Піар на заручниках. Кому вигідна участь Савченко у переговорах з обміну військовополоненими

20 декабря 2016, 14:19обновлено 3 августа 2018, 01:22
Ведучи переговори з ватажками "ДНР" (террористическая организация. - ред.) і ЛНР, Савченко буде намагатися легалізувати їх в Україні, а сам військовий конфлікт представити як внутрішній

 / apostrophe.com.ua

7 грудня депутат Верховної Ради України Надія Савченко таємно відвідує Мінськ, де зустрічається з ватажками самопроголошених "ДНР" (террористическая организация. - ред.) та ЛНР. І

Ватажок ЛНР Плотницький підтвердив факт зустрічі з Савченко. "Нещодавно я з Олександром Володимировичем Захарченком зустрічався разом з народним депутатом України Надією Вікторівною Савченко. Це треба сприймати правильно, треба розуміти, що весь цей процес відбувається в рамках мінських переговорів",— коментує підсумки зустрічі Плотницький. Він також заявив, що разом із Захарченком поділяє думку про те, що такі зустрічі корисні, оскільки питання обміну полоненими мусить бути висвітлене у стінах Верховної Ради різнобічно.

видео дня

Прикметно, що в травні 2016 року керівник "ДНР" (террористическая организация. - ред.) Захарченко заявляв, що не бажає вести прямий діалог із Савченко про обмін військовополоненими. Тоді Захарченко порадив їй не їхати на Донбас. "Для чого вона заявляє про обмін полоненими з нами? Я не хочу вести з нею діалог. Це звичайна військовополонена. А те, що їй сюди їхати не варто — це правда, тому що для Києва мертва Савченко краща, аніж жива", — писав Захарченко.

Аналогічні заяви про небажання вести переговори з Савченко лунали із сусідньої ЛНР.11 серпня 2016 року "уповноважений представник" ЛНР в гуманітарній підгрупі Ольга Кобцева заявляє про те, що Надія Савченко не уповноважена ніким із боку України вести даний переговорний процес і про щось домовлятися. Зі свого боку "омбудсмен" "ДНР" (террористическая организация. - ред.) Дар'я Морозова заявляла, що не вела і не веде жодних переговорів із Савченко про обмін полоненими.

На тлі цих заяв вельми показовою є позиція і заяви радника голови СБУ Юрія Тандіта про можливу участь Савченко у переговорному процесі щодо обміну полоненими.

22 серпня на зустрічі з журналістами Тандіт заявляє про те, що Служба безпеки України готова співпрацювати з депутатом Верховної Ради Надією Савченко в питанні звільнення полонених, якщо це не зашкодить процесу. "Савченко контактує з СБУ на найвищому рівні, з нею не раз зустрічався Василь Грицак, вона кілька разів зустрічалася з президентом. Ми розглядаємо Надію Савченко, народного депутата, Героя України як нашого союзника. Ми сподіваємося, що вона свій потенціал буде використовувати глибше, більше. Я радію, що вона робить заяву по тому, що вона готова нам допомагати", — повідомив Тандіт.

Але вже в жовтні СБУ допитує "союзника" Надію Савченко як свідка в рамках кримінального провадження про посягання на територіальну цілісність України і створенні терористичних організацій. "Слідчими СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України і створення терористичних організацій", — йдеться у повідомленні СБУ.

До контактів Савченко з СБУ ми ще повернемося, а зараз про сам хід переговорів Надії Вікторівни з лідерами бойовиків у Мінську.

За інформацією з надійних джерел, наближених до дипломатичних кіл, зустріч Савченко з лідерами самопроголошених "республік" була організована Федеральною службою безпеки РФ за сприяння посольства РФ у Білорусі.

В українській частині Тристоронньої контактної групи заперечили, що зустрічі Савченко з лідерами бойовиків мали будь-який стосунок до цього формату. "Зазначені особи не брали участі в роботі Тристоронньої контактної групи, і їх участь не передбачалося", — заявила прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер. За її словами, про таємну зустріч Савченко з ватажками ОРДЛО учасники групи дізналися зі ЗМІ.

Свого часу Оліфер заявила, що влада готова до компромісу в питанні звільнення полонених на Донбасі, але з вини представників самопроголошених "республік" це питання залишається заблокованим. Про блокування роботи гуманітарної підгрупи інформувала і Ірина Геращенко, повідомляючи, що бойовики висувають нерівноцінний для української сторони обмін полоненими тим самим блокуючи весь переговорний процес.

Заслуговує на увагу реакція Служби безпеки України на візит Савченко у Мінськ. Виявляється, що в СБУ не знали про плани "союзника" щодо зустрічі з ватажками бойовиків. "Служба безпеки України не була попереджена Надією Савченко про поїздку до Мінська на зустріч з ватажками "ДНР" та "ЛНР",— заявив в ефірі телеканалу "112.Україна" Тандит. При цьому він зазначив, що СБУ знає про переміщення за лінію розмежування або за кордон українських політиків.

Виникає цілком слушне запитання до радника голови СБУ— якщо "органи" знають про переміщення за кордон українських політиків, то чому в Службі не знали про візит Савченко до Мінська? Недоречними виглядають спроби пояснити відсутність у СБУ інформації про візит Савченко її статусом народного депутата і тим, що нардепи не звітують перед Службою. Варто нагадати, що Савченко входить до складу Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони і має доступ до державної таємниці.

Після повернення з Мінська Савченко бере участь в прес-конференції, присвяченій питанням обміну полоненим. Перед її початком журналіст ЛІГА.net запитав Надію, навіщо вона їздила до Мінська, про що говорила з ватажками терористів і чому все це було зроблено таємно.

"Я не для того сюди прийшла, щоб відповідати на ваші питання", — відповіла Савченко. Вже під час прес-конференції журналістка Ольга Сніцарчук знову адресувала це питання нардепу. Савченко знову не захотіла відповідати, а на повторне запитання взагалі підвищила голос на журналістку.

13 грудня в ефірі "Громадське радіо" Савченко відповідаючи на запитання журналістки Анастасії Багаліки щодо конкретних підсумків переговорів у Мінську зауважує, що "одне із головних питань, у якому ми дійшли згоди із Захарченком і Плотницьким в присутності російської сторони — це те, що починати потрібно з реальних живих людей. Не повернути інших. Але цих ми можемо врятувати, і ми повинні це робити".

Загальні фрази і жодної конкретики. Конкретика з'явиться буквально за добу — 14 грудня.

13 грудня аналітичний відділ ГІ "Права справа" отримує інформацію, що напередодні у тимчасово окупованому Луганську відбулася нарада за участі лідера ЛНР Плотницького, на якій порушувалося питання звільнення українських військовополонених за підсумками мінської зустрічі з Надією Савченко. За задумом бойовиків ініціатором звільнення військовополонених виступатиме саме Савченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Совещание у Плотницкого, или Почему главари боевиков готовы отдать заложников "под Савченко"

Другим пунктом наради у Плотницького стояло питання блокування роботи української делегації в гуманітарній підгрупі. В засобах масової інформації України, Росії і самопроголошених "республік" буде розгорнута кампанія з дискредитації першого віце-спікера українського парламенту Ірини Геращенко. Це робиться для того, щоб робота офіційної української делегації в гуманітарній підгрупі була фактично заблокована і вся увага при обміні військовополонених була переключена на Надію Савченко.

Після аналізу отриманої інформації, з метою недопущення реалізації планів російських спецслужб, приймається рішення про її оприлюднення.

14 грудня о 19:00 я, як співголова ГІ "Права справа", в ефірі телеканалу "Еспресо ТВ" озвучую інформацію аналітвідділу "Правої справи" про нараду бойовиків за участі Плотницького і її підсумки. Під час виступу особливий акцент робиться на тому, що 25 листопада "Права справа" оприлюднила інформацію про те, що в Луганську готуються масові арешти проукраїнські налаштованих місцевих жителів. На жаль, ця інформація повністю підтверджується повідомленнями з тимчасово окупованих районів Луганщини. За інформацією місцевих джерел називається кількість затриманих співробітниками МДБ ЛНР — від 13-ти до 15-ти місцевих мешканців.

Як повідомлялося раніше, наприкінці вересня, за інформацією першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, в ОРДО підтвердили інформацію лише про 42 українських заручників. "Ми висловили пропозицію негайно передати 228 тих громадян (у випадках, де це дозволяє законодавство і правове поле) , яких вони запитували в своїх запитах, заради негайного звільнення цих 42 українців-героїв, цивільних і військових", — заявила Геращенко.

14 грудня о 20:03, за годину після мого виступу, Савченко в ефірі "Громадське телебачення" робить заяву, що домовилася з ватажками "ДНР" (террористическая организация. - ред.) і ЛНР про обмін полоненими у співвідношенні один до чотирьох. "Ми домовилися про те, що саме така кількість людей може бути обміняно. За списками це виходить 226 з української сторони і 52 людини з боку сепаратистів", — повідомила Савченко. Депутат пояснила, що тільки така кількість живих є підтвердженим. Нагадаю, раніше бойовики підтвердили відомості про 42 українських громадян. При цьому вона відмовилася уточнити, коли і ким міг би бути здійснений такий обмін.

Показово, що в цей же день, 14 січня, "офіційний уповноважений" ЛНР Ольга Кобцева повідомляє, що уряд України доносить українцям перекручену суть переговорного процесу з питання обміну полонених. А представник України в гуманітарній підгрупі в Мінську Ірина Геращенко цілеспрямовано публікує конфіденційну інформацію на своїй сторінці в Facebook, щоб зірвати всі напрацювання з обміну полонених.

Згодом Геращенко заявила, що українській стороні вдалося встановити місцезнаходження 58 осіб, утримуваних на території, підконтрольній бойовикам. За її словами, списки вже направлені ОБСЄ.

Збільшення кількості українських заручників sз 42 до 58 осіб є фактичним підтвердженням інформації аналітвідділу "Правої справи" про масовий характер арештів проукраїнськи налаштованих місцевих мешканців. Підтверджується не тільки інформація про арешти, а й кількість затриманих співробітниками МДБ місцевих мешканців.

Сукупність цієї інформації дає можливість припускати, що спецслужби самопроголошених "республік" здійснювали арешти під конкретний інформаційний привід, а саме: участь у переговорному процесі щодо звільнення полонених Надії Савченко.

Йдеться про те, що у переговорний процес вводиться нова людина, яка усуне від своїх прямих обов'язків офіційних представників України у переговорах з обміну військовополонених. Таким чином, ведучи переговори з ватажками "ДНР" (террористическая организация. - ред.) і ЛНР Савченко буде намагатися легалізувати їх в Україні, а сам військовий конфлікт представити як внутрішній — громадянську війну.

Тим часом, комітет Верховної Ради з національної безпеки та оборони звернувся до голови СБУ Василя Грицака із запитаннями щодо візиту депутата Надії Савченко до Мінська.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять