоврядування мали більшу фінансову і майнову спроможність.

Karambol:Сергію Петровичу, поясніть, як, із точки зору міжнародного права, правильніше назвати дії Росії щодо України – війна, конфлікт? Наскільки праві ті, хто говорить, що у нас ніщо інше, як громадянська війна? Поясніть, будь ласка. Дякую за відповідь!

Сергій Головатий: Міжнародне право не передбачає такого поняття як громадянська війна. В Україні нема громадянської війни, нема українців, які воюють з українцями. В Україні з 1 березня 2014 року йде російсько-українська війна. Росія є агресором. Всупереч засадничим принципам міжнародного права і всій системі міжнародної безпеки, побудованій на Статуті ООН та заключному Гельсинському акті, Росія здійснила акт агресії проти України. Відповідно до міжнародного права, жертва агресії має право на самооборону, застосування військової сили у будь-який спосіб для протидії агресору і фізичного його знищення на своїй території.

Сергій Головатий

Terri:Як вибудовувати діалог із мешканцями Донбасу, які і досі підтримують дії сепаратистів і категорично не визнають київську владу?

Сергій Головатий: Це питання української влади. Після відновлення миру в регіоні влада має шукати способи для відновлення діалогу з мешканцями Донбасу.

Terri:Пане Сергію, чи правильно, з вашої точки зору, влада вирішує проблему сепаратизму на Донбасі? Тільки силою можна буде викорінити цю проблему і бути впевненими, що загроза така не постане знову? Що потрібно робити для цього?

Сергій Головатий: Спочатку треба знищити терористів, які воюють за підтримки Росії, або ізолювати їх від суспільства. Тільки силою можна вирішити проблему сепаратизму. Крім фізичного знищення та ізоляції від інших людей, є ще й юридичний інструментарій – це те, на що мають бути скеровані дії СБУ та Прокуратури, щоб всі причетні до сепаратизму, були притягнуті до кримінальної відповідальності за такі дії.

valeria_:Пане Сергію, чи на часі зараз зміна Конституції, коли фактично країна має військовий конфлікт на своїй території? Чи не вийде так, що конфлікт розв'яжеться, і її знову доведеться переписувати, під мирний час?

Сергій Головатий: Під час війни Конституцію не пишуть. І Конституція не є інструментом ведення війни чи її подолання. Не треба робити фетиш із Конституції – не Конституція забезпечує мир, спокій і благополуччя. Їх забезпечують люди, які перебувають на посадах у державі. У Конституцію можна записати будь-що найкраще і найкрасивіше, золоті слова, але якщо вищі посадові особи діють, незважаючи на ці золоті слова, тоді результат плачевний – те, що є сьогодні в Україні. Не можна казати людям, що ми змінимо Конституцію, і все буде добре. Краще казати, що і ця Конституція дозволяє забезпечити мир, спокій і благополуччя. Бракує не конституційних положень – бракує відповідальних політиків, які за діючими нормами Конституції повинні б давно були задовольнити вимоги людей, а не свої потреби.

Konn:Сергію Петровичу, яка ймовірність того, що позачергові парламентські вибори таки відбудуться цього року? Чи допустять це нардепи, які ризикують вже до Ради не потрапити? Дякую.

Сергій Головатий: Не треба питати народних депутатів – це не їм вирішувати, хочуть вони цього чи ні. Доконаним є факт, що ВР у цьому складі, а передусім в особі двох фракцій – комуністів і регіоналів – є такою, на послужному списку якої є кров, вбиті, поранені, вимушено переселені, тобто десятки й сотні тисяч людей, які зазнали фізичних та душевних страждань і негараздів. Навіть із цієї точки зору, такий склад ВР не заслуговує на подальше існування. Це – аксіома. Тому обов'язок Президента – забезпечити позачергові парламентські вибори цього року.

polit_ua:Яких основних змін сьогодні потребує Основний Закон України, з вашої точки зору?

Сергій Головатий: Конституція України потребує змін від дня її ухвалення 1996 року. Вона потребує змін уже 18 років, але не тих, що запропоновані Президентом зараз. Із запропонованого у цей важкий час потрібні зміни лише до розділу, який стосується прав місцевого самоврядування. Але й ці положення виписані недосконало, а деякі положення є руйнівними для держави (зокрема, щодо мови).

polit_ua: Поділіться вашою оцінкою проекту змін до Конституції, запропонованого Порошенком. Що в цьому проекті ви вважаєте недоцільним чи неприйнятним?

Сергій Головатий: Окрім положення про мови, неприйнятною є пропозиція ліквідувати держадміністрації. Неприйнятним є положення стосовно статусу генпрокурора без реформування всього, що стосується судової влади. Також неприйнятне внесення до Конституції понять "парламентська коаліція" і "парламентська опозиція". Перелік дуже довгий, але це для фахової розмови.

y-grek: Під час газових перемовин із Росією, до яких залучаються представники ЄС, на ваш погляд, чи готові будуть європейці настільки ж твердо, як і Україна, відстоювати нашу позицію, чи вони злякаються зими без опалення і почнуть тиснути на нас, аби ми погоджувалися на вимоги Москви?

Сергій Головатий: Щодо будь-яких питань, які стосуються напруженості у стосунках між Україною і Росією, країни ЄС поки що стоять ближче до Росії, ніж до України. Це було, це є і, не знаю, скільки ще буде до того, як провідні держави ЄС (Франція, Німеччина, Італія) почнуть сприймати Україну на тому ж рівні, що й Росію. Поки що цього нема.

y-grek:Які шанси Україна має у Стокгольмському арбітражі під час розгляду газових суперечок із Росією?

Сергій Головатий: Не веду справ України у Стокгольмському арбітражі, тому не можу говорити.

Andrew Yashchuk:В судах проти Росії з приводу Криму ми виграємо. Це зрозуміло. Але як примусити Путіна повернути Крим?Або хоча б матеріальну компенсацію...

Сергій Головатий: Поки буде існувати Путін, Крим не буде повернутий Україні. Крим може бути повернений нам після того, як усунуть Путіна – фізично чи політично.

Сергій Головатий

Odessit:Земляк, добрий день! Ви мешкали з родиною в нашому будинку в Одесі. Які в України шанси в міжнародних судах проти Росії? Мені здається, що майже 100%!

Сергій Головатий: Дивлячись, які суди і які справи… Якщо йдеться про масове і грубе порушення прав людини, то тут стовідсотково і держава, і громадяни мають всі шанси отримати позитивні рішення у Європейському суді з прав людини.

Щодо інших (зокрема, Стокгольмський арбітраж) – рішення не може бути стовідсотково на користь України, чи проти неї. Ці речі вимагають певних компромісів. Там може бути і на користь України частково, і на користь Росії частково (останнє буде не на користь нам).

А земляку – вітання!

Pangelina:Що саме представляє собою політична частина підписання угоди з ЄС, з точки зору юстиції?

Сергій Головатий: Політична частини Угоди стосується приведення політичної та юридичної системи у відповідність до європейських стандартів. Це потребує реформ у сферах судочинства, а також сферах, за які відповідає СБУ, прокуратура, Міністерство юстиції тощо. Йдеться і про зміни до законодавства, але головне – це практика застосування європейських стандартів у питаннях прав людини, демократії та верховенства права.

Pangelina:Яку думку ви маєте щодо люстрації суддів?

Сергій Головатий:Я можу дати конкретну відповідь, якщо ви поясните, що маєте на увазі під люстрацією суддів.

Ще до того, як ми це з'ясуємо, вже є десятки і сотні тих, кого слід притягати до дисциплінарної відповідальності за їхні рішення у минулому.

Pangelina:У березні та травні розглядалися зміни до Конституції. Начебто перевірялися Венеціанською комісією. Також є варіант змін від Порошенко. Можете прокоментувати, чим вони відрізняються?

Сергій Головатий: Те, що було у березні-травні – ніхто не знає, що то було. І до Венеціанської комісії воно не надходило, як законопроект про внесення змін до Конституції. Те, що вніс Президент, – це законопроект. Тому методологічно буде неправильно порівнювати законопроект із не законопроектом.

светлана шашлова: Я вас уважаю как здравомыслящего политика. Почему все пытаются критиковать,но никто не скажет, как делать,не предложит свою Конституцию и не возьмет на себя ответственность?

Сергій Головатий: Це неправда. Багато людей кажуть, як треба робити. І ніхто не повинен пропонувати. Конституцію мають писати фахівці, а не політики, і не, тим більше, прості громадяни. Це надто складна матерія, яка пишеться формулами.

У нас прийнято вважати, що всі розбираються в Конституції, як у футболі. І внесений Порошенком законопроект доводить, що ті особи, які підсунули йому цей законопроект, не є фахівцями з конституційного права.

Pavel Kachura:Меняя партии, всякие шайки и группировки, вы никогда не меняли своих убеждений. Вы никогда ни к кому не приспосабливались. Таких политиков в Украине, на мой взгляд, два: Тимошенко и вы. Что мешает вам иметь с ней политическое сотрудничество? Возможно, ради блага общества надо быть более гибким (политика тростника, Китай)?

Сергій Головатий: Я не змінював партії – з березня 1990 року я безпартійний. У березні 1990 року, коли я вперше був обраний у Києві по мажоритарному округу до ВР Української РСР, балотуючись на політичній платформі Народного руху України "За перебудову" (який на тоді не був політичною партією, а був широким громадським рухом), мене секретаріат ЦК КПУ виключив з КПРС із формулюванням: "за сепаратистські настрої та спробу створити альтернативну до КПРС партію".

А те, що я не змінював своїх переконань – правда. Відтоді я перебував у ВР шести скликань, був у різних фракціях, не змінюючи переконань.

Що у березні 1990, що зараз для мене головне – незалежна від Москви Україна, Україна демократична відповідно до європейських стандартів, в якій діє верховенство права (справедливий суд для кожної людини), Україна, яка швидкими темпами рухається до європейського політичного простору. Це ті головні параметри моєї політичної діяльності, якими я керувався і керуюся.

Сергій Головатий

Pangelina: Щодо люстрації суддів – мається на увазі перевірка суддів та звільнення тих, хто не дотримувався законів у своїх рішеннях. Із забороною займати надалі такі ж посади.

Сергій Головатий: Я є прихильником ідеї переатестації усього суддівського корпусу, який в України налічує сьогодні понад 7 тисяч суддів. В поняття переатестації я вкладаю конкретні критерії: рівень професійної підготовки суддів (який у переважній більшості є надзвичайно низьким, і тому неможливо об'єктивно забезпечити справедливе судочинство); перевірка рішень суддів бодай у період перебування при владі Януковича (щонайперше слід провести перевірку всіх рішень від 1 грудня 2013 року і до сьогодні).

Pangelina:Щодо дозволу на введення військ – малися на увазі юридичні інстанції України. Наприклад, Президент чи ВАСУ.

Сергій Головатий: Ні Президент, ні ВАСУ не є юридичними інстанціями України. У Конституції міститься чіткий порядок можливого перебування іноземних військ на території Україні. Зокрема, це стосується перебування чи розташування іноземних військових баз на території України (ст. 17 Конституції забороняє це). Від 1996 року і до нині нехтування цією вимогою всіма президентами й призвело до того, що у нас перебував Чорноморський флот РФ. Це ще один доказ того, що у Конституції записане одне, а президенти і уряди робили інше.

Kirill Tegov:Сергію Петровичу, повернення Тавриди до складу Української республіки – міф чи реальність?

Сергій Головатий: Повернення Криму до складу Української держави – це реальність. Це те, що може бути досягнуто. Це – не міф.

Kirill Tegov:Сергію Петровичу,на вашу думку,коли російська літературна мова набуде статусу другої загальнодержавної в Україні?

Сергій Головатий: Ніколи.

slava_tur:Возможно ли отменить принцип презумпции невиновности для чиновников, при рассмотрении их трат и доходов? Заставить чиновника отчитываться о минусовом сальдо?

Сергій Головатий: Стосовно майнових питань (витрат і доходів) взагалі не існує жодної презумпції невинуватості. Презумпція невинуватості – це категорія кримінального права. А що стосується чиновників, то вони повинні відповідати перед суспільством за свій майновий стан шляхом декларування своїх статків та видатків.

Inga:Пане Сергію, як має реагувати Україна після того, як стала відома інформація про те, що українська льотчиця Надія Савченко знаходиться зараз у Росії, в Воронежі у слідчому ізоляторі? На рівні МЗС, чи найвищого керівництва держави, чи звертатися в міжнародні інстанції, суди?

Сергій Головатий: Відомо, що МЗС України висунуло Росії вимогу пояснити, яким чином українська льотчиця опинилася в застінках воронезького СІЗО. Це – правильний крок. А за ним, відповідно до реакції Росії, мають бути вжиті можливі дії для її звільнення і повернення до України. Звичайно, вона і сама мала б подати заяву до Європейського суду з прав людини – він би виніс рішення, яким би зобов'язав Росію повернути її до України.

Фото Віктора Ковальчука

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять