Командир "Дніпра-1" Юрій Береза: схід України для Путіна – валіза без ручки, яка його і поховає

16 октября 2014, 16:41обновлено 3 августа 2018, 01:10
Командир "Дніпра-1" - про найманців, бойовиків, росіян та можливий розвиток подій на Донбасі.

Юрій Береза

На сайті "Главред" відбувся чат із командиром полку "Дніпро-1", майором Юрієм Березою. Він розповів читачам, від чого залежатиме подальший розвиток подій на Донбасі, кого зараз більше з "того" боку – місцевих жителів чи найманців і російських військових, чи уявляють люди, які жодного разу не були в зоні АТО, реальну картину того, що відбувається на сході України, чи потрібен Путіну Донбас, і які цілі щодо України він насправді переслідує, хто винен у трагедії іловайського "котла", а також які першочергові завдання командир полку ставить перед собою як майбутній народний депутат.

Подаємо стенограму чату з Юрієм Березою.

видео дня

Evgen Litvinchuk:Чи може хлопець, призваний на строкову службу, потрапити в добровольчий батальйон та зону АТО за власним бажанням? Це має бути батальйон лише при ЗСУ? Який має бути алгоритм дій, до кого звертатися? Гарячі лінії батальйонів не дають відповіді на ці запитання. Намагаюся знайти відповіді вже відносно довго. Поки знайшов лише людейіз подібними проблемами. Тож питання не лише від мене.

Юрій Береза: Добровольчі батальйони – це міліцейська структура, і, на превеликий жаль, у нас поки що система переходу з міністерства в міністерство дуже складна. Тому без звільнення того, хто потрапив до ЗСУ, потрапити до добровольчого батальйону практично неможливо. Тобто спочатку потрібно звільнитися зі ЗСУ, а потім прийти до нас у добровольчий загін.

Friend:Ваше отношение по вопросу разделения Донбаса? Не считаете ли Вы данные действия действующей власти и,в первую очередь,Президента Украины предательством в отношении жителей Донбасса, оказавшихся на захваченных территориях и до сих пор поддерживающих действующую власть в Украине?

Юрій Береза: Я себе відчуваю зрадником, тому що не зміг захистити тих жителів Донбасу, які вірили й вірять в Україну. Я думаю, проблема не тільки в чинному Президентові, а в усіх попередніх президентах і владах України, які зрадили ще в 1991 році, віддавши жителів Донбасу на розтерзання місцевих феодалів і князьків.

Pangelina:Як ви думаєте, РНБО, Міноборони, СБУ відслідковують загрози зкримського напрямку?

Юрій Береза:Для мене це – таємниця.

Pangelina:Чи не здається вам, що ваші спогади та спогади ваших побратимів повинні десь зберегтися та війти упевний цикл документальних передач?

Юрій Береза:Обов'язково. Хотілося б, щоб взагалі все, що відбувається зараз, документувалося.

Pangelina:Якими ви бачите стратегію розвитку та воєнну доктрину України найближчим часом?

Юрій Береза:1. Створення української національної армії. 2. Створення української національної міліції (чи поліції). 3. Створення української резервної армії. 4. Відновлення ядерного циклу і відтворення ядерного потенціалу України із забезпеченням себе повним циклом збагачення урану.

Pangelina:Чи володієте ви інформацією, станом на яку дату буде встановлюватися лінія розмежування з терористами згідно з Мінськими домовленостями?

Юрій Береза:Ні, такою інформацією я не володію.

Pangelina:Як ви оцінюєте призначення Полторака міністром оборони України?

Юрій Береза:Про це я скажу 27 жовтня: слід дати людині час проявитися, а потім подивитися на її перші кроки.

Юрій Береза

Sur_Nal:Вчера самозваный главарь "ДНР" (террористическая организация. - ред.) рассказал о 98 добровольцах "Донбасса", которых заставляют "восстанавливать" Иловайск. Как враги относятся к добровольцам Вашего батальона? И как,по-вашему, стоит поступать с пленными, захваченными в бою врагами (если по справедливости, а не по закону)? Как они поступают с телами наших ребят, которые остались на "их" земле, что делают с нашими ранеными (не только добровольцами)?

Юрій Береза:Бійців батальйону "Дніпро" у полон не беруть. Наше відношення – відповідне.

Iskander Tyumaev:Собрав суррогатные батальоны из пацанов,вы хотели за один месяц АТО уничтожить "ДНР" (террористическая организация. - ред.) и ЛНР. Итог:украинская армия разбита, деморализована, суррогатные батальоны бегут в Киев бунтовать,а их командиры рвутся во власть. Сил у ваших пшик-батальонов только на то,чтоб ломать памятники. Вопрос:может,хватит воевать?Отведите войска за Днепр.

Юрій Береза:Рекомендую звернутися до лікаря.

Sur_Nal:В Раду идет несколько успешных комбатов-добровольцев. Если все они будут заниматься законотворчеством,батальоны останутся на плечах заместителей? Лично Вы как это видите?

Юрій Береза:Рада – це другий фронт, а не місце для самозакоханості та всього іншого. Ми йдемо в Раду приймати закони, необхідні державі.

Dinka:По-вашому, ті, хто жодного разу не був на сході за період війни, але відстежував інформацію в інтернеті та ЗМІ, мають повне і правильне уявлення про те, що відбувається на Донбасі, чи все-таки всі ці джерела формують викривлену картинку і не дають розуміння складності всіх тих процесів, які там відбуваються?

Юрій Береза:Реальної картини люди не знають, тому що інтернет та ЗМІ перекручують те, що насправді там відбувається. Різниця в тому, що запах гнилої людської плоті не відчувається через телевізор та комп'ютер.

Sur_Nal:Надеюсь, Вы станете народным депутатом, и будете отстаивать интересы Украины на самом высшем уровне. Но когда вопрос встанет ребром – или важные голосования в Раде, или жестокие бои с агрессором – как Вы поступите?

Юрій Береза:Піду боротися з агресором.

Omega:Зважаючи на те, що сьогодні роблять у Криму із кримськими татарами (обшуки, вбивства, переслідування, катування), по-вашому, що загалом з ними планує зробити російська влада, які цілі переслідує?

Юрій Береза:Дивіться історію Совєтського Союзу – що робили з татарами "совєти". Історія повторюється.

Sur_Nal:Генерал-лейтенант Рубан как-то вскользь заметил, что пытки практикуют не только боевики, но и наши, украинские части. Прокомментируете?

Юрій Береза:Я не знаю генерал-лейтенанта Рубана.

Simona:Порошенко говорив, що розраховує на повне припинення вогню на Донбасі вже найближчим часом. Чи погоджуєтеся ви з таким його оптимістичним очікуванням? Чи є для цих очікувань об'єктивні підстави?

Юрій Береза:Я також мрійник.

Pangelina:Якими є ваші плани у Верховній Раді?

Юрій Береза:1. Порушити і знищити систему кулуарних домовленостей, які направлені на збагачення тієї чи іншої людини.

2. Направлення роботи Верховної Ради на прийняття законів, які відповідають сучасним викликам. Найголовніше – ВР має працювати, не закриваючись, без канікул. Не може бути в країні, яка веде війну, парламентських канікул. Всі інституції мають працювати на те, щоб цю війну закінчити з найменшими втратами для людей і держави.

Юрій Береза

Simona:Чи матимуть якісь наслідки референдум і вибори, які планують у листопаді провести в "ДНР" (террористическая организация. - ред.) і ЛНР?

Юрій Береза:Я дії божевільних не коментую.

Sur_Nal:Известно, что боевики не церемонятся с пленными добровольцами – говорят, что бойцов Правого сектора, раненых и пленных, просто расстреливают. А как Вы поступаете с плененными боевиками?

Юрій Береза:Я з полоненими чиню так, як говорить конвенція про війну. Я не розстрілюю. Я виконую всі воєнні конвенції, бо я – військова людина, а не пастух, який вирвався з гір. Я знаю правила ведення війни. Я – офіцер з честю, на відміну від росіян і найманців.

Simona:Як можуть змінитися методи парламентської боротьби та стиль ведення парламентських баталій з приходом до стін ВР комбатів?

Юрій Береза:Звичайно, методи парламентської боротьби зміняться. Для нас, тих, хто пройшов через втрату своїх побратимів і пролиття крові, на першому плані будуть і є люди. Ми – різні, але нас об'єднує те, що ми довели свою українськість. Україна – понад усе.

polit_ua:Як ви вважаєте, чи був у України шанс не втратити Крим та уникнути того, що зараз відбувається в Донецьку й Луганську? Якщо так – яким чином, і чому цього не зробили?

Юрій Береза:У України був шанс не втратити Крим. Але для цього треба було всім українським президентам створити українську національну армію.

Pangelina:Перше, що хочеться вам сказати, як і іншим комбатам – дякуємо, що ви є. І спитати хочеться. Скажіть, будь ласка, яке ваше ставлення зараз доРосії та росіян? Чи залишилося воно таким, яким було десь рік тому? Що ви думаєте про тих, хто у Криму кричав "Расия!"?

Юрій Береза:Ставлення до Росії та росіян – мені їх шкода. Тому що вони не знають, що таке воля, свобода. Бути жителем вільної країни, бути вільною людиною – це велика честь для мене. У росіян такого нема, тому ставлюся до них, як до хворих, коли вони кричать "Крим – наш!".

Вони навіть не уявляють глибину того рабства, в якому вони перебувають. Років триста, а то й більше, вони служили завжди монгольським ханам, московським князям. Їм потрібен хазяїн, а у моїй країні – кожен господар своєї долі.

А хто кричав у Криму "Рассея!", ті – хворі люди, їм – до лікаря. Тому що історія розставляє все на свої місця.

Konn:Какими вы видите возможные сценарии дальнейших событий на востоке Украины? Каковы перспективы нынешнего "перемирия"?

Юрій Береза:Насправді сценарії розвитку подій на сході України, на жаль, залежать не від нас, а від чіткої позиції Заходу та Сполучених Штатів Америки – наскільки чітко вони скажуть своє "фе" шизофренику Путіну, наголошую, шизофреніку, наскільки вони зможуть відійти від політики подвійних стандартів. Тільки-но Захід відійде від такої політики, війна на сході України одразу закінчиться.

Moral:Яке покарання повинен понести Путін за те, що зробив із Україною? Чи вірите ви, що Янукович постане перед українським судом, чи, думаєте, на нього чекає інша доля?

Юрій Береза:Перше покарання для Путіна… Береза купить і поставить пам'ятник на його могилку, за свої гроші.

Вірю, що Янукович постане перед судом. Якщо він, звичайно, доживе до того моменту, коли у нас, у тих, хто пройшов війну, в руках реально з'явиться влада. Якщо почнуться люстраційні процеси, а незворотність покарання стане нормою в Україні, а не виключенням, скажу за себе – я зроблю все, щоб Янукович постав перед українським судом.

Юрій Береза

Moral:Чому ми мали таку трагедію як іловайський "котел"? Чи дізнаємося ми коли-небудь, чому так сталося? Днями Соня Кошкіна оприлюднила своє смс-листування з Гелетеєм під час подій під Іловайськом: він, міністр оборони, у неї, журналістки, запитував координати, де і хто розташований, як і що відбувається? Хіба це нормальна ситуація?!

Юрій Береза:Тому що у нас відсутня українська армія. На превеликий жаль, наш Президент не пішов по матриці свого друга і колеги Михайла Саакашвілі, не пішов за грузинським сценарієм. (Те, що у нас нема справді української армії – це і моя особиста трагедія також. Я, як військовий кадровик, можливо, також у цьому десь недопрацював. Хоча повинен був допрацювати.) Це, на превеликий жаль, призвело до таких подій, іловайський "котел".

Чи дізнаємося ми коли-небудь, чому так сталося? Дуже просто. Хто винний? Керівник сектору "Д", генерал Литвин, який драпонув із сектору, при тому доповів чи ні начальнику Генштабу – невідомо. Начальник Генштабу Муженко – знав чи не знав, що Литвин драпонув, відповідно – доповів чи ні міністру оборони. Міністр оборони Гелетей – знав чи не знав, що насправді відбувається в секторі "Д", доповів чи ні Президентові.

Коли я зустрічався після виходу з іловайського "котла" з Президентом, я зрозумів, що ніхто з цих посадовців не доповів Президентові, що насправді 24 серпня почалася третя світова війна, коли регулярні війська однієї держави, агресора, зайшли на територію іншої держави і окупували частину території. При тому вони створили потужну лінію оборони навколо Іловайська, що унеможливлювало забезпечення іловайського угруповання ні боєприпасами, ні іншим.

Якби цей ланцюжок посадових осіб спрацював, то, мабуть, замість параду 24 серпня на Хрещатику, Президенту потрібно було звернутися до нації і очолити боротьбу з агресором.

polit_ua:Пане Юрію,чи вірите ви, що конфлікт на Донбасі можна розв'язати виключно мирним шляхом та переговорами, чи вже пройдена та точка неповернення, коли все вирішитися може тільки силою?

Юрій Береза:Полк "Дніпро" перемовин із терористами не веде. У конфлікті на Донбасі на сьогоднішній день мирних жителів нема, а мирне населення задіяне тільки в як "живий щит". На моє глибоке переконання, тільки знищення всіх терористів принесе мир на Донбас.

y-grek:Чи багато серед місцевого населення на Донбасі таких, хто допомагає сепаратистам, здає місця розташування наших військових чи іншу інформацію, шкодячи, таким чином, українській стороні? І чи доводилося вам спостерігати, що ті, хто чекав "карателів", з приходом українських військ змінив свою точку зору?

Юрій Береза:На початку конфлікту таких, мабуть, була більшість. А зараз я констатую, що більшість місцевого населення на Донбасі – на нашому боці. Наприклад, обстріл похоронної процесії під Маріуполем, коли загинуло семеро мирних людей. Вони загинули від російської зброї, яку дали "мавпам" із ДНР. Чи знають вони це? Ми працюємо над цим, інформуємо. Чи вони вірять? Доти, доки тебе не вб'ють або не зруйнують будинок, не вірять. А коли втрачають рідних, віра з'являється одразу. Це – печально.

y-grek:Інколи закидають, що наші військові жорстоко поводяться з противником. Чи могли б ви прокоментувати це? Чи відомо вам щось про такі випадки з нашого боку та з боку терористів?

Юрій Береза:Бійців із добровольчих батальйонів практично в полон не беруть – там працює штамп "бандерівці". Є такий момент: все, що знаходиться поза територією Донецької області – це "бандерівці". При тому, 80% жителів Донецької області далі Донецька та "Донбас-арени" не їздили. Це найстрашніше – вони і досі живуть у штамі "совєтів". У них зараз, взагалі, йде якась соціалістична революція. Вони живуть у штамах того киселю, який їм навалювали місцеві князьки. Там нема ідеології. Це ж реально смішно, коли йде хресна хода, і поряд несуть портрет Леніна, Миколи ІІ (якого вбили за наказом Леніна) і православні ікони. Розумієте, наскільки це схиблена свідомість? А свідомість виправляється тільки російськими "Градами". А вона виправляється, по вони луплять не тільки по українським військам, але й по їхнім будівлям також. Ось так приходить просвітлення.

Чи наші військові жорстко поводяться з противником? Я готовий відповідати за себе, а за військових – дуже складно. Тож говоритиму тільки за свій полк. У полку "Дніпро" з полоненими не воюють. Ми виконуємо всі військові конвенції. Я, як командир добровольчого полку, такі випадки жорсткого поводження одразу жорстко припиняю, бо не вважаю це нормальним. До полку "Дніпро" дуже жорсткий відбір, але у випадках жорстокого поводження з полоненими чи місцевим населенням це одразу припиняється, і такі люди прости виключаються з полку, це навіть не обговорюється. Ми – добровольці, військові, але ми – не мародери. Філософія полку "Дніпро" базується на тому, що мародерство, знущання – це неприйнятно.

Юрій Береза

y-grek:Юрію Миколайовичу, чи могли б ви розказати докладніше про ліквідацію в Тельмановому російської диверсійної групи, терориста "Чечена" і російського генерала?До речі, чи відреагували вже якось на це росіяни?

Юрій Береза:У Тельмановому спрацювала антидиверсійна група полку "Дніпро". Диверсійна група росіян намагалася потрапити на нашу територію для виконання певних диверсійних завдань і на виході вона була знищена. Далі – без коментарів.

Нехай вони підтверджують. Але знаю точно – їм, росіянам, боляче.

Це буде з кожним загарбником і терористом – хто до нас із мечем прийде, той від нього і загине.

Vopros:Прокомментируйте заявлениеФеникса о ненужности добровольческих батальонов.

Юрій Береза:Не коментую. Я не впевнений, що він таке говорив.

Vopros:Соответствуют ли реальные потери заявленным в МО, если нет, то почему и зачем их скрывают, и нужно ли это делать, по-вашему?

Юрій Береза:Поки що я – не міністр оборони, і я не готовий говорити за МО.

Konn:Как, по-вашему, Украина может восстановить реальный контроль над всей украинско-российской границей?

Юрій Береза:Передусім, потрібно відмовитися від політики подвійних стандартів і називати війну війною, а не АТО. Відповідно, навіть маючи військовий потенціал, жодна країна, навіть звір зі сходу, не буде зацікавлена у війні з країною, яка має боєздатну армію.

Konn:Наивно полагать, что все сепаратисты будут "зачищены" или сбегут в Россию, или просто смирятся и забудут то, за что боролись. То есть, получается, можно ожидать своего рода партизанской борьбы? Велик ли риск, что они рассредоточатся по другим регионам страны и будут пытаться раскачивать их?

Юрій Береза:Ні. Тому що перші закони, які слід прийняти, дадуть можливість встановити мир на Донбасі.

У мене свого часу був шанс лишитися і жити в Росії. Я це розумію так: кожен повинен зробити для себе вибір, а той, хто хоче бути росіянином, має їхати жити в Росію. Але всім російським політикам варто нагадати, що за всіма міжнародними нормами і законами, кордони держав є неторканими і не мають переглядатися. Це встановлені правила гри! Це те саме, якби я прийшов до вас додому, викинув би вашого чоловіка і сказав: "Мені подобається твоя жінка. Вона гарніша і молодша".

Якщо ж переглядати ці правила гри щодо кордонів, то тоді після відновлення української армії я, може, захотів би відновити Україну в кордонах 1917-го року, коли Україна мала спільний кордон із Грузією. Чому б ні, адже на Кубані та Ставропіллі дуже багато українців – там потрібен "украінскій мір". Може, і вони б були не проти…

Юрій Береза

Karambol:Пане Юрію, рано чи пізно бої на Донбасі скінчаться, а що тоді? Що робити країні з такою купою озброєних людей? Як працювати з населенням Донбасу, частина якого все одно вважатиме українську армію не визволителями, а "карателями", тими, хто розбомбив їхні домівки та забрав життя їхніх рідних і друзів – як зробити їх "проукраїнськими"?Ви бачите, як можна вибудовувати роботу в цих напрямках?

Юрій Береза:Треба працювати згідно з Конституцією. Зараз є два фронти: один – на сході країни, другий – це парламент. Нова Верховна Рада повинна дати відповіді на всі ці запитання законодавчо, взявши досвід Хорватії (у них була така сама проблема, але вони з честю її вирішили; я думаю, що ми теж з честю вийдемо). Звичайно, буде складно, навіть непросто, але якщо ми створимо нові закони, які дадуть можливість жити за певними правилами, зрозумілими усім, це і врегулює ситуацію.

А що стосується тих, хто не сприймає Україну – уряд, держава повинні зробити все, щоб викупити у такої людини всі її активи, подарувати "чумадан" і відправити туди, де вона хоче жити.

Karambol:Як гадаєте, яка доля чекає на добровольчі батальйони після завершення війни на сході України? Адже така купа ідейних, рішучих людей, які вміють користуватися зброєю, явно буде невигідна владі та становитиме небезпеку для неї.

Юрій Береза:Це – прообраз майбутньої національної армії, міліції і резервної армії. Люди, які пройшли випробовування на сході України, будуть потрібні в усіх цих структурах. І їхній бойовий досвід потрібно направити в мирне русло життя. Звичайно, ми – невигідні, будемо колючкою для будь-якої влади, бо ми інші в тому, що називаємо всі речі своїми іменами, без політичної доцільності.

Joker:Каковы конечные целиРоссии, зачем это все ей (если уже большая часть мирового сообщества против нее, и она несет огромные потери)?ВедьПутин при всем прочем далеко не глупый человек, зачем он так упрямо продолжает подпитывать сепаратистов наемниками, оружием?Или вы согласны с теми, кто считает, что происходящее – это результат болезненных амбиций только одного человека?

Юрій Береза:Думаю, Путін, якби міг, то кусав би себе зараз за все, що можна, з приводу Донбасу. Йому не потрібен Донбас за великим рахунком, ні Луганськ, ні Донецьк – йому потрібні Дніпропетровськ, Харків, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв. Йому його "шістки" на кшталт Царьова, Вілкула, Добкіна чи Кернеса обіцяли, що після перших пострілів або заходу російської техніки на територію України всі жителі кинуться в обійми "старшому брату" та зустрінуть хлібом-сіллю. Але на сьогодні схід України для Путіна – валіза без ручки, яка, до речі, його й поховає. Я прогнозую, трошки знаючи Росію, жив там певний час, що найближчим часом Путіна об'являть американським "шпіоном", четвертують і будуть глумитися над його трупом. Росіяни це уміють, як вони глумилися над тілами наших побратимів, у тому числі під Іловайськом. Мабуть, це початок розпаду "імперії совєтів".

Це – шизофренія однієї недолюдини.

OlenaChernyavska:Як ви думаєте, за яких умов Росія відчепиться від України?Що має статися? Фізична смертьПутіна і всієї"п'ятої колони"в Україні?

Юрій Береза:Путін робить рівно стільки, скільки йому дозволяє Захід. Я глибоко переконаний, що проблема війни – це проблема Заходу, а не Путіна-шизофреника. Якщо зараз Захід перекриє всі фінансові моменти з Росії, рівно за тиждень-два економіка Росія рухне, а війна вже не потрібна буде Росії взагалі.

Тут більше питання – в нас самих.

Evgen Litvinchuk:Чи отримали ваші добровольці статус учасника бойових дій (АТО)? Були проблеми з отриманням?

Юрій Береза:Я є керівником Штабу національного захисту (громадська організація, яка стала на захист України ще в лютому). Ми опрацьовували юридичні наслідки подій ще з березня. Є юридичний механізм, який дасть змогу підтвердити статус учасника бойових дій. На початку літа потрапили в засідку побратими з "Правого сектору" під Донецьком, загинули 48 чоловік. Зараз майже з усіма родинами вирішено питання. І таких – тисячі. І це стосується не тільки ПС.

vfvf999:Хочу помочь. Нахожусь в Шахтерске.

Юрій Береза:097 079 32 50 Максим, звертайтеся.

Ruslan Zima:Есть ли набор в батальон? Если да, как к вам попасть?

Юрій Береза:Набір є. 097 079 32 50 Максим, мій перший заступник – звертайтеся.

Юрій Береза

Tatiana_:Юрію, якось генерал Рубан говорив, що нинішню війну на сході країни можна закінчити дуже швидко, що вона кимось навмисне затягується. Чи поділяєте ви таку думку? Якщо це так, то кому може бути вигідна і чим довготривала війна на Донбасі?

Юрій Береза:Хотілося б, щоб пан Рубан висвітлив "пляну закінчення війни на сході".

liga_:Кого більше з "того боку"наших українських сепаратистів, найманців, російських військових?

Юрій Береза:Найманців і російських військових. Наших там майже не лишилося – вони вибили всіх.

liga_:Як гадаєте, те, що наразі є на сході країни, можна назвати "перемир'ям"?Як змусити бойовиків дотримуватися перемир'я?

Юрій Береза:Не знаю, але перемир'я немає: за цей час я втратив п'ятьох побратимів. Це хіба перемир'я? За час перемир'я навіть на дві години не замовкала артилерія в Пісках і донецькому аеропорту. Це хіба перемир'я?

Dinka:Коли скінчиться війна в України, що перше ви б хотіли зробити (не глобальне чи загальнодержавне, а суто людське бажання, якщо не секрет)?

Юрій Береза:Виспатися. І побути з родиною, обійняти родину і нікуди не бігти.

Dinka:На скільки у процентному співвідношенні ваш батальйон забезпечується державою, анаскільки волонтерами та пожертвами?

Юрій Береза:Держава дала тільки стрілецьку зброю (автомати АКМ). Все інше здобули в бою і забезпечуємося завдяки пожертвам.

Dinka:Пане Юрію, коли за час перебування в зоні АТО було по-справжньому страшно? Виникали колись сумніви, що вдасться повернутися звідти живим?

Юрій Береза:Коли побачив регулярні російські війська, розгорнуті в бойовий порядок під час [нашого] прориву під Іловайськом. Бачити дві бригадні групи, які розташувалися для розстрілу тебе і твоїх побратимів, як у тиру – це найстрашніше. Тобто це був коридор, створений для розстрілу. Тоді було по-справжньому страшно і навіть виникли сумніви у майбутньому. Але навіть заєць, коли заганяють в кут, стає страшним.

Вони просто не очікували, що ми будемо стріляти – вони розраховували, що ми всі будемо здаватися. Танки, гармати, БМП, "Гради" – здавалося, нам діватися не було куди. А ми пішли на них. На них ніхто ніколи не наступав реально! Вони створили три лінії оборони, три кільця оточення! А ми їх прорвали.

Коли ми йшли через перше кільце, я тричі вискакував із машини і бив наших вояк, бо починалася стрілянина, а вони вискакували з танка чи БМП і ховалися під гусениці. А я кричав "Вперед!", ну, бо ж танки та БМП повинні йти першими. А недавно до мене підходить один і каже: "Ви мені по морді дали там, і я вийшов живим. Я живий! Дайте я вас поцілую!" Але всіх хіба згадаєш! Тим більше, у мене три контузії… А він – до мене, здоровий дядька… Я йому кажу: Ти хоч не від Ляшка?" "Та нє, товариш майор, ви ж мене по морді вдарили, і наш БМП вирвався. Я вижив!!!"

Про що говорити… Тоді було страшно. Я там повірив у те, що реально Бог є. Просто я ще, напевно, не нагрішив, і він думає, що я ще йому потрібен.

Юрій Береза

Kiianyn:Чому комбати не йдуть на вибори єдиною командою,а розпорошилися між різними політичними силами?

Юрій Береза:Для мене це – трагедія. Особиста трагедія. Але я маю надію, що у Верховній Раді ми будемо діяти спільно.

Kiianyn:Чи намагатиметься Путін до зими прокласти коридор суходолом до Криму?

Юрій Береза:Ну, він же шизофреник – намагатиметься...

Kiianyn:За вашим прогнозом, скільки війна ще триватиме на Донбасі, це проблема на роки? І чию долю повторить Донбас – Придністров'я, Чечня тощо?

Юрій Береза:За наявності сильної національної армії і національної поліції ця проблема вирішується за півроку-рік. У нас нема проблеми Чечні – нам треба вибити загарбника. Нема проблем на Донбасі з місцевими жителями. Як тільки ми виб'ємо загарбників, закриємо кордон, і проблема сама собою розсмокчеться.

Володимир Фабрика:Скажіть, будь ласка, чи потрібна загальна мобілізація?

Юрій Береза:Ні. Потрібен розум і нові військові комісари.

Надія Майна

Фото Владислава Мусієнка

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Наши стандарты: Редакционная политика сайта Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять